maanantai 3. maaliskuuta 2025

Horizont Night Shift Double Baltic Porter Aged In Rhum Barrels Vintage 2022



Hagström Baltic Porterin teon jälkeen en ole oikein pystynyt vastustamaan itämerenportereita. Niinpä ostopäätös syntyi nytkin, kun näin Bierhausin tiskillä mainoksen unkarilaisen Horizontin balticista. Unkari on melkoisen kaukana Itämerestä/Läänemeristä, mutta kielisukulaisuus ehkä auttaa. Ns. tuplaversio ja rommikypsytys, peräti 14,4 %. Kyseessä on oikeaoppisesti lager ja 8 kk kypsytysrommiastia peräisin Karibialta Saint-Martinin saarelta Agricole-tislaamolta. Ja vielä tarkemmin saaren pohjoiselta Ranskan puoliskolta. Eteläosa Sint-Maarten kuuluu Hollannille. Mustaa, täyteläinen mausteinen tuoksu. Maku on pehmeän suklainen, oikein liukas, hyvä juotavuus. Ei liikaa makeutta, lakritsaa, luumua, kuivattuja hedelmiä. Tuoksun mausteisuus jää maussa hyvin viitteelliseksi.  Erittäin miellyttävää kaikin puolin. Bierhaus Berlin, 3.3.2025.

Kauzen Frankonia Laurentius Kellerbier


Pasilan Bierhausiin tullut Kauzen Bräun oluita Ochsenfurtista, luoteis-Baijerista läheltä Würnburgia. Frankonia-brändi tuntui viittaavan vähän harhaan, mutta kyllä seutu kuuluu historiallisen Unterfrankenin alueeseen. Naturtrüb-kellerissä 5,5 %. Resepti on peräisin edesmenneeltä Wernecker Familienbraurerei Langilta vähän pohjoisempaa. Meripihkan väriä, kirkas. Maltainen tuoksu. Maltaisen täyteläinen on makukin, lievää pähkinäisyyttä. Kuivahkoa, ei kovin pehmeää. Ei juuri jälkimakua. Vähän vaisuksi tämä nyt väistämättä jäi. Bierhaus Berlin, 3.3.2025.

sunnuntai 2. maaliskuuta 2025

Pühaste Verdalia








Aikaa oli vielä ensivierailuun Pühasteen uudessa taproomissa Rotermannissa. Lokaatiossa oli aiemmin BrewDogin baari. Paikalla yllättäen Tammenheimon pariskunta. Kokeilin tarttolaista west coast IPAa, 6,9 %, humalina Simcoe, NZ Cascade ja Bliss-prosessoitu Nelson Sauvin. Tämä prosessi tarkoittaa humalakasvin fyysistä kurittamista päivää ennen poimintaa. Kasvi joutuu stressitilaan ja tuottaa enemmän aromeja kukintoon. Kuulostaa Trump-tyyliseltä idiotismilta, mutta ei tuomita maistamatta. Kirkas, pihkainen, hedelmääkin. Puhtautta on, katkeraakin. Tuoreuttakin löytyy, mutta ehkä vähän yksiulotteinen. Mukava kokonaisuus silti. Tallinna, Pühaste Taproom, 1.3.2025.

Pühaste Kuuvalge


Double Baltic Porter Tartosta, 10,0 %. Mustaa, ruskea vaahto. Paahteinen ja lakritsinen tuoksu. Pehmeää, kuohkeaa, mausteista. Oikein hyvä juotavuus, vaikka makua on paljon. Ei makeutta, pikemmin kuiva kokonaisuus. Monimuotoisuutta on, vaikka ei katkeruutta. Tallinna, Uba Ja Humal, 1.3.2025.

Tuletorn Disco Pigeon



Varsin hiljaista UJH:ssa, puolenkymmentä suomalaista asiakasta. Toisena Tuletornin oluena tupla-IPA, 8,2 %, kinuskin väriä, ruskeaa, melko sameaa. Mallasta, pihkaa, hedelmäisyyttä, karamelliakin. West coastia selvästi lähestytään, mutta hieman omaperäinen ote. Ikävän karkea ilman katkeruutta. Puolitiehen jää, selvä pettymys Tuletornilta. Tallinna, Uba Ja Humal, 1.3.2025.

Tuletorn No Drama



Ennen paluuta Helsinkiin Viking XPRS:llä oli aikaa lyhyeen pyrähdykseen Tallinnassa. Uba Ja Humalissa mukavasti Chris Pilkingtonin Tuletornin oluita. No Drama on NZ Pils, 5,1 %. Superdelicia mausteena. Lievästi samea, trooppista hedelmäisyyttä. Ruohoisuus tulee mukaan hyvin. Kuivaa on. Ei juuri katkeruutta, mutta puhdas tapaus ilman muuta. Tallinna, Uba Ja Humal, 1.3.2025.

Teerenpelin viskiristeily 1.3.2025












Pääsin mukaan Viking XPRS:lle Teerenpelin viskiristeilylle Tallinnaan. Teerenpeli on jo 30-vuotias ja viime vuonna se voitti (taas) IWSC-kilpailussa Worldwide Whiskey Producer Trophyn, joten aihetta juhliin on. Laivalla järjestettiin ns. Master Class -esittely Teerenpelin viskeistä. Mukana oli mm. Oulun Teerenpelin Whisky Cube -osuuden hankkineita asiakkaita. Viski oli kypsynyt 4-5 vuotta Oulun varastossa ja pullot kotiutettiin tällä risteilyllä. Yksi näistä asiakkaista oli yllättäen entinen päivötyökollegani, jota en ollut nähnyt noin 20 vuoteen.


Teerenpelin Veera Pastinen  ja Jussi Oinas esittelivät maistettuja viskejä. Ensimmäisenä uudehko Länki, 46 %, ei ikämääritystä, bourbon-tynnyrikypsytys. Lähinnä vain joillakin lentokentillä ollut myynnissä. Hyvin vaalea, Teerenpeli ei käytä väriaineita, kaikki väri tulee tynnyreistä. Hedelmäinen tuoksu. Kevyt, puhdas hillitty maku. Seuraavana Kulo, 50,7 %, 7-vuotias, sherrytynnyrikypsytystä, pääosin makeissa Pedro Ximénez -astioissa. Makeampi tuoksu, varsin täyteläinen maku. Hedelmäisyyttä on, myös toffeeta, hyvin kevyt savuisuus. 


Kolmantena session vanhin, Teerenpeli Aged 15 Years. Nyt 65 % viskistä ollut bourbonissa, 35 % sherryssä, 54,9 %. Hedelmäinen tuoksu taas. Täyteläinen ja pehmeä maku, tammea ja vaniljaa hillitysti. Ehkä liiankin hillitty, saattaisi kaivata enemmän monimuotoisuutta. Sellaista sitten löytyikin Palo-tuotteesta, joka on rotevampi versio Kulosta. 46 %, ei ikää, turvesavuista mallasta, savuisuus 35 ppm, Oloroso- ja PX-sherrytynnyreissä kypsytys. Tummempi väri, kevyttä savua tuoksussa. Miellyttävä hedelmäisyys tässäkin päällimmäisenä, mutta turpeisuus tuo vivahteita lisää.


Tastingin viimeisenä tuotteena Viking-spesiaali Teerenpeli Selected Single Cask. 58,5 %, 9 years. Bourbon-tynnyrissä ollut aiemmin jonkin Islay-tislaamon viski. Päärynäinen, lievästi savuinen. Kaikki savu tulee tynnyristä, ei siis savumallasta. Oikein pehmeää, tervaleijonamaisuutta, varsin kuivaa. Tämä oli oma suosikkini repertuaarista. Rentoa keskustelua maistelutilaisuudessa, oikein viihdyttävää.Tässä vaiheessa laiva oli jo saapunut satamaan ja viskiristeilyvieraat siirtyivät kaupan puolelle ns. VIP shopping -aktiviteettiin. Pyörähdin siellä itsekin. Whisky Cube -osuuden hankkineet lunastivat täällä nyt kukin 12 pulloaan.