tag:blogger.com,1999:blog-6299113122258084875.post8907264536453478429..comments2024-03-28T16:26:59.089+02:00Comments on Arde arvioi: Urhon Portteripäivät 2018Ari Juntunenhttp://www.blogger.com/profile/16772068419341784619noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-6299113122258084875.post-21732041424387118492018-02-15T08:24:11.283+02:002018-02-15T08:24:11.283+02:00Huomionarvoisia pointteja.
Tästä aiheesta on aina...Huomionarvoisia pointteja.<br /><br />Tästä aiheesta on aina hauska keskustella, siksi tulee otettua se esille silloin tällöin.Ari Juntunenhttps://www.blogger.com/profile/16772068419341784619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6299113122258084875.post-79017828039021709422018-02-14T22:26:29.607+02:002018-02-14T22:26:29.607+02:00Portteri vs. porter -kysymyksestä. Porter on tunne...Portteri vs. porter -kysymyksestä. Porter on tunnettu Helsingissä jo 1700-luvun lopussa tai viimeistään 1800-luvun alkupuoliskolla. Sitä alettiin myös ennen pitkää valmistaa täällä, eli kyse on osin myös paikallisesta oluttyylistä. Paikallisversiosta puhutaan nykyään Baltic porterina, tai minä puhun siitä itämerenportterina. Tämän pitkän ja osittain paikallisenkin historian takia lokalisoitu termi on minusta perusteltu, en tosin tiedä milloin se on alettu kirjoittaa tuossa suomalaisessa kieliasussa. Dunkel on myöhempi ilmiö. Vasta maailmansotien välissä Münchenin suunnalla edes tarvittiin kyseistä termiä koska sitä ennen melkein kaikki joivat joka tapauksessa siellä päin tummaa lageria.<br /> <br />Jos kieli toimisi täysin loogisesti, ehkä meillä olisi laakeri ja stautti, tai muitakin väännöksiä. Mutta ei toimi. <br /><br />Oletan että kysymyksesi oli lähinnä retorinen, mutta kielitieteestä ja historiasta kiinnostuneena en tietenkään malta olla kommentoimatta.Olutkoirahttp://olutkoira.wordpress.comnoreply@blogger.com