Olutnautiskelija, hophedonisti, kulkumies. Huomioita myös jalkapallosta, kirjoista, elokuvista ja musiikista.
keskiviikko 16. helmikuuta 2011
Amberg
Amberg sekoittuu helposti hieman suurempaan ja kauniimpaan Frankenin Bambergiin. Amberg ei ole kuitenkaan Frankenissa vaan itäisessä Oberpfalzissa, noin 60 km Nürnbergistä itään. Myös 40 000 asukkaan Amberg on kaunis, jopa räntäsateisessa helmikuussa, pieni Vils-joki halkoo keskiaikaista keskustaa monenlaisten siltarakennelmien alla. Kaupungin ympärillä on jäljellä muuria, myös muutama näyttävä porttisysteemi. Goottilainen raatihuone ja kirkot nousevat esiin, ympäröivillä kukkuloilla näkyy linnamaisia rakennelmia. Hyvin kapeita mutkaisia katuja, ruutukaavasta ei tietoakaan. Frankenin tapaan Oberpfalz on maailman olutintensiivisimpiä alueita, kuuluisa kunnallinen olutvalmistustapa zoigl on täältä peräisin ja edelleen hengissä Ambergin pohjoispuolisissa kylissä. Parhaimmillaan Ambergissa on ollut 30 panimoa ja vielä 1970-luvullakin 10, asukaslukuun suhteutettuna Euroopan ennätys. Nykyään Ambergin rajojen sisällä on viisi panimoa. Sudhangin panimolla ei tiettävästi ole paikallista tarjoilutilaa, mutta muissa neljässä ehdin vierailla päivävisiitillä Regensburgista.
Ambergilla ja Bambergilla oli panimoiden lukumäärän suhteen melkoinen kisa 1980-luvun lopulla, Bamberg taisi jäädä voitolle yhdellä, kun Weyermann perusti oman mikropanimonsa. Vielä 1989 alussa Ambergissa oli 10 panimoa, mutta Falk (1989), Wingershof (1989), Brauhaus (1990), Malteser (1993), Schiessl (1994) ja Jordan (1997) ovat lopettaneet. Tilalle on tullut ainoastaan Schlodener vuonna 1998.
VastaaPoistaT.Rauchmalz