Bussikuskin duunista huolimatta elämän sisältö on lähinnä alkoholin laajamittaista väärinkäyttöä, perheväkivaltaa ja muuta väkivaltaa. Cassidyllä on Mildred-vaimo, joka on Cassidyn tavoin väkivaltainen alkoholisti, ilmeisesti myös petollinen. Tiettävästi Goodisin omia makumieltymyksiä mukaillen Mildred on erityisen runsasmuotoinen.
Tämä on vasta lähtökohta. Cassidy joutuu kahden naisen ristituleen. Toinen on Doris, tuore leski Nebraskasta, pieni hento vaalea enkeli, alkoholisti hänkin. Cassidy näkee valon ja haluaa pelastaa tytön. Jopa haiseva Delaware-joki näyttää nyt paratiisimaiselta yläjuoksulla lähempänä Eastonia.
Goodisin henkilöt ovat kovia suunnittelemaan ja haaveilemaan. Cassidy tekee sitä tavallista enemmän ja se ehkä heikentää tätä romaania. Kohtalo on kova ja kaikki menee tietysti pieleen. Lopun lievä käänne parempaan on hieman keinotekoinen. Tämä ei ole Goodisin parhaita. Amerikan kielen hallinta on virtuoosimaista ja maailmankuva illuusioton, mutta Goodis pystyi kiristämään kierroksia tästä vielä paljonkin.
Painos on omituisen karu, sivukoko epätavallinen ja vaikutelma jotenkin kopiokonemainen, liekö kirja edes laillinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti