Olutnautiskelija, hophedonisti, kulkumies. Huomioita myös jalkapallosta, kirjoista, elokuvista ja musiikista.
perjantai 17. joulukuuta 2010
Nøgne Ø Sweet Horizon
Sokeroitu kahviolut Norjan etelärannikolta. Alkoholia 14%, vertautuu todella selvästi makeisiin jälkiruokaviineihin. Maltaasta ei ole paljoa jäljellä, ei humalakaan juuri erotu, vaikka IBUja kohtuulliset 65. Ehkä kevyttä katkeroa on jälkimaussa, jos pystyy mielikuvaharjoitteisesti siirtämään tahmaisen siirapin taka-alalle, todennäköisemmin se tulee kahvin kautta. Tämä jää kuitenkin liian kevyeksi portviinityyliseen käyttötapaukseen ja oluena tälle on vaikea keksiä käyttöä. Tuote on tietysti luonteva tuotos ekstreemiolutajattelussa, johonkin uuteen suuntaan on mentävä. Ei se minusta huono asia ole, ehkä tällekin juomalle ystäviä löytyy. Itse taatusti jatkossa jätän suosiolla tämän "oluen" muiden nautittavaksi. Paljon on äklömakeita oluita vuosien varrella tullut kokeiltua, mutta tässä lienee uusi benchmark. Se on myönnettävä, että kyseessä on sentään paljon parempi juoma kuin esim. itäsaksalainen fariinisokeriliuos, tosin se voi johtua pelkästään suuremmasta alkoholipitoisuudesta. Olut näyttää saaneen huomattavan hyviä arvioita olutharrastajien keskuudessa, varsinkin Suomessa. Pidän jokseenkin yllättävänä, että maltaan ja humalan ystävät tykkäävät näin sokerisesta juomasta. Ehkä kuulun sitten vieläkin pienempään vähemmistöön kuin olen kuvitellut, tosin muuan ruotsalainen alan hörhö pitää tätä enemmän kemiallisena kokeena kuin oluena. Rohkenisin arvailla juoman saavan huonompia arvioita, jos valmistajan nimi olisi tuntematon ja hinta halpa. Se on tietenkin turhaa spekulointia. Ostopaikka Helsinki, Arkadian Alko.
Itse en ole kokenut erityisen tärkeänä, että oluessa maistuisivat juuri mallas ja humala, sillä hiiva luo (omaan suuhuni) paljon mielenkiintoisempia makuja. Mausteillakin saa sopivasti käytettynä ryhtiä olueen, toimiihan sama ruoassakin. Makeus on sellainen juttu, että monimuotoisessa, jälkiruoaksi tarkoitetussa oluessa (kuten Sweet Horizon) se on ok - mutta jossain vain mämmiltä maistuvassa (= maltaisessa) doppelbockissa menee helpommin yli sietorajan. Makuasioita...
VastaaPoista