lauantai 3. marraskuuta 2012

Ilkka Sysilä: Small-Scale Brewing

Käydessäni keväällä Bruuverin panimossa Arde-oluiden tiimoilta panimomestari Ilkka Sysilä lahjoitti tämän kirjansa kappaleen, ilmestynyt jo 1997. Harvinainen tapaus suomalaisessa olutkirjallisuudessa, kirjoitettu suoraan englanniksi, en muista itse asiassa yhtään muuta esimerkkiä. Kirja on ennen muuta oppikirja, painottuu oluen valmistusprosessiin ja todella intensiivisesti, kemiaa, matemaattisia kaavoja ja monenlaisia graafisia kaavioita riittää. Itselleni ei tämä puoli oluesta ole vielä noussut kiinnostuksen kohteeksi, mutta Sysilän kirjassa on yleisluontoisempiakin aineksia. Raaka-aineita, oluttyylejä ja historiaa, ei ehkä nykykatsannossa mitään yllättävää, mutta Sysilän perehtyneisyyttä aiheeseen ei ole syytä epäillä. Hygieniaa Sysilä korostaa silmiinpistävästi ja esittelee erityyppisiä virhetilanteita. Panimolaitteistoa käydään läpi hyvin yksityiskohtaisesti, tällaiseenkaan en ole törmännyt geneerisemmissä olutteoksissa. Esimerkkeinä käytetään 90-luvun suomalaisia pienpanimoita, Kappelia, Topenoa ja Gasteriaa. Tässä kohti on jo historian havinaa, koska nämä valmistamot ovat poistuneet keskuudestamme jo kauan sitten. Hilpein osuus ehkä käsittelee keraamikko Markku Pulliaisen saunapanimoa, mieshän on sittemmin kerännyt mainetta Huvila/Malmgård -yhteyksissä. Ehkä mielenkiintoisinta ovat esimerkkireseptit eri oluttyyleistä. Kestävää antia on myös tiheä sahtiosuus, paljon kuvia, sahtimestarit Osmo Rantanen ja Taisto Kuitunen in action. Paljon siis tavaraa suhteellisen suppeassa paketissa. Kiinnostavaa voisi olla päivitetty painos, Sysilähän on edelleen tapahtumien keskellä ja olutkulttuuri on 15 vuodessa muuttanut muotoaan, vaikka perusteet ovatkin ennallaan.

3 kommenttia:

  1. Olen yrittänyt tätä hyppysiini saada jo pitkään. Painos loppui ilmeisesti jo aikoja sitten.

    VastaaPoista
  2. Ainakaan minulta se ei ole loppunut; msltaisin terveisin tekijä.

    VastaaPoista
  3. Mistäs tän vois ostaa. Myykää joku?

    VastaaPoista