Viikko sitten luin Coloradon olutopuksen vuodelta 2011 ja nyt vuorossa hieman uudempi teos, julkaistu 2012. Ei siis yllä nykytilanteeseen tämäkään kirja, tässä vaiheessa Coloradon panimoja on ollut 140, kun uusin lukema on 220. Joka tapauksessa tämä Williamsin kirja parantaa monella osa-alueella verrattuna Sealoverin opukseen. Kaikkia panimoita Williams ei esittele, järkevästi on tehty rajauksia. Panimoiden historia ja liiketoimintasuunnitelmat eivät nyt fokuksessa, Williams keskittyy oluisiin ja valitsee oman suosikkinsa jokaiselta valmistajalta tarkempaan käsittelyyn. Rakenne on selkeän maantieteellisesti jaoteltu, ei keinotekoisia teemoja Sealoverin tapaan. Williams esittelee myös olennaisimmat craft beer -baarit, Sealover sivuutti ne kokonaan.
Williams panostaa myös olutpornoon, eli suuria värikuvia enemmän kuin Sealoverin teoksessa. Ongelmana on Williamsin hieman kankea kieli, teksti ei ole kovin sujuvaa. Williams on myös liian positiivinen, hän kertoo vain hyviä puolia valitsemistaan panimoista ja oluista. Tämä on yksi ratkaisu, mutta kyllä särmikkäämpi tyyli olisi hauskempaa luettavaa. Williams tuntee oluet, mutta ei kuvaa niitä tarpeeksi persoonallisesti. Rakenteessa tökkii jako panimoihin ja panimobaareihin, erottelu on häilyvää kun käytännössä jokaisella panimolla on taproominsa. Hieman yllättäen kirja sisältää myös joidenkin Colorado-oluiden reseptit, tällaista ei usein näe alan yleisteoksissa. Mukana myös ruokareseptejä, festivaaliopas ja suositellut pub crawlit selkeillä kartoilla Denveristä, Boulderista ja Fort Collinsista. Tästä kirjasta on selvästi enemmän hyötyä matkan suunnittelussa, mutta ei tämäkään definitiivinen teos Colorado-oluesta ole.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti