Antti Tuomaisen tapaan Philip Kerr on terävä romaanien aloittaja. Kerr on lisäksi tunnettu historiallisten henkilöiden käytöstään fiktiivisissä retrorikosromaaneissaan. Tällä kertaa Kerr avaa pelin 1954 havannalaisessa bordellissa, jossa päähenkilö Bernie Guntherin ohella asiakkaana on Graham Greene, epäilemättä tekemässä taustatutkimusta romaaniinsa Our Man in Havana. Lähes kuusikymppinen Gunther on Batistan salaisen poliisin kiristämä ja päättää paeta veneellään Haitiin. Matkakumppaniksi päätynyt nuori nainen on kuitenkin murhasta etsintäkuulutettu ja Guantanamosta operoivat amerikkalaiset nappaavat pariskunnan. Guantanamossa kuulusteltua Guntheria CIA siirtää sitten New Yorkin Governors Islandin Castle Williamsin vankilan kautta Baijeriin sotarikollisten Landsbergin vankilaan. Ja tämä on siis vasta alkuasetelma!
Kerrin Gunther-sarja ei etene kronologisesti. Periaatteessa eteenpäin on menty, mutta Guntherin elämänvaiheisiin on jäänyt useita aukkopaikkoja. Kerr palaa niihin takaumissa. Tällä kertaa Gunther tavataan 1941 kesällä Valko-Venäjällä Arthur Neben Einsatzgruppessa ja 1931 jahtaamassa Berliinissä kaksi poliisia murhannutta myöhempää Stasi-johtajaa Erich Mielkeä. Oletin aikahyppyjen jo riittävän, mutta tässä romaanissa niitä riittää. Mielken jäljillä ollaan uudelleen 1940 Etelä-Ranskassa ja lisävaloa saadaan myös Guntherin joutumiseen puna-armeijan vangiksi. Se tapahtuu varsin myöhään, Königsbergissä 1945. Koko romaanin ytimenä voi pitää Guntherin vaiheita sotavankileireillä eri puolilla Venäjää ja Tšekkoslovakian uraanikaivoksessa. Tätä voikin pitää lähes sotaromaanina.
Jos alku oli räväkkä, niin loppuun Kerr rakentaa hienostuneen kylmän sodan vakoiluoperaation le Carrén hengessä. Mukana ovat CIA, ranskalaiset ja Mielken aloitteleva Stasi. Monipuolinen kirja, ehkä hajanaisempi kuin Kerrin parhaat ja aavistuksen ylipitkäkin 560 sivulla. Erittäin mielenkiintoista jälkeä edelleen ja Gunther-saagan jatkoa on pakko ahmia lisää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti