Toinen Barrierin olut, 7,9%, nimetty DIPAksi. Maltaisempi veto nyt, vaikka hedelmäisyyttäkin löytyy. Katkeruus jää taustalle liian pieneen sivuosaan, tämä oli nyt heikompi tapaus. New York, As Is, 30.3.2016.
Olutnautiskelija, hophedonisti, kulkumies. Huomioita myös jalkapallosta, kirjoista, elokuvista ja musiikista.
torstai 31. maaliskuuta 2016
Barrier Suburb ft. Comet
Reipasta kävelyä 10th Avenuelle Hell's Kitcheniin, jossa uusi maineikas craft-baari. Mukava fiilis, suorakulmainen tila, metallia ja puuta, musiikki tosin mitäänsanomatonta hiphoppia. 20 hanaa, kaikki craftia, melkein kaikki paikallisia. New Yorkin Oceansidesta Comet-IPAa, 6,7%. Kissanpissaa, raikasta hedelmää, katkeroa vähemmän. Pihkainen ihan mukava olut. New York, As Is, 30.3.2016.
Knee Deep Hoptologist
Kalifornian tavaraa, 9%, kirkas, hedelmää tasapainoisesti, hyvä katkeropotku, ei alkoholia. Puhdasta kamaa. Kahdeksan vuotta sitten tuli juteltua pitkään tässä baarissa Suomi-fani Thomas Riggsin kanssa. Sovimme nyt uudelleenkohtaamisen samaan paikkaan, hauska kaveri oli entisellään. Oli mukava vaihtaa kuulumiset ja seuraavan kerran luultavasti nähdään Helsingissä ensi vuonna. New York, Ginger Man, 30.3.2016.
Greenpoint Vert Mont
Vihreä vuori on IPAa, 6,8%. Sameaa, keltaista, hailakkaa hedelmätuoksu, maussa pihkaa, pippuria, kuivaa sitrusta. Katkeruus heikompaa, mutta on tämä ryhdikästä kamaa. New York, Ginger Man, 30.3.2016.
Rushing Duck Baby Elephant
Siirtyminen Empire Staten varjossa parin korttelin päähän toiseen edellisellä reissulla hyvin tutuksi tulleeseen baariin. Ginger Manissakaan ei ole remontoitu näkyvästi. Tämäkin melko hämärä baari, mutta Rattlea viihtyisämpi. Sessio-IPA, 4,4% hedelmää raikkaasti, ohut runko. Katkeruus ei kohota olutta perustasolta, mutta mukavaa tavaraa kuitenkin. New York, Ginger Man, 30.3.2016.
Hill Farmstead Double Citra
Vermontista tupla-IPAa, 8%. Tuoksu aika laimea sameassa tavarassa. Appelsiinin makua, hyvin herkullista, lievästi makeaa. Katkeruus ei Other Halfin tasoa, mutta potkua löytyy. Defaulttiannokset näyttää USA:ssa pienenneen 16 unssista 12:een. Varmaankin siksi, että hinnat ei karkaa täysin kuluttajien ulottumattomiin. New York, Rattle 'n' Hum, 30.3.2016.
Singlecut Neil Into the Void
Paikallista cascadian darkia, 6,6%. Hyvä paahto, vähemmän hedelmää, katkeruus jää heikoksi. Enemmän stout kuin india black. New York, Rattle 'n' Hum, 30.3.2016.
Other Half Mosaic IPA
Vielä osui eteen kokeilematon Other Half -IPA. 7,4%, karviaismarjaa, huumaava tuoksu, hyvin parfyyminen. Maussa pehmeää aprikoosia ja hiilihappotaso taas alhaalla. Hyvä katkeruus, luotettavaa jälkeä taas tältä valmistajalta. New York, Rattle 'n' Hum, 30.3.2016.
Sierra Nevada Mango Libre
Pienellä Harlemin kävelykierroksella tuli nähtyä mm. Jelly Roll Mortonin kämppä. Craft-olutta ei niiltä kulmilta löydy, joten junalla takaisin saaren keskiosiin. Rattle 'n' Hum oli juuri avautunut edellisellä New Yorkin reissulla 2008. Ei näytä juuri muuttuneen miksikään, hyvä tarjonta, mutta hämärä tila, ei kovin viihtyisä paikka. Kalifornialaisessa uutuudessa on 7,5%, mehukasta hedelmää raikkaasti. Kapea terävä katkeropuraisu, oikein tasapainoinen. Ehkä oikeaa mangoakin mukana maun perusteella. New York, Rattle 'n' Hum, 30.3.2016.
keskiviikko 30. maaliskuuta 2016
Other Half Green Diamonds
Mikkellerin veli Evil Twin on siirtynyt New Yorkiin ja tämä on hänen baarinsa. Hahhaa, varsin kehno suoritus kyllä. Hämärä hikinen pieni pirtinpenkkiräkälä, jossa helvetillistä hiphop-saastetta. Sysilä oli jo pakenemassa paikalta, mutta sain sentään jarruteltua sen verran, että hain tiskiltä juotavaa. Paljoa mielenkiintoista en huomannut, mutta sentään tätä DIPAa Brooklynistä, 9,1%. Galaxy ja Golden Promise humalina, hyvin hedelmäistä, intensiivistä, puhdasta, katkeraa. Upeaa olutta, mutta äärimmäisen epämiellyttävä kylmä kalsea baari kaikin puolin. Tähän on craftolut-kulttuurin kehitys nyt sitten korkeimmalla tasollaan päätynyt. New York (Brooklyn), Tørst, 29.3.2016.
Rockaway 500th Batch Export stout, cask ale
Greenpointin oluet olivat niin mielenkiinnottomia tyyleiltään (2,8 -prosenttisiä IPOja, brettasotkuja etc), joten päädyin naapuripanimon cask-stoutiin Queensista. 7,1%, mustaa, ei vaahtoa. Makeaa kamaa, pehmeää, mallas jyrää, todella puhdasta. Ei katkeroa, mutta toimii silti hyvin. New York (Brooklyn), Dirck the Norseman, 29.3.2016.
Greenpoint Smashbomb Street
Äärimmäisen tuulisessa kelissä siirtymä Williamsburgin/Greenpointin seudulla hieman ränsistyneenä säilyneelle entiselle satama-alueelle, jossa mahtipohtinen panimoravintola. Extra Pale Ale, 6,2%, hyvin sameaa, suttuinen, aromaaattisuus hallitsee, mutta katkeroakin löytyy. IPAhan tämä on, mutta hipsterit eivät viitsi sitä niin rahvaanomaisesti nimetä. Ihan nautittavaa olutta silti. Ravintolan nimi jotenkin historiallisistä syistä viittaa viikinkeihin. New York (Brooklyn), Dirck the Norseman, 29.3.2016.
Port City Colossal One
Virginian Alexandriasta Westmallen hiivalla tehtyä vahvaa stoutia, 10%. Makeaa belgihiivaa, lievää paahteisuutta, kuivaa hedelmää. Aika raikastakin, mahtava tunnelma, imperial stout meiningillä ohitetaan dubbelin sudenkuopat. Tämä oli todella ilahduttava tapaus. New York (Brooklyn), Mugs Ale House, 29.3.2016.
Uinta Hop Nosh IPA, hanaversio
Nostalginen paluu Williamsburgin Bedford Avenuelle kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Mugs edelleen aivan samassa kuosissa, mutta olutvalikoima ehkä päässyt rupsahtamaan, ainakaan paikallista tarjontaa ei riittävästi. Todella vahvoja oluita tarjolla hanassa, enemmistö yli 10%, aivan vastaavaa en muista missään nähneeni. Jouduin ruokaolueksi valitsemaan utahilaista IPAa, aiemmalta reissulta tuttu tölkistä. 7,3%, hyvää hedelmää karamellilla. Ei oikein katkeroa riittävästi, raikkaus uupuu. New York (Brooklyn), Mugs Ale House, 29.3.2016.
Defiant Prohibition Pilsner
New Yorkin Pearl Riveristä kieltolain ajan pilsiä, 5%. Hieman savuinen, tämä ei taida olla täysin kunnossa, tai sitten todella autenttista kotipolttoista kuraa. Mallas hallitsee, kuivakin tämä on, ei mainittavasti katkeroa, mutta jää kyllä paljon heikommaksi kuin Otter Creekin lager. New York, Beer Culture, 29.3.2016.
Otter Creek Citra Mantra
Vermontista india pale lager, 5,7%. Maltainen pureva startti, todella rankka kuiva katkeruus. Ei hedelmää, mallas hallitsee. Citra kyllä tuntuu hieman lämmetessä lievänä hedelmäisyytenä. Yksi reissun parhaista jälkipoltteista ilman muuta. New York, Beer Culture, 29.3.2016.
Captain Lawrence Hop Commander, cask ale
45th Streetillä olutkauppa, joka kuitenkin vaikutti enemmän baarilta. Olutvalikoima hieman heikompi kuin odotin ennakkotietojen pohjalta. Cask-olut nytkin aavistuksen liian lämmin, mutta muuten hyvässä kunnossa. Kuohkeutta löytyy, pehmeää sitrusta, katkeruutta kohtuudella. Sysilä huomasi tässä hunajan fleivoria, ilman muuta sitäkin. Ihan kiva, mutta ei silti aivan superlatiivista, 6,5%. New York, Beer Culture, 29.3.2016.
Coney Island Mermaid Pilsner
Kauppakierrosaamu ohjelmassa Manhattanilla, kipaisin itsekin ostamassa uudet juoksukengät. Ehdin jo vetäistä aamiaistoastit naamaan, mutta panimomestari Sysilä halusi tässä vaiheessa kiskaista shepherds pien, joten päädyttiin perinteiseen irlantilaisbaariin 51st Streetille. Pilsiä Brooklynin rantapuolelta, maltainen, mutta myös pahvia, ei jälkimakua. Ruismallasta ehkä makeuttaa tulosta, mutta eihän tästä kerrottavaa jälkipolville riitä. New York, McHale's, 29.3.2016.
tiistai 29. maaliskuuta 2016
Captain Lawrence Palate Shifter
Captain Lawrence jäi mieleen hyvin edellisellä New Yorkin vierailulla 2008 laadukkaista oluistaan. Panimo ei ole sittemmin nostanut profiiliaan sen kummemmin, mutta näyttää olevan edellen hyvissä voimissa. Tässä tarjolla imperial IPA, eri nimellä kuin kahdeksan vuotta sitten, varmaan eri olutkin nyt, itse asiassa paljon parempaa. 9%, erittäin sitruksinen tuoksu. Hyvin tasapainoinen mallasrungon komppi ja ihailtavan kova katkeruus. Harvoin DIPA toimii näin moniulotteisesti, mutta nyt osui eteen kunnon tavaraa. Tuorettakin, erittäin vakuuttavaa. Panimomestari Sysilä siirtyi tässä vaiheessa vesilinjalle, päätti pysytellä taaempana bloggaajan kyydissä. Varmaan järkevä ratkaisu. New York, Blind Tiger, 28.3.2016.
Grimm Afterimage
Ykkösjunalla West Villageen ja Blind Tiger -baariin, joka jäi 2008 New Yorkin vierailulla mieleen ehdottomana kylän ykköspaikkana. Mikään ei näytä muuttuneen, sama tila, 28 hanaa,tungosta, mutta pääsiäismaanantaina (jota ei täällä juhlita ollenkaan, puhdas arkipäivä) mahtuu silti hyvin sisään. Hill Farmsteadin Susan IPA oli juuri päässyt loppumaan, joten tilasin hätäpäissäni kalifornialaista Alpinen kamaa, joka tuttu jo sikäläiseltä reissulta kolmen vuoden takaa. 7%, Hyvin puhdasta sitrusta ja katkeruutta vahvasti. Äärimmäinen tasapaino ja raikkauttakin löytyy.
Toisena oluena paikallista Grimmiä, 8%, tupla-IPA. Varsin keltaista, trooppista ananasta, hyvä tasapaino tässäkin, katkeruutta reilusti, hienoa tavaraa. Nuoria naisiakin paikalla, tämä baari näyttää siirtyvän sukupolvelta toiselle harmonisesti. New York, Blind Tiger, 28.3.2016.
Long Island City Beer Project IPA
East Riverin takaa IPAa, 7%, sitrus hallitsee, hyvin samea. Herkullista hedelmää, mutta ei katkeroa. Ei ehkä tämäkään ideaalissa kunnossa. Hyvä tarjonta baarissa, mutta omat valinnat varmaan osui nyt ehkä heikompiin tai vaatimattomiin tuotteisiin. New York, Dive Bar, 28.3.2016.
Victory 20th Anniversary IPA
Pennsylvaniasta sessio-IPAa, 5,5%. Kevyttä sitrusta, hieman nihkeä runko, pettymys tämäkin. Katkeruus aika minimissä. Sysilä siirtyi tässä vaiheessa juomaan pelkkiä siidereitä, arveluttavaa touhua olutikonilta. New York, Dive Bar, 28.3.2016.
Black Hof Easy Rye'da IPA, cask ale
Upper West Siden ykkösbaari nyt auki, ulkoa räkälän näköinen, sisällä paljon siistimpää, 25 hanaa kapeassa perustilassa, mukava meininki, varsinkin norjalaistaustaisen baarimestarin taholta. Otin avaukseen caskia Connecticutin Oxfordista, 4,8%. Liian lämmintä, lievää etikkaisuuttakin. Hedelmää, jotain inkiväärin kaltaista, ei varmaan tarkoitus tavoittaa sellaistakaan makua. Pilallehan tämä on mennyt, ikävä kyllä. Näin usein käy, cask on vaikea laji. Mainitsin asiasta hienotunteisesti norskidaamille, mutta en tehnyt isompaa numeroa jutusta. New York, Dive Bar, 28.3.2016.
Ithaca Flower Power IPA
Upstate New Yorkin yliopistokaupungista IPAa meksikolaisravintolassa, 7,5%, mukava sitruslähtö, pihkaa, tasapainoisesti katkeroa. Hyvässä kunnossa kaikin puolin. Vakuuttava osoitus craft-kulttuurin läpilyönnistä USA:ssa, tässäkin perusruokapaikassa siis kaksi upeaa craft-olutta hanassa. New York, Mexican Festival, 28.3.2016.
21st Amendment Black in Black
Sateinen aamu New Yorkissa, ykkösjunalla siirtyminen Upper West Sidelle ja kunnianosoitus elokuvan ehkä kovimmalle tyypille Humphrey Bogartille. Mies syntyi täällä ja laatta on isketty talon kylkeen, kadullekin on oma viitta pystytetty. Bogey ei olisi itse tällaisesta välittänyt alkuunkaan, mutta täytyyhän tämä nyt noteerata.
Vettä vihmoi, lähistön craft-baari ei vielä auki, joten päädyimme Ilkka Sysilän kanssa meksikolaisravintolan baaritiskille, josta löytyi kalifornialaista black IPAa. Paahteisuutta ja katkeroa tasapainoisesti, hedelmät taustalla. Oikein mukavaa. New York, Mexican Festival, 28.3.2016.
maanantai 28. maaliskuuta 2016
Threes Superf*ckingyawn
9%, imperial pale ale. Hedelmää, mutta myös alkoholiakin löytyy. Hieman nihkeää, ei kunnolla katkeroa. Ei oikein iske, pihkaa löytyy, mutta tasapainoton tämä on. New York (Brooklyn), Threes, 27.3.2016.
Threes There You Are IPA
Melkoisen karua seutua edelleen Brooklynin vilkkaan 4th Avenuen varrella, gentrifikaatio ei näytä kovin pitkälle täällä vielä ehtineen. Päivän kolmas panimo, tämä jo kunnon ravintola, livemusiikkia Gram Parsonsin ja Flying Burrito Brothersin hengessä. IPA on 7%, sameaa ja vaaleaa. Hyvin sitruista, puhdasta hedelmää ja katkeroakin löytyy, mutta jää vähän karkeaksi kuitenkin. New York (Brooklyn), Threes, 27.3.2016.