tiistai 17. tammikuuta 2017

J. Ryan Stradal: Kitchens of the Great Midwest

Nimestä huolimatta kyseessä ei ole keittokirja vaan romaani skandinaavitaustaisesta Eva Thorvaldista, joka luo näyttävän uran USA:n keskilännessä ruokabisneksessä. Episodimainen rakenne, näkökulma vaihtuu luvusta toiseen, yhdessä luvussa kertojana Eva itse. Komediaa ja tragediaa, ruokateemoja nivottu taitavasti mukaan tavanomaisempaan kerrontaan. Alku oli absurdin hauska ja loppukin oli näppärä, mutta välillä mielenkiintoni herpaantui. Tapahtumat keskittyvät Minneapolisin seudulle, miljööote on tiheä, yksi romaanin monista vahvuuksista. Ruokahörhöily on satiirin kohteena ja on helppo löytää sille rinnasteisia piirteitä paremmin tuntemastani oluthörhöilystä. Siis varsin taitava teos, mutta en itse täysin lämmennyt kokonaisuudelle. Tarina ei ole kovin uskottava, se on liian laskelmoitu, jotain siitä puuttuu. Kirjan lopussa Stradal suosittelee vierailukohteita keskilännestä. Neljässä niistä olen käynyt, Mount Rushmoressa, New Glarusin panimossa, Michiganin Upper Peninsulalla ja Superior-järven pohjoisrannalla. Evan isällä Larsilla on melkein sama nimi kuin Hitchcockin Rear Window'n murhaajalla Lars Thorwaldilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti