Koronan takia jokavuotinen Olutliiton kotiolutkilpailu siirtyi keväältä syksylle. Lähes samoissa tiloissa Pasilassa kokoonnuttiin kuin viime vuonnakin, mutta nyt isommalla porukalla asetuimme väljemmin Finnmap Infra -firman varsinaisen toimiston puolelle. Kiinnostavaa oli, että henkilöstöllä näytti olevan yhden hengen ovellisia huoneita. Itse en ole moisessa toimistossa työskennellyt lähemmäs 20 vuoteen. Oluiden määrä oli taas noussut, liki 200, ehkä tarkka toteutunut luku lähempänä 180 yksilöä. Tuomareita oli luvassa johtaja André Brunnsberg mukaan lukien 16, mutta odotetusti korona (?) aiheutti viime hetken peruutuksia. Heidän joukossaan vakiotuomariparini Mariaana Nelimarkka. 12 tuomaria kuitenkin asettui valmiuteen ja pullot alkoivat poksahdella auki klo 10 lauantaipäivänä. Joukossa tuttuja naamoja, mutta myös itselle tuntemattomampia hahmoja, ehkä Olutliiton aktiivitoimijoita. Asetuin nyt pisteyttämään Jouni Tuopillinen Koskisen kanssa tämän vuoten satoa.
Lagereilla aloitus, pale aleja sitten valtaosa, lopuksi paljon stouteja ja nipullinen soureja. Belgisarjasta meille taisi osua vain yksi belgi, vehnistä ei yhtään. Ehdimme käydä läpi 32 olutta, tyylikirjo sarjojen sisällä runsasta, lagereihin oli laskettu myös kölsch ja altbier, joita molempia oli useita yksilöitä. Kaupallinen valtatyyli NEIPA ei näkynyt korostetusti, taisi jopa bittereitä olla useampia. Taso tietysti vaihteli, mutta aivan juomakelvotonta ei osunut kohdalle. Huonoimmat pisteet saivat sellaiset oluet, jotka olivat aivan erilaisia kuin ilmoitettu tyyli. Kotioluen tekijöiden kannattaakin katsoa tarkasti, minkä tyyliseksi oluen nimeää. Joukossa oli sitten todella hyviäkin oluita, joiden tasoisia on vaikea löytää kaupallisesta tarjonnasta.
Fafa'sista tilattu lounas katkaisi session iltapäivällä ja lopuksi oli vielä sarjojen finaalit. Itse osallistuin lagereiden ja stoutien finaaleihin. Kuudesta lagerista ja seitsemästä stoutista piti valita järjestyksessä kolme parasta kummassakin sarjassa. Aikaa ei ollut paljon, vaikea tehtävä, selvästikin kaikki finalistit olivat erinomaisia. Belgi- ja vehnäfinaalien ohimeno ei harmittanut, mutta pale alejen finaali olisi ollut kiinnostava. Tosin ehkä parempi näin. itselläni on selviä tyylisuosikkeja pale alejen sisällä, joten omat valintani olisivat voineet osua joihinkin tiettyihin alatyyleihin. Sour-finaaliin olisin päässyt mukaan, mutta sen skippasin. Vuoden kotipanijaksi valikoituu yleensä useammassa sarjassa menestynyt maestro ja sellainen löytyi tällakin kertaa, vaikka tasaista oli. Täysi työpäivä siinä taas meni ja vähän ekstraakin, homma saatiin pakettiin klo 20 kymmenen tunnin aherruksen jälkeen.
Kaupallinen valtatyyli NEIPA. Missä? Ei ainkaan Suomen pt-kaupoissa. Alkon tuotehaku NEIPA antaa 11 tuotetta, kun esim. imperial stout tuo 89 tuotetta. Arde-setä, ota pää pois persaasta, kun siellä milleniaalien kräftikuplassa pyörit.
VastaaPoistaTässä oli kontekstina kotioluentekijät, joita voinee pitää aktiivisina olutharrastajina. Heidän keskuudessaan kaupallinen valtatyyli on nähdäkseni ollut jo useamman vuoden samea NEIPA. Samoin harrastajien suosimissa baareissa. Kuplahan se on, mutta jossain kuplassa kaikki elävät. Yhtenäiskulttuuri on jäänyt taakse. Miksi pitäisi koko ajan kaikkien pitää mielessä, että teollisesti valmistettua vaaleaa lageria myydään eniten?
VastaaPoistaOnhan se truismi; pantterin vigoorilla höökivästä tk- ja pappakaljoittelija Arde-sedästä on tullut milleniaali-haituvaleukaisten sumukaljoittelijain sankari ja jengipomo.
VastaaPoistaArde, mitkä ovat aktiivisten olutharrastajien suosimia baareja? Kuuluko niihin esimerkiksi Heinolan Cronin's Café & Guesthouse, jossa säännöllisesti kokoontuu Olutseura Cronin's? Tai hyväksytkö aktiviisiksi olutharrastajiksi Olutsilta - Õllesild ry.n saunaklubilaiset tai ylipäätään muut olutsiltalaiset, jotka suosivat tyystin eri baareja kuin sinä?
VastaaPoistaEn tunne tuota Heinolan baaria enkä ehkä noita olutsiltalaisiakaan, jos he eivät minun suosimissa baareissa liiku. Niissä ei siis NEIPAa juoda? Kannattaisi mielestäni kokeilla.
VastaaPoistaHyvä on, tarkoitan nimenomaan niitä ympäri maailmaa sijaitsevia craft-baareja, joissa NEIPA on ollut suosituin tyyli viime vuodet.
Suosituimmat oluttyylit kilpailussa olivat:
VastaaPoista21B Speciality IPA: NEIPA 16kpl
20C Imperial Stout 14kpl
18B American Pale Ale 12kpl
28C Wild Speciality Beer 7kpl
11C Strong Bitter 6kpl
21A American IPA 6kpl
25B Saison 6 kpl
Loput tyyleistä 5kpl tai alle, yhteensä yli 60 eri oluttyyliä.
Noniin André, kiitokset Höblän ensiluokkaisista, kaurismäkeläisen lakonisista kaljapreiveistä; ne ovat valitettavasti toisinaan aivan liian kilttejä. Kunnon huutia on syytä opetella jo oman uskottavuudenkin takia tarvittaessa antamaan; uskoisin sen käyvän myös på hurri.
VastaaPoistaTulokulmaa löytyy vaikka täältä: http://kusettaja.blogspot.com/2020/01/aven-vid-ankdammen-finns-det-ol.html?m=1
... Nuo kannustavat sanat tuossa yläpuolella koitukoot myös Arde-sedän osaksi.
VastaaPoista