En ole ennen onnistunut näkemään Hedy Lamarrin legendaarista läpimurtofilmiä. Ylen esityksessä saksalainen kopio, elokuvahan tehtiin Tšekkoslovakiassa ja tšekinkielinen nimi kirjoitetaan Extase. Alkutekstejä ainakin muokattu jälkeenpäin, kun tähden nimi on Hollywood-väännös Hedy Lamarr eikä alkuperäinen Hedwig Kiesler. Varhainen äänielokuva, joka muistuttaa käytännössä paljon mykkäfimiä. Dialogi on äärimmilleen pelkistettyä. Elokuva on lyhyiden eroottisten kohtausten takia kovassa maineessa, mutta muuten leffa on todella hidas ja raskassoutuinen. Keski-ikäinen aviomies ei saa aviollisia velvollisuuksia hoidettua nuoren vaimon kanssa, joten tämä hakeutuu rautatietä rakentavan topparoikan salskean uroon hoideltavaksi. Kovakätistä hyönteissymboliikkaa. Nuori tähti ei ole vielä tässä aivan samassa hehkeydessä kuin Hollywood-tällingissä. Miespääosan esittäjä Aribert Mog oli tunnettu natsi, joka kuoli itärintamalla 1941. Historiallista merkitystä siis enemmän kuin elokuvallisia arvoja.
Hedy Lamarr keksi Toisen maailmansodan kestäessä siellä Ameriikassa muusikkokaiffarinsa Georg Antheilin kanssa idean taajuushypinnästä radiotiellä vihollisen elektronisen häirinnän ja signaalitiedustelun välttämiseksi. Tuossa vaiheessa kenraalit olivat jo varmoja voitostaan muin keinoin ja kun tuon tekniikan vaatima tarkka synkronointi oli hankalaa, idea hautaitui pöytälaatikkoon, patenttikin oli...
VastaaPoistaNykyisin tuo taajuushypintäprotokolla on ritiinikäytössä radiotiellä niin matkapuhelin- kuin militäärisovelluksissa.
Mielenkiintoinen kytkentä Suomeen on, sillä George Antheilin veli Henry oli USA:n diplomaatti ja kuoli Aeron Kaleva -matkustajalentokoneen törkeässä alasampumisessa Tallinnan edustalla Suomenlahdella 14.7.1940.
Wikipedia-artikkeli Kalevan ampumisesta:
VastaaPoistahttps://fi.wikipedia.org/wiki/Matkustajakone_Kalevan_pudotus
... taajuushypintäprotokolla mahdollistui ja tuli laajaan käyttöön puolijohde- & digitaali- ja PLL-taajuussynteesitekniikan myötä vasta 1970-80 -luvuilla.
VastaaPoista