Olutnautiskelija, hophedonisti, kulkumies. Huomioita myös jalkapallosta, kirjoista, elokuvista ja musiikista.
tiistai 7. elokuuta 2012
Jyskän Saizen
Rauchmalzin Oulun vierailun tuliaisia, ei vähempää kuin palkitun jyväskyläläisen kotipanijan Mika Laitisen tuotteita. Miehellä on jo 15 vuoden kokemus ja käsittääkseni hän on mukana toivottavasti tänä vuonna Rönnvikin viinitilalla aloittavassa Olutverstas-panimossa. Nyt ei ole käsillä mitään peruskamaa vaan ensimmäinen esimerkki on belgisaisonin ja baijeriweizenin hybridi. Vehnäolut belgihiivalla, mausteina kuusenkerkkiä, 5,8%. Valitsin tarjoiluastiaksi rihlatun vehnälasin, belgitulppaani olisi ollut vaihtoehto. Voimakasta vaahdonmuodostusta, hiilihappoa kohtuullisen runsaasti kirkkaassa kultaisessa oluessa. Belgihiivan tuoksua, jotain neutraalia pistävyyttäkin. Maussakin heti belgihiivan tuntuma, hedelmää, silti hyvin kuiva. Humalalajike on Styrian Goldings, hillittyä katkeroa. En täysin tunne kuusenkerkän makua, en ole päässyt maistamaan Suomenlinnan kuuluisaa kuusenkerkkäolutta Ainoa. Jotain pihkaista yrttisyyttä on havaittavissa, se ei tällä kertaa siis tulle humalasta. Voimakkaasti hiilihappoinen olut tuntuu hyvin raikkaalta ja keveältä, siis kesäiseltä, ei välttämättä nyt sovellu syysmyrskyn runteleman Oulun fiilikseen. Mausteisuus hieman vahvistuu oluen lämmetessä, kokonaisvaikutelma kääntyy enemmän saisonin kuin weizenin suuntaan. Todella hallittu suoritus, taatusti toimisi hyvin kaupallisessakin tarjonnassa. Mutta enpä ole tällaiseen missään törmännyt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti