Olutnautiskelija, hophedonisti, kulkumies. Huomioita myös jalkapallosta, kirjoista, elokuvista ja musiikista.
lauantai 22. maaliskuuta 2014
Ed Sealover: Mountain Brew A Guide to Colorado's Breweries
Ensi syksylle suunnittelen suhteellisen laajamittaista Kalliovuorten kierrosta, joten hankin hieman seudun olutkirjallisuutta. Colorado on täsmälleen Suomen kokoinen valtio, 5,2 miljoonaa asukasta, mutta panimoita on noin 220. Tämä vuonna 2011 ilmestynyt kirja esittelee kaikki panimot siihen aikaan, noin 100 kappaletta. Kasvunopeus parissa vuodessa on ollut siis krimiläisten Venäjä-liittymishalukkuustasoa, yli 100%. Colorado on siis amerikkalaisen craft beer -villityksen kuuminta ydinaluetta. Kävin Denverissä ja Boulderissa 2006, mutta en ehtinyt hahmottaa silloisestakaan skenestä kuin pienen maistiaisen. Hyllystä löytyy aiempikin Colorado-olutopus, mutta se oli surkeaa tasoa.
Sealover ei juuri oluita kuvaile, vaan keskittyy todellakin vain panimoihin, jotka hän on niputtanut löyhien teemojen alle kymmeneen lukuun. Ratkaisu ei tunnu täysin onnistuneelta, vaikka hyviä oivalluksia löytyykin paljon. Joukko panimoita toimii selvästi toimintaympäristönsä yleistä ilmapiiriä vastaan, toinen ryhmä on ympäristötietoisia, osa on löytänyt menestyksekkäästi kapean markkinasegmentin, osa toimii pikkukylissä, on edelläkävijäpanimoita, kokeellisia panimoita jne. Ei siis tyystin onneton rakenne, mutta homma hajoaa käsiin Sealoverin esitellessä kirjaansa matkaoppaaksikin. On todella turhauttavaa, kun Edwardsin tai Gunnisonin kaltaisten käpykylien kahdet panimot esitellään aivan eri puolella kirjaa. Itärannikon olutguru Lew Bryson ymmärsi asian uraauurtavissa osavaltiokirjoissaan, hän piti mielessä koko ajan maantieteellisen aspektin ja otti panimoiden lisäksi mukaan laadukkaat olutbaaritkin. Bryson on aito olutentusiasti, Sealoverista se ei välity niin selvästi, bisnesplänit tulee käytyä läpi melkein intohimoisemmin kuin oluet. Ja baarit hän siis unohtaa kokonaan.
Sealover käy läpi panimoiden historiaa ja on haastatellut panimoiden avainhenkilöitä. Tarinat ovat hyviä ja oleelliset panimot saavat enemmän tilaa kuin myötäjuoksijat. Brysonin tapaan Sealoverkaan ei karsi isoja poikia pois, joten lyhyet jutut on myös 1873 aloittaneesta Coorsista ja Fort Collinsin Anheuser-Buschista. Boulder Beer perustettiin 1979, sitä voi pitää Coloradon nykyisen skenen ensimmäisenä pioneerina. Boulderin tarina saa hyvin tilaa, samoin esimerkiksi Wynkoop, Avery, Great Divide, New Belgium, Ska, Oskar Blues, Dry Dock ja Boulder-lähtöinen Rock Bottom -ketju. Ansiokkaasti Sealover esittelee tuntemattomampiakin hahmoja kuten Western Slopen pienen Ridgway-kylän Colorado Boy -panimon Tom Hennessy, joka on ollut taustahahmona monessa muussakin hankkeessa. Samoin Colorado Springsin Trinity Brewingin Jason Yester saa tilaa, mutta esimerkiksi Odell ja tähän aikaan toki vasta aloitteleva Crooked Stave saavat kursorisemman käsittelyn. Ihan kiva yleiskuvaus siis parin vuoden takaisesta tilanteesta, mutta onneksi tilauksessa on jo uudempikin Coloradon olutopas.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti