En ole oikeastaan koskaan päässyt samalle kanavalle tai aaltopituudelle Jyväskylän Hiisi-panimon kanssa. Alkuvaiheessa panimo teki hyviä portereja ja stouteja, mutta viime vuosina en ole erityisemmin tuotteista innostunut. Mika Oksasen Donut Island -projekti hämärrytti lisää brändiä. Nyt huomasin, että Hiisin Ikiiurso-niminen olut on voittanut monta vuotta peräkkäin Suomen Paras Olut -skabassa stout tms -sarjan. Tällaisen oluen olemassaolo tuli yllätyksenä, tsekkasin aikoinaan Iku-Turson ja olen olettanut saman oluen jatkaneen elinkaartaan. Onhan nimissä eroa, mutta olen kuitannut ut:n vaihtumisen tupla-i:ksi painovirheeksi.
Nyt sitten Ikiiurso tietoisesti maisteltavana. Islay Barrel Aged Imperial Stout, 12,0 %. Musta olut, muutama beige kupla, mutta ei varsinaista vaahtoa. Viskitynnyri kyllä tuntuu tuoksussa, savua on paahteisuuden rinnalla. Nahkasohvaa, tupakkahuonetta, vanhoja kirjoja, ehkä vähän sateen kastelemaa labradorinnoutajaa. Maussa pyöreää maltaisuutta, terävähköjä mausteita, tervaa ja savua kyllä, mutta ei pehmeyttä. Nyt voi sanoa oluen olevan liian tuoretta, tämä kaipaa selvästi ikäännytystä. Alkoholikin tuntuu selvästi. Jos tämä versio on se kilpailun toistuva voittaja, niin hieman hämmentää. Tammisuus tulee lämmetessä enemmän esille, mutta jokseenkin karkeana kokonaisuus silti pysyy. Ostopaikka Helsinki, Kallion Alko.
Ikiiursostakin on olemassa neljä eri versiota, kaikki eri tynnyreissä kypsytettyjä.
VastaaPoistaSaakeli vieköön!
Poista