keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Hagström Fruity NZ Pilsin keittopäivä




















 Kun Ville Leinon ideoima Hagström-hanke laajeni kiertolaismuotoon, niin herrasmiessopimuksena päätettiin kerran vuodessa palata panemaan Olarille. Panimo on muuttamassa kesän aikana Otaniemestä pois, joten nyt oli aikaistettava keittoa heinäkuulta toukokuulle. Toissatalvena tehtiin Sonnisaarella vahva ja katkera pilsner, joka muuten oli hyvin perinteinen pils saksalaisilla humalilla. Nyt päätettiin mennä pilsien toiselle laidalle. Edelleenkin vahvuutta (6,5 %) ja katkeruutta (85 IBU) enemmän kuin tyylipoliisit sallivat. Todellinen clou on kuitenkin voimakas aromihumalointi Uuden-Seelannin lajikkeilla (Nectaron, Motueka, Riwaka), joilla tavoitellaan runsasta hedelmäisyyttä. Pils myös kuivahumaloidaan. 


Näillä spekseillä Ville viimeisteli reseptin. Erittäin vaaleaa (EBC 4) Belgomaltin Pilsen Maltia, katkerohumalana Columbus (Tomahawk), hiivana Fermentis Saflager W-34/70. Saavuimme Ari Nyforsin ja Rik Poppiuksen kanssa aurinkoiselle panimolle mäskäyksen jo käynnistyttyä. Koko homma oli peruuntua viime hetkellä, kun Olarin Chris Hild ei päässyt tapaturman takia keittämään. Onneksi Noel Alexander pääsi paikalle paikkaamaan häntä. Harjoittelija Alexander Koskinen avusti käytännön tehtävissä. Panimolla oli varsin lenseä meininki, kun taproom ei ollut auki. Johtoporras Tommi, Ville, Hanna ja Ukko/Martin saapuivat kuitenkin vähitellen paikalle. Myös Gallows Birdin Jaakko ja Ville pyörivät panimolla rouhimassa maltaita.  


Rentouduimme humalien annostelun ohella nauttimalla käymistankista uunituoretta Juovan synttäriolutta Bailando IPAa. 7,0 %, Simcoe, Motueka, Chinook. Erittäin hyvää kamaa. Samoin Shapes & Forms oli kovassa iskussa. Tujulla tehty kollabotuote Skate To Hell oli laatutavaraa myös, mutta jokin siinä ei aivan klikannut kohdalleen. Oli se kuitenkin aivan toisella seinällä kuin Arin Kuopiosta tuomat Iso-Kallan belgipullot Kallatar-blonde ja Katkeruuden malja -tripel. Molemmat tuoksuivat mansikkaiselle, eikä makukaan vakuuttanut. Ehkä pullotusvaiheessa ollut jotain häikkää. Huuhtelimme ikävät maut pois Olarin balttiporterilla Kapten Olars. Hagström saatiin käymistankkiin ja jätimme hiivan hoitelemaan hommaa kohti maalia. Espoo, Olarin Panimo, 14.5.2024.



2 kommenttia:

  1. Miksi kukaan vuonna 2024 ostaa rahalla Iso-Kallan tuotteita on todellinen mysteeri. Tai ostanut 2020-luvulla.

    VastaaPoista
  2. Miksei ostaisi? Kyllä minulle on osunut aina kelvollisia Ison-Kallan tuotteita. Panimo on hemmetin kivalla paikalla panimo, että mukavaa henksua.

    VastaaPoista