lauantai 27. toukokuuta 2023

Hagström NZ Hopfenweisse, julkistus








 Kolmas Hagström-olut jäi huhtikuun 21. päivä Kuopioon RPS:n käymistankkiin euroviisulegenda Käärijä/Jere Pöyhösen vahdittavaksi. Käärijä sattui olemaan samaan aikaan panimolla tekemässä Cha Cha Cha Pina Coladan promokuvauksia. Arvottomat-elokuvassa gangsteripomo Hagström ampuu kuolettavasti Mannen ja Veeran ystävän Harrin, jota esitti Juuso Hirvikangas. Verityö tapahtui Kuopion kaupunginhotellissa. Hagström ei siis varsinaisesti nyt palannut rikospaikalle, mutta tavallaan sai uuden savolaisen inkarnaationsa hopfenweissen muodossa.


Istuimme Ari Nyforsin kanssa Juovassa valmistautumassa lähtöön Barskiin Hagström NZ Hopfenweissen julkistustilaisuuteen, kun salama iski keskelle Helsinkiä ja Kaisaniemenkatu tulvi hetkessä vesimassoista. Selvä merkki siis ylemmältä taholta, että Hagström is back in town and meaner than ever. Olut on periaatteessa baijerilaistyylinen vehnäolut, mutta se on humaloitu huomattavasti tuhdimmin, sekä aromien että jälkimaun katkeruuden suhteen. Myös alkoholia on perusvehnää enemmän, 6,8 %. Tavoitteena oli luoda runsaita makuja sisältävä olut, jossa silti säilyy hyvä juotavuus, myös kesäisissä terassioloissa. Katkerohumala on Columbus (CTZ), jota käytettiin myös Hagströmin debyyttioluessa West Coast IPA. Katkeruutta on Hagström Groß Pilsnerin tapaan 80 IBUa. Aromihumalat tulevat Uudesta-Seelannista (siitä siis NZ, New Zealand), Riwaka ja Motueka. Niitä käytettiin sekä whirlpoolissa että kuivahumalointiin. Humalilla tavoiteltiin trooppisten hedelmien sävyjä kilpailemaan vehnähiivan voimallisten esteristen tuoksujen oheen. Käytetty hiiva on White Labs Hefeweizen Ale #WLP300. Vehnämaltaan osuus on hieman alle 50 %, ohraa pilsnermaltaana 50%, vähäinen määrä karamellimallasta.


Ukkoskuuro meni ohi nopeasti ja pääsimme siirtymään pelipaikalle. Jännitystä oli taas ilmassa. Ari ja RPS:n panimomestari Aki Railanmaa olivat maistaneet valmista tuotetta Kuopiossa ja vakuuttivat, että kaikki on kunnossa. Silti tuntui levottomalta. En ole koskaan innostunut saksalaisista vehnäoluista. Pääsyyllinen on vehnäoluthiivojen tuottamat esteriset aromit, jotka hallitsevat suvereenisti hefeweizenin makua. Tuo hiiva on ollut olutharrastuksen taustalla liikkunut koulukiusaajatyyppinen synkkä hahmo, joka on riehunut varsinkin olutterasseilla. Tarkoitus oli nyt Hagströmissä vetää hiivaa kunnolla turpaan, vaikka olikin todennäköistä ettei se hyvin päättyisi. Akin suosituksesta päädyttiin em. mainittuun White Labsin hiivaan, joka olisi hieman neutraalimpana vähemmän pelottava vastustaja. Jottei hommasta pelkkä verilöyly tulisi. Yllätys olikin sitten suuri, kun hiiva horjahti heti ensimmäisellä iskulla. Banaaniröyhtäyksen jälkeen se putosi kokonaan.  


Kello 14:45 sain Barskin Mikki Nymanilta ensimmäisen lasillisen Hagströmiä. Kutsuvieraat saapuisivat varttitunnin päästä. Mielessä käväisi vielä pakeneminen paikalta, jos olut olisikin paskaa. Sameaa keskivaaleaa nestettä. Tropiikin hedelmiä ja banaania tuoksussa. Hyvä juotavuus, pehmeää. Maussa ei banaania. Trooppiset hedelmät esillä maussakin, yllättävän voimakkaasti. Vehnäisyys on jopa vaarassa häipyä kokonaan, mutta kyllä tämän vielä weizeniksi tunnistaa. Oikein kuiva kokonaisuus. Katkeruutta jälkimaussa todella runsaasti. Onpa aika ekstreemiä. Näin kovaa peräkärryä en vehnässä ole ennen maistanut. Pieni epäilys nousi vielä ensimmäisen lasin lopulla. Jälkimaku muuttuu nielaisun jälkeen pitkällä viiveellä jotenkin nihkeäksi, erilaiseksi kuin katkerissa pilseissä tai IPA-oluisssa. Se lienee väistämätöntä weißbierin yhteydessä eikä vaivannut enää myöhemmin. Hopfenweissea kannattaa ehkä juoda hieman lyhyemmillä tauoilla hörppäysten välillä kuin muita katkeropommeja. Raikasta olut ilman muuta on.  


Sattumoisin join edellispäivänä Lahdessa tämän tyylin kantaisän Schneiderin Hopfenweissen. Ei tainnut olla kovin tuore pullo, ei maistunut läheskään yhtä hyvältä kuin esim. tammikuussa 2022. On kuitenkin selvää, että Hagströmin hopfenweisse on aivan erilainen olut. Riwaka ja Motueka pistävät hiivan aromit todella ahtaalle. Banaania varsinkin yritettiin välttää. Banaanimaisia aromeja tuntuu hieman tuoksussa, mutta se jää selvästi muun hedelmäisyyden varjoon. Maussa ei ole banaania eikä kovin paljon muutakaan hiivan tuottamaa vivahdetta. Hedelmäisyys haliitsee makua niin paljon, että se lähestyy jopa NEIPAisuutta. Tämä on voimakkaan humaloinnin tuottama sivuvaikutus, johon ei varsinaisesti tähdätty. Useampikin maistajista taisi kiteyttää oluen olevan vehnäoluen ja NEIPAn hybridi. Ei mikään huono luonnehdinta. Äärimmäinen katkeruus täysperävaunulla tekee kuitenkin Hagströmistä vähemmän salonkikelpoisen riehujan. Tasapainoisuutta ei ole vähääkään ja juuri siihen tietysti pyrittiinkin. 


NZ Hopfenweisse ei selvästikään ole Groß Pilsnerin tapainen täydellinen olut. Enemmän se vertautuu West Coast IPAan, joka saatiin niin kuivaksi, että mannerlaatatkin rutisivat. Hopfenweissessa on samanlaisia brutaalia voimaa, joka on erityisen nautinnollista. Paksua puuroa tämä ei ole, juotavuus on hyvää ja ainakin itselle sessioitavuutta tuntui riittävän. Eli toiminee siis terasseillakin, jos sää vielä joskus lämpenee. 


Kutsuvieraita saapui hieman vähemmän kuin aiempien Hagströmien julkistuksiin, mutta hyvät bileet saatiin nytkin aikaan. Perjantai ei ole ihannepäivä tällaiselle tapahtumalle, mutta Aki ei päässyt työkiireiltä muuhun aikaan. Minullakin oli torstaina päivätyövelvotteita.  Nyt Aki pystyi yhdistämään Helsingin keikkaan seuraavan päivän Rammstein-konsertin. Silti hän ehtii paikalle vasta muutama tunti aloituksen jälkeen, jolloin osa vieraista oli jo poistunut. On tavallaan hassua järjestää jokaisen Hagström-oluen kohdalla julkistustilaisuus, mutta hauskaahan tämä on. Tärkeintä tietysti se, että olut onnistui taas yli odotusten. Vierailtakin kuului positiivista palautetta ja Koira ehti jo haukahtamaankin, ilmeisen tyytyväisenä. Arin ja minun yhteiskuva on Antti Huutoniemen ottama. 


Olutta on siis tarjolla Barski Helsingissä, lähiaikoina varmaan pääkaupunkiseudulla muuallakin, ainakin taidebaari Bartissa. Kuopiossa järjestetään Maljassa toinen julkistustilaisuus 1.6, paikalla mm. Aki ja Ari N. Muualle Hopfenweissea menee ainakin Joensuun Palaveriin (kiitos Jaska!), Oulun Leskiseen, Tampereen Konttoriin ja Turun SKAALiin. Barski, 26.5.2023.



1 kommentti:

  1. Skenen hemmot hemulit mymmelit ynnä myyt, zat zat zaivi! Jos lopussa on draivi ja alkaa jopa keittää, parahinta silloin on oitis Hagströmmiä snadisti eli bulisti nassuun-massuun heitää. Alkaa siitä svengi taasen luistaa. Hagström, kaljakesän ehdoton kingi siis kandee muistaa, saatana!

    VastaaPoista