Kotioluttuomaroinnin jälkeen rauhoittumaan Alppilan puolelle Riekkoon. Tarjolla suodattamattoman Urquellin ohella Örebron liepeiltä tupla-IPAa, 8,0 %, 65 IBU, Columbus, Mosaic ja Vic Secret. Nimi pistää miettimään, olisiko kyseessä kunnianosoitus Asmo Hurulalle, mutta ehkä ei kuitenkaan. Samea, hyvä vaahto. Bensiiniä tuoksussa runsaasti. Herukkaa, mangoa ja ananasta maussa. Tuntuu aika raikkaaltakin, bäst före 160922. Hiilihappoa aika lailla, hedelmäisyys on intensiivistä, makeaa karamelliakin tulee mukaan. Vähän katkeroakin. Oikein mukavaa kokonaisuutena kuitenkin. Maltainen Riekko, 30.10.2021.
Olutnautiskelija, hophedonisti, kulkumies. Huomioita myös jalkapallosta, kirjoista, elokuvista ja musiikista.
lauantai 30. lokakuuta 2021
Apex Asmodeus DIPA
Olutliiton kotiolutkilpailu 2021
Viime vuoden tapaan taas Itä-Pasilassa Finnmapin tiloissa Olutliiton kotiolutkilpailun tuomarointia. 209 olutta tarjolla, mutta onneksi tuomareita aiempaa enemmän. Jouni Koskisen parina tsekkasimme alkuerissä 26 olutta, sitten vielä lager- ja stout-sarjan finaalit, noin 40 olutta maisteltavana. Kahdeksan tuntia kesti, pari tuntia vähemmän kuin viime vuonna, mutta rankkaa hommaa tämä on. Yleinen taso on edelleen korkea, vain yksi täysin epäonnistunut olut osui kohdalle. Naapurituomareille osui käsittääkseni kyllä enemmän pommeja. Huippuoluet sitten olisivat kaupallisellakin tasolla aivan tarjonnan kärkeä.
Lagereita harrastetaan edelleen mukavasti, se on ehkä globaalisti hieman poikkeavaa. Vain yksi NEIPA osui meidän arvioitavaksi, mutta se oli huippukunnossa. Belgityyliset oluet olivat järjestään onnistuneita. Yksi osallistuja oli hämmentävästi pakannut american stoutinsa tölkkiin. Aiemmin finaaleissa on joutunut tekemään hankalia kompromisseja, mutta tänä vuonna kolme parasta löytyi suhteellisen kivuttomasti. Tämän kilpailun tuomarointi on todella mielenkiintoinen suoritus. Lopussa tuntuu nääntyneenä siltä, että ei koskaan enää. Kuitenkin yleensä vuoden päästä mieli on muuttunut, kokemus on aina kiehtova. Tässä pääsee konkreettisesti näkemään, minkälaiset oluet kotioluentekijöitä kiinnostavat. Se on tarkka mittari myös koko olutskenen tilanteeseen.
perjantai 29. lokakuuta 2021
Gorilla Animus Maresme Reise Rausch
Uusi Gorilla-näyte Aproboo-maahantuojalta, tämäkin tehty Berliinin BrewDogilla yhteistyössä katalonialaisten Animusin ja Maresmen kanssa. DDH IPA, 7,5 %, 45 IBU, Mosaic Lupomax, Citra, Simcoe ja BRU-1. Tölkitetty 20.09.2021. Samea kinuskikastikkeen väri, runsas paksu pitkäkestoinen vaahto. Bensaa ja herukkaa tuoksussa. Maussa sitrusta ja trooppisempaa hedelmäisyyttä tasapainoisesti, mutta ei täysin raikkaasti. Matalat hiilihapot, kuivaa, maistuu lähes taivaalliselta edellisten laittisourien jälkeen, tässähän on maltaisuutta! Katkeruutta ei kuitenkaan ole ja tuoreuskin jättää siis toivomisen varaa. Ei tarpeeksi omaperäisyyttä erottuakseen IPA-massasta. Tuttua Gorilla-laatua, mutta ei repertuaarin ykköstasoa.
Friends Double Cherry Cupcake Sour
Neljäs ja viimeinen näyte Mikki Nymanin Friendseistä. Tätä tuplakirsikkaa ei enää kutsuta berliner weisseksi vaan neutraalisti sour aleksi. Alkoholia nyt 6,0 %, kirsikkaa siis ja vaniljaa jo totutusti. Voimakkaan tummanpunainen, lähes verinen väri. Makean kirsikkainen tuoksu, nyt ehkä vaniljaakin tuplamäärä. Maku on täyteläisen marjainen, keskimakea, nahkeampaa otetta myös. Happamuutta on taaskin vain viitteellisesti. Ehkä tämä on neljästä Friendsistä miellyttävin, alkoholin täyteläisyys pehmeyttää jonkin verran kokonaisuutta. Tuskin kuitenkaan näiden näytteiden perusteella sijoittaisin rahaa Friendsin tuotteisiin.
Friends Raspberry Cupcake Sour
Kolmas näyte Mikki Nymanin Friends-kuppikakuista. Edelleen 4,7 %, vadelmaa ja vaniljaa berliner weissen höysteinä. Sameaa rumahkoa nestettä, häviävä mitätön vaahto. Makea vadelmainen tuoksu, aivan kuin vadelmavenemakeisissa. Happamuudesta ei aromeja nouse. Maussa sitä on enemmän, mutta selvästikään intensiivinen happamuus ei ole Friendsin juttu. Ei tosin makeuttakaan erityisesti, vaniljaa on annosteltu säästeliäästi marjamäärään suhteutettuna. Hiilihappoisuus kyllä tuntuu reippaasti. Silti tämä muistuttaa enemmän vadelmamehua kuin vadelmalimsaa. Mutta pitkään olutbaarisessioon en tätä ainoaksi kiskontakohteeksi suosittelisi, dokabiliteettia ei ole tarpeeksi berliner weisseksikaan.
Friends Yellow Bird Cupcake Sour
Lisää Mikki Nymanin lähettämiä Helsingborgin Friends Companyn pastry soureja. Tässäkin 4,7 %, berliner weisse mandariinilla, passionilla, sitruunalla, appelsiininkuorella ja vaniljalla. Keltaista sameaa olutta, heiveröistä vaahtoa. Makeaa hedelmäistä tuoksua, limonadin tyyliin. Maku on mausteisen hedelmäinen, lievää happamuutta. Jotain etäistä yhteyttä tällä on sitrushumalaisiin oluisiin, mutta maku on paljon karvaampi ja epämiellyttävämpi ilman maltaisuuden tukea. Vanilja ei makeuta olutta kovinkaan paljon, se on positiivista, mutta lievästi pilaantuneelta hedelmämehultahan tämä maistuu.
Brewski Triple Berry Pie
Ennen Bambergin matkaa maistetuille Mikki Nyman -näytteille jatkoa. Brewskin Triple Berry Pie on berliner weisse, jossa pensasmustikkaa, mustaherukkaa, vadelmaa ja vaniljaa. 4,0 %, syvänpunainen juoma, vaaleanpunainen vaahto. Makean intensiivinen marjainen tuoksu, ei juuri happamuutta. Maussa happamuutta jonkin verran on, marjaisuus edelleen makeaa, enemmän jälkiruokainen kuin mehuinen. Hilloinen, marmeladinen, happamuus tuo kirpeyttäkin mukaan. Mielenkiintoinen juoma, mutta ei sellaisia makuja, joita oluesta haen.
Anna Karhunen: Jos
Uusi romaani, tänä vuonna julkaistu. Päähenkilökertoja on 30-vuotias helsinkiläinen tylsää työtä tekevä nainen, joka on parisuhteessa lasta haluavan vakavaraisen, mutta tylsän miehen kanssa. Teoksessa on suhteellisen mielenkiintoinen rakenne. Alkuasetelmasta edetään noin neljällä eri vaihtoehdolla riippuen siitä, millaisen päätöksen kertoja tekee parisuhteen jatkon suhteen. Todella sujuvaa kerrontaa, ironista huumoria, ilmavaa keveyttä. Teos on äänikirjaksi suunniteltu jo lähtökohtaisesti, sehän sopii todellakin parhaiten ensimmäisen persoonan kerrontarakenteeseen. Traagisemmat osuudet lisääntyvät vähitellen, jopa melodramaattisuuteen asti. Tavallaan näppärää jälkeä, mutta ehkä kuviot ovat liian arkipäiväisiä, jotta jaksaisi erityisemmin kiinnostua. Vähän niin kuin tosi-tv -materiaalia, jota tosin olen nähnyt niin vähän, että epäröin verrata. 30-vuotiaiden naisten maailma ei tietysti (enää) ole kovin läheistä, mutta aika paljon yleisinhimillistä vivahdetta menossa on. Kokonaisuus tuntuu kuitenkin jäävän pinnalliseksi, varsinkin lopun Berliini-huipentuma vaikuttaa aivan liian kuluneelta. Päähenkilö "kasvaa" muista ihmisistä riippuvasta sätkynukesta itsenäisemmäksi toimijaksi. Se ei ole kovin omaperäinen teema.
maanantai 25. lokakuuta 2021
Sauer Rossdorfer Bock
Illan viimeisenä oluena pullobockia, 7,0 %. Tämäkin aivan Bambergin lähiökamaa, kaakkoispuolen Strullendorfista. Vaaleaa ja kirkasta. Makeahkoa maltaisuutta, hyvin pehmeää. Kevyt katkeruus. Pientä öljyisyyttä. Hyvää on, muttei ehkä oikein erottuvuutta yleistarjonnasta. Bamberg, Pelikan, 25.10.2021.
Fischer (Freudeneck) Bock
Fischer-panimoita on monia ympäri Saksaa ja taitaa löytyä Ranskastakin. Tämä on kuitenkin siis Freudeneckista aivan Bambergin pohjoispuolelta. Olut näköjään tunnetaan myös nimellä Freudenecker Fischer-Bräu Bockbier, 6.8 %. Pelkkänä Fischer Bockina kuitenkin Der Pelikanissa myytiin. Klassinen Bamberg-baari, aina yhtä luotettava, nytkin hyvin bockeja tarjolla samaan tapaan kuin 2003. Vaaleaa, kirkasta, kultaista, maltaista. Hedelmää heikosti, ei katkeroa. Mukavaa kamaa. Yllättävän kovaa menoa baarissa maanantai-iltana. Ei mitään ongelmia. Bamberg, Pelikan, 25.10.2021.
St. Georgen Keller Bier Ungespundet (2021)
Frankenin klassikko-olutta taas samassa baarissa kuin 2008 ja samanlaisessa keraamisessa tuopissa. Hyvin maltainen, pähkinäinen, kuiva ja pehmeä. Onpa jopa katkeroakin. Mitä voisi sanoa, aivan ihmeellistä tavaraa jälleen kerran. Bamberg, Eulenspiegel, 25.10.2021.
St. Georgen Landbier
Wunderburgista siirtyminen Bambergin vanhaan keskustaan. Tutussa Eulenspiegelin baarissa taas täysi valikoima Buttenheimin St. Georgenin oluita. Otin ensin ennenkokeilemattoman Landbierin, tummahko, punaruskea. Hyvä vaahto. Makeahko, karamellia, vähän pahvinen, ei katkeroa. Tuoretta silti. Tyyli ei omia suosikkeja. Ristiriitainen tunnelmahan tästä jäi. Bamberg, Eulenspiegel, 25.10.2021.
Mahr's Pils, hanaversio
Wunderburgissa siirtyminen maanantaina kadun toiselle puolen. Nyt sitten sisälläkin tilaa, mutta yllättävän koleaa ja savuista. Paikkaa oli ilmeisesti juuri alettu lämmittää uunilla, joka antoi anniskelutiloihinkin savua. Pullosta aiemmin tuttua kamaa. Kirkasta, kuivaa, katkeraakin, puhdasta. Rustiikkinen tunnelma, todellakin nyt ensi kertaa Mahr'sin sisällä sitten 2003. Savupirttimäisyyttä on. Bamberg, Mahr's, 25.10.2021.
Keesmann Bock (2021)
Pikkulinnussa olen ehtinyt Keesmannin bockiakin juoda, mutta nyt sitten aivan paikan päällä erinomaisen schnitzel-systeemin seurassa kunnolla testausta. Kirkasta, hyvä vaahto. Makeampaa maltaisuutta, öljyisyyttä, bensiiniä, ei katkeroa. Pehmeää, täyteläisyyttä, mutta myös juotavuutta. 6,4 %. Bamberg, Keesmann, 25.10.2021.
Keesmann Hell (2021)
Hidasta kävelyä taas hienossa säässä joen rantaa kohti Wunderbergia. Nyt sitten Keesmannin sisätiloihinkin. Ensimmäisenä maistoon helles, jota on tullut juotua aiemmin mm. Pikkulinnussa. Aivan kirkas, maltaisuutta, hyvä juotavuus, kuivaa, mutta ei katkeruutta. Nyt on hiljaista salin puolellakin. Bamberg, Keesmann, 25.10.2021.
Fässla Zwergla
Fässlassa harmittavasti bockia vasta torstaina. Lohdutukseksi tummempaa lageria, tämä olut taisi olla aivan ensimmäinen Bamberg-olueni vuonna 2003, kun saavuin debytanttina kaupunkiin. Maltaista, makeahkoa. Raikasta, ei katkeruutta. Bamberg, Fässla, 25.10.2021.
Fässla Gold-Pils (2021)
Aamukävely Bambergissa Weyermannin mallastamolle. Sisälle ei tietystikään päästy, mutta sivummalle on rakennettu uudisrakennus, jossa kauppa, baari ja tislaamo. Baari ei nyt tietenkään auki, mutta tuli tehtyä ostoksia. 13 vuotta sittenhän tuli silloin pienemmästä kioskista ostettua juotavaakin kamaa.
Paluu sitten Fässlaan, ovella tiukka täti kysyi rokotetodistuksen lisäksi varsinaista passiakin. Sehän ei ollut ongelma, joten pääsin sujuvasti sisään. Fässlan pilsiä on toki tullut ennenkin juotua, mutta kylläpä maistui hienolta. Todella pehmeää ja raikasta. Maltainen, kuiva, upea. Pieni kärrynpoikanenkin. Kaiken huipuksi Markku Korhonen tosiaankin esiintyy Fässlan logossa. Bamberg, Fässla, 25.10.2021.
Spezial Rauchbier Märzen
Kohti hotelleja (olemme majoittuneet turvallisuussyistä eri hotelleihin) suuntautuessa vielä yömyssylle Fässlaan. Se oli kuitenkin sunnuntai-iltana kiinni, joten käännyimme kadun toiselle puolen Spezialiin. Nyt tarjolla vähän tuhdimpi rauch-versio perjantaina juodusta Lagerista. 5,3 %, punaruskea. Stydiä savua tuoksussa. Maussakin kunnolla, enemmän kuin saman värisessä lagerissa. Kuivaa ja nautinnollista, täyteläistä. Aivan huikeaa. Jälkimakuunkin savua kertyy. Bamberg, Spezial, 24.10.2021.
Sternla Zwickel
Vanha ravintola Zum Sternla on ollut joskus panimokin ja nyt se on käynnistänyt pari vuotta sitten tuotannon uudelleen. 2008 join täällä Maiselin kellerbieriä, nyt tarjolla omaa. Talon Zwickel tunnetaan ehkä myös nimellä Vollbier. Sameaa, hyvä vaahto. Makeahko tuoksu, viljainen täyteläinen maku. Ei ole katkeroa, mutta ei mitään omituisuuksiakaan. Kovassa Bambergin tarjonnassa ei kyllä vielä erotu edukseen. Paikassa oli aluksi melko tylyä henkilökuntaa, mutta palvelu parani loppua kohti. Bamberg, Zum Sternla, 24.10.2021.
Hopfengarten Hopfen Dolde
Nyt sitten lopulta eilisen harharetken jälkeen Hopfengartenin siistiin taproomiin Austrassella. Dolde on pils, 4,9 % pils. Kirkas, kultainen, hyvin kuiva, viljainen, lievästi katkeroa. Diasetyyliä hienoisesti, tuoksussa, ei maussa. Moderni baari, mutta ei yhtään alea tarjolla täälläkään. Bamberg, Hopfenhaus, 24.10.2021.
Klosterbräu Kellerbier Ungespundet
Koukkaus vielä takaisin Klosteriin, kun ennen lounasta jäi paikallinen U kokeilematta. Aiemmilla vierailuilla ei tätäkään ole ollut tarjolla. Sameaa, vaaleanruskeaa. Hyvin maltainen tuoksu tiheän vaahdon kautta. Leipäinen, lähinnä paahtoleipäinen. Ei peräkärryä, kuivahkoa, mutta lämmetessä vähän makeutuu. Huippua on tämäkin. Klosterbräun statusta on selvästikin syytä nostaa. Kolme olutta kaikki weltklasse-tasoa. Bamberg, Klosterbräu, 24.10.2021.
Gänstaller Zwickelpils
Myöhäiselle lounaalle Timo Alasen suosituksesta Klosterbräun viereiseen Eckertsiin, joka on todella näyttävä ravintola joen päällä. Ravintolan puolelta vessaan mennään sillan yli. Suodattamatonta pilsiä tarjolla, sameaa. Maltainen maku, ehkä myös saksanpähkinäinen, kuivaa ja katkeraa. Erinomaisen hienoa, kunnon peräkärrykin. Aivan loistavaa flammkuchenia myös. Bamberg, Eckerts, 24.10.2021.