keskiviikko 30. kesäkuuta 2010
RCH Steam Pole Bitter, real ale
Laatupanimon bitter on varsin kullankeltainen, hedelmää on raikkaasti ja mallaspohjakin tuntuu kohtuullisen rotevalta. Jälkimaussa on brittibitteriksi ilahduttavan voimakas humalointi, katkero kääntyy hieman pihkaiseksikin. Alkoholia on 4,9%, se on perusbitteriä enemmän, mutta ei kuitenkaan ESB-tasoa. Hieman karkeahko piirre kokonaisuudesta löytyy, toisaalta myös latteaa pahvisuuttakin, real-mielessä pehmeys jää puuttumaan. Selvästikään ei tämän panimon parhaita tuotoksia. Oluthuone Leskinen, 30.6.2010.
tiistai 29. kesäkuuta 2010
Espanja - Portugali 1-0
Portugalin spearheadinä Almeida ja laitapakkina Ricardo Costa, muuten täysin odotettavat miehistöt. Costa heti vaikeuksissa, Espanjan kärjet Villa ja Torres ampuivat vasemmalta alussa toistuvasti, Eduardo torjui kaikki. Sen jälkeen Xavi ja Iniesta ryhtyivät sahaamaan keskustaa halki, huipputaitavaa, mutta viimeinen syöttö aina epäonnistui. Portugalin puolustajat eivät hämmentyneet. Portugalin hyökkäykset järjestäytymättömämpiä, mutta ehkä tehokkaampia. Jälleen terävän Fabio Coentraon rakentelusta Tiagon kova veto, mutta Casillas selvitti. Toisella jaksolla Portugalilla oli momentum, Almeida voitti juoksukisassa Piquen ja pallo melkein maaliin Puyolin polvesta. Omituisesti Almeida otettiin heti pois ja tilalle avuton Danny. Del Bosque korvasi Torresin Llorentella, joka heti syöksypuski terävästi, mutta Eduardo jälleen ylittämätön. 63. minuutilla lopulta hieman poikkeuksellisella kuviolla Villa vapautui paitsion läheltä vasemmalta, ensimmäisen vedon Eduardo vielä esti, mutta reboundin Villa runnoi yläpuun kautta sisään. Selvempi maalipaikka 70. minuutilla Ramosin vasuri, mutta ottelun hahmo Eduardo jälleen siirsi syrjään. Cristiano Ronaldo koko ajan todella valju, Portugalin hyökkäyspeli ei koskaan toiminut näissä kisoissa, Pohjois-Koreaa ei kannata laskea. Lopussa vielä Llorente pukkasi niukasti ohi ja Capdevila blokkasi kovan vedon. Capdevila lisäksi näytti järjestävän Ricardo Costalle punaisen, ei näkyvää kontaktia. Espanjan peli ei vieläkään irronnut vapaaksi, mutta Paraguay ei ole vaikea, semifinaaliin mennään heilahtamalla.
Paraguay - Japani 0-0, rpk 5-3
Toistaiseksi tylsin ja passiivisin kahdeksannesfinaali. Paraguaylla Valdez poissa, pivotena härkämäinen Ortigoza ensi kertaa turnauksessa. Kumpikaan joukkue ei uskaltanut tehdä kunnon aloitteita. Paras maalitilanne Matsuin poikkipuukiskaisu kauempaa 22. minuutilla. Japani puolusti tanakasti ja Paraguay yritti mielikuvituksettomasti. Toisella jaksolla hieman lisää vauhtia, mutta ei olennaista rytminmuutosta. Paraguay edelleen hidas hyökkäyspäässä. Oudon vähän peliaikaa saanut Oscar Cardozo jatkoajalla mukaan, mutta ei saanut mitään aikaan, Aiemmin vaihdettu Valdezilla useampi hukattu lähitilanne. Japanilaisetkin rakensivat aivan lopussa muutaman tilanteen. Paraguaylaiset selvästikin pelkäsivät pilkkuskabaa. Japanilaiset hyviä erikoistilanteissa, mutta rangaistupotkukilpailu on aivan oma lajinsa. Kaikki paraguaylaiset onnistuivat viileästi. Japanin laitapakki Komano vetäisi kolmentena ylärimaan, näyttävin suoritus Hondan löysä keskelle katkopaikassa. Paraguay on kyllä tällaisella esityksellä vastaantulija neljännesfinaalissa.
maanantai 28. kesäkuuta 2010
Chile - Brasilia 0-3
Matias Fernandez ei mukana, Marcelo Bielsan ratkaiseva virhe? Tilalla pelannut Mark Gonzalez todella avuton, joku kissa näkyi raapineen poskenkin verille. Bielsa kokeili kärjessä Suazoa ja toppareiksi oli laitettava kokemattomat Contreras ja Fuentes. Brasilialta Elano edelleen poissa, yllättäen myös Felipe Melo, tilalla Ramires, joka onkin parempi. Chileltä odotetun aktiivinen asenne, mutta liian kaavamaisesti keskeltä yritettiin, omituisesti Isla ja Sanchez eivät painostaneet kesyä Bastosia. Jännittynyt tunnelma, Brasilia selvästi jarrutteli ja odotteli Chilen virheitä. Pientä hermostumista kuitenkin, Luciolta törkeä filmaus maassa makaavan chileläisen kosketuksesta, Webb ei heltynyt. Jeesuspoika Kakalle taas varoitus lähimmäisen kolhimisesta. Chilen virheet tulivat peräjälkeen 35. ja 38. minuuteilla. Kulmasta kukaan chileläisistä ei ottanut palloa, brasilialaiset pystyivät jopa rakentamaan skriinin Juanille, joka pukkasi rennosti häkkiin. Heti perään nopea vastahyökkäys, Robinho ja Kaka valmistivat paikan Luis Fabianolle, kliininen viimeistely ja ottelu paketissa. Bielsan nopea hyökkäävä systeemi on ihailtava, mutta käytännössä se toimii nyt yhtä huonosti kuin Argentiinan kanssa 2002. Chilen pelaajat eivät ole tarpeeksi taitavia. Bielsa ottikin tauolla Contrerasin ja Gonzalezin pois, mieshän on fiksu, mutta materiaali ei kertakaikkiaan riitä. 58. minuutilla Ramiresin hieno kuljetus keskiympyrästä 16. rajalle, hallittu siirto sivuun Robinholle, häkitys. Ramires otti lopussa pelikiellon, pientä pähkäilyä Dungalle. Lopussa Suazolta viimein laatikkotyöskentelyä, ensin Julio Cesar torjui harhautusten jälkeen ja sitten volleylla suoraan kulmasta poikkipuun päälle. Brasilia on hallitun vakuuttava, Hollannilla ei tule olemaan helppoa.
Hollanti - Slovakia 2-1
Arjen Robben lopulta Hollannin avauksessa, van der Vaart poissa. Vladimir Weiss uudelleen mukana Strban paikalla. Hollanti pelasi jälleen hidasta tylsää peliä, van Marwijk on kuohinnut aika pahasti Hollannin klassisen tyylin. Tehoja kyllä on riittänyt, nytkin 18. minuutilla Robben tyypillisesti kääntyi keskelle ja vetäisi vasemmalla tarkasti alanurkkaan, ei kovin kova veto, mutta upposi. Slovakialla pari löysää puolittaista tilannetta, mutta melko haluton tarkkaileva asenne, neljännesfinaalipaikka ei paljoa näyttänyt kiinnostavan. Toisella jaksolla Robben teki kopiosuorituksen, mutta nyt Mucha torjui. Heti perään Robben rakensi paikan Mathijsenille keskelle, jonka nopea veto suoraan Muchan nenään. 67. minuutilla Slovakia hämmentävästi teki kaksi nopeaa maalintekoyritystä, Stoch kiersi laidalta keskelle, kova veto, Stekelenburg torjui. Vielä parempi paikka Vittekin vapauduttua keskeltä, mutta nytkin laukaus maalivahtia päin. Tämän jälkeen Weiss ryhtyi varmistelemaan niukkaa tappiota vaihtamalla hyökkääjän puolustavampaan Kopunekiin, joka kiitti luottamuksesta ottamalla ensimmäisellä suorituksella kortin. Vapaapotkusta Kuijt karkasi linjasta, Mucha hölmöili vastaantulossa ja Kuijt käänsi Sneijderille ratkaisupaikan. Yliajan lopussa vielä Stekelenburg kaatoi vaihtosentterin ja Vittek pääsi tekemään neljännen turnausmaalinsa, on siis vielä kiinni maalikuninkuudessa Higuainin kanssa, jos muut ei enää onnistu. Jäätävän jähmeä minimisuoritus Hollannilta, noutaja tulee seuraavassa pelissä, jos luovuutta ei löydy lisää.
sunnuntai 27. kesäkuuta 2010
Argentiina - Meksiko 3-1
Veron, Samuel ja Gutierrez poissa, Maradonan ryhmitys aavistuksen varovaisempi kuin alkulohkossa. Aguirre otti uuden kärkimiehen Adolfo Bautistan Hernandezin rinnalle. Salcidon kaaripotku 8. minuutilla ylärimaan, heti perään Guardadon hieno veto kiersi harmittavan läheltä maalia ohi. Siihen loppui Meksikon ilonaiheet. Vauhti löystyi, pallo Argentiinalle, 25. minuutilla puolustussekoilua, Messi ja Tevez sorkkivat pallon maaliin, Tevez kirkkaasti paitsiossa, mutta ei tuomittu. Avustava ehkä hämääntyi, kun Tevez maalivahdinkin takana. Rosetti ja avustava pitivät palaveria laidalla tilanteen jälkeen ja aikaa kului paljon. Silti Rosetti hyväksyi maalin, todella omituista. Meksikolaiset raivostuivat, esim. Marquez yritti suunnilleen murhata Messin ja Tevezin, vain toisesta varoitus. Kahdeksan minuuttia myöhemmin karmaiseva Osorion virhe keskellä maalin edessä, pallo suoraan Higuainille, joka rankaisi säälimättä. Tauolla Bautista pois, ei saanut mitään aikaan. Ottelun ratkaisu 52. minuutilla, Tevezin täydellisesti onnistunut kääntölaukaus ylänurkkaan. Argentiina löysäsi, Meksiko sai aloitteen ja loi muutaman näppärän tilanteen. 71. minuutilla Javier Hernandez kavensi loistavalla yksilösuorituksella etuylänurkkaan, Demichelis ja Romero hitaita. Messillä lopulta maalipaikka yliajalla, mutta Perez torjui. Argentiina pääsi helpolla, Saksa-ottelu ehkä mittaa sitten todellisen tason tällä kertaa.
Saksa - Englanti 4-1
Odotetusti viihdyttävä ja dramaattinenkin ottelu klassisten osapuolien välillä, tietysti hieman harmi, että Englannin peli ei koskaan kulkenut karsintojen malliin. Maalit syntyivät hieman omituisesti puuskittain. Ensimmäinen vartti hieman hapuilevaa peliä, ei kunnon tilanteita. Avausmaali syntyi harvinaisella tavalla 20. minuutin kohdalla, maalipotkussahan ei ole paitsiota, mutta yleensä sitä ei päästä hyödyntämään. Neuerin muulinpotku, Terryn väärä arvio ja pallo Kloselle, Upson hidas ja pallo verkkoon. Kymmenen minuuttia myöhemmin upea Klinsmann/Löw -ideoitu kuvio Özil-Klose-Müller-Podolski ja pallo nyt Jamesin jalkojen välistä kaappiin. Ottelu näytti ratkenneelta, mutta Englanti lisäsi refleksinomaisesti vauhtia. Gerrardin keskityksestä Upson pääsi pukkaamaan vapaasti, Neuerilta virheellinen sijoittuminen. Heti perään Lampardin vedosta tasoitus yläriman kautta maaliviivan taakse, mutta uruguaylainen pallojuristikaksikko ei maalia hyväksynyt. Tuomarivirheet ovat jalkapallon suola ja erityisen nautinnollista nyt, että kärsivänä osapuolena vastenmielinen Englanti. Lisämausteena vielä tilanteen 1966-kaiut, silloinhan Englannin vastaava maalissakäymätön laukaus ratkaisi MM-finaalin. Tuskinpa tasoittaminen olisi Englantia pelastanut, Saksa oli niin selvästi parempi. Silti Englannin peli kohosi toisen jakson alussa paremmaksi kuin kertaakaan aiemmin tässä turnauksessa. Lampardin kova veto nyt poikkipuuhun. Takaa-ajo pysähtyi kuitenkin saksalaisten täydellisiin onnistumisiin vastahyökkäyksissä 67. ja 70. minuutilla. Schweinsteiger rakensi ensimmäisen Thomas Müllerille, laukaus meni Calamityn kädestä verkkoon. Jälkimmäisessä Müller avasi itse, Özil juoksi naurettavan helponnäköisesti irti Barrysta, pallo takaisin Müllerille avopaikkaan ja loppunumerot. Saksan peli kulki ajoittain todella hyvin ja tuntui että kaikkea ei edes vielä laitettu peliin. Toisaalta puolustuksessakin oli puutteita, Argentiina tai Meksiko saattavat niitä hyödyntää neljännesfinaalissa.
Ghana - USA 2-1
Herkkävaistoinen Antti Muurinen ennusti varmaa USA:n voittoa, joten ottelun seuraamisesta katosi hieman jännitystä, Muurinenhan ei koskaan onnistu asiantuntija-arvioissaan. Samuel Inkoomille MM-avaus Ghanan paidassa, katsomossa Bill Clinton ja kännykkäkamerakuvia rahvaanomaisesti räpsinyt Mick Jagger. Kova alkuvauhti, jo 5. minuutilla Boateng sai pallon keskiympyrässä, kuljetus sisään alueelle, alanurkkalaukaus, Howard reagoi hitaasti. Ghanan ensimmäinen pelitilannemaali koko turnauksessa. Hyvin liikkuvaa jalkapalloa koko ajan, useita maalipaikkoja. Toisen jakson alussa vaihtopelaaja Feilhaber oli jo tasoittaa. Tunnin kohdalla Jonathan Mensah kaatoi Dempseyn ja Donovan tasoitti pilkulta. Altidorella mahdollisuus ratkaista lopussa, mutta ohi meni. Jatkoajalta Altidore otettiin mystisesti pois ja USA:n peli oli liian pehmeää. Heti jatkoajan alussa Ghanan puolustusalueeltan sokea roiskaisupurku, Gyan sai pallon, juoksi topparien välistä ratkaisumaalin tekoon. Muistutus siitä, että hienot taktiikkakuviot ovat joskus toisarvoisia jalkapallossa kaikkein korkeimmallakin tasolla. Loppuaika sekavaa peliä, Ghana ei kunnolla pystynyt pitämään palloa ja USA:n pelinrakentelu alkeellista.
Uruguay - Etelä-Korea 2-1
Kahdeksannesfinaalien avaus Port Elizabethissa. Etelä-Korea pisti jo viidennellä minuutilla vapaapotkun tolppaan. Pari minuuttia myöhemmin korealaisilla kuitenkin hämmentävä kollektiivinen suolapatsaistuminen Forlanin poikittaissyötössä, jonka Luis Suarez ohjasi helposti sisäsyrjällä verkkoon. Maalin jälkeen sekavaa potkiskelua, selvää tavoitetta ei tuntunut kummallakaan olevan. Korealaiset saivat otetta toisella jaksolla ja Uruguay näytti ääliömäisesti ryhtyvän varmistelemaan niukkaa johtoa. Se tietenkin kostautui, kun 68. minuutilla Lee Chung-yong pääsi pukkaamaan tasoituksen kulman jälkitilanteesta. Uruguay ei hätkähtänyt, eleettömästi aloite taas haltuun ja Suarezin hieno yksilösuoritus kymmenen minuuttia ennen loppua, kierteellä takatolpan kautta verkkoon. Korealaiset rakensivat vielä tasoituspaikan, mutta jotenkin hengettömiltä aasialaiset vaikuttivat. Uruguayn puolustus ei vakuuttanut, jatkossa takaiskuja saattaa tulla helposti.
Espanja - Chile 2-1
Matias Fernandez ja Carlos Carmona poissa Chileltä, Espanja otti Iniestan taas mukaan. Chile hyökkäsi aktiivisesti alusta alkaen, mm. Alexis Sanchezin roikku ylänurkkaan, mutta Casillas pääsi väliin. Chile molemmat topparit ottivat pelikiellon varoituksilla. 24. minuutilla maalivahti tuli vastaan ajattelemattomasti, Villa häkitti tyhjiin. 37. minuutilla hienon kuvio päätteeksi Iniesta pisti Espanjan jo kahden maalin johtooon. Chilen tilanne näytti todella pahalta, kun Estrada otti vielä tyhmästi kaksi keltaista ja eteläamerikkalaiset vajaalla takaa-ajoon. Jälkimmäinen keltainen tosin tuli Torresin näyttelystä ennen Iniestan maalia. Chile pystyi kuitenkin vajaallakin kohtuusuoritukseen ja Millar kavensi Piquesta kimmonneella laukauksella toisen jakson alussa. Fabregas tuli sisään ja näytti terävältä, mutta ei enää lisämaaleja. Ylellä naurettava selostustapa, jossa samanaikaisen ottelun tulosta pimitetään katsojilta. Ottelutapahtumien ymmärtäminen ja jännitys lamautetaan täysin. Nyt Porttila ei saanut edes sanottua, että 2-1-tuloksella Espanja ohittaa Chilen ja varmistaa jatkopaikan. Onneksi ehkä turnauksen vastenmielisen joukkue Sveitsi jäi maalittomaan tasapeliin, joten Chilekin meni jatkopeleihin. Vastassa tosin Brasilia, joka voi olla liian vaikea vastus ilman vakiotoppareita.
Brasilia - Portugali 0-0
Brasilialta Kakan lisäksi poissa Elano ja Robinho, tilalla Julio Baptista, Dani Alves ja Nilmar. Portugalilla ei yhtään hyökkääjää. Hyvin laiskavauhtinen peli, puolen tunnin kohdalla Nilmar sai pallon maalivahdin kautta tolppaan. Dunga otti heti Felipe Melon vaihtoon, kun varoitus tuli, tyypillinen osoitus tämän ottelun panoksesta. Portugali yritti muutaman kerran maalintekoa, mutta aivan täysimääräiseltä ponnistelut eivät senkään taholta näyttäneet. Taktikoinnissa ei erityistä mieltä, kun ei voinut tietää kummalle Espanja jatkossa tulee. Lohkovoittaja toki välttää Argentiinan ennen finaalia ja tasapelillä Brasilia päätyi kaavion toiselle puolelle. Norsunluurannikko sai tehtyä vain kolme maalia Pohjois-Korean verkkoon, joten Portugali otti kakkossijan.
torstai 24. kesäkuuta 2010
Tanska - Japani 1-3
Alussa Tanskalta tarkkaa syöttöpeliä, nopea tempo, mutta ei tulosta. Japanikin loi tilanteita suoraviivaisilla siirroilla. 17. minuutilla vapaapotku oikealta, Honda kiskaisi ilman kierrettä kovaa takanurkkaan, Sörensen ei ehtinyt mukaan. Silti voinee pitää maalivahdin virheenä, liian hidasta reagointia. Puolen tunnin kohdalla uusi vapaapotku keskeltä lähempää, nyt Endo venytti verkkoa muurin sivulta. Hämmästyttävää tässä turnauksessa. Tasapelikin riittää Japanille, joten Tanskan yritys meni väkinäiseksi. Morten Olsen vaihtoi jo Jörgensenin tilalle Jakob Poulsenin, mutta käännettä ei saatu aikaan. Toinen jakso melko kaavamaista pelailua, mutta kolmaskin vapaapotku oli upota Sörensenin taakse, nyt lähes 50 metristä Endon roikku Sörensenin käsien kautta tolppaan. Tomasson epäonnistui useista avopaikoista. 18-vuotias Christian Eriksen veti hyvin 68. minuutilla, mutta ohi meni. Sören Larsen sai yhden laukauksen poikkipuuhun ja lohdutusmaali melko kevyesti puhalletusta rangaistuspotkusta, jota Tomasson ei saanut sisään, mutta maalivahti-reboundista Tomassonkin onnistui. 87. minuutilla nopeasta hyökkäyksestä Keisuke Honda rakensi hienon avopaikan vaihtomies Okazakille, joka ei erehtynyt. Tanskan taito ei riittävää tällä tasolla. Hollanti voitti Kamerunin ja ottaa Slovakian vastaan, Paraguaylla Japani.
Modelo Especial
Meksikolainen tumma Negra Modelo ei ole aivan onneton olut, mutta tämä vaalea on sitäkin surkeampi. Väri on keltainen, mutta mitään maltaaseen tai humalaan viittaavaa ei ole havaittavissa, yleensä trooppisissa lagereissa on jonkinlainen mallas mukana, osa on kohtuullisen mukavia juotavia Suomessakin. Tämä on täysin lohduton, jotain kevyttä greippimehutiivistettä tai kaktuskosteutta maussa ehkä on, pahvia ja jotain omituista pistävyyttä. Maku pysähtyy totaalisesti nielaisuun, en usko että humalaa on tuhlattu tähän hitustakaan. Sinänsä hauska palautus maan pinnalle, muistutus kuinka surkeaa olutta teollisesti tehdään vahvoissa olutkulttuurimaissa. Ostopaikka Oulu, Stockmann.
Slovakia - Italia 3-2
Toistaiseksi turnauksen dramaattisin ottelu. Slovakia yllättäen petrasi tasoaan kunnolla kovimmassa pelissä, valmentajan poika Weiss poissa, avauksessa Stoch ja Kucka, jotka onnistuivat loistavasti. Italialta Pirlo edelleen poissa, samoin Gilardino, avauksessa Gattuso ja Di Natale. 6. minuutilla Hamsikilla jo avopaikka, pahasti ohi. Löysää pelailua, kunnes 26. minuutilla De Rossi menetti pallon, Vittek keskeltä hallitusti ohi maalivahdin. Strba kiskoi kaukaa, mutta Marchetti onnistui torjumaan. Ensi jakson yliajalla uusi mies Kucka veti volleysta yhden kisojen parhaista laukauksista, vain vähän ohi. Toisella jaksolla Quagliarella mukaan, Italian peli parani, mutta vain vähän. 56. minuutilla Pirlon turnausavaus, mutta selvästi keskenkuntoinen. 67. minuutilla Quagliarellan veto, Skrtel pelasti polvella maaliviivalta, saattoi olla maalissakin, kamerakulmat eivät tilannetta selventäneet. 74. minuutilla Slovakian kulma, jälkitilanteessa oikealta nopea syöttö etutolpalle, Vittek käänsi nopeasti etunurkkaan, Chiellini ja Marchetti myöhässä. Peli näytti ratkenneelta, Slovakia piti hallitusti palloa hyökkäysalueella ja maailmanmestarit alistuneita. Slovakian ote kuitenkin herpaantui, 81. minuutilla hieno Italian hyökkäys ja Di Natale pääsi kaventamaan vapaasti. Heti perään pallo uudestaan Slovakian verkkoon Quagliarellan ohjauksesta ja Italia näytti selviävän, tilanne oli kuitenkin paitsio, juuri ja juuri. Vasta nyt Slovakian ensimmäinen vaihto, sivurajaheitto vapautti upeasti vaihtomies Kopunekin laatikossa, hallittu nosto yli Marchettin. Slovakian voitto tuntui pari sekuntia varmalta, mutta Slovakia todella avuton ajanpeluussaan ja Quagliarella pääsi heti kaventamaan hienolla ylänurkkavedollaan, miestä ei häiritty ollenkaan. Italia oli hyvin lähellä tasoitusta loputtomasti pelatulla yliajalla, Slovakia pelasi edelleen tyhmästi, mutta pelastui silti voittajaksi. Italia taisi jäädä alkulohkoon ensi kerran sitten 1974, todella säälittävä suoritus tällä materiaalilla. Uusi-Seelanti venyi maalittomaan tasapeliin Paraguayn kanssa ja selvisi turnauksesta häviämättä otteluakaan. Maailmanmestarit jäivät jumboksi, Paraguay voitti lohkon. Slovakialta tietysti hieno voitto, mutta henkinen asenne lopussa jälleen jätti toivomisen varaa.
keskiviikko 23. kesäkuuta 2010
Ghana - Saksa 0-1
Badstuber poissa, tilalla Jerome Boateng, joten ensi kertaa MM-historiassa veljekset vastakkain kun Ghanan vakiomiehenä edelleen mukana Ballack-teilaaja Kevin Boateng. Klosen tilalla Cacau. Eloisaa peliä, Ghana rakensi 14. minuutilla hienon kuvion Saksan laatikossa, mutta viimeinen silaus puuttui. Ghanalla pari muutakin tilaisuutta, mutta ensi jakson paras tilanne Mesut Özilin läpiajo, aikaa ja tilaa runsaasti, mutta laukaus kohti maalivahtia. Saksa oli vaikeuksissa liikkuvan Ghanan kanssa. Putoaminen oli mahdollista, jos Serbia onnistuisi voittamaan Australian. Toisella jaksolla alussa Asamoahilla avopaikka viedä Ghana johtoon, mutta Neuer torjui. Tunnin kohdalla ratkaisu, Mesut Özil sai pallon keskellä 16 metrin takana, vasurilla pompusta ylänurkkaan, hallittu suoritus. Ghanalla oli vielä yksi tasoituspaikka, jonka Lahm blokkasi. Muuten loppupeli hieman löysempää pelailua, Ghana tiesi myös pääsevänsä jatkoon, kun Australia tyrmäsi ratkaisevassa paikassa taas mokailevan Serbian. Saksa olisi voinut taktikoida, pistämällä pallon omiin vastaan olisi tullut USA eikä Englanti. Mutta ehkä saksalaiset pitävät Englantia helpompana vastustajana. Ghana siis ilmeisesti ainoana afrikkalaismaana 16:n joukkoon ja neljännesfinaalissa joko USA tai Ghana.
Williams Ceilidh
Brittein saarilla tuotetut lagerit eivät yleensä mieltä lämmitä, mutta poikkeuksiakin on, esim. skottilainen Schiehallion. Skotlannista nyt uusi lager-tuttavuus, hedelmäisen makeaa mallasta, varsin paljon makua, humalaa kovin vähän. Helles-tyyliä siis tavoitellaan, mutta aivan samaa täyteläisyyttä ei saavuteta. Erittäin onnistunut olut kyllä, ruohoisuudessa on pils-vaikutteita, mutta humaloinnilla ei siis ole siihen suuntaan edetty. Humaloita on Tshekistä ja USA:sta, mallasta Belgiasta, hiiva Saksasta ja vesi Skotlannista. Näinkin sen voi tehdä. Ostopaikka Oulu, Joutsensillan K-Supermarket.
Williams 80/-
Klassisesti verokertymän mukaan nimetty skottiale. Makukin on hyvin perinteinen, hyvin maltainen, hyvin toffeinen, hyvin pähkinäinen. Tämä on selvästi parempi kuin esim. jättikonsernin Belhaven-olut samassa tyylisuunnassa. Alkoholia on tässä veroluokassa vain 4,2%, mutta maku on hyvin täyteläinen, joskin yksiulotteinen. Vehnää käytetty, sitä ei periaatteessa arvaisi, mutta jonkinlainen pehmeä pyöreys ehkä liittyy siihen. Humalaa makeahkossa oluessa on vähäisesti, mutta varsin miellyttävä juoma on kyseessä. Ostopaikka Oulu, Joutsensillan K-Supermarket.
Englanti - Slovenia 1-0
Capello otti Defoen ja Milnerin avaukseen, Slovenialla ei muutoksia. Hermostunut alku, mutta 22. minuutilla Milnerin keskityksestä Defoe volleysta Handanovicin käsien kautta verkkoon, taas yksi maalivahtimoka. Englannilla useampia paikkoja ja näytti selvästi sloveeneja vahvemmalta. Lampard, Gerrard ja varsinkin Rooney kuitenkin edelleen vaisuja. Toisen jakson alussa turnauksen ensimmäinen oivallus Rooneylta, maalivahdin seikkaillessa kaukana nopea kulma, jälkitilanteesta Defoe ohjasi luukulta ohi. 58. minuutilla Rooneyn laukaus kääntyi Handanovicin sormista tolppaan. Kymmenen minuuttia myöhemmin Slovenialla yhdessä hyökkäyksessä kolme laukausta, ainoat todelliset tilanteet. Capello vaihtoi hieman mystisesti Rooneyn pois 72. minuutilla. Slovenia todella surkea, mutta näytti pitkään menevän tappiollakin jatkoon, kun USA:lta taas hylättiin maali väärin perustein. Se olisi ollut liian väärin Sloveniaa kohtaan ja tilanne onneksi oikeni USA:n tehtyä voittomaalin yliajalla. Englanti jäi lohkossa kakkoseksi ja saattaa saada Saksan vastaan, tosin Saksakin saattaa laskelmoida tilanteessa.
tiistai 22. kesäkuuta 2010
Kreikka - Argentiina 0-2
Rehhagel alitti itsensä, kokoonpanossa lähes pelkästään toppareita ja Messi erikoisvartioinnissa. Maradona otti paljon vaihtomiehiä, putoaminen jatkopeleistä oli melko teoreettinen vaihtoehto. Argentiina rakensi aloitusjaksolla 5-6 puolittaista maalintekopaikkaa, asialla Aguero kahdesti, Veronin hyvä kaukoveto, myös Maxi Rodriguezilla ja Messillä mahdollisuuksia. Hyvin vaikeaa Kreikan sumpun avaaminen on. Rehhagel otti tauolla pois ainoan taitopelaajansa Karagounisin. Heti toisen jakson alussa Kreikalla maalipaikka vastahyökkäyksesssä, Samarasin veto hieman ohi. Rehhagel laski pelkästään Nigerian voiton varaan ja omaan maalittomaan tasapeliin. Loistavaa, että näin raukkamainen taktiikka epäonnistui surkeasti. Messillä ja Bolattilla ratkaisumahdollisuudet, Maradona otti sisään juniori Javier Pastoren ja 36-vuotiaan Boca-legenda Martin Palermon. Lopulta 75. minuutilla kulman jälkitilanteesta epävarma toppari Demichelis pääsi kiskaisemaan verkkoon. Kymmenen minuuttia myöhemmin Messi tolppaan ja pari minuuttia myöhemmin vielä uuden Messi-laukauksen reboundista Palermo pääsi viimeistelemään. Argentiinan peli ei erityisemmin ilahduttanut, mutta kyseessä poikkeustilanne antijalkapalloa harrastavan Kreikan kanssa. Samaan aikaan Nigeria ja Etelä-Korea pelasivat tasan, joten Etelä-Korea pääsee pelaamaan Uruguayta vastaan.
Etelä-Afrikka - Ranska 2-1
Mediamyrskyn ja sisäisen hajaannuksen kynsiin joutuneella Ranskalla avauksessa paljon uusia pelaajia. Laiska aloitusvauhti kummallakin, ei oikein yritystä. 20. minuutilla Etelä-Afrikan kulma, maalivahti Llorisin alokasmainen virhearviointi ja Khumalon helppo häkitys. Ranska lamaantui lisää ja viisi minuuttia myöhemmin Gourcuff iski kyynärpäällä kaulaan vastustajaa pallontavoittelutilanteessa. Ei ehkä tahallinen tilanne, mutta kisojen linjan mukaisesti suora punainen. Ranska lamaantui lisää, jos mahdollista. Seurauksena vielä toinen takaiskumaali, useiden virheiden kasautuman jälkeen Mphela runnoi pallon maaliin. Etelä-Afrikalla pieni mahdollisuus jatkoon, jos Meksiko ja Uruguay eivät pelaa tasan, mutta maaliero ei suosi Etelä-Afrikkaa. Neljän maalin voitto olisi jo parempi. Mphela sai pallon vielä tolppaan 50. minuutilla, mutta sitten Ranska pääsi mukaan peliin. Nätin kuvion jälkeen Malouda teki helposti tyhjään maaliin Ranskan ensimmäisen ja viimeisen täysosuman tässä turnauksessa. Tshabalalalla hyvä mahdollisuus lisämaaliin yliajalla, mutta onnistui hukkaamaan. Toisessa ottelussa Uruguay voitti Meksikon 1-0 ja samalla koko lohkon. Meksiko menee myös jatkoon maalieron turvin. Etelä-Afrikka ensimmäinen alkulohkoon jäänyt isäntäjoukkue ja viime kerralla finaalissa ollut Ranska jäi heittopussiksi.
maanantai 21. kesäkuuta 2010
Espanja - Honduras 2-0
Fabregas edelleen poissa avauksesta, edelleen kaksi puolustavaa keskikenttäpelaajaa, omituista varovaisuutta del Bosquelta. Torres sentään varsinaisena kärkimiehenä, Villa enemmän vasemmalla. Iniesta ei ilmeisesti ole toipunut loukkaantumisesta, Navas nyt oikealla ja Xavi tavallista ylempänä. Hondurasin sentteri Suazo nyt avauksessa. Espanjan kotikisoissa 1982 Valenciassa Honduras ylsi sensaatiomaisesti tasapeliin isäntiä vastaan. Nyt se ei näyttänyt todennäköiseltä hetkeäkään, Espanja täysin ylivoimainen. Villan yläkierteinen veto osui jo poikkipuuhun 6. minuutilla. Sitten 17. minuutilla upea Villa-soolo, vasemmalta pujottelu laatikkoon, pallo takanurkkaan, Honduras-pelaajat statisteina. Torres ei vielä täysin vireessä, useampi yritys meni ohi. Ramos täysin vapaa nousemaan ylös oikealta, Navas myös aktiivinen. Villa teki toisen 50. minuutilla, laukaus keskeltä 16 m kohdalta, kimmokkeella helposti verkkoon. Kymmenen minuuttia myöhemmin Navasin kaadon jälkeen rangaistuspotku, Villa yllättäen epäonnistui sisäsyrjällä. Espanjalaiset ryhtyvät liikaa naattimaan, ei laakasua. Fabregas sai heti sisään tultuaan laukauksen lähes maaliin, mutta puolustaja pelasti viivalta. Homma oli täysin selvä, Hondurasilla ei yhtään paikkaa, 7-0 olisi voinut olla lukemat tässäkin, hyvin rentoa suoritusta espanjalaisilta. Tulos merkitsee sitä, että lohkoa ylivoimaisesti kolmen pisteen kaulalla johtava Chile pudonnee maalierolla pudotuspeleistä. Olettaen, että Espanja voittaa Chilen ja Sveitsi Hondurasin. Se on sääli, Sveitsi on todella vastenmielinen niljake.
Holt Fifth Sense
Tämä golden ale Manchesteristä on huomattavasti luonteikkaampi kuin eilen kokeiltu saman panimon Humdinger. Väriä on hieman tummemmasti ja maussa pihkaisen mausteista humalaa nyt kiitettävästi. Runkokaan ei liikaa horju, vaikka alkoholia vain 4,3%, mallas tasapainottaa kokonaisuutta kohtuudella. Humala kestää jälkimaussa mukavan pitkään. Englannin joukkueen keskikenttäpeli voisi nousta tälle tasolle, jos Capello päästäisi Joe Colen ruokkimaan Rooneya. Ostopaikka Oulu, Joutsensillan K-Supermarket.
Portugali - Pohjois-Korea 7-0
1966 MM-neljännesfinaalissa Goodison Parkilla Pohjois-Korea meni 3-0 -johtoon Portugalia vastaan. Hämmästyttävän käänteen jälkeen Eusebio iski neljä maalia ja Portugali meni semifinaaliin 5-3 -voitolla. Eusebio nytkin paikalla, mutta kahdeksaa maalia ei nähty yksipuolisemmassa uusintakohtaamisessa sateisessa Kapkaupungissa. Queiroz vaihtoi miehiä, avauksessa nyt Almeida, Simao, Tiago ja Miguel. Pohjois-Korealla huomattavasti avoimempi ryhmitys kuin Brasiliaa vastaan. Peli aaltoilikin suhteellisen tasaisesti puolelta toiselle. Carvalho puski alussa kulmasta tolppaan, Pohjois-Korean maalivahti arvioi pahasti väärin. Tämä Rautaesiripun Portinvartijaksi kutsuttu koppari osoittautui joukkueen heikoimmaksi lenkiksi. Korealaisilla kuitenkin ennakkoluulotonta hyökkäysintoa ja useampi paikka saatiin luotua, mutta viimeistely joka kerta hätäistä. Ennen puolta tuntia Tiagon älykäs pystysyöttö vapautti Meirelesin, jonka hyvä laukaus maata pitkin upposi verkkoon. Tämä ei vielä ratkaissut, korealaiset sinnittelivät vauhdissa hyvin mukana 52. minuutille. Sitten ketsuppipullo avautui, kun Simao pisti toisen maalin veskarin jalkojen välistä. Almeida, Tiago kahdesti, Liedson ja Cristiano rankaisivat virheistä toistuvasti. Ennen kisoja tällaista tulosta olisi voinut odottaa, mutta hyvä taistelu Brasiliaa vastaan hieman vääristi asetelmia. Mielenkiintoista olisi tietää, näytettiinkö teurastus suorana lähetyksenä loppuun asti Pohjois-Koreassa. Ainakin Suomessa lähetys katkesi epäilyttävästi 3-0 -tilanteessa. Portugalin maaliero on nyt niin hyvä, että Norsunluurannikko ei käytännössä pystyne tavoittamaan. Ainakaan Erikssonin asenteella.
Chile - Sveitsi 1-0
Dramaattinen kovalla asenteella pelattu taisteluottelu. Avauksessa nyt tervehtyneet Frei, Behrami ja Chilen sentteri Suazo, joka otti kortin heti minuutin jälkeen. Chile painoi päälle koko ajan, mutta aluksi ei todella vaarallisia tilanteita. Puolen tunnin kohdalla Behrami huitoi käsillään taaksepäin ja sai punaisen, melko kova ratkaisu muutenkin linjattomalta saudituomarilta. Kovakohtaloinen Frei myös ulos, kun Hitzfeld alkoi pelata nolla-nollaa ja Barnetta tuli puolustamaan. Toisella jaksolla Chile loi paljon vaarallisia tilanteita, pallo maaliinkin, mutta Sanchezin laukaus osui paitsiossa olleeseen Gonzaleziin ennen verkkoa. Tunnin kohdalla alkoi näyttää, ettei Sveitsin siilipuolustusta aukaista millään. Sveitsihän on yleensä hävinnyt vain rangaistuspotkukilpailuilla. Sanchez hukkasi eniten avopaikkoja. Hieman yllättäen ratkaisu syntyi 75. minuutilla, kun Sveistsin maalivahti meni oikealta hyökkäävää Paredesia vastaan, nosto luukulle, josta Gonzalez onnekkaasti puski pompun ja poikkipuun kautta sisään. Sekä Gonzalez että Paredes Bielsan vaihtomiehiä. Hienoa, että Hitzfeldin raukkamainen taktiikka kusaisi. Pakkotilanteessa Sveitsi näytti, että se osaa hyökätä vajaallakin, miksi ei tehnyt sitä aikaisemmin? Derdiyokilla hieno tasoitusmahdollisuus, mutta taitamaton laukaus ohi. Chile on melko vahvoilla, mutta ei varma jatkaja.
sunnuntai 20. kesäkuuta 2010
Brasilia - Norsunluurannikko 3-1
Drogba avauksessa, ikävä kyllä Gervinhon eikä Dindanen tilalla, tyypillinen Erikssonin varovainen ratkaisu. Robinho kiskaisi jo ensimmäisellä minuutilla, vähän ohi. Norsunluurannikko piti palloa, mutta ei kunnon tilanteita. 25. minuutilla Kaka harhautteli keskeltä vapaasti, vapautti pystysyötöllä Luis Fabianon, joka veti voimalla etuylänurkkaan. Maalivahti Barrya on pidetty heikkona kohtana eikä hän tähän reagoinut mitenkään. Norsunluurannikko näytti aseettomalta, Drogba todella heikko. Brasilia vaikutti itsevarmalta, Dungan tyyliin aika hitaasti pelaillen. Ottelu ratkesi 50. minuutilla, Luis Fabianon näyttävä soolo, ehkä otti kättä mukaan parikin kertaa, mutta puolustajat kebab-kioskille ja vasurilla Barryn käsien kautta häkkiin. Ranskalaistuomari näytti skandaalimaisesti naureskelevan Fabianolle, että taisit ottaa kädellä pallon alas, mutta hyväksytään silti. 62. minuutilla Kaka vasemmalta läpi, syöttö takaviistoon luukulle Elanolle, joka teki jo turnauksen toisen maalinsa. Kakan kunto näyttää löytyvän juuri oikealla hetkellä, se tietää Brasilialle hyvää. Toisaalta Kaka otti jatkossa keltaisen hämmästyttävästi jälkipelistä ja hieman myöhemmin tökkäsi kyynärpäällä provosoivaa vaihtomies Keitaa. Seurauksena toinen keltainen ja ulosajo. Häkellyttävä hikeentyminen hurskaalta uskovaiselta. Norsunluurannikko kavensi sillä välin, Dindanen korvanneen Gervinhon pitkä juoksu vastahyökkäyksessä, kääntö taakse Yaya Tourelle, jonka tarkka pystysyöttö Drogballe, joka hallitusti nikkasi alanurkkaan. Tällaisia suorituksia Norsunluurannikolta on odotettu, mutta ei taida riittää enää mihinkään. Brasilia oli varsin vakuuttava, pitkälle varmaan taas mennään, pudotuspelipaikka jo varmistui.
Holt Humdinger
Meksikolaisella hunajalla höystetty kevyt golden ale Manchesteristä. Makeahko olut, hunaja ei oikeastaan muuten aistiudu kuin makeutena. Humalaa harmittavan vähän ja muutenkin varsin ohut kesäolut. Alkoholia 4,1%, pulloversiona tässä ei mitään ihmeempiä lisäulottuvuuksia ole, makeus on jotenkin esanssisen epämiellyttävääkin. Eri ainesosien roolitus jää yhtä sekavaksi ja tuloksettomaksi kuin Englannin maajoukkueen keskikenttäpelaaminen. Brittiläisiä pullo-oluita tuodaan paljon maahan, mutta löytyyköhän niille tosiaan ostajia. Ostopaikka Oulu, Joutsensillan K-Supermarket.
Italia - Uusi-Seelanti 1-1
Buffon poissa, edelleen myös Pirlo. Italialla surunauhat Roberto Rosaton kuoleman takia. Uudelle-Seelannille shokkijohto, 7. minuutilla vapaapotku maalin eteen, puskujatko paitsiossa olleelle Smeltzille Cannavaron kautta, Smeltz ohjasi maaliin ja tuomari hyväksyi. Italia otti odotetusti aloitteen, rauhallista pelaamista, Montolivon kierteinen kaukolaukaus tolppaan. 28. minuutilla Italia sai melko kevyesti rangaistuspotkun, De Rossi heittäytyi maahan paidan repimisen jälkeen. Iaquinta ei erehtynyt pilkulta. Toisella jaksolla Italia saamaton, Montolivon laukaus ehkä paras, mutta Uuden-Seelannin maalivahti Paston todella hyvä. Uudella-Seelannillakin muutama tilanne, vaihtomies Woodin laukaus vähän ohi. Todella kova yllätys, mutta ei sentään MM-historian suurimpia, tasapelejä on tullut ennenkin ja Italialla edelleen hyvät mahdollisuudet jatkoon. Mutta varmaankin Uuden-Seelannin kaikkien aikojen saavutus.
Slovakia - Paraguay 0-2
Sekava ja heikkotasoinen alku, mutta Paraguay selvästi aktiivisempi. Slovakia on ollut kisoissa paha pettymys, kisojen hengettömin ryhmä Englannin ja Ranskan ohella. Rangaistus tuli 27. minuutilla, Lucas Barriosin älykäs lyhytpystysyöttö keskelle ja topparien välistä Enrique Vera sijoitti verkkoon. Slovakia ei pystynyt vastaamaan. Toinen jakso samaa junnausta, Slovakialla ensimmäinen maalipaikka vasta yliajalla 92. minuutin kohdalla,kun Vittekin voimavedon Villar torjui. Veralla oli mahdollisuus tehdä toinen Santa Cruzin syötöstä, mutta ohi meni. 86. minuutilla syntyi lopullinen ratkaisu, kun Cristian Riverosin laukaus ruuhkan takaa upposi verkkoon.
lauantai 19. kesäkuuta 2010
Kamerun - Tanska 1-2
Molemmat joukkueet ottivat veteraanit mukaan panosten kovetessa. Tanskalla Tomasson ja Grönkjaer (en jaksa etsiä merkistöstä oikeita Tanska-kirjaimia), Kamerunilla Geremi, Emana ja Alexander Song. Avointa viihdyttävää hyökkäyspeliä, karmeita puolustusvirheitä. Kamerun aloitti aktiivisemmin, mutta Rommedahl ajoi 7. minuutilla läpi, laukaus yli. 10. minuutilla Tanskan veteraani Christian Poulsen syötti karmeasti Enohille, joka käänsi luukulle Eto'olle, verkko heilahti. Tanska yritti koota voimansa, mutta hyökkäysrakentelut eivät näyttäneet tarpeeksi innovatiivisilta. Kuittaus tuli kuitenkin 33. minuutilla, uusi topparitähti Kjaer antoi hienon pitkän poikittaissyötön Rommedahlille oikeaan laitaan, nopea kääntö keskelle ja Bendtner liukui pallon maaliin. Jakson lopulla uskomatonta hurhumhei-meininkiä molemmissa päissä. Tomassonilla avopaikka, heti perään uusi puolustusmoka Tanskan päässä, Eto'o sai nyt pallon tolppaan ja vielä Emanan läpiajo, jonka Sörensen torjui. Yllättäen sama hurlumhei-meininki jatkui toisellakin jaksolla. Kamerunilla ote, useita hyviä paikkoja, Kamerunin kymppipaikalla Achille Emana ottelun selvästi paras pelaaja. Se ei kuitenkaan riittänyt, kun tunnin kohdalla Rommedahl taas läpi oikealta, kääntyi keskelle, harhautti vaihtopelaaja Makounin ja kiskaisi huonommalla vasemmalla jalalla takanurkkaan. Jatkossakin useita avopaikkoja molemmin puolin, turnauksen avoimin ja hauskin peli, mutta lopputulos karu, Kamerun on ensimmäinen jatkopeleistä putoava joukkue. Tällä tuloksella Hollanti on varmasti pudotuspeleissä ja Tanska ja Japani kiistelevät toisesta paikasta. Simon Kjaer ei ole mukana toisen varoituksen takia.
Jolly Pumpkin Bam Noire
Happamiin oluisiin erikoistunut michiganilainen panimo tarjoaa nyt "dark farmhouse alea", eli tummaa saisonia. Tavallinen saison ei näin hapan ole, mutta happamuus melko lähellä Orvalia. Paahtomallasta jonkin verran, hieman hedelmäisyyttä, mutta jälkimaussa Orvalista poiketen ei ole humalaa juuri ollenkaan. Alkoholiakin varmaan vähemmän, koska myynnissä maitokaupassa. Ei siis niin monimuotoinen kuin parhaat belgit, mutta harva olut on. Paahteisuus leikkaa raikkautta, joten mikään kesäolutkaan tämä ei ole. Happamuus asettuu kyllä aika mukavasti kokonaisuuteen. Ostopaikka Helsinki, Kampin K-Supermarket.
Ghana - Australia 1-1
Kewell ja Bresciano avauksessa, Ghanalla nuorten MM-voittajat Jonathan Mensah ja Lee Addy toppareina, Muntari ja Appiah taas poissa. Varsin värikästä peliä, vaikkei taitotaso kovin korkeaa. 10. minuutilla Brescianon vapaapotku, Kingson sylkäsi ja haaskalle rynnännyt Holman sai sisään. 24. minuutilla Ghanan painostuksen jälkeen Mensah ampui, Kewell pelasti kädellä maaliviivalta, osui käsivarren yläosaan, ei välttämättä tahallisesti pelannut kädellä, mutta se käsi kuitenkin irti vartalosta, rangaistuspotku ja ulosajo ainoa ratkaisu. Kewellin turnaus saattoi olla tässä. Gyan teki varmasti turnauksen toisen pilkkumaalinsa. Ghana tämän jälkeen luonnollisesti painostavampi, mutta Schwarzer esti yritykset. Toinen jakso yllättävän tasainen, Australia ei antanut periksi, itse asiassa paras maalintekopaikka aussipakki Wilkshirellä. Ghana on melko pehmeä, ei vielä yhtään pelitilannemaalia. Selostaja piti 400 000 asukkaan Rustenburgia "suhteellisen pienenä" kaupunkina.
Hollanti - Japani 1-0
Arjen Robben edelleen sivussa, hyvin tunnustelava alku pelissä, eikä se siitä paljoa kehittynytkään. Hollannin nykytyyli on varsin tylsää seurattavaa, hidasta siirtelyä ilman oivaltavia ennakoimattomia liikkeitä. Kunnon paikkoja ei syntynyt. Kommentaattori Martti Kuusela ihasteli tauolla Japanin puolustuspeliä. Se vaan on niin helppoa, treenaamalla siihen pystyy Kreikkakin. Luova hyökkäävä peli on jalkapallon ydinasia ja siihen ei Japani pysty. Eikä pystynyt Hollantikaan. Ottelun ratkaisu 53. minuutilla, van Persien vastapallosta Sneijderin voimalaukaus, Japanin maalivahdin saranasormien kautta verkkoon. Japani alkoi hyökätä vasta takaiskun jälkeen, häpeällistä. Jonkinlaisia tasoituspaikkoja, mutta ei Japanin maali koskaan todennäköiseltä näyttänyt. Hollanti on melko pudotuspelijatkaja tällä tuloksella. Lopussa sentteri Huntelaar kentälle. Mielestäni Hollannin pitäisi peluuttaa nimenomaan Huntelaaria van Persien paikalla, van Persie ei ole aito kärkimies.
Exmoor Stag, real ale
Suurehko panimo Somersetista. Vahva bitter, 5,2%, hedelmäinen, leipäistä mallasta, jälkimaku varsin ohut, humalointi voisi olla tukevampi. Real-mielessä kohtuukunnossa, mutta ei aivan ideaalia kuohkeutta ja pehmeyttä. Hieman makeuttakin mukana. Oluthuone Leskinen, 19.6.2010.
perjantai 18. kesäkuuta 2010
Englanti - Algeria 0-0
Kummankin joukkueen avauskierroksella mokanneet maalivahdit penkillä, Englannin maalivahtina nyt Calamity James. Algeria kokovaaleanvihreässä asussa, hieman hankalasti ruohosta erottuvana. Alussa tasaisesti aaltoilevaa peliä, Algerian maalivahdilta paha harhasyöttö, mutta Gerrard tuhri tilanteen. Isohko lintu istui Algerian maaliverkon päällä. Algeria otti aloitteen, näppärää liikkuvaa lyhytsyöttöpeliä, mutta ei kuitenkaan maalitilanteita. Algeria selvästi positiivisempi kuin Slovenia-ottelussa. Englannilta odotettuakin vaisumpi ensi jakso, hyökkäyspeli täysin jäässä. Gerrard on usein huono, mutta nyt aivan surkea. Barry ja Lampard juoksentelivat orpoina. Rooney taas ilman palloa. Toisella jaksolla Algerian pelaajat hyvin itsevarmoja pallon hallinnassaan, mutta ei edelleenkään maalitilanteita. Carragherille keltaisella pelikielto Slovenia-peliin, topparivalinta tulee olemaan mielenkiintoinen. Hyvin heikkotasoista peliä, vaikka kummankin joukkueen asenne periaatteessa avoin, taito ei vain riitä. Capello-raukka yritti 80. minuutilla lähes kädestä pitäen selittää Gerrardille pelin perusasioita, toivotonta. Kuten USA-pelissä, Capello joutui lopussa ottamaan säälittävän Crouch-tornin sisään, epätoivoista toiveajattelua. Energinen Joe Cole ei saanut vieläkään peliaikaa. Algeria ei ollut lähellä maalintekoa, mutta silti kunnioitettava ennakkoluuloton hyökkääväkin esitys, olisi ansainnut voiton. Antti Muurinen ennusti pelin alla murskavoittoa Englannille, kaverin arvostelukyky on säilynyt ennallaan maajoukkuevalmentajapäivien tasolla.
Kaiserdom Pilsener
Bambergin "laaduttomimman" panimon pils. Täyteläisen maltainen, lähes helles-tyyliä. Humalointi on melko paha pettymys, se on aivan liian olut. Yksiulotteinen yksinkertainen arkiolut, ei paljoa kerrottavaa. Kun Saksassa parempaankin pystytään, niin suoritus on samaa tasoa kuin maan jalkapallojoukkueen maanpinnalle paluu Serbian karussa käsittelyssä. Ostopaikka Oulu, Välivainion Alko.
Serbia - Saksa 1-0
Pallo on pyöreä, ja Jabulani on vielä pyöreämpi kuin muut. Ehkä Australia oli liian heikko mittari Saksan kunnosta, ainakin Serbia palautti saksalaiset karusti arkeen. Saksa yritti taas alussa vauhdilla oikealta Müllerin laidalta, mutta Serbia oli tehnyt kotiläksyt. Vain Podolski oli entisessä vireessä, hyvä volleyveto 7. minuutilla, vähän ohi. Serbia kuitenkin hyydytti vauhdin ja hyökkäsi mukavan energisesti itsekin. Peli oli kuitenkin rikkonaista, osittain yli-innokkaasti kortteja esitelleen espanjalaistuomarin takia. Klose pelasi palloa paitsion jälkeen, vaikka kortti alla, ei vielä ulosajoa. Se kuitenkin tuli 36. minuutilla keskialuetaklauksen jälkeen, ei törkeä teko, mutta turha ja typerä. Serbia rankaisi heti, pirteä Krasic ajoi päätyyn, keskitys Zigicille, joka tarjoili taivaalta luukulle Jovanovicille, joka ei erehtynyt. En ole ollut vakuuttunut yli kaksimetrisen Zigicin hyödyllisyydestä, mutta nyt tuli tulosta. Khedira kiskaisi poikkipuuhun ja vielä Kolarov pelasti maaliviivalta. Toisella jaksolla Poldolskilla useita maalipaikkoja, paras Vidicin omituisesta käsivirheestä tuomittu rangaistuspotku. Stojkovic torjui, laukaus ei erityisen onnistunut. Tämä katkaisi saksalaisten henkisen selkärangan, varsinkin Özil nyt vaisu. Varamiehetkään eivät saaneet käännettä aikaan. Serbia oli loppupuolella vahvempi, Jovanovic sai pallon tolppaan ja Zigic ylärimaan. Lohko on varsin mielenkiintoinen, Ghana pääsee karkuun huomenna Australian voittamalla.
Slovenia - USA 2-2
Sekava alku, Slovenialla enemmän pallo hallussa ja 13. minuutilla Valter Birsan helppo kaukolaukaus upposi omituisesti USA:n verkkoon. Huippukopparina pidetty Howard ei reagoinut mitenkään. USA varsin vaisu, mutta sai kuitenkin useita maalitilanteita aikaan jakson lopulla. Kesken jenkkipainostuksen Slovenian vastahyökkäys, nopeita suoraviivaisia syöttöjä, amerikkalaispuolustus levisi kevyesti ja Ljubijankic pisti jo toisen häkin. Toiselle jaksolle USA tuli odotetusti hengennostatustauon jälkeen hirvittävällä energialatauksella. Cesarin virheen kautta Donovan sai pallon oikealta, ajoi maalin eteen, sitten pienestä kulmasta kova veto maalin kattoon. Merkillisintä tilanteessa Slovenian maalivahti Handanovicin toiminta, hän väisti pelokkaana palloa, oikeastaan pakeni maalin sisään. Yli 40 vuotta olen huippujalkapalloa seurannut, mutta mitään vastaavaa en ole ennen nähnyt. Tämän jälkeen peli tasaantui puoleksi tunniksi, Sloveniallakin mahdollisuuksia tehdä lisämaaleja. 82. minuutilla target-sentteri Altidore voitti pääpallon, hyvä syöttö, Slovenian puolustus kuutamolla, Bradley tasoitti. Heti perään USA teki johtomaalinkin, mutta malilainen tuomari katkaisi pelin sitä ennen arvoituksellisesti. Slovenia voi olla tyytyväinen pisteeseen, amerikkalaisia vastaan on vaikea pelata missä urheilulajissa tahansa tällaisessa tilanteessa. Slovenia olisi voitolla mennyt varmuudella pudotuspeleihin, mutta se olisi ollut kohtuutonta, varsin vaatimaton joukkue kuitenkin on.
torstai 17. kesäkuuta 2010
Ranska - Meksiko 0-2
Domenechin neronleimaus jättää Gourcuff avauksesta pois, Ribery oli Gourcuffin paikalla säälittävän avuton. Vauhdikas alku, molemmat hyökkäsivät innokkaasti, hyvä tempo. Meksikolta Vela ja Giovani innokkaina, Salcido nousi tehokkaasti ylös. Useita maalintekopaikkoja, mutta viimeistely jälleen kerran heikkoa. Anelka kiskoi useita kertoja yli ja vaihdettiin tauolla Gignaciin. Vela loukkaantui puolen tunnin kohdalla, tilalle Barrera. Meksikolaisissa ärsytti jälleen kerran jatkuva urputtaminen. Luulevatko he tosiaan, että tuomari muuttaa päätöksiään valitustulvaan kyllästyttyään? Joukkueesta löytyi myös turnauksen ruudinkeksijätittelin tavoittelija, Efrain Juarez töni itselleen pelikiellon. Toinen jakso aluksi sekavampaa peliä, rikkonaistakin. 37-vuotias Blanco tuli tunnin kohdalla Francon tilalle. Pari minuuttia myöhemmin Marquezin syöttö vapautti toisen vaihtomiehen Hernandezin vapaaksi, ranskalaiset luulivat tilannetta paitsioksi. Halittu maalivahdin harhautus ja johtomaali. Ranskalaiset edelleen apaattisia ja 78. minuutilla Abidal kaatoi älykkäästi vaihtomies Barreran laatikossa. Vaihtomies Blanco kiskaisi niitin alanurkkaan. Ranska ei yrittänyt enää mitään, päätöskierroksella Meksikon ja Uruguayn tasapeli pudottaa Ranskan. Meksiko on aina alkulohkossa vahva, mutta pudotuspeleissä homma sakkaa. Niin käynee tälläkin kertaa. Domenech, ajatusten Seine, jätti yhden vaihdon käyttämättä, penkillä mm. Cisse ja Henry.
Bavik Pilaarbijter Bruin
En viime kesänä innostunut vaaleasta Pilarinpurijasta ja tämä on siihenkin nähden pettymys. Dubbeliksi aika kevyt, 6,5%, epämiellyttävästi mausteinen. Lakritsaa ja anista, ei kovin voimakkaasti, mutta ikävä kyllä muita makuja ei ole käytännössä ollenkaan. Todella tyhjä ja vetinen kokonaisvaikutelma. Mikä pointtihan on taas ollut tällaisen flopin hankkimisessa laajaan Alko-jakeluun. Onneksi ei sentään siirappinen. Ostopaikka Oulu, Välivainion Alko.
Argentiina - Etelä-Korea 4-1
Veron loukkantuneena pois, tilalla aivan erityylinen Maxi Rodriguez, Argentiina pelasikin enemmän laitojen kautta, ehkä myös nopeammin. Heti alusta tuttua painostusta, korealaiset taipuivat paineen alla 16. minuutilla, Messin vapaapotkun käänsi korealaispakki omaan verkkoon. Omituisesti Heinze irvisteli samaan tyyliin kuin ensimmäisessä pelissä tehtyään maalin, ehkä kyseessä ei ollutkaan persoonallinen tuuletus vaan yleisempi mielihyvän osoitus. Samuel loukkaantui jo 20. minuutilla, tilalle pikkuinen Burdisso. 33. minuutilla Higuain puski helposti maalin läheltä Messin ja Burdisson esityöstä. Messi ei tässä ottelussa ehkä niin näyttävä kuin avausmatsissa, mutta silti tehoja löytyi, yllättäviä oivalluksiakin. Ottelu kääntyi kuitenkin suhteellisen jännitteiseksi, kun ensi jakson yliajalla Demichelis torkahti ja korealaishyökkääjä varasti pallon, rankaisi kylmästi maalilla. Toisella jaksolla Argentiina loi jatkuvasti paikkoja tutulla tyylillään. Korealaisilla kuitenkin momentum 58. minuutilla, hienosti rakennettu avopaikka, mutta ei onnistunut. Argentiinan puolustus ei ehkä ole kaikkein luotettavin kovissa paikoissa. Gutierrez otti keltaisella pelikiellon Kreikka-peliin. Tevez koko ajan vaarallinen, mutta lopullinen ratkaisu tuli vasta kun Maradonan vävypoika Aguero saapui tilalle. Messin soolo torjunnan ja tolpan kautta Higuainille, joka lakaisi helposti maaliin. Heti perään hieno kuvio, Messi ja Aguero pohjustivat, Higuain puski hattutempun. Etelä-Korea ihan mukava joukkue, mutta tasoero oli aivan liian suuri. Argentiina pelaa vanhalla tyylillään, yleensä se ei ole viime vuosikymmeninä MM-kisoissa aivan loppuun asti riittänyt, nyt saattaa riittää.
Kreikka - Nigeria 2-1
Tunnusteleva alku, varttitunnin jälkeen Uchen vapaapotku lörähti helposti Kreikan maaliin. Kreikka näytti jo miettivän paluuta Eurooppaan. Sitten pimeni Nigerian Sani Kaitan päässä puolen tunnin kohdalla, jälkipelistä suora punainen, paljon typeriä liikkeitä on jo nähty, mutta tässä ehkä turnauksen naurettavin pohjanoteeraus. Kreikka heräsi ja aloitti hirvittävän painostuksen, Nigeria lamaantui täysin. Salpingidis ja Samaras hukkasivat avopaikat ennen kuin helähti. Salpingidisin laukaus jakson lopulla kimposi Harunasta verkkoon. Toisella jaksolla Nigeria sai vähän otetta ja vastahyökkäyksestä tuli avopaikka mennä uudestaan johtoon, mutta sekin hukattiin. Kreikalla useita paikkoja, mutta hieno maalivahti Enyeama torjui kaiken. Ei kuitenkaan enää 71.minuutilla, Tziolisin kaukolaukauksen Enyeama hieman heikosti sylkäisi ja Torosidis pääsi haaskalta viemään Kreikan voittoon. Loppu alistunutta kelailua. Harvoin jalkapallotappio on yhden miehen syytä, mutta tällä kertaa Nigeria hävisi ainoastaan Kaitan tyhmyyden takia. Kreikka tietysti hieman hämmentävästi transformoitui kilpikonnasta hyökkäysvaunuksi.
keskiviikko 16. kesäkuuta 2010
Etelä-Afrikka - Uruguay 0-3
Avauskierroksella Etelä-Afrikka teki paremman vaikutuksen kuin Uruguay, mutta nyt tietysti uusi peli. Pienaarille varoitus ennenaikaisesta ryntäyksestä vapaapotkuun muurista, loistavaa. Euroopassa tästä ei rangaista oikeastaan koskaan. Uruguay aloitti aktiivisemmin, Forlan kymppipaikalla. Varttitunnin jälkeen peli muuttui sekavammaksi, Etelä-Afrikkakin sai otetta, mutta hyökkäyskalusto on kovin kepoista. 24. minuutilla Forlanin upea kierteinen kaukoveto, pieni hipaisu Mokoenasta ja rimaa koskien verkkoon, hieno maali. Forlan muutenkin näytti löytäneen kuntonsa. Loppu ensi jaksosta aaltoili kevyesti, mutta Uruguay tuntui yllättävänkin vahvalta. Uusi laitapakki Fucile pirteä, mutta loukkaantui 70. minuutilla. Sen sijaan uusi kärkimies Cavani ei vaikuttanut tarpeeksi taitavalta. 75. minuutilla maalivahti Khune kaatoi Suarezin alueella ja sai suoran punaisen. Hieman kova tuomio, koska Suarez näytti jo menettäneen pallon hallustaan, mutta kokenut tuomari Busacca ei epäröinyt. Saattoi olla paitsiokin, jos Cavani osui aiemmin polvellaan palloon. Selostaja luuli, että kenttäpelaaja joutuu torjumaan, hehe. Forlan ei epäonnistunut. Yliajalla vielä Forlan ja Suarez tarjosivat Alvaro Pereiralle kolmannen maalin, Etelä-Afrikka on nyt vahvasti juuttumassa alkulohkoon ensimmäisenä MM-isäntänä. Ja aivan ansaitusti, joukkue on kovin vaatimaton. Suomalaisselostuksen taso tuntuu romahtavan pahasti, nyt vielä sekoiltiin vuoden 1962 MM-isäntäjoukkue Länsi-Saksasta.
Nokia Keisari EloWehnä, pienpakkaukset
Nokian uudehko vehnäolut on kerännyt mainetta alan harrastajien keskuudessa, itse en erityisesti innostunut hanaversiosta viime kesän lopulla Helsingissä. Nyt tarjolla tölkistä 4,7-prosenttinen kevytversio ja pienessä pullossa 5,3-prosenttinen, joka lienee samaa vahvuutta kuin tuo viimevuotinen tynnyriolut. Keisari-nimi lisätty pakkauksiin. Väri näissä näyttää samalta, vaikka voisi kuvitella kevyempää vaaleammaksi. Väri on hieman tummempi kuin vaaleimmissa hefeweizeneissa, hiivaa on kohtuudella, kuvien oton jälkeen sameus lisääntyi pakkausten loppuosan lisäyksen jälkeen. Viime kesänä kuvittelemiani (?) wit-mausteita ei nyt kyllä tule esiin, kovin streittiä kamaa on. Miellyttävää hedelmäisyyttä, banaanisuus ei nouse häiritsemään, enemmän sitrusta. Jälkimaussa on modernisti hieman humalaakin, klassisissa baijerilaisissahan sitä ei ole. Kyllä tämä on laatuolut, ehkä Nokian paras suoritus toistaiseksi, sillä tyylilaji ei ole ymmärtääkseni erityisen helppo. Oluiden lämmetessä purukumi ja banaanikin tulevat esiin. Suuria eroja versioissa ei ole, mutta kyllähän keskiolut vähemmän täyteläiseltä tuntuu ja humalaakaan ei oikein aisti, vahvempi siis ilman muuta miellyttävämpi. Ostopaikat Oulu, Välivainion Alko ja Välivainion K-Supermarket.
Honduras - Chile 0-1
Kummankin joukkueen Suazo-nimiset tähtisentterit, David ja Humberto, poissa avauksesta. Hondurasin valmentajana Alexis Mendoza, joka pelasi 1994 Kolumbian MM-joukkueessa; Chilen käskyttäjänä puolestaan Argentiinan ex-treenari El Loco Bielsa. Avointa nopeaa hyökkäyspeliä kummaltakin, joskaan taito ei riittänyt maalitilanteisssa, joita Chile loi runsaasti. Puolen tunnin jälkeen nopea kuvio oikealta pelintekijä Matias Fernandezin ja pakki Mauricio Islan kautta luukulle, jossa Hondurasin puolustajan kautta pallo kimposi maaliin haitilaisesta Beausejourista. Onnea, mutta kyllä Chile kuitenkin terävämpi. Sama meininki jatkui loppuun asti, Chilen Poncen pukkauksen torjui ilmiömäisesti Valladares, turnauksen paras lähitorjunta. Honduras yritteliäs, mutta ei kunnon tilanteita. Chile näppärä, toivottavasti tulosta tulee kyynisiä eurooppalaisiakin vastaan. Selostajalla hauska ilmaisu maanuoliaiselle, "myyräntappaja".
Espanja - Sveitsi 0-1
Torres ja Fabregas poissa ja Espanja näytti heti paljon tylsemmältä kuin viime EM-kisoissa. Sveitsiltäkin tunnetuimmat pelaajat Frei, Behrami ja Yakin penkillä. Espanja piti palloa hyvin ja tilanteitakin luotiin, mutta viimeistely onnetonta, Villakin heitti roikun pahasti ohi, pallo kai se syyllinen on. Liian hidasta peliä, Sveitsi pystyi helposti puolustamaan. Sveitsin toppari Senderos arvoituksellisesti taklasi oman joukkueen pelaajaa ja teloi itsensä vaihtoon. Toisen jakson alussa kaamea kaaos Espanjan maalilla Sveitsin maalivahdin avauksesta, Gelson Fernandes sohi pallon maaliin. Espanja ei missään vaiheessa näyttänyt kykenevältä maalintekoon, Xabi Alonson voimaveto poikkipuuhun lähimpänä. Torres tuli sisään tunnin kohdalla, oli aktiivinen, mutta ei vireessä muuten. 74. minuutilla uusi hässäkkä Espanjan maalilla, Derdiyok harhautteli näyttävästi espanjalaispakkeja ja kiskaisi pelivälineen tolppaan. Lopussa Sveitsillä lisää paikkoja, mutta ei joukkue mitään positiivista jalkapalloa pelannut, vähän samaa tyyliä kuin Kreikalla 2004. Lopussa Espanja ei saanut enää edes luotua tilanteita, todennäköisesti pelaajat aivan liian väsyneitä, sehän oli yleinen ilmiö myös vuoden 2002 vaisuissa kisoissa. Ehkä maajoukkuejalkapallo alkaa tulla tiensä päähän, suuri raha liikkuu seurapeleissä ja pelaajat väsyttävät itsensä niissä. Espanjalle annettiin vielä skandaalimaisesti viisi minuuttia yliaikaa tasoitukseen, mutta onneksi ei tulosta.
tiistai 15. kesäkuuta 2010
Brasilia - Pohjois-Korea 2-1
Aina Dungan pelatessa Brasilia oli kuolettavan tylsä. Kun Dunga nyt valmentajana, niin odotukset vielä alempana. Japanissa pelaava sentteri Jong itki avoimesti Pohjois-Korean "kansallis"laulun aikana. Korealaiset näyttivät varsin teknisiltä ja nopeilta, vahva puolustustaktiikka, 5-6 miestä linjassa. Brasilia piti palloa, yritti hitaasti etsiä aukkoa, aivan toivotonta. Nopeita pysty- ja poikittaissyöttöjä ja kaukolaukauksia, niillä Gordionin solmu olisi auennut. Ei sellaista Dungalta voi kuitenkaan odottaa. Pohjois-Koreakin pääsi muutaman kerran hyökkäämään, mutta eväät eivät maalintekoon asti yltäneet. Toisella jaksolla alkoi hieman tapahtumaan. 55. minuutilla ensimmäinen luova ratkaisu, päätyyn pallon saanut Maicon kiskaisi nollakulmasta verkkoon, maalivahdin virhe tietysti. 72. minuutilla lopulta tarkka poikittaissyöttö Robinholta alueelle Elanolle, joka rokotti sisäsyrjällä. Korealaisten syöttötaito osoittautui heikoksi, mutta 89. minuutilla vastahyökkäyksellä Brasilian puolustus hajosi ja Ji Yun-nam ohitti taitavasti Lucion ja Julio Cesarin. Nolo tapaus, ei Brasilia todellakaan vakuuttanut. Afrikan talvi tuntuu vain kylmenevän, Johannesburgissa nyt +3 C.
Stadin Witbier
Helsinkiläinen valko-olut on varsin ruskea, tai ainakin täyteläisen keltainen. Ei vaahtoa eikä hiilihappoa, tuttu ilmiö aiemmista Stadin pullo-oluista. Tuoksu erehdyttävän simainen. Maussa kypsää hedelmää, nahkeutta, hunajaakin vaikka varsin kuiva, ei humalaa. Ei varsinkaan mausteita, joita witbierissä on totuttu käyttämään. Suhteellisen raikas, toimii kesäoluena kohtuullisesti, mutta aika mauton ja ohut tämä on. Ostopaikka Helsinki, Kampin K-Supermarket.
Uusi-Seelanti - Slovakia 1-1
Afrikan talvi osoitti hyytävyytensä, Rustenburgissa lämpöä vain +6 C. Slovakia on klassista jalkapallon huippualuetta, monet Tšekkoslovakian suursaavutuksista, kuten EM-voitto 1976, tulivat slovakkien johdolla. Rugbyn suurvalta Uusi-Seelanti taas ei ole kyennyt panostamaan jalkapalloon, vaikka oli lopputurnauksessa kerran aiemmin, 1982. Ottelun näkyvin pelaaja ehkä laitamies Vladimir Weiss, jo kolmannen polven maajoukkuemies, kaikki samannimisiä. Slovakia loi enemmän tilanteita, mutta viimeistelyosaamista puuttui. Uusi-Seelanti positiivinen yllätys, kova yritys ja pystyi ajoittain pitämään palloa. Tässäkin pelissä näyttävä maalivahtimoka, mutta slovakkikärki Vittek ei pystynyt hyödyntämään tilannetta. 50. minuutilla lopulta "onnistui", Vittek puski keskityksen luukulta häkkiin, turnauksen ensimmäinen hyväksytty paitsiomaali. Slovakialla paljon paikkoja johdon kasvattamiseen, mutta taito ei riittänyt. Valmentaja Weiss varmisteli Vittekin ja Sestakin vaihdoilla niukkaa johtoa, usein toistuva ja usein rangaistu virhe, niin nytkin. Anglosaksinen loppuun asti yrittäminen palkittiin yliajan lopulla, Skrtel ja muu slovakkipuolustus katastrofaaliseen herpautumiseen ja Winston Reid, jota en aiemmin huomannut koko pelissä, puski tasoituksen. Kommunismiaikana monet itäeurooppalaiset joukkueet menettivät lupaavia asetelmia henkisen puolen romahdukseen ja hieman samanlainen tunne nytkin tuli. Selostaja luuli maoreja Uuden-Seelannin alkuperäiskansaksi.
Norsunluurannikko - Portugali 0-0
Drogba penkillä ja Zokora topparina, Eriksson lähti varovasti liikkeelle. Portugalilla 32-vuotias Liedson sentterinä ja venäläistähti Danny korvasi Nanin roolin. Hyvin tarkkaa puolustuspeliä, äärimmäisen pelokasta hitaahkoa hyökkäystä. Alussa Portugali aktiivisempi ja Cristianolta hieno kaukolaukaus tolppaan. Sitten Elefantit pitivät palloa enemmän, mutta ei kunnon tilanteita syntynyt, laidalla pelannut Gervinho ehkä aktiivisin, Eboue ja Dindane koko pelin varjojen mailla. Salomon Kalou kovin pehmeä, niin kuin usein ennenkin. Drogba tulikin 65. minuutilla Kaloun tilalle. Norsunluurannikko hallitsi, mutta viimeistely heikkoa. Cristiano ei saanut toista keltaista pelatessaan palloa vihellyksen jälkeen, selvä oikeusmurha, tuomarin kantti ei kestänyt tähtipelaajaa pistää suihkuun. Tasapeli tuntui kohtuudella tyydyttävän molempia, ilmeisesti joukkueet laskevat kellistävänsä kevyesti Brasilian. Drogballa yliajalla paikka, surkea suoritus. Viime hetkillä nähtiin turnauksen idioottimaisin ratkaisu, kun Norsunluurannikko otti lyhyen kulmapotkun viimeisillä sekunneilla, ottelu tietysti päätettiin heti kun pallo liikkeelle. Juuri tämän kaltaisten ominaisuuksien takia Norsunluurannikolle ei voi suurempaa menestystä ennakoida, vaikka potentiaalia olisi. Portugali odotetun vaisu.
maanantai 14. kesäkuuta 2010
Italia - Paraguay 1-1
Kapkaupungissa turnauksen ensimmäinen vesisade, lämpöäkin vain 8 C. Italiaa on pidetty veteraaniryhmänä, mutta avauksessa tuorettakin verta Criscito, Montolivo, Marchisio, Pepe. Pirlo poissa, pelinrakennus kysymysmerkki, De Rossi ei siinä onnistunut. Paraguaylla kentällä Eugenio Morelin poika Claudio, mutta Denis Caniza ja Roque Santa Cruz penkillä. Ottelu lähti kovalla tempolla liikkeelle, pelaajat varmaan palelivat. Italialla selvä ote, Paraguay tuntui ujostelevan. Tilanne kääntyi, vaikka Italia karvasi todella korkealta. Paraguayn lyhytsyöttöpeli alkoi klikata. 39. minuutilla Torresin vapaapotku 40 metristä, luukulta puolustaja Alcaraz puski nurkkaan. Lähin mies Cannavaro pysyi melko alhaalla, olisiko Mussolini-lookaliken aika jo ohi? Tuolla vaihdettiin hätkähdyttävästi maalivahti Buffon nuoreen Marchettiin, täytyi olla loukkaantuminen. 63. minuutilla Italian kulmapotku, De Rossi lakaisi sisään, kun kapteenimaalivahti Justo Villar huitoi tyhjää. Jotenkin puolivauhtista peliä tasoituksen jälkeen. Tyypillinen suoritus Italialta, vaikea arvioida jatkomahdollisuuksia, ainahan niitä Italian tapauksessa on. Paraguay on laatujoukkue, mutta tuskinpa nytkään eväät kovin pitkälle kestävät.
Braunstein Heritage 2009
Tanskan MM-avaus ei sujunut hyvin, mutta lohdutusta voi hakea tanskalaisesta bourbontynnyrikypsytetystä imperial stoutista. Bourbonin vaniljaisuus ei ole pinnalla, tämä on yllättävän hapanta, mielestäni aivan liian hapanta stoutiksi. Ehdin jo epäillä pilalle menneeksi, mutta kai tähän on tähdättykin. Tai sitten ei, kyllä tämä saattaa olla hapettunutkin. Nettiarvioiden perusteella sama kohtalo on ollut muillakin ostajilla. Makeus puuttuu, hapan karvaus peittää sen. Suklaa ja kahvi jäävät myös pahasti taustalle. Tällaista olutharrastus on, hankala jälleen lähteä pullon kanssa reklamoimaan Haaparantaan. Ostopaikka Haaparanta, Systembolaget.
Hollanti - Tanska 2-0
Hollanti piti palloa odotetusti, mutta terävyys puuttui. Näillä otteilla tuskin loppuun asti mennään. Tanskan tämän sukupolven materiaali ei kerta kaikkiaan riitä, ero vuosien 1986 ja 1998 joukkueisiin on valtava, esim. nykyvalmentaja Morten Olsenin tasoista karismaa ei kentällä näkynyt. Van Marwijk lähti varovaisella taktiikalla, kaksi puolustavaa keskikenttäpelaajaa, uusi laitapakki Gregory van der Wiel sentään varsin hyökkäävässä roolissa. Tanskan vanhanaikaisella romuluisella sentterillä yksi puskupaikka, mutta muuten Tanskan hyökkäykset sattumanvaraisia. Hollannin hyökkäyspelissä van der Vaart pirteä, mutta kovasti yrittäneet van Persie ja Sneijder eivät saaneet tehoja irti. Toisen jakson alussa onnekas johto Tanskan muuten hyvin pelanneen ison pakin Simon Poulsenin omalla maalilla. Hollanti rentoutui, mutta peli ei vielä parantunut, pikemminkin tempo laski. Lopussa kentälle tulleet lupaavat vaihtomiehet Elia ja Afellay saivat aikaan luovempia kuvioita. 85. minuutilla Elia sai pallon tolppaan ja reboundin Kuijt ohjasi verkkoon. Katsomossa eri vuosikymmenten hallitsevat pelaajat Cruijff, Platini ja Zidane. Hollannin kannattajia paljon Soccer Cityssä, ilmeisesti ristiriitaisen kolonialismihistorian kautta Hollanti saa laajaa paikallista tukea Etelä-Afrikassa, se voi olla merkittävää jatkossa.
Japani - Kamerun 1-0
Taas vaihteeksi varovaista peliä, verkkainen tempo, ei uskallusta, heikkoa tekniikkaa, virhesyöttöjä. Tätä lähes 40 minuuttia, kunnes Matsuin keskitys laskeutui Kamerunin maalin takatolpalle Kesiuke Hondan jalkoihin, joka täräytti maalin. Ainoa tilanne koko jaksolla. Kamerunilla ei Alexander Song avauksessa, Eto'o tuskin koski palloon kertaakaan. Kamerunilta ei nyt paljoa ole odotettu, mutta harvinaisen flegmaattinen suoritus. Toinen jakso käytännössä samaa, Kamerun sai pari paikkaa, mutta ei olennaista tason nousua. Mbian tyylikäs poikkipuulaukaus paras mahdollisuus. Kamerunille todennäköisesti kohtalokas tappio, tuskin tällä asenteella Hollanti tai Tanska ovat helpompia vastuksia. Japanikin omituisen hidas.
sunnuntai 13. kesäkuuta 2010
Saksa - Australia 4-0
Durbanissa todella hieno stadion. Australia säväytti Saksan MM-kisoissa, mutta nyt tuli täydellinen romahdus. Avauksessa ei Harry Kewelliä, ei oikeastaan yhtään hyökkääjää. Silti alussa kovaa yritystä ja paikka tehdä johtomaalikin. Saksa oli kuitenkin täysin hallitseva suoraviivaisella tehokkaalla luovalla älykkäällä Klinsmann-tyylillään. Schweinsteiger nyt puolustavammassa roolissa keskellä, onnistui hyvin ainakin näin keskinkertaista joukkuetta vastaan. Uusi turkkilainen tähti Mesut Özil otti filmauksesta kortin, mutta syötöt todella oivaltavia, mihin Ballackia tarvittaisiin. Thomas Müller laidalla terävä. Tulosta tuli jo 8. minuutilla hienolla Özil-Müller-Podolski -kuviolla, Klose oli paitsiossa muttei osallistunut peliin. Klose ehti hukata avopaikan, mutta Lahmin millimetrikeskityksestä puski vastustamattomasti toisen maalin. Saksa todella vakuuttava. Tauon jälkeen Australia vielä yritti, mutta Tim Cahillin typerä päällekarkaus Schweinsteigerin kimppuun lopetti pyristelyn, suora punainen. Saksa rentoutui, puolalaiset Klose ja Podolski leikittelivät ausseilla, Müller täräytti kolmannen tolpan kautta Podolskin esityöstä. Özil vapautti Klosen tilalle tulleelle Cacaulle neljännen. Saksalla on tapana parantaa peliään pitkässä turnauksessa, joten varsin hyvältä näyttää. Mielenkiintoisesti lopussa toinenkin ulkomaalaistaustainen saksalainen, nyt Cacau, otti filmauskortin.
Weihenstephaner Pilsner
Vehnäoluistaan tunnettu Freisingin luostaripanimo on nyt tuonut Suomeen pilsnerinsä. Kevyt vaahto, viljainen perusmaku, humalaisuus tuntuu aluksi yllättävän vienolta, mutta kyllä se hieman tukevoituu aikaa myöten. Raikas, kuiva, tasapainoinenkin, mutta ei mitenkään vakuuttava. Saksan jalkapallojoukkueen suoritus nyt huomattavasti taidokkaampi kuin tämän oluen tuoma vaikutelma. Ostopaikka Oulu, Välivainion Alko.
Weihenstephaner Kristall Weissbier
Suodatetut baijerilaiset vehnäoluet ovat viime vuosina jääneet täysin sameiden hefejen varjoon. Tämä kirkas Kristall maailman vanhimmaksi toimivaksi panimoksi tunnustautuneelta Freisingin luostarilta on minullekin uusi tuttavuus. Hefeweizen ei ole suosikkityylejäni eikä kristallkaan paremmalta tunnu pitkän tauon jälkeen. Maku on pitkälle samantyylinen, mutta auttamatta vesitetympi. Banaania ja esteristä fenolia löytyy, maku ei ole ohut, mutta nahkeampi ja keinotekoisempi kuin hefessä. Ehkä peruslagerkäyttäjälle helpompi lähestyttävä, mutta ero on sen verran pieni, että suosittelisin suoraa hyppäystä kunnon täyteläiseen vehnään. Ostopaikka Oulu, Välivainion Alko.
Victoria Bitter
Australia on viime vuosina väläyttänyt kehittymiskykyään sekä eurooppalaisessa jalkapallossa että laatuoluiden valmistuksessa. Suomalaisiin maitokauppoihin ilmaantunut Victoria Bitter (etiketissä tosin ei avata VB-lyhennettä ollenkaan) ei niihin kuulu eikä futisjoukkuekaan tunnu enää eurooppalaisille pärjäävän. Nimestä huolimatta VB ei ole edes bitter tai yleensä pintahiivaolut vaan peruslager. Sellaisena ei aivan pahnan pohjimmainen, mallaspitoisuus yltää hieman makuunkin asti, samoin humala, jos herkistää aistit äärimmilleen. Muuten hyvin tylsä helposti unohdettava olut. Ostopaikka Oulu, Välivainion K-Supermarket.
Ghana - Serbia 1-0
Ghanalta Essienin lisäksi pois myös Muntari ja Appiah. Ghana aloitti itsevarmasti ja oli selvästi aktiivisempi, mutta ei saanut kunnon tilanteita aikaan. Serbialla on taitava joukkue, mutta perinteiseen Jugoslavia-tyyliin henkinen asenne vaikutti haluttomalta. Rikkonaista peliä, Serbia väläytti oikeastaan vain erikoistilanteissa, mm. Kolarovin hieno vapaapotku hieman ohi. Jovanovic ehkä aktiivisin vasemmalla ja hujoppi Zigic pelasi oudon alhaalla. Moskovalaistähti Krasic todella heikko, yksi avopaikkalaukauskin suoraan maalivahdille. Tunnin kohdalla Gyan puski tolppaan ja 74. minuutilla Lukovic otti toisen keltaisen ja ulosajo. Serbia oikeastaan heräsi hyökkäämään vasta tässä vaiheessa. Se ei auttanut, kun vaihtomies Kuzmanovic varsin hölmösti pelasi palloa kädellä rangaistusalueella. Gyan rankaisi pilkulta. Yliajalla Gyan vielä sipaisi toisen kerran tolppaan. Ghana ei kyllä vakuuttanut ja Serbia saa syyttää katastrofista pelkästään itseään. Ghana-pakki John Paintsilin nimi kirjoitetaan yleensä väärin Pantsil, nyt paidan selässä muoto Panstil, täytynee olla jotain huumoria.
Algeria - Slovenia 0-1
MM-historia tuntee monia surkeita otteluja, mutta kyllä tämä ottelu pääsee lähelle pohjaa. Molemmat joukkueet lähtivät peliin pelokkaina, apaattisina, hitaina ja teknisesti heikkoina. Uuvuttavampaa katsomiskokemusta ei toivottavasti enää näissä kisoissa nähdä. En ymmärrä, miten Slovenia onnistui jatkokarsinnassa Venäjän pudottamaan. Arabijoukkueilta on harvoin nähty ihmeitä MM-tasolla, mutta Algerian esitys menee silläkin skaalalla kevyesti käänteiselle huipulle. Ottelussa ei tilanteita, ei taitoa, ei asennetta, ei mitään. Kauhun tasapaino järkkyi noin vartti ennen loppua, kun vaihtomies Algerian vaihtosentteri Ghezzal väläytti älykkyyttään. Heti vaihdon jälkeen taklauksesta varoitus ja sitten otti luukulla tahallisesti pallon kädellään alas, toinen keltainen ja punainen esiin. Algerian valmentaja käskytti yhtä älykkäästi entistäkin passiivisempaan puolustukseen. Ennakoitavasti suunnitelma kusaisi pahasti, kun Slovenian Korenin helpon laukauksen maalivahti imaisi sisään. Ei Greenin mokan tasoa, mutta todella surkea suoritus tämäkin. Slovenialle siis ansaitsematon voitto, tässä pelissä olisi pitänyt tuomita molemmat joukkueet hävinneiksi, niin luokatonta kaikki oli. Eivät Englanti ja USA voi entisestään huonontaa esitystään niin paljon, jotteivat voittaisi näitä molempia.
lauantai 12. kesäkuuta 2010
Englanti - USA 1-1
Englanti aloitti vahvasti, jo neljännellä minuutilla poikittaissahauksella USA:n puolustus avautui helposti ja Gerrard sijoitti kaappiin. Englannin peli kuitenkin jähmettyi täysin tähän, käytännössä juuri mitään ei enää syntynyt. Leedsin entinen pelaaja James Milner hieman yllättäen avauksessa, otti kortin ja Capello rankaisi poikaa jo puolen tunnin kohdalla vaihtamalla Wright-Phillipsiin. Hätiköity ratkaisu, paha virhe, ehkä ratkaisevakin. Sillä USA otti otteen haltuunsa, vaikka pelasi todella sekavaa peliä sekin. 40. minuutilla ratkaisu, Clint Dempseyn löysä laukaus kohti Englannin maalivahtia Robert Greeniä, joka imaisi pallon maaliin. Yksi MM-historian pahimmista maalivahtivirheistä, ehkä pahin. Englanti lamaantui täydellisesti. Englannin menestys on täysin kiinni Wayne Rooneysta, nyt Rooney todella vaisu. toisella jaksolla yksi terävä ohilaukaus, ei mitään muuta. Englanti voi olla jopa vaikeuksissa päästä jatkoon tästä historiallisen helposta lohkosta. Ottelu oli toistaiseksi turnauksen heikkotasoisin, rikkeitäkin paljon. USA oli lähempänä voittoa, Altidoren läpiajosta Green sai työnnettyä pallon tolppaan ja siitä ulos. USA:kaan ei vakuuttanut, varsinkin ikuinen lapsitähti Landon Donovan aivan kuutamolla koko ajan. Ei mikään ihme tämän ottelun perusteella, jos Algeria ja Slovenia menevät tästä jatkoon.
Holt 1849 Champion Ale
Manchesterin perinnepanimolta tumman punaruskea ale, mallasta ja pähkinää. Suhteellisen makea, hedelmää kevyesti, mutta humalaa aivan liian vähän. Varsin ohut, joskin tuoreelta ja raikkaalta tuntuva. Selvästi parempi suoritus kuitenkin kuin Englannin umpisurkea esitys MM-avauksessa. Ostopaikka Oulu, Joutsensillan K-Supermarket.
Anchor Summer Beer
Kalifornian legendaarisen panimon kesäinen vehnäolut nyt laajassa maitokauppajakelussa Suomessa. Kirkas ja kultainen olut, hunajaista ohutta makua, mutta harmittavan ohut ja mauton. Humalaa on, mutta liian vähän, mallaspohjakin hyvin hailakka. Varmaan mitäänsanomattomin olut Anchorin repertuaarissa. USA:n joukkueen pelikään ei juuri paremmalta avausottelussa näyttänyt, vaikka onnekas tasapeli olikin tuloksena hyvä Englantia vastaan. Ostopaikka Oulu, Välivainion K-Supermarket.
Quilmes
Argentiinan MM-avauksen kunniaksi Alkoon saapunut argentiinalaisolut. Tämä on ennestään muualta tuttu ja kyseessä ei ole mitenkään huomionarvoinen olut. Argentiinan markkinajohtaja on tavallinen vaalea teollisuuslager. Argentiinassa on jonkin verran pienpanimokulttuuria ja esimerkiksi Ruotsiin tuotu Antares oli mukava kokemus. Quilmes on aavistuksen makea olut, mallasta on kohtuudella, alkoholia 4,9% ja humalasta ei tietoakaan. Argentiina tuottaa taatusti parempia jalkapalloilijoita kuin olutta tämän perusteella. Ostopaikka Oulu, Välivainion Alko.
Argentiina - Nigeria 1-0
Pekingin olympiafinaalin osapuolet vastakkain ja tulos taas sama. Argentiina aloitti kiihkolla, vakuuttava liikkuvuus ja yhden kosketuksen peliä. Tulostakin syntyi heti 6. minuutilla, Veronin kulman puski Heinze voimalla yläkulmaan. Tämänkin jälkeen Argentiina loi jatkuvasti paikkoja, mutta ei tulosta. Messi ja Tevez hyvässä vedossa, vain maalivahti Enyeama esti useammat maalit. Hieman tehottomalta siis Argentiina vaikutti, mutta suosikkeja se on edelleen. Higuain ei onnistunut piikissä, mielikuvituksettomia ratkaisuja. Milito sai lopussa 10 minuuttia aikaa, mutta keskittyi ruokkimaan Messiä. Benfican olympiasankari Angel Di Maria ensi jaksolla täysin varjossa, mutta piristyi hieman toisella, kuitenkin selvä pettymys. Nigerialla ilman muuta potentiaalia, mutta Lagerbäckin pelokkuus pilasi mahdollisuudet. Ruotsalaisvalmentaja jätti parhaat pelaajat Odemwingie, Uche ja Martins penkille. Kun he tulivat mukaan, peli avautui paremmin. Myös Yakubu, Obasi ja loukkaantunut Taiwo onnistuivat. Olettaisin Nigeriankin menevän helposti jatkoon tästä lohkosta. Yksikään vapaapotku ei ole turnauksessa vielä onnistunut, useimmat yli, johtuu ehkä kritisoidusta pallosta.
Etelä-Korea - Kreikka 2-0
Etukäteen yksi kisojen vaatimattomimmista peleistä ja eihän tämä mitään juhlaa ollutkaan. Korealaisilla 7. minuutilla vapaapotku kulmasta, Lee Jung-soo pääsi aivan vapaasti jalalla ohjaamaan luukulta, kreikkalaisten puolustuksessa omituinen aukko. Korea piti palloa enemmän johtoasemassakin, yksi hieno läpiajo syntyi, mutta Kreikan maalivahti pääsi väliin. Kreikan hyökkäys täysin onnetonta, Rehhagelin systeemi perustuu sumppupuolustukseen ja vastahyökkäyksiin. Kun Kreikka joutuu tappiolle, mitään ei keksitä, mitään ei ole tehtävissä. Rehhagel otti pois Karagounisin, Samarasin ja Haristeasin, mutta korvaajat eivät parempia. Manchester Unitedin Park Ji-sung vei helposti toppari Vyntralta pallon, ajoi keskeltä sisään ja sijoitti pallon verkkoon. Korea näytti hyvältä, nopeaa ja taktisesti kypsää peliä, mutta ehkä Kreikan surkeus vääristi asetelmaa. Korea löysäsi viimeisellä vartilla, mutta ei Kreikka useista kulmapotkuista huolimatta pystynyt mihinkään.
Shepherd Neame 4-4-2
Kentiläinen futisolut on kullankeltainen ja voimakkaahkosti humaloitu. Alkoholia vain 4%, mutta maltaan makuakin on saatu pohjalle. Humalointi on pihkainen, ei erityisen paljoa hedelmäisyyttä. Kymmenen eri humalalajiketta, mutta humalan määrässä ei ole liioiteltu. Epäilin aluksi tätä vanhan oluen (Early Bird?) etikettimuutokseksi, mutta varmaankin kyseessä on aito uusi olut. Oluthuone Leskinen, 12.6.2010.
Laitila Kievari Vehnänen
Hanasta ahnaasti vaahtoava samea vaaleahko pullaolut. Hieman mausteiselta tuntuva hefeweizen, sitruunainen pikemmin kuin banaaninen. Eli tässä on witbierinkin aineksia. Ehkä aavistus humalaakin loppuvedossa. Kohtuutyylikäs tuote, mutta alkaa vehnäolutvieroksujasta kyllä tuntua jo uusien vehnien määrä ylimitoitetulta. Oluthuone Leskinen, 12.6.2010.
Ranska - Uruguay 0-0
Taktista kyttäilyä Kapkaupungissa. Maloudaa lukuunottamatta kaikki Ranskan tähdet avauksessa. Tosin Benzema ja Nasrihan eivät ole edes koko ryhmässä. Uruguay heitti sisään sinänsä rohkeasti sekä Suarezin ja Forlanin. Heillä olikin yritystä ja Forlan osoitti terävyytensäkin, mutta ei tulosta syntynyt. Gourcuff johti peliä kohtuullisesti ja kokeili maalintekoakin, mutta kokonaisuutena Ranskan esitys oli sekava. Maloudakin tuli lopussa sisään, mutta ei saanut käännettä aikaan, vaikka melkoinen painostusjakso syntyikin. Uruguaylaisten perinteiden mukaisesti vaihtopelaaja Ajax-tähti Lodeiro otti kaksi keltaista ja saavutti älykkäästi pelikieltoaseman. Ranska ei vakuuttanut, mutta useinhan lopullinen mestari on kontannut alkulohkossa painajaismaisesti. Uruguaylla on ehkä enemmän särmää kuin vuosikymmeniin, mutta näillä tehoilla eteneminen kyllä hyytyy tähän lohkoon.
Etelä-Afrikka - Meksiko 1-1
MM-avaus oululaisessa Wood Barissa. Vain muutama ihminen paikalla, skriinillä melko himmeä kuva, mutta onneksi iso terävä tv-näyttö myös käytössä. Odotetusti varovaista peliä, Meksiko hallitsi ensi jakso täysin, mutta terävyys kärjestä puuttui. Guillermo Franco ei ehkä ole tarpeeksi vaistonvarainen laatikkopelaaja, toki Etelä-Afrikan maalivahti Khune pelasi hyvin. Muut afrikkalaispuolustajat tekivät pahoja virheitä, myös kokenut Mokoena. Giovani aktiivinen ja yhtä taitava kuin aikoinaan Barcelonassa, Torrado tasapainotti keskikenttää. Yhtä epäonnista (kaukana seikkaileva maalivahti pelasti afrikkalaiset) paitsiomaalia enempää meksikolaiset eivät saaneet aikaan. Toiselle jaksolle afrikkalaiset tulivat uudella asenteella ja upea johtomaali 55. minuutilla. Kaizer Chiefsin Tshabalala sai pallon vastahyökkäyksestä vasemmalla ja kiskaisi upeasti takaylänurkkaan. Meksiko vaikutti lähes alistuneelta, mutta Aguirren vaihdot piristivät otetta, omituisesti avauksesta puuttunut tähti Guardado, 37-veteraani Cuauhtemoc Blanco ja sentteri Hernandez sisään. Tulosta tulikin 79. minuutilla, karmean puolustusmokan takia kolme meksikolaista jäi vapaaksi ja Rafael Marquez rankaisi. Melko heikkotasoinen ottelu, mutta Etelä-Afrikka osoitti arvaamattomuutensa.
keskiviikko 9. kesäkuuta 2010
Port Panzer Imperial Pilsner
Tämä tyylisuunta on yleistymässä USAssa, nyt asialla laatupanimo San Diegosta. Tässä alkoholia 9,5%. Nimessä ja etiketissä kieli poskella heitettyä Wehrmacht-romantiikkaa. Ei varmaan kovin tuoretta, vaahtoa ei synny, alkoholi tuntuu leikkaavan läpi. Humalointi on sekin jotenkin nahkeaa. Ei mikään suuri elämys, mallasrunkoa ei juuri ole ja maku on kovin yksiulotteinen. Helsinki, Pikkulintu, 9.6.2010.
Beer Hunter's Mufloni Pässinpää
Harmittavasti Pikkulinnun Bitter & Sour -tapahtuma ei ole vieläkään päässyt liikkeelle, jenkkioluet ovat jämähtäneet matkalle. Jotain mielenkiintoista on sentään tässä paikassa aina tarjolla. Suomessa ei paljon ole happamia oluita tehty, nyt kuitenkin tarjolla porilainen tuote. Tällähän voi mukavasti ennakkofiilistellä ensi kuun Pori-vierailua. Parasta ennen -päiväys on ollut jo viime marraskuussa. Ehkä vanhentuminen ei kuitenkaan tässä tyylissä hirveästi haittaa. Alkoholia 6,5%, hyvin tumma ale, tavoitellaan siis ehkä Flanderin ruskeiden alejen happamuutta. Happamuus on kohtuullisen laimeaa, lähes sivumaun tasoa. Makeaa mallasta ja hedelmää tässä on. Kuriositeettitasolle tässä jäädään, ei oikein riittävästi luonnetta suurempaan vaikutukseen. Mielenkiintoinen kannatettava kokeilu totta kai. Helsinki, Pikkulintu, 9.6.2010.
Green Day @ Kyläsaari
En ole mikään Green Day -fani, en omista yhtään levyä ja tunnen vain suosituimmat kappaleet. Menin kuitenkin Helsingin keikalle, kun sopi kalenteriin ja bändillä on hyvä livemaine. Yllättävän paljon porukkaa (26 000) Kalasataman metroaseman takaisella Kyläsaaren sorakentällä. Hyvä sääkin. Pitkä keikka, lähes kaksi ja puoli tuntia. Paljon teinityttöjä, vaikka bändin jäsenet ovat jo pöhöttyneitä keski-ikäisiä äijiä. Green Dayn musiikki on punkahtavaa MTV-poppia kevyellä grungahtavalla asenteella. Toimi hyvin, lyhyitä kappaleita, melodioita olisi saanut olla enemmän, mutta muutama tunnetumpi kappale rullasi todella nautittavasti. Solisti kosiskeli kovasti yleisöä ja intensiteetti väistämättä laski. Silti pysyttiin show-meiningissä, ei itsetarkoituksellista laskelmointia. Guns N' Roses - ja AC/DC -lainoista oli vaikea päätellä oliko kyseessä kunnianosoitus vai halveeraus. Lyhyemmät pätkät Rolling Stonesilta, Beatlesiltä ja soulbändeiltä vielä monimielisempiä. Viimeiset encoret akustisvoittoisia, olisi parempi jättää yleisö väsyneenä tanssimaan Springsteenin tyyliin. Kokonaisuus toimi kuitenkin odottamattoman vaivattomasti, saundit kirkkaita ja dramaturgiaa oli selvästi mietitty. Ennestään tuntemattomien bändien keikoilla tahtoo yleensä iskeä puuduttava väsymys, mutta ei tällä kertaa, show pysyi kiinnostavana koko ajan.
Hornbeer Oak Aged Cranberry Bastard
Tanskalaista karpalo-olutta hanassa, samea vaaleanruskea olut. Pistävä hieman hapan perusmaku. Kirpeyttä, mutta ei tuoreutta. Jonkinlainen nahkea pahvisuus peittää marjaisuutta, maltaasta ja humalasta ei juuri havaintoa, mutta alkoholi häilähtelee pinnalle. Ei tunnu oikein onnistuneelta, aika tavanomainen tanskalainen eksperimentaaliolut. Helsinki, Kaisla, 8.6.2010.
St. Feuillien Saison
Hanabelgi, hieman samea, keltainen, hedelmäinen, humalainen. Periaatteessa kaikki kunnossa, mutta belgioluet eivät yleensä hanaversioina ole parhaimmillaan. Hieman vaisu tunnelma tässäkin on, mutta katkera jälkimaku kyllä pelastaa paljon. Helsinki, Kitty's, 8.6.2010.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)