perjantai 2. lokakuuta 2015

Stadin Panimo lokakuussa 2015

Sain kutsun panimovierailulle Suvilahteen varsin lyhyellä varoitusajalla, mutta hyppäsin tietysti välittömästi paikalle. Panimo kamppailee julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan olemassaolostaan verottajan ahdistamana, mutta paikan päällä tappiomielialaa ei ollut aistittavissa. Ensimmäisenä maistettavana uudella jenkkihumala Azaccalla maustettu 6,5-prosenttinen IPA. Täyteläinen ja karamellisempi runko kuin Stadin yleensä hedelmäpainotteisissa oluissa. Katkeroon on nyt panostettu hieman enemmän ja kyllä se takaosassa tuntuukin. Oikeansuuntaisesti siis edetään.

Pienenä skuuppina sitten upouuden Stadin American Pale Alen maistaminen tölkkiversiona, tämä on tehty kohutun American Lagerin tapaan Iisalmessa Olvilla. Sain sitkeän suostuttelun jälkeen Timo Konttisenkin samaan kuvaan tölkin kanssa. Tässä on tuttua Stadin tyyliä, persikkaa ja aprikoosia, 35 IBU, 4,5%, kevyet katkerot. Ryhdikäs olut lajissaan, mutta enemmän tykkäsin American Lagerista.

Käymistankeista lisää maistettavaa. Suklaapils hämmentävästi, jopa 7,2%, tuoksu hyvin suklainen, maku kuivempi, jopa katkerakin. Suklaaoluet eivät ole makuuni, mutta pohjahiivan kanssa saattaa syntyä yllättävänkin toimivaa kamaa. Konttinen on lähtenyt pelaamaan maitohappobakteerinkin kanssa, berliner weisse ei kuitenkaan kovin hapan, hedelmäinen, kuohkean kevyt ja hallitun puhdas. Viimeisenä sitten hedelmäolut, jossa Grapefruit IPAlla käynnistynyt suuntaus on lähtenyt kunnolla käsistä. Keittoon on lähtenyt käsityönä kivistä poistettua nektariinia, luumua ja viinirypälettä. Luumu hallitsee, jotain slivovitsin tapaista fiilistä, kuivaa olutta. Pöhinää siis panimossa riittää, toivottavasti akuutti kriittinen tilanne kääntyy positiiviseen suuntaan, älytöntähän tämmöisen toiminnan tappaminen olisi valtiolta.

Ei kommentteja: