lauantai 25. lokakuuta 2014

Olutexpo 2014, maahantuonnit

Festivaalien toinen päivä, nyt rennompi fiilis henkilökohtaisesti, niin sanotut pakkokohteet tuli jo eilen kokeiltua, nyt saattoi keskittyä nautinnon optimointiin. Käytännössä siis ulkomaisia uutuuksia. Parkkeerasin nyt pitemmäksi aikaa Nikulaisen friikkipöytään, itse Nikulainen ei tosin enää tänään paikalla. Aluksi tšekki-IPAa, Permon Sherpa IPA, hedelmää ja karamellia, mutta katkeruus jää vähän tyhjäksi. Seuraavaksi ruotsalainen Närke Svarte Kungen, 7,1%. Tosi paksua ja kahvista, hieman maustettakin. Ei katkeroa, mutta suolaista, todella täyteläinen.

Riilejä festivaaleilla yllättävän vähän, olisi voinut odottaa kotimaisten toimijoiden käyttävän tällaista tilaisuutta hyväksi. Kaksi Fuller'sin olutta tarjolla tässä formaatissa. Vintage Ale 2014 tarjosi tietysti toffeista mallasta, pihkaa myös, pehmeys yllättäen pakenee maistelijaa. Täytynee tsekata uudelleen paremmassa ympäristössä, yllättävän vaisulta tämä tuntui. Fuller's Imperial Stout myös tynnyriviimeisteltynä, peräti 10,4%. Salmiakkia, makeaa tummaa suklaata, pehmeyttä löytyy. Mutta jotenkin yksiulotteinen, katkeruutta saisi taas olla lisää.


Seuraavaksi Ruotsista CAP Great White Hype. Sitrusta, tuoretta, hiilihappoa, määritelmänä White IPA, mutta ei happamuutta. Katkeruus keskitasoa, mutta silti riittävää. Yksi festivaalin parhaista, lopulta raikkaalta maistuva olut. Italia-osastolta Amiata Marsilia Gose, hapan, suolaista kieltämättä, mutta gosen hillityn vehnän sijaan kokonaisuus muistuttaa enemmän keskitien lambicia. Ei jälkimakua ja aika ohut. Silti kohtuullisen tyylikäs gose-yritelmä.


Tässä vaiheessa kokeilin välillä kotimaistakin. Beer Hunter's Mufloni Nelson Sauvin IPA oli ihan mukava sinkkuolut, panimo osaa asiansa, mutta ei jostain syystä mene kunnolla päätyyn asti. Lisää italialaista, Elav Humulus on black IPA, paahtoa, kuivaa, mutta ei ehkä katkeroa silti tarpeeksi. Todella kuiva kokonaisuus. Festivaalin huipentumaksi Sierra Nevada Hoptimum, 10,4%. Aika hillitty mäntyisen hedelmäinen maku, tämä olut ei pulloversioinakaan ole ollut orgasminen. Katkeroa varsin kevyesti, hienoa kamaa periaatteessa, mutta ei hullaannuta.

Ei kommentteja: