lauantai 4. maaliskuuta 2017

Saimaa Vahva

Heller bock, malt liquor, viinalager. Vahvalla vaalealla pohjahiivaoluella on monta nimeä. Saimaan uutuuden tölkissä raaka-aineena mainitaan myös sokeri, joka vie mielikuvat vielä yhteen suomalaiseen lähes kansallisromanttiseen juomaan, kiljuun. Ehkä ei nyt niin pitkälle Mikkelissä ole rohjettu mennä, "entsyymi"-nimisen maltaan ohella mukana pilsner-ohramallasta ja humalina Magnum ja Saaz. Tölkin kyljessä toivotetaan myös "nautinnollisia hetkiä laatuoluemme parissa". 7%, Alkon mittausten mukaan katkeroa 29 EBUa. Epäilen vahvasti, että reseptin taustalla on ollut Bruuverin ansaittua hämmennystä herättänyt Hilbert the Hipster.

Oikein kaunis poreileva niukkavaahtoinen kultainen väri. Tuoksu on kova ja makea, kuin karviaismarjakaramellia yrittäisi hieroa sieraimiin. Nestettähän tämä on, joten maku on pehmeämpi, ei revi huulia verille. Hyvin makealta tuntuu, maltaisuus olemassa vienosti, myös polttavaa alkoholia. Jälkimaku ei ole totaalisen tyhjä, mutta nahkeaa pureskeltua muovipussin palasta se muistuttaa enemmän kuin katkeruutta. Tällaisia oluita myydään kaikissa maissa varsin paljon. Kaikkialta löytyy ihmisiä, joilla on vähän rahaa ja halu päihtyä. Puolen litran tölkki maksaa Alkossa 3,31€. Monissa maissa sillä rahalla saisi suuria makuelämyksiä, mutta meillä on nyt näin. Ostopaikka Kajaani, Citymarketin Alko.

2 kommenttia:

Ilkka Sysila kirjoitti...

Saimaa ja Malmgård fuusioituivat hiljattain. Uudessa yhtiössä saattaa hyvinkin olla strategis-demografinen työnjako: Malmgård tekee pienenä yksikkönä superior quality -tavaran vaativille kuluttajille, ja, Nolla-Nolla -kerholaisille; lisäksi tietenkin Saimaan juomatehtaan kilpailuoluet. Mikkelissä jatketaan entiseen tyyliin kuratuotantoa radanvarsigettojen, jumalan seljän takaisten turvesoiden ja havumetsien laajalle ja vähään tyytyväiselle kuluttajakunnalle, mistä tämäkin olut/kilju käynee havainnollisena esimerkkinä.

Ilkka Sysila kirjoitti...

Nyt, kun "Makoisa ja antoisa" Saimaa-holkkitupakka on jo pitkään ollut muisto vain, ja kun röökinpoltto ei enää ole in, voidaan Saimaa-tupakan mainiota mainoslausetta soveltaa tässäkin tapauksessa: Ei niin kiirettä, ettei Saimaasta kännejä!