maanantai 15. toukokuuta 2017

Chris Santella: Fifty Places to Drink Beer Before You Die

Heräteostokset voivat olla joskus antoisia kokemuksia, mutta tällä nettikaupan heräteostoksella haukkasin paskaa kunnolla. Viime vuonna ilmestynyt kirja muistuttaa enimmäkseen markkinointimateriaalia. Pahimmillaan matkailuyrittäjä kertoo omasta firmastaan ja se on sitten valittu maailman kaikista paikoista niiden 50 joukkoon, joissa sinun pitäisi juoda olutta ennen kuolemaa. Usein nämä kohteet eivät liity mitenkään olueen. Santella näkyy kirjoittaneen aiemmin paljon kalastuksesta ja lähes kymmenkunta kohdetta liittyykin kalastusmahdollisuuksiin. Yhdessä räikeimmistä puffeista olympiavoittaja Tommy Moe mainostaa syrjäistä laskettelufirmaansa Alaskassa. Itseäni kalastus ja laskettelu eivät erityisemmin kiinnosta, joten tuli melkein revittyä kyseiset sivut roskiin samantien. 

Kun noiden raivostuttavuuksien jälkeen verenpaine laskee, niin on kirjassa sentään hieman kohtuullistakin materiaalia. Boston Beer Companyn Jim Koch mainostaa omaa panimoaan, Stonen Greg Koch kirjoittaa San Diegosta ja Deschutesin Gary Fish Oregonin Bendistä. Bendissä en ole edes käynyt, joten täytyyhän se vielä ennen delausta yrittää dokata. Mukana on muutamia hieman tuntemattomampia olutkohteita, jotka olen itsekin todennut kiehtoviksi. Michiganin Traverse City, Oregonin Hood River, Utahin Moab, miksei myös Uuden-Seelannin Wellington tai Vermontin Burlington. Onpa mukana North Carolinan Ashevillekin. Ashevillen ja Bendin ohella matkasuunnitelmiin täytyy sisällyttää British Columbian Victoria ja Australian Melbourne. Ne olivat kyllä siellä jo ennen tämän kirjan silmäilyäkin. 

50 kohteen joukossa on ilmeisiä suurkaupunkikohteita, Praha, Lontoo, München, Wien, Dublin, myös Pariisi ja Berliini. Pohjois-Amerikan peruskaupungit odotetusti: molemmat Portlandit, Seattle, San Francisco, San Diego, Denver, Austin, Philadelphia, Boston, Chicago, Montreal. New Yorkia edustaa Brooklyn Breweryn mainos. Joissakin jutuissa on asiantuntevaakin tekstiä, Don Russell kirjoittaa Philadelphiasta,  Marc-André Gauvreau (ei samanniminen jääkiekkoilija) Montrealista, John Foyston Oregonin Portlandista, Matt Canning Burlingtonista. Euroopasta on otettu laiskasti mukaan laajempia alueita, tyyliin Pohjois-Italia, Flanderi, Cotswolds. Bambergia, Kööpenhaminaa, Bristolia tai Bruggea (ei edes Flanderin kohdalla, heh) ei tietenkään mainita, fokus on hyvin USA-keskeinen. Hieman hilpeästi Santella tarjoaa kaikista kohteista lukijalle puhelinnumerot, mutta ei esim. katuosoitteita. Oletetaanko lukijan soittavan näihin baareihin ennen vierailulle lähtöä? Soittaako kukaan ylipäätänsä enää mihinkään? Kyseessä siis täydellinen hukkaostos, mutta enköhän pääse tästä jotenkin yli.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Bendin reissua voi ehdottomasti suositella. Upeat maisemat etenkin rannikolta päin ajettaessa. Crux, Deschutesin panimo sekä public house, 10 Barrel, Boneyardin karu autotallimainen panimobaari ja lukuisat muut Oregonin huippupanimot.
Matkaevästä Broken Top Bottleshopista.
Kannattaa tulo- tai menomatkalla poiketa pFriem Family Brewersin kautta (http://www.pfriembeer.com/).

Ari Juntunen kirjoitti...

Entistä paremmalta kuulostaa. Oregoniin pitää taas suunnata.