tiistai 23. joulukuuta 2008

Jeffrey B. Symynkywicz: The Gospel According to Bruce Springsteen

Springsteenin tuotannon uskonnolliset ulottuvuudet ovat ilmeisiä ja niitä onkin jonkin verran tutkittu, esim. katolisen Pat Primeaux'n The Moral Passion of Bruce Springsteen. Springsteenillähän on irlantilais-italialainen katolinen kasvatus ja varsinkin katolinen symboliikka on musiikissa yllättävänkin korostetusti esillä. Symynkywicz on unitaariuniversalistinen pappi, eli siis jonkin sortin liberaali protestantti, vaikka tämän löyhän suuntauksen monet edustajat eivät pidä itseään edes kristittyinä.

Harmittavan löysää jaarittelua, kirja on kirjoitettu yhteen pötköön monotonisesti samalla paatoksella, hyvin raskas lukukokemus. Jopa kieli on köyhää, redundantti oftentimes-sana toistuu lähes joka sivulla. Symynkywicz käy kronologisesti läpi Springsteenin laulujen tekstejä läpi albumi albumilta, tuomatta esiin mitään erityisen persoonallista. Hän vain laajentaa tekstien perusasetelmia yleishumanistiseen suuntaan, mairean oppimestarimaisella sävyllä, tietäen sataprosenttisen varmasti mikä on oikein ja miten kaikkien tulee elää elämäänsä. Hämmästyttävästi Symynkywicz ei tunnu edes kovin aktiivisesti tarjoavan uskonnollisia tulkintoja. Mutta kirkonmiesten universaaliin tapaan kirjoittaja on kiimaisen kiinnostunut seksistä ja tuntuu löytävän roiseja yksityiskohtia yllättävistäkin paikoista. Pientä innostusta kirjoittaja saa vasta The Rising -levyn vaatimattomasta Mary's Place -kappaleesta, joka viittaa hänen mielestään Neitsyt Mariaan. Yeah, right.

Mielenkiintoisinta uskontokontekstissa on Springsteenin hurmoksellinen lavatyöskentely, joka on selvästi pöllitty saarnamiehiltä ja käärmeöljyn myyjiltä. Tämän puolen Symynkywicz ohittaa täysin.

Ei kommentteja: