perjantai 21. syyskuuta 2018

Hop Valley Hop Fresh
Varsin kevyt siirtymä Corvallisista Eugeneen, ajelin pienempää 99-tietä, täysin tasaista, pelkkiä peltoja kuin Pohjanmaalla, täällä tosin viinitarhoja. Ajoin Eugenen läpi eteläpuolelle ja osuin melkein heittämällä Birch Lanelle, josta erkaantuu Skyline Boulevard. Bulevardi on varsin ylimitoitettu nimi mitättömän kapealle mutkaiselle jyrkälle tielle, jossa tuskin kaksi autoa pystyy kohtaamaan. Täällä on Pre's Rock, kivi johon Steve Prefontaine MG:nsä ajoi toukokuun lopulla 1975. Tapahtumaa edelsi illanvietto, jossa mukana mm. maratonin olympiavoittaja Frank Shorter ja useita suomalaisurheilijoita, ehkä ainakin kiekonheiton Euroopan mestari Pentti Kahma. Prefontaine oli kestävyysjuoksija, jäi neljänneksi Münchenissä 1972, erikoinen persoonallisuus, josta on tehty kaksikin leffaa. Prefontainen nemesis Lasse Viren ei päässyt Eugeneen paikalle, mutta seuraavana vuonna Montrealissa Prefontaine olisi taatusti haastanut Virenin 5000 metrillä samalla intensiteetillä kuin Uuden-Seelannin mailerit Quax ja Dixon. Mutta Pren taival pysähtyi 24-vuotiaana tähän kiveen, promilleja 1.6, lukemaa on kritisoitu, mutta tuskin selvin päin mies liikkeellä oli. Prefontaine ei ollut minulle mikään lapsuuden sankari, pidin tyyppiä liian suurisuisena, esim. Uuden-Seelannin Rod Dixon oli enemmän minun makuun. Silti Pren karu kohtalo on pysynyt mielessä koko ajan. Hieman hyytävästi huomasin jälkeen päin, että Birch Lanen juuressa oli parkissa vanha retrotyylinen MG, ehkä ei samanlainen kuin Prellä, mutta omituinen sattuma.

Seurasin 1970-luvulla yleisurheilua tiiviisti, kiinnitin silloin huomiota, että USA:n mestaruuskilpailut ja olympiakarsinnat järjestettiin aina Oregonin Eugenessa. Ajattelin nyt käydä fiilistelemässä Hayward Fieldin stadionilla, mutta yliopistoalueella oli jokin mittava tapahtuma, en löytänyt autolle parkkipaikkaa. Myöhemmin selvisi, että ei olisi kannattanutkaan.

Ajelin Eugenen keskustan pohjoispuolelle, sain taas hieman hämmästyttävästi motellihuoneen, vaikka olin liikkeellä jo klo 10:30. Tassuttelin Oregonin ykkösbaariin Bier Steiniin ja tilasin paikallista fresh hop -kamaa. Kirkas olut, 5,8%, 40 IBU, pehmeää, herukkaista, nyt on hieno tuore marjaisan hedelmäinen vivahde. Ehkä fresh hop toimiikin paremmin kevyemmässä oluessa. Aivan hillitön mesta, jotain lentokenttähangaaria vastaava kokoluokka, olutkauppa ja useampi baarisysteemi. Tarjonnassa silti jo varsin tuttuja tapauksia matkan varrelta. Eugene (Oregon), Bier Stein, 20.9.2018.

Ei kommentteja: