lauantai 29. tammikuuta 2011

Nokia Keisari Luomu

Nokian suodattamaton luomu-uutuus on kerännyt jonkinlaista myönteistä huomiota eteläsuomalaisten olutharrastajien keskuudessa. Oulusta olutta on joutunut turhaan pitkin talvea etsiskelemään. Lestadiolaiskaupungin olematonta olutkulttuuria kuvaa hyvin se, että olut tuli nyt ensi kertaa vastaan syrjäisessä itäisessä körttikylässä Kajaanissa. Tuoteselosteessa kiinnittyy huomio hapettumisenestoaineeseen E300, se ei oikein synkkaa luomumaltaan ja luomuhumalan kanssa. Samaisessa tuoteselosteessa selvästi harhaanjohtava maininta suomalaisista raaka-aineista, sillä humalat eivät taatusti ole suomalaisia. Fiilis siis pääsi heikkenemään huomattavasti jo ennen maistelua. Olut näyttää witbieriltä, makukin on kohtuullisen hedelmäinen viljaisuuden ohella. Humalointi on olemassa, mutta se on aivan liian kevyttä pilsiksi, jälkimaku on lyhyt ja karu. Tuoreus ja täyteläisyys eivät riitä saksalaiseen kellerbier-tuntumaan. Luomuoluissa monesti aistittu nahkeus ja tunkkaisuus tulee tässäkin esille. Hygieniamielessä kaikki kunnossa, ei virhemakuja, paljon mielenkiintoisempi kuin suomalaisten suurpanimoiden oluet, mutta loppujen lopuksi selvä pettymys kaikin puolin. Ostopaikka Kajaani, Citymarket.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Loistavaa. Joku muukin on samaa mieltä. Tuli jo tonne Oppaaseen tästä kirjailtua vähän sellanen fiilis, että oonko nyt tosiaan vaan liian kriittinen. Mutta miten voi olla liian kriittinen, jos pilsistä puuttuu sekä runko että humalat? Rungon ohuuden antaisi vielä anteeksi tavanomaista saksaolutta matalammat prosentit, mutta humaloinnin vähäisyyttä ei voi noin kepeästi selittää.

T: RMasa

Ari Juntunen kirjoitti...

Keisarilla ei ole vaatteita :)

Abe kirjoitti...

Lisäaine E300 on luonnossa esiintyvä askorbiinihappo. Käytetään yleisesti luomuelintarvikkeissa.
Suomessa viljellään humalaa, miksi ei siis luomuhumala olisi mahdollinen= Maussa humalaa ei toki ole.
Raikas, mutta mitättömän makuinen olut on parhimmillaan tölkistä nautittuna. Nokia Keisari Luomu on tällä hetkellä maitokaupan "saunaoluista" suosikkini.

Ari Juntunen kirjoitti...

Ahaa, kiitos lisätiedoista. Luin jostain, että Nokian käyttämät luomuhumalat olisivat Saksasta. Käsittääkseni olueen sopivan humalan viljely Suomessa on vaikeaa, Malmgårdin panimo Pernajalla kai yrittää päästä omavaraiseksi.

Abe kirjoitti...

Mikkeliläisen Tertin Kartanon alueella kasvaa paljon humalaa. Kartano väittää toimittavansa humalansa Saimaan Panimolle, jotka valmistavat kartanolle kahta nimikko-olutta (Kartanon Humalainen ja Karu arki).
Olen kysynyt monesti onko kyseessä todella uniikki resepti, mutta en ole saanut koskaan vastusta.