torstai 11. helmikuuta 2016

Beer Hunter's Mufloni Saison Gaelach -lanseeraustilaisuus @BrewDog

Sain kutsun Helsingin BrewDog-baariin porilaisen Beer Hunter's -panimon uuden oluen lanseeraustilaisuuteen. Heti ovella törmäsin panimon vahvaan mieheen Mika Tuhkaseen, muuten en aluksi tuttuja havainnut, itse asiassa olinkin vieraista ensimmäisenä paikalla. Kyseessä on saison, jota kypsytetty kuusi kuukautta irlantilaisissa Jameson-viskitynnyreissä. Tervetulodrinkkinä oli jokin cocktail, joka maistui lähinnä inkiväärille. Varsin pian päästiin oluen kimppuun, jota oli hanassa tarjolla, erikoisesti ohjattuna baarin hirvipään kautta. Tuhkanen kertoi hieman taustoja, aluksi tarkoitus oli panna IPAa, mutta sopivaa hiivaa ei ollut tarjolla. Saison-hiivaa löytyi, joten pantiin sitten sitä. Irlannista tilattiin tynnyrit ja sitten ryhdyttiin kypsyttämään. Tavoitteena oli viime syksyn Expo, mutta olut ei silloin vielä halutussa kunnossa. Nyt sitten kohdalla viskifestivaali Uisge, johon sopiva tilanne saavutettiin. Lähtösaisonissa 7%, lopputuotteessa peräti 10%, joten viskiä tarttui puusta reippaasti. Näin käymisasteeksi muodostui paradoksaalisti yli 100%. Reseptissä pelkkää ohraa, humalina lähinnä jenkkikamaa, Amarillo, Chinook, Nugget, Columbus.

Tarjolla oli siis hanasta sekä Jamesonissa kypsytettyä että terästankissa ikääntynyttä perusversiota. Hyvin tumma, punainen saison molemmissa variaatioissa. Tuoksussa selvästi sherryä, tammeakin. Maku varsin pehmeä, hedelmäinen viskin aromi erottuu, myös bourbonin vaniljaa. Makeahko, belgihiiva on häipynyt, samoin katkerot. Varsin suuri ero 7-prosenttiseen, siinä hyökkää pihka ja belgihiiva kimppuun, mutta kokonaisuus on karkea. Ei ehkä Beer Hunter'sin parasta tarjontaa, mutta kieltämättä tynnyrikypsytyksellä on saatu mielenkiintoinen juoma aikaan. Perusversio puolestaan on hyvin vaatimaton verrattuna panimon aiempiin saison-tuotteisiin.

Helsingissä ruuhkaa oluttapahtumissa. Bryggeri Helsinki starttasi virolaisviikkonsa, jonka kutsuvierasosuuteen en saanut kutsua. Naapuriblogi Tuopillisen Jouni Koskinen on varsinainen jetset-mies, hän saapui Bryggeristä lähes tunnin myöhässä BrewDogiin poliisisaattueessa, konstaapelit tulivat baarin sisälle asti herättäen ansaittua hämmennystä, hermostunut porilainen Tuhkanen ehti melkein jo tunnustaa ajaneensa päin punaista oluita paikalle roudatessaan.

Ei kommentteja: