keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Jyskän Raivain

Helsinki Beer Festivalin melskeissä sain jyväskyläläiseltä Mika Laitiselta tämän kotiolutnäytteen. Sahtikirjan äskettäin julkaissut Laitinen pukkasi nyt ulos Maria Markuksen kanssa kotiolutkirjan, jossa esitellään mm. tämän oluen resepti. Sain edellisen kerran Mikan oluita Timo Alaselta 2012, jolloin selvisi mm. se, että Maltainen-blogia pitävällä Laitisella on solera-systeemi. Kyseessä ei siis ole aivan aloitteleva tekijä.

Raivain on tietysti rye wine, ruista 15%, alkoholia 10%, IBU 50. Vaahtoa ei juuri synny, kirkas punaruskea väri. Tuoksu on herkullisen hedelmäinen kuivalla tavalla, karamellisuutta mukana. Maku on hyvin pehmeä, vähähiilihappoinen, pähkinän, hedelmän ja marjaisuuden yhdistelmä. Varsin täyteläinen, mutta juotavuus silti hyvin hallussa. Vahvojakin oluita juodessa harvemmin tulee viinit mieleen, mutta tässä on jotain punaviinimäistä täyteläisyyttä. Ei minkäänlaista happamuutta, mutta katkeruus leviää hitaasti kielen takaosassa ja on loppujen lopuksi varsin voimakas, silti äärimmäisessä tasapainossa. Lämmetessä makeus lisääntyy, kermatoffeisuus lisääntyy lähes diasetyylin porteille, mutta ei tämä sinne sorru. Huuliin jää tahmeutta, viskositeetti on jo lähes öljyisen kaltainen. Periaatteessa yksinkertaisen tyylikäs, mutta hyvin nautinnollinen olut. Arvasin ettei Mika turhaan ollut valinnut tätä olutta blogisteille ja muille sidosryhmille jaettavaksi, mutta aivan näin vakuuttavaan olueen en osannut varautua.

Ei kommentteja: