torstai 30. kesäkuuta 2016

Elland Blonde, cask ale

Siirryin Craft Beer Helsingin jonoon uudelleen klo 16:23. Jono hieman eteni, mutta äärimmäisen hitaasti. Olin nähnyt aikaisemmin festivaalin oluttarjonnan ja ei siellä mitään sellaista tuntunut olevan, jota kannattaisi jonottaa viittä minuuttia pitempään paahtavassa helteessä. Niinpä ponnahdin Black Doorin viileään syleilyyn, jossa näppärästi eilisen jälkeen oli saatu uusi cask tarjoiluun. Yorkshiren laatupanimon bitterissä vain 4,0%, pehmeää, hedelmää, ohuutta, ei katkeruutta. Aika vaisuhan tämä oli, mutta tiskillä tuli juteltua pitkään minua hieman nuoremman suomalaisen CAMRA-jäsenen kanssa, joka oli saanut päähänpinttymäksi vierailla mahdollisimman monilla englantilaisilla jalkapallostadioneilla. Keskustelu lähti liikkeelle, kun totesin baarimestarille suosikkijuokkueeni Leeds Unitedin kotikentän sijaitsevan panimoon liittyen Elland Roadilla. Tämä CAMRA-herrasmies osoittautui myös Chelsea-faniksi, eli Manchester Unitedin jälkeen pahimmanlaatuiseksi Leeds-vastustajaksi. Täällä Suomessa ei tietenkään tällaisella vastakkainasettelulla ole mitään merkitystä, joten ei mitään ongelmaa. 

Kävin vielä iltapalan jälkeen juomassa Bryggeri Helsingin ilmiömäisen Dynamo-bockin ja kävelin CBH-festivaalin ohi takaisin pyöräparkkiin. Jono oli entistäkin pitempi, tosin tässä vaiheessa en olisi enää festivaalille mennyt ilman jonoakaan, jalkapallon EM-kisojen ensimmäinen neljännesfinaali priorisoituu edelle.

Plevna Stone's Boulder IPA


Vilkaisin Keskuskadun nurkalta CBH-festivaalin jonoa, pitkältä näytti edelleen, joten siirryin Stone'sin terassille. Plevna näköjään tehnyt harvemmin vieraillulle S-ketjubaarille talon IPAa, 5,9%. Aika tummaa IPAksi, yrttinen lievästi mausteinen pihkainen veto. Suoraan sanoen harmittavan kehnoa, hyvin vetinen runko, hedelmäisyys tunkkaisten yrttien takana ja katkeruus vähäistä, totta kai. Stone's, 30.6.2016.

Tiny Rebel Clwb Tropicana

Helsingissä uusi mielenkiintoinen olutfestivaali Craft Beer Helsinki Rautatientorilla. Työpaineiden takia en ehtinyt aivan avaukseen mukaan, mutta asetuin jonoon klo 15:09. Jono ei liikkunut ja klo 15:14 järjestysmies kävi kertomassa teknisistä ongelmista, jotka "toivottavasti" ratkeavat pian. Irtauduin luonnollisesti välittömästi jonosta ja siirryin Kitty'siin. 

Baarista sai olutta saman tien. Walesin kaakkoiskulmasta Newportista trooppista kamaa, 5,5%. Hyvin hedelmäinen, makean mangoinen, ananasta, liian hedelmämehumainen. Katkeruutta hieman lopussa, mutta liian vähän. Kitty's, 30.6.2016. 

keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

La Quince Tap-takeover @ BrewDog Helsinki



Craft Beer Helsinki -festivaalin lämmittelynä oli Viiskulman skottibaarissa maineikkaan madridilaisen mustalaispanimo La Quincen hanahaltuunotto ja paikalla maestro Benjamin Martin, yhteistyökumppanin baskipanimo Bidassoan Carlos Arrecubieta ja festivaalijärjestäjä Humaloven Tero Forsberg. Omaakin seuruetta oli mukana, joten käsillä oli poikkeuksellisen hauska sosiaalinen tilanne ja muistiinpanot jäi tekemättä. Carlos oli puheliaampi kaveri, mutta Galiciasta kotoisin oleva Benjamin latinoksi yllättävänkin vaatimaton sympaattisella tavalla. Jenkkivaikutteet ovat valmistajalla vahvat, IPA-pohjalta on lähdetty liikkeelle. 

Olen vieraillut Espanjassa viime vuosina varsin tiheään ja paikallisten craft-tekijöiden tuotteet ovat jättäneet toivomisen varaa, varsinkin katkeruuden suhteen. La Quincen kamaa en ole ennen päässyt kokeilemaan, joten nyt oli käsillä positiivinen yllätys. Hyvin puhtaita ja katkeria oluita yleishavaintona. Hop Fictionissa hedelmä hallitsi intensiivisesti, mutta yllättävän hyvä takapotkukin. Kevein (4,8%) 15 Hours oli Ahtanum-humaloitu, vähemmän aromaattinen, mutta mukavan katkera sekin. Llipa! oli 6,4-prosenttinen IPA, hyvin pihkainen, ehkä katkerin kaikista. Viimeisenä kokeiltu Bidassoa-yhteistyö Hop Hunters IPL 7,5%, oikeastaan india bock pikemmin kuin india pale lager, meripihkan värinen, ruismaisen leipäinen, karamellinen, mutta silti hyvin katkera. Erinomaista tavaraa siis kauttaaltaan.

Thornbridge Huck

Sain Ari Nyforsilta kuuman vihjeen, että Black Doorissa olisi juuri myyntiin päässyt Thornbridgen DIPAa hanassa, ensiesiintyminen Suomessa. Polkaisin tietysti heti paikalle ja sain ilmeisesti eteeni Arin jälkeen Suomen toiseksi ensimmäisen tuopin ainetta. 7,4%, ei siis ehkä kuitenkaan tupla-IPA, Mosaic, Simcoe, Amarillo, siis pelkästään kulttihumaloita Atlantin takaa. Hyvin hedelmäinen trooppissitruunaisesti, molemmat suunnat esillä, karamellinen, siis kohtuullisen makeakin, hyvä katkeruus. Tasapainoinen ja puhdas, erittäin tyylikästä. Ammattimaista jälkeä, ehkä liian siistiä kaikin puolin, mutta se nyt on jo kohtuutonta arvostelua. Black Door, 29.6.2016. 

tiistai 28. kesäkuuta 2016

Letra F India Pale Ale

Poikkeuksellisen hikisen Vallila/Kalasatama/Mustikkamaa/Kulosaari -juoksulenkin varrella bongasin Stadin Panimobaarin terassilla tuttuja ns. alan miehiä, joten palasin pyöräillen paikalle lämpimässä illassa. Panimon omassa tuotannossa ei nyt mielenkiintoisia uutuuksia, mutta pullokaapista löytyy aina kokeiltavaa. Portugalissakin on jenkkivaikutteinen olutkulttuuri sysäämässä vanhat dominoivat Sagresin ja Superbockin lagerit ansaitulle unohduksen polulle. Letran oluet tulevat Vila Verdesta, aivan Portugalin pohjoiskärjestä Bragan pohjoispuolelta. IPAssa on 6,5%, aivan liian innokasta vaahdon muodostusta. Meripihkan samea väri, pihkaa ja sitrusta tuoksussa. Tunkkaisempi kuiva maku, liikaa hiilihappoa, ei riittävästi katkeroa. Varsin vaatimattomaksihan elämys jäi, mutta IPAn kohdalla voi aina olettaa, että tuoreena paikan päällä voisi olla mielenkiintoisempi. Stadin Panimobaari, 28.6.2016.

maanantai 27. kesäkuuta 2016

Englanti - Islanti 1-2

Hodgson jätti taas arvoituksellisesti Vardyn pois, mutta varsin heikosti pelannut Sterling mukana. No, juuri Sterlingin Islannin maalivahti kaatoi heti alussa laatikossa ja Rooney heitti pilkulta alanurkkaan. Peli näytti selvältä, mutta heti perään Englannille tuli yllätyksenä Islannin sivurajaheitto. Palloa puski luukulle toppari Kári Árnason, josta toinen toppari Ragnar Sigurðsson vapaasti tasoitti. Englanti periaatteessa piti palloa, mutta Allin ja Kanen vedot yli. Joukkue tuntui vaipuvan psykoosiin 18. minuutilla, Islanti rakensi järjestelmällisesti hyökkäystä, vetopaikka 16. rajalle Kolbeinn Sigþórssonille, jonka tarkan vedon imaisi Joe Hart häkkiin. Hyvä veto, mutta alkeellinen maalivahdin virhe. Jatkossa vielä Kanen hyvä volleyveto, mutta Hannes Þór Halldórsson torjui. Shokkikäsittelyä Brexit-krapulassa. 

Hodgson vaihtoi tauolla Wilshiren sisään, Vardyn tunnin kohdalla ja aivan lopussa Rooneyn tilalle nuoren Rashfordin. Ei syntynyt tulosta, erityisesti Rooney todella huono. Toisen jakson paras tilanne Islannilla, Ragnar Sigurðssonin upea saksipotku laatikossa lähti harmittavasti kohti Hartia. Islanti hallitsi henkisesti ja fyysisesti kamppailua totaalisti, oli riittävän taitavakin. Yksi jalkapallohistorian suurimpia sensaatioita ilman muuta.

Ian Rankin: Hide & Seek

Luin skotlantilaisen Ian Rankinin muutaman romaanin joskus vuosituhannen vaihteessa. Hyvää tasoa, mutta ei varsinaisesti innostanut. Nyt lukuvuorossa Rankinin John Rebus -sarjan toinen romaani vuodelta 1990. Vahvaa Edinburghin paikallisväriä turistikulissien takaa, Thatcherin Britannian jälkipeliä, persoonallisia henkilöhahmoja. Varsin synkkää illuusiotonta kerrontaa, huumoria on, mutta ei se kylmän sarkasmi-ironian kyyniseltä tasolta paljoa hörähdytä. Salaliittotyylinen korruptio kyllästää yhteisön kauttaaltaan. Hyvin hallittua kerrontaa, mutta ei ole ehkä kestänyt kunnolla aikaa. Rankin on varmaankin tartan noirin uranuurtaja ja häntä on jäljitelty vahvasti. Silti tärkeimmät ainekset on apinoitu amerikkalaisesta perinteestä. 2005 kirjoitetussa esipuheessa Rankin yrittää ironisoida romaanin päälleliimattuja Stevensonin Jekyll & Hyde -viittauksia, mutta ei vakuuta. Mutta onhan romaani hyvin taidokas. Asetelma pohjustetaan monipuolisesti, tarina etenee kuin raiteilla ja sitten kierroksia nostetaan loppusuoralle herkullisesti. Luen varmaan Rankinia vielä lisää.

Italia - Espanja 2-0

Vicente Del Bosque ei hötkyile, neljänteenkin peliin lähdettiin täsmälleen samalla kokoonpanolla kuin alkulohkon matseihin. Del Bosque pelaa omaa peliä, siihen ei vastustaja vaikuta. Sinänsä ihailtavaa, mutta ehkä myös naiivia? Se nähtiin sitten ottelun jälkeen. Ei mitään yllätyksiä Italiallakaan, mutta kyllähän keskikenttä vaikutti todella vaatimattomalta Espanjaan verrattuna. Laidoilla nyt De Sciglio ja Florenzi, ehkä Candreva ja Darmian heikkokuntoisempia.

Italia lähti kovalla sykkeellä kaatosateessa korkealta karvaten. Pellè puski, Giaccherini potki saksista, Parolo puski, ei tulosta. Sitten Ederin vapaapotku keskeltä, De Gea sylki, Giaccherini haaskalla ja toppari Chiellini viimeisteli, maali käytännössä jo ratkaisi pelin. Espanjan systeemi on eltaantunut, tulosta ei enää synny. Eläkeläinen Aduriz tuli tauon jälkeen sisään, mutta ei hänenkaltainen pelaaja voi olla ratkaisu jalkapallon huipulla. Espanja hallitsi palloa ajoittain toisella jaksolla, mutta ei Italia ei missään vaiheessa paniikkia. Viimeisillä minuuteilla Pellè pääsi vielä tekemään toisen Ramosin virheestä. Pitkän odotusajan jälkeen Espanja voitti tarpeeksi arvokisoja, nyt voi hyvin taas odotella ainakin 50 vuotta.

Ruosniemi Neinheitsgebot Pils

Varsin sameaa pilsiä Porista, 5,7%. Luulin juoneeni tätä jollain festivaalilla, mutta haku omasta blogista haukkaa tyhjää. Tuoksussa häivähdys kermatoffeista diasetyyliä. Hyvin mausteinen, lähes inkiväärinen maku, hedelmäisyyttä on, marjaista happamuutta. Kevyesti katkeruuttakin, mutta kokonaisuus on epämiellyttävä. Tämä ei todellakaan muistuta puhtauslakien mukaista pilsiä, joten siinä mielessä onnistunut. Kertakäyttövitsiä kummempaa kohtaloa tälle ei kuitenkaan voi ennustaa. William K Kurvi, 27.6.2016.

sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Unkari - Belgia 0-4

Dries Mertens ensi kertaa turnauksessa avauksessa Toulousessa. Unkarilla paljonkin vaihtoja, Kleinheisler ilmeisesti loukkaantui lämmittelyssä. Hazard ja De Bruyne virkeitä koko ensi jakson, varsin avointa peliä, Unkari puolusti aika huonosti, mutta pystyi myös hyökkäämään. Belgia oli terävämpi kuin alkulohkossa, Mertens hukkasi useita avopaikkoja. Lukaku pelasi tavallista alempana, rakensi hyvin paikkoja muille. 10. minuutilla tuli ainoa maali, De Bruynen vapaapotkusta toppari Alderweireld pukkasi vapaasti häkkiin. 35. minuutilla keskemmältä vapaapotku, De Bruynelta hyvä laukaus, mutta Kiraly torjui niukasti poikkipuuhun. Belgia vaikutti selvästi paremmalta, mutta yksi maali ei välttämättä riitä jatkoon. 

Belgia olikin toisella jaksolla vaikeuksissa, Unkari sai otetta ja rakensi useampia kohtuullisia tilanteita. Belgian hyökkäyspeli hyytyi, vaikka Eden Hazard todella hyvä koko ajan, viimeistelyratkaisijaa ei tahtonut löytyä. Lukakun tilalle sitten Michy Batshuayi, joka teki ensimmäisellä kosketuksellaan maalin 78. minuutilla Hazardin esityöstä. Hazard heti perään vastahyökkäyksestä soolona kolmas maali ja aivan lopussa vielä Carrasco teki neljännen. Vermaelen otti kortin ja on Wales-matsista poissa. Hazard oli siis todella vakuuttava, mutta De Bruynen en ole vieläkään nähnyt pelaavan maineensa mukaisesti. Puolustuspäässä on edelleen kysymysmerkkejä, joihin Bale voi tarttua. 

Saksa - Slovakia 3-0

Gomez jatkoi sentterinä ja vasemmalle Götzen paikalle palasi Draxler, Kimmich edelleen Höwedesin paikalla. Saksa piti palloa ja loi monipuolisesti tilanteita, tasoero näytti nyt suuremmalta kuin kertaakaan aiemmin tässä turnauksessa. 8. minuutilla Boateng veti purkupalloon volleysta, pieni kimmahdus puolustajasta ja upposi alanurkkaan. Skrtel töni Gomezin nurin, mutta pilkulta Özil veti löysästi, Kozacik torjui. Özil hukkasi tuttuun tapaansa useita pelitilannepaikkojakin. Draxler oli Saksan näyttävin tällä kertaa ja jakson lopulla upea Kuckan ohitus laatikossa, tarkka syöttö Gomezille, jolla on edelleen terävyyttä tekopaikoissa. Slovakialla oli pari hyökkäystä, mutta itseluottamus kaksinkamppailuissa täysin nollassa. 

Toisen jakson alussa Hamsik rakensi hyvän paikan Kuckalle, mutta Neuer torjui vedon. Saksa löysäsi huomattavasti, mutta puolivauhdillakin Draxlerille syntyi vapaa paikka kolmannen maalin tekemiseen. Slovakia antautui tämän jälkeen totaalisti ja Löw pystyi jopa turvallisessa tilanteessa ottamaan kentälle joukkueen maskotit Podolskin ja Schweinsteigerin. Vastassa seuraavaksi Italia tai Espanja, sitten voidaan varmaan ottaa jo useampi sylinteri käyttöön. 

Ranska - Irlanti 2-1

Deschamps otti Lyonissa saman avauskokoonpanon kuin Romaniaa vastaan, eli hyökkäyspään kierrätyksestä huolimatta Kante-Matuidi-Pogba-Payet-Griezmann-Giroud on ykkösvaihtoehto. Irlannin pelaajat ovat jääneet minulle niin tuntemattomiksi, etten pystynyt muutoksia havainnoimaan. Pieni ja taitava Hoolahan kuitenkin poissa. Minuutin jälkeen Pogba jyräsi alueella Shane Longin nurin, Robbie Brady (ei sukua Liamille) veti tolpan kautta häkkiin. Ranska meni shokkiin, yrityksiä hyökätä keskityksillä ja kaukolaukauksilla, mutta hyvin tehottomasti. Irlanti ei paniikissa, pystyi ajoittain hyökkäämäänkin järjestelmällisesti. Aivan jakson lopussa pientä mylläkkää Irlannin boksissa. Useita varoituksia, Kante, Rami ja Hendrick poissa mahdollisesta neljännesfinaalista. 

Toisella jaksolla Deschamps vaihtoi Kanten Comaniin ja Irlannin puolustus ei saanut Antoine Grinzmannia kuriin. Ensin upea voimapusku pilkun päältä Sagnan syötöstä kaappiin. Muutamaa minuuttia myöhemmin Giroudin pudotuksesta vapaasti Griezmann sijoitti häkkiin. Sitten toppari Duffy otti suoran punaisen kaadettuaan läpiajavan Griezmannin. Useita muitakin paikkoja, mm. Gignacin poikkipuukiskaisu. Irlannin sinänsä arvostettavien pelaajien taitotaso ei riittänyt ollenkaan.  

Kroatia - Portugali 0-1 (jatkoajan jälkeen)

Kroatian varamiesten hankkima Espanja-voitto ei paljoa painanut valmentaja Cacicille, voittava joukkue vaihdettiin Lensissa lähes kokonaan ja kentälle taas Strinic, Vida, Brozovic, Modric ja Mandzukic. Portugali puolestaan otti mukaan kolme täysin tuoretta turnauspelaajaa, Fonte, Cedric ja Adrien Silva. Ne enteilivät puolustavampaa taktiikkaa ja Kroatia ei saanut hyökkäyspeliään rullaamaan ensi jaksolla ollenkaan. Kroatia piti enemmän palloa, mutta syöttölinjat peitettiin, hyvin rikkonaista peliä. Perisic joutui jopa siirtymään ajoittain Srnan puolelle ja erityisesti Strinic vaikutti paljon heikommalta kuin reservin Vrsaljko.

Toisella jaksolla hieman enemmän tilanteita Kroatialle, Brozovic ampui yli ja Srnan vapaapotkusta Vidan pusku ohi. Hyvin varovaista peliä, hyökkääminen ja maalinteko ei tuntunut kiinnostavan kumpaakaan joukkuetta. Ilmeisesti molemmat luottavat niin totaalisti rangaistuspotkukilpailun voittoon, ettei kannata pelitilannemaalia tehdä. Tällaista asennetta on nähty aiemmissakin turnauksissa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. En odottanut jatkoajalle minkäänlaista taktista muutosta. 

Kroatia vaikutti hieman pirteämmältä jatkoajan alussa, mutta varsinkin Modric ja Rakitic todella aseettomia ottelussa. Kehnon Mandzukicin tilalle tullut Kalinic läpiajosta karkeasti ohi. Viimeisellä kymmenellä minuutilla alkoi tapahtua. 113. minuutilla Vida puski hyvästä kulmapotkupaikasta yli. 116. minuutilla Perisic puski tolppaan. Siitä lähteneestä vastahyökkäyksestä Renato Sanches toi pallon ylös, Nani syötti taitavasti Ronaldolle, jonka laukauksen Subasic torjui, haaskalta Quaresma puski häkkiin. Lopussa Kroatia yritti lopultakin muuttaa asennetta ja tehdä maali, mutta ei tietenkään onnistunut. Sympatiani olivat sataprosenttisesti Kroatian puolella ja sen takia olin ennen peliä varma Portugalin voitosta. Näinhän sitten tietysti kävikin.

lauantai 25. kesäkuuta 2016

Wales - Pohjois-Irlanti 1-0

Brittikääpiöiden kohtaamisessa Walesilla kolme topparia ja Balen rinnalla kärjessä Vokes. Leedsin Dallas edelleen irlantilaisten avauksessa, johon paluun teki turnauksessa totaalisesti flopannut Lafferty. 10. minuutilla Dallas pääsi vetämään vasemmalta kohtuullisesti, mutta Hennessey torjui. Toisessa päässä Ramsey teki paitsiomaalin, muuten tilanteet vähissä. Dallas otti jakson lopussa Balen torpedoinnista keltaisen ja lensi ulos seuraavasta mahdollisesta matsista. Tylsää brittifutista, Wales ei pystynyt hyödyntämään Balen taitoja. Ehkä Walesin muiden pelaajien kannattaisi ottaa ulosajoja, jotta Bale saisi Elmo-tyyliin enemmän tilaa. Toisella jaksolla Suomen karsintalohkon voittaja Pohjois-Irlanti täysin mutasarjatasoa, ei yhtään tilannetta. Bale sai yhden vapaapotkun, hyvä veto, mutta McGovern torjui. 74. minuutilla lopulta ratkaisu, Bale keskitti luukulle, josta toppari McAuley ohjasi omiin. Pelin tasoa kuvaava ratkaisu. Seuraavaksi Walesillä vastassa Belgia tai Unkari.

Sveitsi - Puola 1-1, rpk 4-5

Ei yllätyksiä avauskokoonpanoissa Saint-Etiennessä. Fabianski edelleen Puolan maalissa ja Grosicki keskikentäälä, Seferovic taas Sveitsin sentterinä. Puola aloitti karvaamalla korkealta ja ensimmäisellä minuutilla Sveitsin puolustus hermoili, mutta Milik veti ohi avoimesta maalista. Tempo heikkeni nopeasti, varsinkin Sveitsi aika haluttoman oloinen. Puola sai enemmän tilanteita ja 39. minuutilla hieno vastahyökkäysmaali. Grosicki toi pallon, harhautti nipun alppi-ihmeitä, Milik antoi syötön mennä yli vapaaseen paikkaan Błaszczykowskille, joka viimeisteli Sommerin längistä. 

Sveitsi piristyi toisella jaksolla, tilanteita alkoi syntyä ja erityisesti ero näkyi joukkueiden tähtipelaajien asenteissa. Robert Lewandowski jatkoi koko turnauksen kestänyttä varjojen mailla vaellustaan, mutta Shaqiri nousi ratkaisurooliin. Ensin Rodriguezin vapaapotku, jonka Fabianski torjui. Seferovic kiskoi sitten poikkipuuhun ennen kuin 82. minuutilla Shaqirin upea saksipotku upposi tolpan kautta alanurkkaan. Turnauksen ensimmäinen maali Puolan verkkoon. Jatkoajalla Sveitsi aktiivisempi, vaihtomies Derdiyokilla kaksikin paikkaa luukulla, mutta ei onnistunut. Puola odotteli pilkkuja, joissa sitten kaikki laukojat onnistuivatkin. Xhaka veti voimalla ohi. Puolalla vastassa Kroatia tai Portugali. 

Ross Thomas: No Questions Asked

Poliittisen trillerin mestari Ross Thomas kirjoitti viisi romaania nimellä Oliver Bleeck. Tämä No Questions Asked on niistä viimeinen, vuodelta 1976. Bleeck-kirjojen päähenkilö on Philip St. Ives, jonka ammatti on hankalasti kääntyvä go-between. Siis jonkinlainen välimies, välittäjä, panttivankineuvottelija jne. Ehkä suoraviivaisempi pienimuotoisempi tarina kuin Thomasilla yleensä. Alkupuoli tapahtuu lumisessa Washington DCssä, loppupuoli sateisessa Los Angelesissa. Myöhempään kalifornialaiseen olutkulttuuriin hauskasti linkittyvä juonen keskipiste on Pliny the Elder. Ei tässä vaiheessa tupla-IPA vaan Plinius vanhemman kirjoittama Historia Naturalis, jonka arvokas kappale on varastettu. St. Ives palkataan vaihtamaan lunnasrahat kirjaan. Päähenkilö on kohtuullisen särmikäs Chandler-vaikutteisesti, mutta parhaita hahmoja löytyy pienemmistä rooleista. Alkoholia kuluu runsaasti, yksi poliisi on erityisen alkoholisoitunut. Väkivaltaa ja seksiäkin löytyy, ehkä teos on pulpimpi kuin Thomasin omalla nimellä signeeraamat. Aivan parasta vetoa Thomas ei ehkä saa tarinaan, varsin ennalta-arvattavia käänteetkin. Hyvin viihdyttävä kompakti rikosromaani kuitenkin.

Mallaskoski Summer WIPA, pulloversio

Pullon etiketissä lukee mielenkiintoisesti alaotsikkona Wheat lager. Onko IPAkin Etelä-Pohjanmaalla lageria? Ehkä hämäyksenä epäluuloisille turkistarhaajille? Kesävehnä-IPAssa 6,8%, lähes meripihkainen väri. Yllättävän karamellinen tuoksu ja maku on aika yrttinen juuresmaiseen vihanneksisuuteen asti. Tämä toimi huomattavasti paremmin hanaversiona, jonka pihka ja hedelmäpastillit tässäkin havaittavissa, mutta hedelmäinen raikkaus on nyt pahasti mutatoitunut multaiseksi nauriiksi. Katkeruuskin auttamatta laimentunut. Ostopaikka Kajaani, Prisman Alko. 

Borg Úlfrún Nr. 34

Sessiokamaa Islannista, 4,5%. Ohran ohella ruista, vehnää ja kauraa. Kirkkaan kultaista, hyvä vaahto. Hedelmää ja pihkaa, mutta myös hieman saippuaa ja metallia. Kohtuullinen katkeruuskin. Tölkki mainostaa mangoa, ananasta ja sitrusta, mutta noin värikästä kirjoa en hedelmäisyydestä löytänyt. Silti kunnon contender sarjassaan. Ostopaikka Kajaani, Prisma. 

torstai 23. kesäkuuta 2016

Sadler's Red IPA

Alkon hyllyllä tuntematonta britti-IPAa. Panimo Stourbridgen Lyesta, Birminghamin länsipuolella. 5,7%, humalina Amarillo, Nelson Sauvin ja Green Bullet. Vehnää mukana, hyvin tumma punasävy. Tuoksussa lähinnä karamellia. Maku on perushedelmäinen, hieman karviaismarjainen, runko omalaatuisen vetinen tässä vahvuudessa, usein britit saavat täyteläisempää jälkeä 3,7-prosenttisenakin. Caskina varmaan toimisi, mutta pullossa vaisu. Takapurenta on maltillista, lähes olematonta. Ja kuten tietysti oli odotettavaa, IPAn kanssa tällä ei ole mitään tekemistä, perusbitteriä eksoottisista humalista huolimatta. Ostopaikka Kajaani, Prisman Alko. 

Hopping Brewsters Oulujärvi Pale Ale

Kajaanin kesä näyttää parhaita puoliaan yllättäen jo juhannuksen alla. Sain tiedon, että Kajaanijoen Kalkkisillan Laituriterassilla olisi uutta olutta. Talsin paikalle heti aukeamisaikaan, konttikioski laivalaiturilla, ei vielä muita asiakkaita. Pulloissa kohtuullisesti craft-kamaa ja Akaan panimon juuri tänne räätälöityä Pale Alea. Etiketissä kiitetään www.nalkamaa.comia, joten kuviossa mukana viime talvena Luotikuja IPAn värkänneet ex-kajaanilaiset Aleksi Haapavaara ja Sami Leinonen. Hieman brutaalisti pehmeät muovimukit käytössä, olut ei juuri vaahdonnut kioskitytön kaatamana, varsin ruma kuraveden ulkonäkö. 5,3%, humalina Ahtanum, Chinook, Centennial, Citra. Hiilihapot alhaalla, hedelmäisyyttä, hyvät katkerot, alkaa jo tuntea akaalaisen oluen ominaispiirteitä. Lievästi kalkin vivahdetta Kalkkisillalla. Paahtavassa auringonpaisteessa ei ollut mitään suojaa, joten häikäisevissä oloissa ei paljoa saanut muistiinpanoja tehtyä. Kuumuus alkoi olla polttavaa, olutkin tuli kiskaistua nopeasti. Kajaani, Kalkkisillan Laituriterassi, 23.6.2016.

Mikko Montonen

Istuin eilen illalla Helsinki-Vantaan lentokenttäbaarissa Stallhagenin Saisonia siemaillen ja katsellen Unkarin ja Portugalin jalkapallo-ottelua. Lueskelin samalla Olli Majasen uuden olutblogin ensimmäistä juttua, jonka lopussa oli maininta Mikko Montosen menehtymisestä. 

Törmäsin Mikko Montosen nimeen joskus 1970-luvun puolivälissä Veikkaus-Lotto -lehdessä. Aiemmin ja myöhemmin Veikkaaja-nimellä tunnettu uhkapelilehti julkaistiin 70-luvulla todellakin tuolla kankealla nimellä. Lehti oli nykynäkökulmastakin varsin terävä jalkapallojulkaisu, joka keskittyi luonnollisesti Englannin liigaan. Lehden tähtikolumnisti oli provosoiva britti Eric Batty ja kotimaisista kirjoittajista erottui harvakseltaan mahtijuttuja pudotellut Yrjö Lautela. He kirjoittivat Englannin ohella myös muusta jalkapallosta, josta oli hyvin vaikea saada Suomessa tietoa siihen aikaan. Toinen erottuva kirjoittaja suomalaisista oli Mikko Montonen, jonka terävää ja analyyttistä otetta muistan ihailleeni. Varsin pian myöhemmin törmäsin Mikko Montosen kirjoittamiin rockmusiikkiarvioihin, varmaankin Soundi-lehdestä. Muistan hämmästelleeni, voisiko tosiaan kyseessä olla sama mies. Siihen aikaan oli harvinaista, että joku oli asiantuntija kahdella eri alueella. Tyylistä ei kuitenkaan voinut erehtyä, sama asenne siellä oli takana. En silloin tajunnut kuinka nuori Montonen oli, vain viisi vuotta minua vanhempi. 

Jalkapallosta Montonen ei enää myöhemmin kirjoittanut ja musiikkijututkin harvenivat, ainakin omasta näkökulmastani. 90-luvulla aloin kiinnostua oluesta yhä enemmän. En ole varma, mutta saatoin nähdä Olut-lehdessä jonkin Montosen jutun. Jos näin, niin pidin kirjoittajaa eri miehenä. Ei voinut olla mahdollista, että joku olisi kiinnostunut sekä jalkapallosta, rock-musiikista että oluesta. Mutta tällainen kuvio todellakin varmistui myöhemmin Hyvät Olutravintolat -kuvion kohdalla. Asuin silloin Raahessa, mutta vierailin säännöllisesti Oulun Oluthuone Leskisessä. Leskinen oli mukava baari, mutta senkin olutvalikoima vaihtui hyvin harvakseltaan. Leskinen kuitenkin kuului valtakunnalliseen Hyvät Olutravintolat -ketjuun, jossa oli vaihtuva Kuukauden Olut. Jossain vaiheessa kuulin tiskillä, että oluen valitsi Mikko Montonen. Kyselin hieman taustoja ja selvisi, että jalkapallo- ja rocktoimittaja oli myös olutekspertti. 

00-luvulla kirjoittelin Unto Tikkasen Juomanlaskija-lehteen olutmatkailujuttuja. Lehden jokaisessa numerossa oli laaja ja vakuuttava Mikko Montosen viinitarina. Kirjoittaja oli siis taas siirtynyt eteenpäin uudelle alueelle. Itse en viiniin ole lämmennyt, mutta kadehdin Montosen yhä laajemmaksi osoittautuvaa asiantuntemusta. Tapasin Montosen vasta muutettuani Helsinkiin, silloinkin hyvin pikaisesti pari kertaa, viimeksi UISGE 2015 -festivaalissa. Ei hämmästyttänyt, että mies oli kiinnostunut viskistäkin. Tässä vaiheessa Montosella oli jo terveysongelmia ja jäi harmittamaan, että en tutustunut aiemmin tähän hämmästyttävään renessanssihahmoon.

keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Kroatia - Espanja 2-1

Vicente Del Bosque ei vaihtanut yhtään pelaajaa, mutta Kroatia peräti viisi. Modric on loukkaantunut, ehkä myös Mandzukic, kolme korttipelaajaa penkillä. Kroatia on varmasti jatkossa, mutta lohkon kakkonen kohtaa Italian. Se ei siis näytä kroaatteja hätkäyttävän. Kroatia aloitti varsin avoimesti, Espanja sai hyvin tilaa ja heti 7. minuutilla nopeahkolla hyökkäyksellä Morata pelattiin vapaaksi viivalle tekemään johtomaalin. Modricin poissaolo näytti vaikeuttavan Kroatian hyökkäyspeliä, mutta pari hyvää tilannetta syntyi espanjalaispuolustuksen pahoista virheistä. Rakiticin hieno roikku osui sekä rimaan että tolppaan. Kroatia ei bussia parkkeerannut, joten Espanjalla hyviä tilanteita toistuvasti. Sitten jakson viimeisellä minuutilla yllättäen Kroatian tasoitus, Perisic keskitti vasemmalta luukulle, jossa reservisentteri Kalinic kaapitti tyylikkäästi ulkosyrjällä, Ramos seurasi katseella. 

Espanja tuntui hämmentyneeltä tauon jälkeen, Pjacalla oli hyvä saksipotku, vähän ohi. Varsin dramaattiseksi kääntyi peli, Kroatia olisi voinut saada pilkunkin. Vastaavasti heti perään Espanja sai rangaistuspotkun paljon kevyemmästä tilanteesta. Ramos veti melko kovaa korkealle keskelle, Subasic torjui saatuaan Srnalta Ramosin joukkuetoveri Modricin kuuman vinkin ennen laukausta. Tasapeli tuntui tässä vaiheessa tyydyttävän molempia, mutta Espanjalle saapui noutaja. 87. minuutilla nopea Kroatian vastahyökkäys, Ivan Perisic teki nyt oman ratkaisun, pieni suunnanmuutos antisankari Ramosin kengän kärjestä, mutta meni silti melko helposti De Gealta etunurkasta. Del Bosquen otsa hiessä yliajalla, ensimmäisessä pudotuspelissä siis nyt Espanja saa Italian vastaan. Toisessa ottelussa Turkki voitti Tshekin 2-0 ja päätyi kolmanneksi, kolme pistettä, maaliero 2-4. Albanian maaliero on 1-3 eli Turkki menee vertailussa edelle. Pohjois-Irlanti menee siis jatkopeleihin.

tiistai 21. kesäkuuta 2016

Saksa - Pohjois-Irlanti 1-0

Jogi otti Kimmichin Höwedesin tilalle ja kärkeen Gomez, Götze valui Draxlerin paikalle. Peli kulki mainiosti alusta alkaen, Kimmich toi palloa hyvin ylös. Özil rakensi toistuvasti paikkoja Thomas Müllerille, joka osui tolppaan ja poikkupuuhun, jos ei maalivahti osunut eteen. Yhden kerran Müller käänsi taaksepäin Gomezille, joka sai pallon maaliin. Ehkä Pohjois-Irlanti oli liian heikko vastus, mutta Gomezin mukaantulo sai eloa nimenomaan Mülleriin, joka ollut ehkä aavistuksen vaisu turnauksen aikaisemmissa otteluissa. Götzekin onnistui hyvin. Kroosin rooli tässä systeemissä pienempi kuin aiemmin.

Toinen jakso löysempää. Götze sai kaksi paikkaa ennen kuin vaihdettiin pois 55. minuutilla. Götzen viimeistelykyky kieltämättä heikkoa. Irlantilaiset pystyivät pari kertaa hyökkäämään, mutta Saksa silti ylivoimainen. Jogi vaihtoi korttipelaajat pois ja harmaa pantteri Schweinsteigerkin päästettiin viheriölle hölkkäämään. Puola voitti Ukrainan vain 1-0 ja jäi lohkossa toiseksi. Pohjois-Irlannilla on kolme pistettä ja parempi maaliero kuin Albanialla. Kohtuullinen sauma siis jatkopeleihin, jos löytyy vielä yksi huonompi kolmonen.

Slovakia - Englanti 0-0

Saint-Etiennessä Slovakia jatkoi samoilla miehillä kuin Venäjä-voitossa, mutta Hodgson vaihtoi arvoituksellisesti avaukseen yli puolet pelaajista. Laitapakeiksi Clyne ja Bertrand, keskikentän luovimpien pelaajien Alli ja Rooney tilalle Henderson ja Wilshire, kärkeen Vardy ja Sturridge. Aivan alussa hieman vaihtelevaa aaltoilua, mutta sitten Englanti otti täysin aloitteen itselleen. Clyne toi pallon oikealta toistuvasti hyökkäysalueelle, Hendersonilla, Vardylla ja Lallanalla kohtuullisia paikkoja, mutta viimeistely ontui. Englanti nyt selvästi parempi kuin Walesia vastaan, mutta en nytkään innostunut. 

Hodari tuli itsekin samaan päätelmään ja otti Rooneyn ja Allin kentälle ennen tunnin täyttymistä. Slovakialla oli toisen jakson alussa muutama maalipaikka, mutta vetäytyi sitten bussipuolustukseen kuultuaan lohkon toisen ottelun tilanteen. Englanti hallitsi loppua totaalisti, mutta ei taidot riittäneet lähellekään maalin tekoa. Toisessa ottelussa siis Wales murskasi Venäjän maan rakoon 3-0 ja karkasi lohkovoittoon. Englanti on kakkonen ja Slovakiakin neljällä pisteellä lähes varmasti pudotuspeleissä. Albania on jo takana ja jäljellä olevista neljästä lohkosta tarvitaan vain yksi Slovakiaa heikompi kolmonen.

maanantai 20. kesäkuuta 2016

Panimopaja Fruity India Pale Ale

Lahden uuden panimon IPA joutui pahaan paikkaan Sonnisaaren jälkeen. 5,8%, 30 EBU, humalina Magnum. Summit, Cascade, Bravo, kauraak mukana. Puhtaan hedelmäinen maku, ehkä lievää karviaismarjaista happamuutta. Hyvä maltainen tuki löytyy ja alhaisesta EBU-lukemasta huolimatta katkeruuskin maistuu perätilassa. Tämähän on Sonnisaaren olueen verrattuna kaikin puolin höyhensarjalainen, mutta erittäin onnistunut ja puhdaspiirteinen. Hiilihappoa on liikaa omaan makuuni ja onhan tämä aivan liian ujo nykyisessä härmä-skenessä. Hipsterin viiksi ei tällä värähdä, enemmän särmää peliin voi toivoa businesscitystäkin. One Pint, 20.6.2016.

Sonnisaari Mosaic IPA

Sää parani monsuunikauden jälkeen ja Baanaa pitkin taas päihteitten pariin Ruoholahteen. Uutta oululaista IPAa lahtelaisen taptakeöverin ohella. Sonnisaaren Mosaicissa 7%, täpötäysi pintti siirtyi kanavan rannalle. Trooppista hedelmää, mutta hyvin kuivasti, kääntyy vähitellen greippiseksi. Maltainen runko on riittävän vahva, mutta juotavuus säilyy hyvänä. Katkeruus on voimakasta. Nyt on palaset aika hyvin kasassa definitiivisen IPAn suhteen. Hedelmäinen raikkaus on parempaa kuin Sonnisaaren aikaisemmissa IPOissa. Katkeruus ja kuivuus on silti säilynyt tanakkana. Vaikea tilanne panimon pienosakkaana, ehkä liikaa ei kannattaisi kehua, kun tekijät saattavat ylpistyä liikaa. Sinkkuhopit ovat yleensä yksiulotteisia, mutta Mosaicilla tuntuu riittävän potentiaalia soolosuoritukseen. Jos johonkin suuntaan pitäisi reivata, niin ehkä hedelmäistä raikkautta pitäisi saada vielä kuohkeammaksi. Sonnisaari on nyt operoinut laitteistollaan toista vuotta ja homma alkaa olla hanskassa. Aikaisemmatkin oluet ovat olleet lupaavia monin tavoin, mutta vasta Rivossa ja tässä Mosaicissa alkaa olla vaikea osoittaa selviä parannuskohteita. One Pint, 20.6.2016.

sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Ranska - Sveitsi 0-0

Surkea Seferovic lopulta pois Sveitsin avauksesta, sentterinä nyt 19-vuotias Embolo. Deschamps kierrätti kovasti hyökkäyspään miehiä, ulos Payet, Giroud, Matuidi ja jopa Kante. Tilalle Sissoko, Cabaye, Gignac, Pogba. Kovaa tempoa, molemmat loivat paikkoja, Sveitsi nyt parempi kuin aiemmissa otteluissa. Pogba kovassa vedossa, ylärimaankin hieno laukaus. Sveitsin paitamateriaali heikkoa, tai ranskalaiset repivät poikkeuksellisen terävästi, ihokkaat hajosivat Xhakalta, Mehmediltä ja Embololta. 

Toinen jakso löysempään tahtiin, tasapeli sopi molemmille. Paitoja hajosi lisää, jopa pallokin repesi. Griezmannilla oli hyvä paikka, Sommer torjui. Payet tuli kentälle tunnin jälkeen, ottelun paras paikka Sissokon rynniessä oikealta päätyyn, hyvä keskitys, josta Payet kiskoi volleysta yläriman alareunaan. Sveitsin hyökkäykset olivat liian hitaita, Ranskan arveluttavaa puolustusta ei kunnolla haastettu. Samaan aikaan pelatussa toisessa ottelussa Albania voitti Romanian 1-0 ja sijoittui kolmanneksi kolmella pisteellä. Se ei luultavasti riitä jatkoon. 

Beer Hunter's Mufloni Saison de Randonneur, pulloversio

Illan kolmas keltaetikettinen olut, tällä kertaa tutusti Porista. Olutkin tuttu ennestään hanamuodossa. Tämä vaahtoaa tanakasti ja ulkonäköä ei voi utuiseksi kuvata, se on reilusti samea. Alkoholia 6,0% katajaversion tapaan, reseptiä on siis muutettu, alkuperäisessä Randonneurissa oli 6,5%. Tuoksu on belgihiivaisen hedelmäinen. Täyteläinen maku, hiilihappoa minimaalisesti, belgiesteriä, persikkaa, aprikoosia, öh, ehkä greippiäkin. Ehkä ei sentään greippiä, mutta maku kuivenee nopeasti ja kehittyy erittäin katkeraksi loppumetreillä. Happamuus jää selvästi pienempään rooliin kuin neljän vuoden takaisessa hanaversiossa, tässä hevostallia on vaikea huomata ollenkaan. Se on ok, monet jenkkipanimothan ovat jo ehtineet saada päähänsä, että saison on yhtä kuin sour ale. Beer Hunter'sin taival ei ole ollut täysin sileä, mutta tässä tulee taas näyttö osaamisesta, erinomaista kamaa. Ostopaikka Helsinki, Harjun Alko.

Koch Blond Belgia Eil

Tallinnan sataman panimoravintolan Kochi Aitin oluet ovat paikan päällä maistuneet hyvin vaatimattomilta. Nyt Harjun Alkoon oli ilmaantunut yllättäen pullokamaa samalta valmistajalta, brändinä saksalaistyyliin pelkkä Koch. 6%, ulkonäkö lähes identtinen edellisen jenkkivehnän kanssa. Tuoksussa hirvittävä voin löyhkä, belgihiiva ei pääse diasetyylin takaa millään esiin. Maku on makean karamellinen, kermatoffeisempi diasetyyli edelleen mukana, tahmeaa siirappia. Siihen maku sitten pysähtyykin, maltaasta, hiivasta ja humalasta ei oikein tietoa. Herää kysymys, onko Alkon osto-organisaatio maistellut useampia virolaisia käsityöoluita ja päätynyt sitten makutesteissään tähän. Ostopaikka Helsinki, Harjun Alko.

Peak Summer Session Ale

Alko jatkaa mainelaisen luomusopimusvalmistajan oluiden jakelua. Nyt uutuutena kesäsessiokamaa, 5%. Vehnää ja kuivahumalointi Amarillolla, tehty Shipyardin panimossa. Utuinen ulkonäkö, hedelmää runsaasti maussa, hieman marjaista kirpeyttä, ei mausteisuuteen asti. Katkeruus on eurooppalaisiin kilpailijoihin verrattuna huomattavaa, ei tässä oikeastaan mitään vikaa ole. Sateisen viikonlopun päätteeksi ei parhaimmillaan, mutta lämpimänä kesäpäivänä voisi toimia todella hyvin. Ostopaikka Helsinki, Harjun Alko. 

Juha-Pekka Jylhä: Juomien Suomi

Olutkellari-blogin jyväskyläläinen Juha-Pekka Jylhä on tehnyt matkaoppaan suomalaisiin pienpanimoihin. Valitettavasti mukana ovat myös marjakäyttämöt, en suostu käyttämään viini-termiä näiden juomien yhteydessä. Se on harmittavaa, mutta nehän voi jättää huomiotta. Hieman perustellummin mukana on viinatehtaat, joista varsinkin viskitislaamoilla on luonteva suhde olueen. Kirjaa selaillessa huomio kohdistuu välittömästi vakuuttaviin karttoihin, kirjan julkaisija onkin Karttakeskus. Huomasin lopulta esimerkiksi sen, kuinka kaukana Rousalin saaripanimo on Kemiönsaaresta. Sen tiesin, että Jacobstads-panimo sijaitsee Uudessakaarlepyyssä (Uusikaarlepyyssä?), mutta myös upouuden Someron Panimon kotipaikaksi paljastuu Salo.

Kirja vertautuu tietysti helpoiten Santtu Korpisen ja Hannu Nikulaisen kahden vuoden takaiseen Suomalaiset pienpanimot -teokseen. Moitiskelin sitä hieman subjektiivisen värin puutteesta, mutta nyt joutuu toteamaan, että Jylhän oma ääni kuuluu tässä teoksessa vielä vaimeampana. Panimoesittelyt on ehkä tehty panimoiden omista kuvauksista varsin vähän editoimalla. Tästä on seurauksena se, että tekstit vaikuttavat ajoittain mainoksilta. Tämä on tietysti harkittu ratkaisu ja Jylhän blogikin on tunnettu positiivisesta asenteestaan. Esimerkkinä vaikkapa Bruuverin kuvaus "tunnelmallinen ja seesteisen hämyinen". Itsehän olen kuvannut samaa paikkaa ikkunattomaksi linja-autoasemaräkäläksi. 

Olutkuvauksia tässä kirjassa ei ole ja informatiiviseksi matkaoppaaksi tämä on tarkoitettukin. Jälki on ammattimaista ja viimeisteltyä. Virheitä en huomannut, jos Fat Lizardin perustamisvuosi 2013 ei sellainen ole. Matkaopaskäyttöä haittaa aukioloaikojen puute, mutta niiden saaminen paikkansapitäviksi olisikin melkoinen urakka. Useisiin panimoihin ei tosin pääse kuin erikseen sovittaessa, jos silloinkaan. Painetun teoksen ajankohtaisuus on tietysti ainainen ongelma, juuri nyt panimoita perustetaan Suomessa enemmän kuin ehkä koskaan. Mutta hyvin Jylhä on ajan tasalla, kevään 2016 tilanne tulee tässä raportoitua tarkasti. Itselläni on hyllyssä 2000-luvun alussa kirjoitettuja USA:n osavaltioiden panimo-oppaita. Ei olisi uskonut, että vielä Suomestakin sellainen kirjoitetaan.

lauantai 18. kesäkuuta 2016

Portugali - Itävalta 0-0

Varsin avointa peliä ensimmäisellä kierroksella heikosti pelanneilta joukkueilta. Portugali selvästi hallitsevampi Parc des Princesillä, tukku maalipaikkoja syntyi, mutta Cristiano Ronaldo hukkasi ne toistuvasti. Nani sai puskettua pallon tolppaankin. David Alaba pelasi kymppipaikalla, mutta Itävallan hyökkäykset lepsuja. Ottelun Darwin-palkintoon tarrasi kiinni Quaresma puhuttuaan itselleen kortin. 

Toisen jakson alussa Ilsanker veti kaukaa hyvin kohti alakulmaa, mutta muuten Portugali hallitsi lähes suvereenisti. Maalintekopaikkoja oli kaikenlaisia. Ronaldo veti todella kovaa alakulmaan, Alber torjui. Ronaldo pukkasi näyttävästi korkealta, Alber torjui. Ronaldon hyvä vapaapotku meni vähän ohi. Ronaldo kaadettiin alueella ja Ronaldo veti pilkulta tolppaan. Vapaapotkusta Ronaldo pukkasi näyttävän maalin, mutta oli pelattu ennen tilannetta paitsioon. Siis kertakaikkiaan uskomattoman nautinnollista nähdä Ronaldon epäonnistuvan kerta toisensa perään. Itävalta ei ollut uskoa onneaan saatuaan ottelusta pisteen.
 

Islanti - Unkari 1-1

Melkoisen epäjärjestelmällistä peliä avausotteluissaan vakuuttaneilta Islannilta ja Unkarilta. Ei kunnon tilanteita ennen kuin venäläistuomari puhalsi arvoituksellisesti rangaistuspotkun Islannille epäselvästä tilanteesta 40. minuutilla. Gylfi Sigurðsson viimeisteli varmasti.

Toisella jaksolla Unkari jauhoi tehottomasti, ei missään vaiheessa näyttänyt kykenevän maalintekoon. Ei se siihen kyennytkään, mutta Islannin Birkir Már Sævarsson sörkki pallon omiin 88, minuutilla. Neljä minuuttia aiemmin Lagerbäck oli ottanut sisään lähes 38-vuotiaan ikonin Eiður Guðjohnsenin, ehkä se sotki rytmin. Islanti olisi voitolla mennyt jatkopeleihin, nyt sinne karkaa todennäköisesti Unkari. Islanti sai vielä yliajalla vapaapotkun 16. rajalta. Sigurðssonin veto muuriin, reboundin kiskoi Guðjohnsen, hyvä laukaus kimmahti unkarilaisesta lievästi ohi.

Belgia - Irlanti 3-0

Belgia vaihtoi kolme pelaajaa Italia-fiaskon jälkeen, hieman yllättäen hyvin pelannut Nainggolan vaihtui Dembeleen. Belgia piti palloa tiiviisti koko puoliajan, mutta tehottomasti, ei kunnon tilanteita. Carrasco sai pallon maaliin, mutta paitsio. Irlanti passiivinen, mutta ei paniikkia. 

Toisella jaksolla lopulta Belgian ketsuppipullo aukesi. 48. minuutilla vastahyökkäys, De Bruynen syötöstä Lukakun vasuri upposi alanurkkaan. Nainggolankin tuli sisään ja heti perään Witsel puski luukulta kevyesti sisään uuden pakin Meunierin keskityksestä. Kymmenen minuuttia myöhemmin uusi vastahyökkäys, nyt Hazard kuljetti ylös ja Lukaku viimeisteli taas. Kovasti hehkutettu Belgia siis alkoi hieman lunastaa lupauksia, mutta tuskin tästä ottelusta vielä kannattaa suurempia johtopäätöksiä vetää. Alkeellinen Irlanti oli täysin vastaantulija.

Bryggeri Helsinki Dynamo


Pekka Kääriäisen 60-vuotisolut, heller bock, 6,5%. Hyvin viljainen tuoksu, mahtava maltaan täyteläisyys maussa, aivan uskomatonta. Ei mitään metallisuuteen vivahtavaakaan, joka usein bockeissa häiritsee, ei makeuttakaan. Yllättävän tanakka katkeruus, pils-tasoa. Nyt Mathias Hüffnerillä on kaikki osunut täydellisesti kohdalleen, ehkä paras tänä vuonna juomani olut. Bryggeri Helsinki, 18.6.2016.

Bryggeri Helsinki Summer Ale


Todella kissanpissainen tuoksu kesäoluessa, 4,6%. Trooppista hedelmää maussa vahvasti, täyteläinen ja hyvät katkerot. Varsin vakuuttavaa, raikkaus kunnossa. Bryggeri Helsinki, 18.6.2016.

Bryggeri Helsinki ADA

Sateisessa Helsingissä talvista kamaa Senaatintorin liepeillä. 5,6%, siis american dark ale. Mallasta ja luumua, ei liian makea, hyvin tasapainoinen, vaikka takakontti on jäänyt täyttämättä American-määreestä huolimatta. Bryggeri Helsinki, 18.6.2016.

Sori Trokari Pils

Tallinnasta muodikkaasti pilsiä, 5,6%, varsin samea. Hedelmä ja mallas sekoittuu suutuntumassa, ohra maistuu kuitenkin niin paljon, ettei tämä käänny india lageriksi. Katkeruus on Sorin tapaan kunnossa, mutta ei lisäys haittaisi. Sonnisaaren Rivo oli rapsakampi, toki hieman erityylinenkin. Black Door, 18.6.2016.

Elland Chinook, cask ale

Punavuoren perinteikäs laatubaari Black Door on joutunut remontin tieltä evakkoon Kaisaniemeen. Isot ikkunat, väljä suorakaiteen muotoinen tila, tuttuja asiakkaita. Henkilökohtaisesti sijainti on tällä väistötilalla parempi kuin originaalilla. Yorkshiresta real alea, 3,9%, erinomaisessa kunnossa, pehmeää, pihkaa, hedelmää ja katkeroa. Täyteläinenkin tämä on, hämmästyttävää kyllä. Soundtrackina hienosti Lucinda Williamsia. Black Door, 18.6.2016.

Espanja - Turkki 3-0

Nizzassa Sergio Ramos otti varoituksen jo ensimmäisellä minuutilla, mutta se ei ennakoinut tulevaa. Turkki lähti innokkaasti prässäämällä korkealta ja vaikutti tasavertaiselta vastustajalta puolisen tuntia. Espanjalla useampia tilanteita, joukkue on varsin tasapainoinen. 34. minuutilla Espanjan uudet kärkimiehet ottivat aloitteen käsiin. Celta Vigon Nolito sai pallon vasemmalta Jordi Albalta nopeassa hyökkäyksessä, tarkka syöttö Moratalle, tyylikäs pusku kaappiin. Kolme minuuttia myöhemmin hirvittävä Turkin puolustuskatastrofi, toppari Topal tarjoili Nolitolle luukulle, joka rankaisi välittömästi. Hieman yllättävää, Turkki vaikutti aluksi laatujoukkueelta, ei ollut minusta erityisen huono Kroatiaakaan vastaan. Ehkä suhteellisuudentajun menettäneen valmentaja Terimin ego-ongelmat heijastuvat liikaa joukkueen suoritukseen.

Toisella jaksolla puhkottiin heti taas Turkin puolustus, Iniesta heitti linjan taakse selvään paitsioon Alballe, harvinainen tuomarivirhe tässä turnauksessa, jatkosta Morata skoorasi taas. Yilmaz sai vielä paikan, mutta karkeasti yli. Turkkilaisyleisö buuasi supertähti Arda Turanille, aikainen kotimatka odottaa. Loppuaika kääntyi pelailuksi, ei enää panosta, vaihtopelaajat kävivät ottamassa tuntumaa. Ensi kertaa siis tässä turnauksessa joukkue onnistui tekemään kolme maalia, joskin siis jalkapallon luonteeseen olennaisesti kuuluvan tuomarivirheen myötävaikutuksella. Kuitenkin Espanja vakuutti, kaikki on taas mahdollista.

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Samuel Adams Summer Ale

Sameaa vaaleaa kesäolutta USA:sta, sitruunainen tuoksu, 5,5%. Kirpeän makea pastillinen maku, varsin täyteläinen, vehnäähän tässä on, ehkä belgityyppistä mausteisuutta tavoiteltu. Reseptissä näkyy olevan jopa afrikkalaista pippuria, aika maltillisesti sitä on annosteltu. Takapurenta on aika löysä, mutta ei aivan olematon. Raikkaus jää kyllä huomattavan hailakaksi, tässä ei ole tarvittavaa rapeutta. Pippurisuus kääntyy nahkeudeksi. Boston Beer Company operoi jo niin teollisesti, että oluiden särmät taitavat jäädä historiankirjoituksiin. Ostopaikka Helsinki, Harjun Alko. 

Tšekki - Kroatia 2-2

Kroatia esitti turnauksen ensimmäisen kierroksen parasta peliä ja ei tietenkään vaihtanut miehiä Tšekkiä vastaan. Tšekki on myös perinteinen taitojoukkue, mutta nyt heikompi kausi menossa. Kroatia hallitsi ensi jaksoa hillitysti rakennellen tai räjähtävästi vastahyökäten. Useita tilanteita syntyi heikosti puolustavan Tšekin maalille, mutta Cech piti joukkuetta pystyssä 37. minuutille asti. Sitten vasen laitapelaaja Perisic pujotteli läpi ja kiskaisi hallitusti takakulmaan. Tšekki ei löytänyt mitään uutta vaihdetta, tappio vaikutti samantien selvältä.

Tšekki ehti hieman piristyä toisen jakson alussa, mutta karmean virheen jälkeen Rakitic nosti yli Cechin toisen maalin ja tilanne vaikutti vieläkin selvemmältä. Modric ehkä loukkaantui tunnin kohdalla, joutui tulemaan pois ja Kroatian tilanne romahti totaalisesti. Mandzukic tosin sai kisojen parhaan maalintekopaikan ja onnistui hukkaamaan sen. 75. minuutilla Rosicky lopulta väläytti vanhoja taitojaan, ulkosyrjällä hieno syöttö ja vaihtosentteri Skoda puski hallitusti kavennuksen. 86. minuutilla omituinen välikohtaus, Kroatian fanikatsomosta lensi kymmenkunta soihtua ja nippu paukkupommeja kentälle, peli jouduttiin keskeyttämään. Arvoituksellinen tapahtuma, joka maksoi Kroatialle kaksi pistettä, siis ainakin, jälkiseuraamuksia lienee tulossa. Yliajalla Kroatian toppari Vida teki merkillisen käsivirheen laatikossa, pilkku, ja
Tšekin toinen vaihtosentteri Necid kiskoi keskelle ylös. Hämmentävä tulos, Kroatia tuntui ampuvan itseään jalkaan, Tšekki oli niin vaatimaton. Rosickyn takareisi näytti lopussa hajoavan, joten Turkin kanssa tulee vaikeaa. Kroatian ennakkosuosikkius romuttui aika perusteellisesti tässä lopputragediassa. 

Van Honsebrouck Kasteel Hoppy

Vanha inhokkini Kasteel on hypännyt humalabandwagoniin, sehän oli odotettavissa näin opportunistiselta valmistajalta. Hoppy on hyvin vaalea, reippaasti vaahtoava, 6,5%. Tuoksussa on saippuaa ja kukkaketoa. Maku on runsaan hiilihappoinen, laihasti hedelmäinen, ei sitrusta, jenkkihumalia tässä ei ole. Runko on ruohoisen ohut ja jälkimaku laiska tussahdus. Limakalvoille jää valumaan kevyttä katkeruutta. Hyvin vaatimaton suoritus, mutta onhan tämä Kasteel-tuoteperheen ylivoimaisesti paras juoma. Ostopaikka Helsinki, Harjun Alko.

Italia - Ruotsi 1-0

Tämän ottelun alla muistui mieleen ensimmäinen koskaan näkemäni jalkapalloarvokisaottelu Italia - Ruotsi Meksikon MM-kisoissa 3.6.1970. Italia voitti 1-0 Domenghinin varhaisella maalilla. Silloin tähtiä olivat Sandro Mazzola, Luigi Riva, Giacinto Facchetti, Bo Larsson ja juuri Feyenoordin paidassa Euroopan Cupin voittanut Ove Kindvall. Euroopan parhaaksi 1969 valittu Gianni Rivera pysyi mystisesti penkillä. Pelaajatyypit ovat nykyään erilaisia, mutta pelityylit eivät ehkä niinkään paljon, tuloskin sama.

Italian strategi Conte vaihtoi Darmianin tilalle Florenzin avaukseen, ehkä loukkaantuminen taustalla. Ruotsi varioi enemmän, mm. Guidetti nyt kärkeen Zlatanin eteen. Varsin tarkkailevaa peliä ensi jaksolla. Italia pysytteli varsin passiivisena ja tyytyi eliminoimaan Ruotsin hyökkäysten viimeistelyä. Ruotsi piti palloa selvästi enemmän, mutta ei omaperäisyyttä. Zlatan ollut taas melkoinen floppi arvokisoissa. 

Toinen jakso virkeämpää, Italia lähti hakemaan voittoa. Useat viimeistelypaikat osuivat kolholle Marco Parololle, jonka taidot eivät riittäneet poikkipuuta pitemmälle. Tällä kertaa vaisu Graziano Pellè otettiin tunnin kohdalla pois, tilalle uusi tuttavuus Simone Zaza. 72. minuutilla Zlatanilla triljoonan kruunun paikka, mutta vanhuus ei tule yksinään, pallo karkasi yli maalin, oli myös ajautunut paitsioon. Italia pysyi kärsivällisenä ja Eder sitten soolosuorituksella ratkaisi 88. minuutilla, päättäväinen ryntäys ruotsalaispuolustajien välistä tekopaikkaan ja röyhkeä viimeistely. Italia pysyy suosikkien joukossa. Ruotsilla perustaso kunnossa, mutta siihen se jää, ei yhtään laukausta kohti maalia kahden ottelun jälkeen.

torstai 16. kesäkuuta 2016

Saksa - Puola 0-0

Puolan maalivahdilla Szczęsnyllä vamma, tolppien välissä nyt Fabiański. Keskikentällä nyt kokeenempi Grosicki Kapustkan tilalla. Löw otti Hummelsin toppariksi, hyökkäyksessä ei edelleenkään sentteriä. Varsin tasapäistä energistä peliä, ei kunnon maalintekopaikkoja, joukkueet tuntevat toisensa niin hyvin, ettei yllätyksiä syntynyt. Puolalla varsin hallittu paketti, järjestelmällisiä hyökkäyksiäkin lähti. 

Heti toisen jakson alussa merkillinen adrenaliinilataus. Grosickin mahtavasta tarjoilusta Milik onnistui puskemaan biljoonan zlotyn paikasta ohi. Heti perään Götze kiskoi päin Fabiańskia melkein yhtä hyvästä asemasta. Tarkempaa peliä jatkossa, paikkoja syntyi tasaisesti, Lewandowski pidettiin tarkasti, mutta väläyksiä vaarallisuudestaan maestro esitti. Gomez tuli sisään 72. minuutilla, mutta ei päässyt peliin sisään. Puola väsyi lopussa, mutta ei saksalaisilla avainta puolustuksen avaamiseen. Tasapeli tyydytti molempia. Saksa on edelleen yksi suosikkeja ja Puola on todella itsevarma Nawalkan ohjauksessa, pudotuspelivastustajista riippuen saattaa mennä vielä pitkällekin.

Ukraina - Pohjois-Irlanti 0-2

Lyonin sateessa Pohjois-Irlanti paljon virkeämpi kuin Puolaa vastaan, useampi laukauskin kohti maalia. Ei sentään todellisia maalipaikkoja, lähimpänä ehkä toppari Cathcart. Ukraina puolestaan paljon heikompi kuin Saksa-ottelussa, järjestelmällinen hyökkäyspeli ei lähtenyt käyntiin missään vaiheessa. Ehkä turnauksen unettavin jakso tähän mennessä. 

Toinen jakso sitten huomattavasti dramaattisempi. Ukraina jatkoi unissakävelyä 49. minuutilla, kun eläkeikäinen toppari McAuley iski peruspuskumaalin vapaapotkusta. Ukraina havahtui yrittämään, mutta ei edes kunnollisia tilanteita, taidot ei riittäneet. Rakeita satoi välillä niin paljon, että tuomari keskeytti pelinkin hetkeksi, irlantilaiset olisivat tietysti halunneet pelata. Leedsin Stuart Dallas väläytti taitojaan, harhautus maailmantähtien luokkaa. Nuori Viktor Kovalenko Ukrainan yritteliäin laukoja, mutta ei tarpeeksi tarkkuutta. Loppupuolella Pohjois-Irlannilla ihmeellinen ajanpeluulta vaikuttanut vaihtosekoilu, josta Dallas sai varoituksen. Yliajalla McGinn teki vielä toisen häkin. Äärimmäinen mahalasku Ukrainalle, edes vaikeat taustaolosuhteet eivät selitä näin surkeaa esitystä.

Englanti - Wales 2-1

Lensin brittityylisellä stadionilla Englanti lähti täysin samalla avausmiehistöllä kuin Venäjää vastaan, Jamie Vardyn poissaoloa sopii jo ihmetellä. Wales vaihtoi pari miestä, vaikka voitti siis Slovakian avauspelissä. Melko hidasta peliä, Englanti lievästi hallitsevampi ja sai jonkinlaisia puolittaisia tilanteita. Löysä Sterling hukkasi parhaimman, Cahillin ja Smallingin puskut ohi. Englanti oli paljon heikompi kuin Venäjää vastaan, vastuskin tietysti parempi. Rooney aiheutti vapaapotkun 42. minuutilla yli 30 metristä. Bale kiskaisi ja Hart imaisi sisään klassisen englantilaisen arvokisaperinteen mukaisesti. 

Vardy ja Sturridge tulivatkin tauon jälkeen umpikehnojen Kanen ja Sterlingin tilalle. Tulosta tuli heti, Ashley Williams hölmöili pallon paitsioasemassa olleelle Vardylle, joka rankaisi välittömästi. Englanti hallitsi peliä varsin selvästi, mutta ennalta-arvattavasti. Tasapeli vaikutti selvältä, mutta yliajalla Sturridge tökki onnekkaasti voittomaalin todella huonosti puolustaneiden walesilaisten keskeltä. Englanti ei vaikuta enää mestarisuosikilta, vaikka ehkä brittivastustaja johdatteli heidät näin peribrittiläiseen junnaamiseen.

Ranska - Albania 2-0

Pogba ja Griezmann penkillä Marseillessa, korvaajina Coman ja Martial. En täysin ymmärtänyt syytä, ainoana tulee mieleen avainpelaajien lepuuttaminen ns. helpon vastustajan ottelussa. Sehän kostautui välittömästi, Ranskan peli täysin jäässä rikkonaisen ensi jakson ajan. Hyökkäyspeli ennalta-arvattavaa ja aneemista. Albania sai vähitellen itseluottamusta ja loi mukavia tilanteita, varsinkin erikoistilanteista. Comanilta nähtiin yksi hyvä kikka, mutta siihen jäi Ranskan anti. 

Pogba tuli sisään tauon jälkeen ja eloa tuli heti enemmän. Silti vaarallisimman paikan rakensi Albania 52. minuutilla, Memushaj sai pallon tolppaan. Albania ei suostunut menemään paniikkiin missään vaiheessa, pystyi kontrolloituun puolustustaisteluun. Payet oli paljon avausmatsia vaisumpi ja lopulta Deschamps joutui ottamaan Griezmanninkin sisään 67. minuutilla. Giroud puski myös tolppaan ennen kuin teki tilaa Meksikon sarjassa vakuuttaneelle Gignacille. Välillä Albania pystyi pitämään palloakin lähellä hyökkäysaluetta, mutta lopulta joutui taipumaan. 90. minuutilla Griezmann onnistui puskemaan takanurkkaan. Pitkällä yliajalla Payet vielä teki toisen turnausmaalinsa. Ranska ei vakuuttanut, mutta tämähän oli vaikea matsi henkisesti. Albania paljon parempi kuin Sveitsi-ottelussa, muutenkin paljon parempi kuin odotin ennen turnausta.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Romania - Sveitsi 1-1

Romania vaihtoi neljä miestä avaukseen, Sveitsi ei yhtään, vaikka joukkuehenki rakoilemassa Shaqirin uhattua siirtyä Kosovon paitaan. Melkoisen kiihkeää yritystä heti alusta asti, Sveitsi aktiivisempi, mutta sentteri Seferovic hukkasi useita avopaikkoja Albania-ottelun tapaan. Romania sai 18. minuutilla Lichtsteinerin revittyä paidasta rangaistuspotkun, Ranska-pelin tapaan. Bogdan Stancu viimeisteli taas kliinisesti siirtyen kisojen maalipörssin kärkeen, tekemättä yhtään pelitilannemaalia. Sveitsi hallitsi edelleen, mutta ei viimeistelykykyä. Romanian Sapuranu sen sijaan sai pallon tolppaan. Ylen kommentaattorit ja selostajat sinnikkäästi ääntävät Schär-nimen ää:llä, ikään kuin toppari olisi ruotsalainen.   

Toinen jakso edelleen melko vaihtelevaa peliä, tilanteita puolin ja toisin. Sveitsi onnistui lopulta 57. minuutilla, Mehmedi veti pompusta ruuhkan takaa voimalla häkkiin. Sveitsi lopulta alkoi pelaamaan maineensa mukaisesti. Jonkin aikaa voitto tuntui vielä kiinnostavan molempia, mutta aivan lopussa realismi hiipi mukaan ja vauhti löystyi. Neljä pistettä riittänee Sveitsille jatkoon ja Romania yltää samaan voittamalla Albanian.

Venäjä - Slovakia 1-2

Varsin laiskavauhtinen alku Lillen sisästadionilla, Venäjältä enemmän lyhytsyöttöpeliä kuin Englantia vastaan. Slovakia tuntui olevan lievästi alakynnessä puolisen tuntia ennen kuin Marek Hamšíkin show alkoi pyöriä täysillä kierroksilla. Ensin keskiympyrästä pitkä syöttö Vladimir Weissille, joka harhautti Venäjän puolustajat kebabkioskille ennen hallittua maalilaukausta. Jakson yliajalla Slovakian lyhyt kulma, Hamšík sai vasemmalla pallon, harhautti Venäjän reikäjuustopuolustuksen ja tarkka kova laukaus takatolpan kautta kaappiin. Venäjän raahustaminen on murheellista katsottavaa, kun muistaa maan jalkapalloperinteet. 

Toisella jaksolla 35 minuuttia pelkkää kelailua, Venäjä vaikutti alistuneelta. 80. minuutilla kuitenkin nykyjoukkueen lahjakkain Oleg Shatov väläytti taitojaan, terävä syöttö päädystä keskelle ja vaihtomies Glushakov pukkasi kavennuksen. Lopussa lopulta yritystä, mutta ei tulosta. Tällaisella menolla Venäjää ei tarvitse sulkea kisoista organisoidun väkivallan takia, he tekevät sen itse pelaamalla huonosti.

Portugali - Islanti 1-1

Ásgeir Sigurvinsson ja Pétur Pétursson tekivät vahvat ammattilaisurat Keski-Euroopassa 1970/80 -luvuilla, niin kuin tietysti Eiður Guðjohnsen tällä vuosituhannella. Mutta vasta 2010-luvulla Islannin maajoukkue on alkanut tehdä todellista vaikutusta. 2014 MM-kisat olivat jo lähellä ja nyt sitten arvokisadebyytti. Portugali on sympaattinen maa, mutta jalkapallomaailmasta on vaikea löytää vähemmän sympaattisia hahmoja kuin Pepe ja Cristiano Ronaldo. Aivan takavuosien tasoinen ryhmä ei ole minusta nyt Portugalilla kasassa, mutta vaikea vastustaja se aina on kaikille.

Saint-Etiennessä paikalla 8000 islantilaista, mahtava tunnelma. Islannin tähti Gylfi Sigurðsson aloitti ryminällä ja kiskoi heti kohti Portugalin maalia, Rui Patricio kesti kuitenkin. Varsin avointa peliä, Portugali otti aloitteen, Vieirinhalla, Ronaldolla ja varsinkin Nanilla hyviä paikkoja. Puolen tunnin jälkeen Nani löytyi nopeilla syötöillä luukulta, terävä ohjaus verkkoon. Islanti pelasi hallitusti, mutta mielikuvituksettomasti, järjestelmälliseen hyökkäyspeliin ei eväät riittäneet.  

Toisen jakson alku uneliasta, kunnes salama iski kirkkaalta taivaalta 50. minuutilla. Maalipotkun jälkeen Jóhann Guðmundsson keskitti oikealta, Portugalin puolustajat kuutamolla, Birkir Bjarnason käänsi pohkeella hallitusti volleysta verkkoon shokkitasoituksen. Portugali jauhoi sitten heikolla tempolla loppuajan päätä pahki Islannin puolustusta. Paikkoja syntyi, mutta Islanti ei missään vaiheessa paniikissa. Islanti luotti vastahyökkäyksiin ja oli jopa lähellä voittoa, kun vaihtopelaaja Alfreð Finnbogason pääsi tekopaikkaan. Upeaa glooriaa Islannille, surkeaa häpeää mahtimaa Portugalille.

tiistai 14. kesäkuuta 2016

Itävalta - Unkari 0-2

En muista ennen nähneeni näiden kahden naapurimaan pelaavan keskenään, vaikka ilmeisesti juuri nämä joukkueet ovat pelanneet maailmassa eniten keskenään. Molemmat olivat jalkapallon suurvaltoja toisen maailmansodan molemmin puolin, Itävalta saavutti huipentuman 1930-luvulla ja Unkari tietysti tunnetusti 1950-luvulla. Vielä 1978 Argentiinassa molemmilla oli loistavat joukkueet, Tibor Nyilasi ja Hans Krankl huipputähtinä. Unkari on ollut sen jälkeen pitkään alamaissa ja ei ole nytkään odotukset korkealla. Itävalta puolestaan on noususuhdanteessa ja jopa mustasta hevosesta on puhuttu.

David Alaba on tehnyt läpilyöntinsä Bayernin vasempana pakkina, mutta nyt Itävallan joukkueessa hän pelaa supertähtenä keskikentän pohjalla vapaassa roolissa. Hämmästyttävästi hän sai pallon Unkarin tolppaan heti ensimmäisellä minuutilla. Peli tasaantui sen jälkeen, Unkari pystyi yllättävän näyttävään lyhytsyöttöpeliin 40-vuotiaan Kiralyn pitäessä maalia puhtaana raappahousuissaan. 

Toisella jaksolla Unkarin nykytähti Balázs Dzsudzsák kiskoi hyvin 55. minuutilla, mutta maalivahti Almer kesti. Tunnin jälkeen László Kleinheisler pelasi sentteri Szalain boksissa vapaaksi, ulkosyrjällä johtomaali Unkarille. Jatkossa Itävallan Dragovic otti varsin kevyellä tuomiolla toisen keltaisen ja Itävalta käytännössä antautui, ei minkäänlaista taistelutahtoa. Joukkue todella rankka pettymys ennakkokohkaukseen suhteutettuna. 87. minuutilla Unkarin vaihtomies Stieber antoi lopullisen tuomion vastahyökkäyksestä, todella nätti nosto yli maalivahdin. Unkari pelasi joukkueena todella yhtenäisesti, ei vakuuttanut millään tavalla näin heikkoa joukkuetta vastaan, mutta onhan tämä todella hauskaa. Lopussa vaihdosta peliin tuli Ádám Pintér, ehkä sukua mainitussa 1978-joukkueessa loistaneelle Sándor Pintérille. 

Põhjala To Øl Ginie

Jalkapallo hallitsee tätä viikkoa, mutta ehdin pikaisesti lähibaariin (en tykkää katsoa jalkapalloa baarissa, se vaatii tiukkaa keskittymistä). Uutuutena hanassa virolaistanskalaista gosea, 4,2%. Katajaa ginityyliin seoksessa, suolaa myös. Kumpaakaan en aistinut, selvästi hapan raikas hedelmäinen kevyt sour-olut. Mallas ja humala kevyemmässä roolissa. En tykkää tyylistä, mutta juon sujuvasti tällaistakin. Pulloversiossa kai sanaleikkiä tyyliin Ginie in a Bottle, mutta tässä astiassa se ei siis todellakaan osunut kohdalleen. Maltainen Riekko, 14.6.2016.