maanantai 18. kesäkuuta 2007

Quentin Tarantino: Death Proof

Tarantinolta mielenkiintoisempi leffa Kill Billien jälkeen. Tyylikäs kevyesti modernisoitu (lyhytsanoma-kommunikaatiota) variaatio 70-luvun alun moraalittomista eksploitaatiofilmeistä. Tämä on pitempi versio kuin USA:ssa ns. grindhouse-formaatissa Rodriguezin Planet Terrorin kanssa esitetty alkuperäinen. Varmaankin tässä lisää Tarantino-tyylistä dialogia, tuttua Reservoir Dogsista ja Pulp Fictionista, nyt vain naisten esittämänä. Ei ehkä toimi yhtä hyvin, tarinat hieman puuduttavia. Toimintajaksot rullaa hyvin.

En oikein tykkää, että esikuvat niin selviä. Pastissia vielä alleviivataan, kun Vanishing Point, Dirty Larry Crazy Mary, jne. mainitaan moneen kertaan. Tämä tuntuu kaikesta huolimatta välityöltä Tarantinolle. Kuvattu Austinissa ja Kalifornian Buelltonissa, oikein mukavia räkälöitä ja pölyistä maantietä. Kurt Russellin karisma ei riitä, ehkä Michael Madsen olisi ollut parempi valinta. Uusiseelantilainen stunt-nainen Zoe Bell esittää itseään. Naiset tyrmäävän näköisiä, esim. Jungle Juliaa esittävä Sidney Poitierin tytär Sydney Tamiia Poitier.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Kyllä Vanessa Ferlito ja Zoë Bell Poitierin hakkaavat mennen tullen. Butterflyn lapdance on unohtumaton, harmi vain että siinä oli Russelin pöhöttyneen irstas ilme taustalla. Zoë taas vetää aksentillaan ja urheilullisuudellan pisteet kotiin.

Unohtaa ei saa myöskään Rosario Dawsonia, joka näyttelee Gailin roolin Sin Cityssä sekä sen tulevassa jatko-osassa.

Siitä olen samaa mieltä, että Madsen olisi voinut olla oivallisempi valinta Stuntman Miken rooliin. Lukuisat muut roolit tämän ja ensi vuoden aikana pitävät kuitenkin miehen kiireisenä. Roolien joukossa on mm. Tarantinon seuraava leffa, eli Inglorious Bastards ja Rodriguezin tuleva Sin City kakkonen.

Toisaalta, ehkä Tarantino halusi Stuntman Miken rooliin vanhan ja jo himmenneen actionjäärän, kuten Robert Forster aikoinaan Jackie Brownissa.