maanantai 9. kesäkuuta 2008

Hollanti - Italia 3-0

Hollannilta dominoiva hyökkäävä hieno esitys, lähes parhaiden päivien tasoa, silti kaksi maaleista vastahyökkäyksistä. Puolustus ei joutunut todella koville, se ei ehkä kestä painetta jatkossa. Mutta hyökkäyspeli toimi kuin unelma, luova osasto Sneijder ja van der Vaart olivat virkeitä, Kuijt suoraviivaisen tehokas ja van Nistelrooij terävä. Nimellisesti laitapakkina pelaava ikinuori Giovanni van Bronckhorst kentän kuningas ja ikivanha maalivahti van der Sar parempi kuin koskaan. Minulle täysin uusi mies keskikentän pohjalla, Twenten Orlando Engelaar pärjäsi hyvin, iso mies, mutta ei täysin kankea. Italiakin oli terävä vastahyökkäyksissä, varsinkin Udinesen Di Natale. Silti Hollanti olisi jopa voinut tehdä ensi jaksolla 5-6 maalia. Van Nistelrooij olisi ansainnut pari rankkaria, toisessa hän ei kaatunut vaikka Buffon osui selvästi läpiajossa.

Hollannin ensimmäistä maalia monet pitivät paitsiona. Sekavassa nopeassa tilanteessa Mathijsen ampui kohti takanurkkaa ja van Nistelrooij käänsi keskeltä maaliin paitsioasemalta vaikuttavasta tilanteesta. Yksi Italian puolustaja makasi kuitenkin päätyrajan takana edellisen tilanteen seurauksena, Buffon törmäsi häneen. Harvinainen tilanne, mutta ruotsalaistuomarit toimivat oikein. Muutenhan puolustajat voisivat hyväksikäyttää sääntöpuutetta ja hypätä tiukassa tilanteessa kentältä ulos. Puolustaja näytti loukkaantuneelta, mutta kun oma maalivahti töni hänet, ei mitään tulkinnan varaa. Kommentaattori Juha Reini taas suoraan sanoen ääliö, oli varma että ruotsalainen avustava ei edes rekisteröinyt rajan takana olevaa puolustajaa, ei vain muka huomannut van Nistelrooij'n asemaa.

Hollannin toinen maali kisojen ylivoimaisesti kaunein. Van Bronckhorst pelasti maaliviivalta, käynnisti vastahyökkäyksen, sai pallon vasemmalla, vaihtoi puolta Kuijtille, joka puski keskelle, josta Sneijder käänsi etukulmaan. Toisella jaksolla Hollanti löysäsi tempoa, Italia sai enemmän otetta, mutta ei tehoja. 64.minuutilla ovela vapaapotku Pirlolta, oli mennä etunurkasta sisään. Myös 33-vuotias vaihtomies Alessandro Del Piero veti terävästi muutaman kerran. 79. minuutilla taas Pirlolta loistava vapaapotku, mutta van der Sar torjui ilmiömäisesti, vastahyökkäyksestä Kuijt ensin epäonnistui, mutta van Bronckhorst puski jatkossa puolustajan kautta sisään. Vaihtomiehillä van Persie ja Afellay vielä hienoja paikkoja. Olisiko Italian suurin arvokisatappio sitten MM-finaalin 1970? Ennustin yhdessä etukäteisveikkauksessa finaaliksi Hollanti-Saksaa, näyttää edelleen todennäköiseltä, mutta Espanjan ja ehkä Venäjänkin avaus on vielä katsottava.