tiistai 12. lokakuuta 2010

Uerige Sticke

Sticke on altbierin vahvempi variaatio, jota Düsseldorfin perinteiset alt-panimot valmistavat kausiluonteisesti. Tämä pitäisi luonnollisesti nauttia paikan päällä, mutta stickeä ei ole ollut tarjolla Düsseldorfissa käydessäni. En ole ennen saanut käsiini pulloversioitakaan, joten pientä jännitystä on ilmassa takuukorkkia auki vääntäessä. Uerige on kaikkein kuuluisin Düsseldorfin klassisista panimoravintoloista, mutta itselleni se ei aivan ykkössijalle kohonnut. Tämä Uerigen Sticke on pullotettu 15.1., joten harmittavasti ei siis ole kovin tuoretta. Alkoholia on 6%, joten ehkäpä säilyvyys on hieman parempaa kuin perusaltissa. Väri on varsin tummanruskea, selvästi normialtia tummempaa. Vaikuttaa myös suhteellisen samealta, joten suodattamaton olut lienee kyseessä. Maku on leipäisen maltainen, myös hedelmäinen, mutta ei niin pähkinäinen kuin normaali alt. Pehmeää pyöreyttä löytyy, hiilihappoa yllättävän paljon, raikkaus tuoreus odotetusti on varsin vähäistä. Jälkimaku on aluksi melko kapea, humalan katkeruutta on varsin vähän, maltaisuus hallitsee tätäkin osa-aluetta. Jälkipolte on kuitenkin suhteellisen pitkä, humala kiertyy hieman nauhamaisesti nielupinnoille. Makeampaa tämä on kuin perustavara, ehkä jopa alkoholiakin voi aistia, mitenkään täyteläiseksi tätä ei voi luonnehtia. Mielenkiintoinen johdatus sticke-maailmaan, mutta tosiaankin vain lähinnä maistiainen, ei tästä voi oikein johtopäätöksiä tehdä koko tyylisuunnan kiinnostavuudesta. Uskaltaisin ehkä epäillä, että perusalt pitää pintansa, sticke on mukavaa vaihtelua, mutta ei loppupeleissä kohoa samalle nautittavuustasolle.

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Pääsin tänään maistamaan ensimmäistä kertaa kummatkin Uerigen Sticket, eli Sticke ja Doppel-Sticke. Molemmat ovat äärimmäisen mielenkiintoisia oluita. Jos maistaisin Stickeä tietämättä mitä lasissa on, niin arvaus menisi jenkkiläiseen mietoon Double IPAan, todella mukavan raikas humalointi, myös viinimäisyyttä löytyy, pullotettu 23.4.2010.
Doppel-Stickestä taas tulee mieleen brittiläinen barley wine, toki hieman parempana versiona...
Loistavia oluita molemmat, onneksi kumpaakin on kellarissa vielä kaksi pulloa.

T. Rauchmalz Tampereelta

Ari Juntunen kirjoitti...

Aijai! Doppel-Stickestä voi vain unelmoida. Vahvoja alt-versioita olen USA:ssa kokeillut, mutta eihän ne aitojen veroisia ole.