maanantai 25. toukokuuta 2015

Kalamaja Miss Haizon

Sotahistoriallisen seuran kevätretken pääkohde oli kolmen kukkulan sarja 15 kilometriä Narvasta länteen, Sinimäet. Usein mainitaan Suomen sankarillisen talvisodan yhteydessä, että Viro muiden Baltian maiden tapaan antautui Neuvostoliitolle laukaustakaan ampumatta 1939-40. Silloin on unohdettu, että virolaiset pistivät hanttiin voimallisesti puna-armeijalle heinä-elokuussa 1944. Se tapahtui juuri näiden kolmen kukkulan maastossa. Torjuntataistelua johti Saksa ja virolaiset sotilaat taistelivat SS-joukoissa. Kuulostaa ehkä karulta, mutta virolaisten vaihtoehdot olivat vähissä ja molempien diktaattorien miehityksestä oli jo kokemusta. On väitetty, että puna-armeijan tappiot olivat jopa 170 000 miestä ensimmäistä maailmansotaa muistuttaneissa materiaalitaisteluissa. Keskimmäisen kukkulan omistajuus vaihtui useampaan kertaan, loppuunajettujen virolaisjoukkojen vastahyökkäyksiä johti traagisen kohtalon hahmo Paul Maitla, jonka päiväkirjoihin perustuva dokumenttielokuva löytyy englanniksi tekstitettynä netistä.

Kävimme jo lauantaina korkeimman kukkulan näköalatornissa, josta näkee Suomenlahdelle ja kukkuloiden eteläpuoliselle tasamaastolle, josta venäläiset hyökkäsivät. Kukkuloiden välisessä kylässä on pienimuotoinen museo. Sunnuntaina tutkimme verisimmän keskimmäisen kukkulan maastoa, jossa madaltuneiden taisteluhautojen välissä on uudehko taistelun muistomerkki, jonka Viron venäläiset ovat jo useampaan kertaan yrittäneet tuhota. Paluumatkalla Tallinnaan pysähdyimme vielä Rakveressa, jossa on muistomerkki NKVD:n Virosta Siperiaan kyyditetyille.


Tallinnassa jäi vielä hetki aikaa ennen laivan lähtöä. Vietin ajan Hopnerissa, jonne hieman yllättäen hakeutui myös muita sotahistorian harrastajia. Harrastusyhdistelmä ei siis ole ainutlaatuinen. Uusi tallinnalainen mustalaispanija, saison pantu Õllenautissa. Belgihiivaa, hyvin mausteinen, 6,4%. Ruohoisuutta ja inkiväärin vivahdetta. Minun makuun aivan liian mausteinen, hillitymmillä keinoilla pitäisi maukas saison saada aikaan. Tallinna, Hopner, 24.5.2015.

1 kommentti:

Timo Virolainen kirjoitti...

Kiitos Arde hyvästä seurasta ja asiantuntevasta olutsuosituksesta Põhjala Notorius IPA 3. Maistui erittäin täyteläiseltä...