maanantai 6. heinäkuuta 2020

Kronenbourg Blanc


Työpaikan Hoegaarden-entusiasti raportoi äsken Tallinnasta, että witbierin belgialainen kantaisä on kohdannut voittajansa. Mainitsipa myös, että Kronenbourgin Blancissa on sitruuna sekoitettu olueen valmiiksi, ei siis tarvitse nysvätä sitruunalohkoa lasin reunalle. Maku olisi jo lähellä shandya. Tässä vaiheessa blogin mahdollinen pitempiaikainen lukija huomannee, että työkaverilla on erilainen olutmaku kuin minulla. Kronenbourgin wit on itselleni tuttu jostain 00-luvulta, hanaversionkin olen juonut, mutta se tapahtui ennen blogin virittämistä, blogista ei arviota löydy. 

Lähikaupassa osui nyt silmään sininen Kronenbourgin pullo, joten päätin testata oluen nykykunnon. Pullon kyljessä todellakin on teksti "with hint of citrus", jonka voisi tulkita merkitsevän lisättyä hedelmää. Toisaalta witbierin perinteiseen reseptiin kuuluu pomeranssinkuori, joten eiköhän sitrus ole siitä peräisin. Olut näyttää olevan Sinebrychoffin maahantuontia, totta kai, koska sekä Kronenbourg että Koff kuuluvat Carlsberg-konglomeraattiin. Huomiota herättävämmin tämä ranskalaisherkku on tehty konsernin Baltika-panimossa Pietarissa. Siis ei näköjään riitä, että Helsingin craft-kuppilat on kyllästetty venäläissumukaljoilla. Putinin diktatuurin sementointiin on valjastettu myös suomalaisten maitokauppojen teollisesti valmistettavat päihteet.

4,5 % hermomyrkkyä löytyy tästä juomasta. Vaahtoa ei paljoa muodostunut, samea väri, ehkä normiwitiä paksumman tai tummemman näköinen. Tuoksu on todella karamellinen, makea, hedelmäpastillinen. Ei korianteria tai muuta mausteisuutta. Maku on melko täyteläinen, hyvin limonadimainen, lähes imelän makea. En oikein saa hedelmäisyyttä esiin, tuntuu joltain sokeroidulta esanssimehulta. Jälkimaku on nahkean töksähtävä, ei katkeruutta, ei raikkautta. Ei ollut kyllä witbier ollenkaan minun makuun, mutta tällekin siis ystäviä löytynee. Ostopaikka Helsinki, Vallilan S-Market.

Ei kommentteja: