torstai 29. syyskuuta 2022

Mallassepät Small Batch Series Strike #4 Conan Citra Double NEIPA



Naantalilaisten pikkuerissä päästy neloseen, joka on vahva heisi. 9,2 %, oikeastaan siis tripla-IPA. 50 IBU, Conan-hiivaa ja Citra hoitaa koko humalointikuorman. Todella kaunis ulkonäkö, kuulas, keltainen, samea. Tuoksu ei kovin voimakas, sitrusta jonkin verran. Maku on kuivan sitruksinen, on mukana ananastakin, makeus tosiaan vältetään, jopa takasuoralla täytettä, katkeroa hienoisesti. Miellyttävä tapaus, nyt tripla-tasolla hätyytellään Suomen paalupaikkaa ilman muuta. Raikkaus ei aivan tapissa, mutta ei sitä tällä tasolla voi täysimääräisesti odottaakaan. Juova, 29.9.2022.

Azvex Surf Maps


Toinen tupla-NEIPA scousereilta, aivan samannäköinen, samat 8,6 % ja samat humalat Citra, Mosaic ja Amarillo. Tuoksussa nyt dänkkiä bensaa. Maku on edellistä kuivempi, sitrusmaisempi, vähemmän ohut. Miellyttävämpi tämä on ja tasapainoisempi. Aprikoosia ja muita trooppisempia vivahteita tulee mukaan kohtuudella. Ei tässäkään katkeroita. Ainoa ero Jump Mapsiin on whirlpoolissa vietetty aika. Tässä puoli tuntia, Jump Mapsissa täysi tunti. Eli erot hedelmäisyydessä olivat omaa kuvitelmaani. Mutta anyway, paremmalta tämä maistui. Pien, 29.9.2022.

Azvex Jump Maps


Liverpoolista sameaa tupla-IPAa, 8,6 %. Citra, Mosaic, Amarillo.  Kirpeämpää tuoksua tropiikista. Maku on makeahko, yllättävän vähän täyteläinen, kuivenee nopeasti, hyvä juotavuus, puhdasta. Ei katkeruutta, mutta onhan tämä muuten aika nastaa. Ehkä sitä täyteläisyyttä voisi toivoa lisää. Pien, 29.9.2022.

Azvex The Gallium Anomaly


Merseyn rannalta heisiä IPAa, 6,3 %. Mosaic, Motueka ja Riwaka humalina. Sameaa, appelsiinin väriä ja tuoksua. Hiilihappoa aika lailla, kuivaa sitrusta, ei nektariinimaista mehuisuutta, mutta kuivahkoa mangoa ja papaijaa irtoaa. Kissanpissaista herukkaisuutta, ei katkeroa paljon, mutta jotain tuntuu. Pien, 29.9.2022.

keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Garage Fast Asleep


Panemassa useita Garagen oluita, tosin vain yksi IPA. Fast Asleep on sessio-NEIPA, 6%, Centennial, Simcoe, Citra. Hyvin samea, hyvin vaalea, hyvä vaahto. Kirpeän appelsiininen tuoksu. Maku vähän tukkoinen, paksuhko, ehkä liikaa karbonointia. Hedelmäisyys jää taustalle ja rungon tukevuudesta huolimatta ohuus vaivaa. Ei katkeruutta. Panema, 28.9.2022. 

Unfiltered Hagström West Coast IPA ja Olarin uutuuksia






Ville Leino astioi viime viikon tiistaina kolme kegiä sameaa Hagströmiä ennen sentrifugiin ajoa. Nämä kegit ovat nyt olleet Olarin Panimon baarissa myynnissä ja ehdin itsekin paikalle. Sameaahan olut on, mutta ei kuulemma enää niin sameaa kuin viikkoa aiemmin. Maussa en huomannut mitään eroa. Kegit ovat tyhjentyneet ja varsinkin growler-myynti oli kuulemma vilkkaampaa kuin Olarin viimeaikaisilla west coasteilla. Kysyntää on ollut muutenkin, joten Hagströmin WCIPAsta keitetään uusi erä. Aikataulu riippuu humalien saatavuudesta, mutta syksyn aikana kuitenkin. 

Tölkistä Olarin uutta 5 Mics West Coast IPA, 5,5%. El Dorado, Citra, Simcoe. Herukkaa, sitrusta, kuiva. Vähän ohut, mutta katkeroa on. Oikein miellyttävä, Olari ei nykyään yleensä epäonnistu eikä tee sitä tässäkään. 


Käymistankista näytteet uudesta riisilagerista China White, 5,4 %. Nimestä huolimatta japanilaistyylinen lager, hyvin vaalea. Perusmaltainen tuoksu. Raikas, makua on kuitenkin. Kuiva takatila, mutta ei peräkärryä. Olarin Panimo, 28.9.2022.


Maku-oluet ja Teeling-viskit @Tower













 Triplan Towerissa oli tilaisuus verrata oluiden ja viskien symbioosia yhteismaistelussa. Tällaisia parituksia on tullut koettua mm. Jarkko Nikkasen ja Pasi Lehtisen tilaisuuksissa. Nyt oli tarjolla Maku-oluita Tuusulasta ja Teeling-viskejä Dublinista. Makun oluista kertoi Daniel Hynes, mutta Teelingin edustajan nimen onnistuin missaamaan. Mukana oli myös Interbrandsin kainuulainen viskilähettiläs Juho Lokka, joka avasi lyhyesti tilaisuuden.

Kuusi olutta ja kuusi viskiä. Maistettiin ensin olutta, sitten viskiä ja sitten yhdessä. Kuten saattoi odottaa, varsinkin tuoksujen yhdistyessä tuli esiin uudenlaisia aromeja. Muistiinpanojen teko oli hieman hankalaa ripeässä tahdissa ja varsinkin juomien yhteisaistimuksista ei juuri dokumenttia syntynyt. Homma käynnistyi Makun sessio-IPAlla Tenho, jota en ole ennen juonut. Kevyt, puhdas ja hedelmäinen. Sen päälle Teeling Small Batch Rum Cask, 46 %, bourbon-tynnyrissä pääosin, viimeistely rommissa. Sekin oli kevyen hedelmäinen, nyt ehkä päärynäisempi.

Kakkosoluena edelleen uusi tuttavuus Aamurusko, hyvin kevyt kirsikkainen berliner weisse, 3,9 %. Kuivahkoa, kevyesti hapanta, marjaisuus tuntuu hyvin. Raikastakin oli. Teeling Single Grain Cabernet Sauvignon Cask, 46 %, otti tietysti harmoniaa kirsikkasouriin punaviinikypsytyksen kautta. Kuusivuotias viski, makeahko, jotenkin jäi laimea vaikutelma tästä tisleestä. Makun erinomainen Himerrys NEIPA oli nytkin kunnossa. Appelsiinin ja passionin tapaisten hedelmien mehuisa olut lähti tasapainoisesti kohti Teelingin Single Pot Stillia, jossa mukana jyväviskiäkin. Kypsytys uudessa Chinkapin-tammessa, 50 %. Tuntui Small Batch -viskin täyteläisemmältä versiolta.

Makun perustuote IPA seuraavana, en ole pitkään aikaan juonut, ehkä viilautunut matkan varrella, koska tuntui varsin näppärältä. Toki karamellimaltaisena on varsin erilainen kuin oma IPA-ihanteeni. Hieman yllättävänä parina Teelingiltä Pineapple Rum Cask Small Batch Collaborations -sarjasta, 49,2 %. Tämä oli makeahko viski, josta olin jopa hieman savuisuutta tunnistavinani. Tätä kokeiltiin myös Himerryksen kanssa ja se tuntuikin hedelmällisemmältä romanssilta.

Makun Barley Wine oli nyt australialaisessa rommitynnyrissä ikääntynyt variaatio. Rusinainen ja pähkinäinen kuivahko vahva ale, hyvä juotavuus. Sen parina oli koko session paras viski Teeling Single Cask - single malt, 15 years, joka 10 vuotta bourbonissa ja viisi pinot noirissa, 58 %. Viskin Ystävien Seuran nimikkojuoma. Intensiivinen, paksu, hedelmäinen, oikein miellyttävä. Viimeisenä oluena sitten tuttu Imperial Stout, joka sai rinnalleen Blackpitts Peated Single Maltin, bourbonia ja sauternesia. Turpeisuus oli kyllä hyvin lievää, en erityisemmin innostunut.

Paikalla oli noin 16 maistajaa, oikein hieno fiilis, aikaa kului kaksi ja puoli tuntia, mutta ei tyhjäkäyntiä ollenkaan. Towerissa on luvassa vastaavia tilaisuuksia jatkossakin, ilmeisesti kerran kuukaudessa.


tiistai 27. syyskuuta 2022

Montenegro - Suomi 0-2

 Kansojen liigaa, kohtuullisesti panosta ottelussa tulevien EM-karsintojen arvontaa ajatellen, miksei myös tämän liigan B-tasolla säilymisen suhteen. Rasmus Schüller loukkaantunut, Robin Lod poissa myös, avauksessa Kaan Kairinen ja Tanskassa pelaava debytantti Oliver Antman vasemmalla laidalla. Antmania en ollut ennen nähnytkään. Podgoricassa kaatosade, oli aika selvää, että ruohoa pitkin pallo ei liikkuisi kunnolla. Silti Kanerva ei ottanut Pohjanpaloa avaukseen, kärjessä Pukki ja Källman.

Tasapäisen alun jälkeen montenegrolaisten henkinen kantti romahti täysin. Molemmat topparit ottivat nopeat varoitukset ja toinen sitten punaisen jo 17. minuutilla. Ote siirtyi Suomelle, Antman todella nopea ja terävä koko ajan. Sitten peli muuttui entistä rikkonaisemmaksi ja Montenegro sinnitteli ilman takaiskuja. Kamara hermostui selvästi jostain syystä, saattoi olla taas jokin rasistinen välikohtaus. Puoliskon lopulla Suomi rakensi todella hienon hyökkäyskuvion, mutta viimeistely ei onnistunut. Tauon jälkeen Pohjanpalo mukaan ja Suomi sai kovan paineen isäntien maalille. Antman viimeisteli 47. minuutilla hallitusti Pohjanpalon ja Pukin hienojen boksisyöttöjen jälkeen takanurkkaan. Viisi minuuttia myöhemmin Antman teki yllättävän pomppulaukaisun, joka ei aivan maalia kohti suuntautunut, mutta Källman pääsi puskemaan sen verkkoon. Peli ratkesi ja paras into löystyi sitten molemmilta. Montenegro sai lopussa joitakin tilanteita, mutta Hradecky kesti. Antman selvästi kentän paras pelaaja, nyt on todellinen tähti kypsymässä Suomelle. Toivottavasti kehitys jatkuu suotuisana, ikää 21 vuotta. 
 


sunnuntai 25. syyskuuta 2022

L’Azuréenne Blonde



Nicen lentokentällä pullo-olutta Grassesta. 4,8 %. Ulkonäöstä ei mitään havaintoa, koska täällä käytössä vain pahvimukeja. Luomukamaa, kevyesti hedelmäinen, ehkä belgiesterejä hienoisesti. Kohtuullisen raikasta. Jälkimaku tyhjä, olut muuten kohtuullisen kuiva. Ei paljoa kertomista jälkipolville. Nice, La Plage (Aéroport Nice Côte d’Azur, Terminal 2), 25.9.2022.

O’Hara’s 51st State IPA





Sataman laidalla irkkubaarissa IPAa, 6,0 %, 40 IBU. Vieressä itsepalvelubaari Foam, jota taannoisen kokemuksen perusteella kannattaa välttää kaikin tavoin. Maltaista kamaa tämäkin, vähän sitrusta. Katkeruutta ei juuri löydy. Sää taas todella miellyttävä. Nice, Ma Noglan’s, 25.9.2022. 

Ninkasi French IPA


Lyonista sessio-IPAa, 5,4 %, humalina Alsacen Mistral ja Aramis. Tummahkon ruskeaa, melko kirkas. Melko maltainen, vähemmän hedelmää. Kun sitrus ja voimakkaampi aromikkuus puuttuu, niin eihän tämä oikein IPAlta tunnu, niin kuin sen nykyään ymmärrämm. Kuivaa on, kohtuullinen katkeruus. Maltainen kokonaisuus on puhdaspiirteistä, tosin huoneenlämpöisyys häiritsee. Ostopaikka Nice, Place de Massenan Monoprix. 

lauantai 24. syyskuuta 2022

Gekko Slingshot


BDA-session viimeisenä Gekon tupla-IPA, 8,0 %. Mosaic ja Citra. Kevyesti samea, trooppishedelmäinen tuoksu, silti aika hillitysti. Aika raikas on. Ei mene makeaksi, ainakaan liikaa. Katkeroa ei juuri ollenkaan, mutta ok silti. Kohtuullisen varteenotettavalta tekijältä Gekko vaikuttaa. Nice, BDA Bar, 24.9.2022.

Gekko Jardin Secret


Toinen Gekko-olut, taas 6,0 %, mutta heisiä. Vic Secret ja Citra. Sameaa on, muutenkin hyvännäköinen. Tuoksussa on sitrushedelmää. Pehmeä maku, appelsiiniä, kuivaa. Puhdasta ja raikasta on nyt. Kuiva maku jatkuu yllättäen lähes katkerana. Paljon parempi kuin edellinen Gekko. Nice, BDA Bar, 24.9.2022.

Gekko Project C


Tourrettes-lähikylän panimosta kirkasta west coast IPAa, 6,0 %, perinteisiä amerikkalaisia C-humalia. Tuoksu vähän epämääräinen. Ei tarpeeksi hedelmäisyyttä, vähän tunkkainenkin, bensaa sentään löytyy ja kissanpissaa. Ei katkeruutta. Raikkaus ja monimuotoisuus uupuu. Nice, BDA Bar, 24.9.2022.

Noiseless BW#10 Session IPA II


Antibes’ssa ei siis Noiselessin oluita päästy paikan päällä juomaan vierailusta huolimatta, mutta nyt Nicessa BDA:n baarissa hanasta löytyi sessio-IPAa. Sameaa, 5,0%, 28 IBU, Sorachi Ace ja Cashmere. Kirpeää,  mausteista tuoksua, Sorachi Ace selvästi vaikuttaa. Maku on mausteista ja kuivaa, hedelmäisyyttä on, mutta tietysti ohueksi jää. Odotuksia parempi kuitenkin. Ohi kävellyt italialainen random-kaveri innostui, kun kuuli meidän olevan Suomesta. Rallimiehiä, pudotteli nimiä: Ari Vatanen, Timo Mäkinen, Rauno Aaltonen, Hannu Mikkola. Nice, BDA Bar, 24.9.2022. 

Grimbergen Pale Ale






Melko tuhdin (ja kalliin) lounaan jälkeen Antibesin baarivalikoima kaatosateessa tuntui hyvin rajoittuneelta. Jopa Hop Store -niminen Irish Pub kiinni keskellä turistikautta. Belgialaiselta massavalmistajalta pale alea, 5,5 %. Suhteellisen kirkas, kultainen väri, runsas vaahto. Kohtuullista tuoksua, esteriä ja hedelmää. Kuivahkoa, hedelmäistä, ok. Antibes, Le Vieil Antibes, 24.9.2022.

Meteor Wendelinus Blonde



Key Westissä vielä toinen olut lounaspaikkojen avautumista odotellessa. Abbaye-olut muka, Meteorin jättipanimo asialla. Hanasta kuitenkin, 6,8 %, kaunis kirkas meripihkainen olut. Makean karamellinen ja tunkkainen tuoksu. Maussa on täyteläisyyttä, hieman belgihiivaesterejä, mallasta, ehkä vähän kuivempi kuin tuoksu antoi aihetta pelätä. Aika vaisuhan tämä on silti kokonaisuutena. Antibes, Key West, 24.9.2022.

Pyraser 6-Korn




Antibes-siirtymä pienessä sateessa. Noiseless-panimo mainosti olevansa auki vain lauantaina. Auki se olikin, todella rähjäinen pikkukujalla, mutta ei anniskelua. Netissä annettiin ymmärtää toisin. Otti vähän päähän. Vanhassa kaupungissa ravintolat vielä kiinni. Yksi löytyi, jossa hätäisesti tilasin biére de momentia. Se tulikin pullossa, saksalaista Thalmässingista. Baijerista Nürnbergin eteläpuolelta. 4,6 %, 15 IBU, kuutta eri mallasta, ruistakin. Tummahkoa, ruskeaa, makeaa. Eipä kummoista. Antibes, Key West, 24.9.2022.

perjantai 23. syyskuuta 2022

Prizm Liquid Art


Lähiseudulta tutulta panimolta tupla-IPAa, DDH. 9,0 %, Citra sinkkuhumalana. Vähän yrttisempi tuoksu. Tropiikin hedelmiä, kiiviä, passionia maussa. Alkoholi ei tunnu, vaikka olut sinänsä ei erityisen täyteläinen. Hieman yrttisyyttä tulee makuunkin, lievästi makeuttakin, joten ei tämä tyylinsä valioiden joukkoon nouse. Nice, Beer District Libération, 23.9.2022. 

Fauve Circuits De Conscience


Pariisista tupla-IPAa, DDH, 8,0 %. Kahdeksan eri humalaa. Amarillo,Azacca, Centennial, Citra, Idaho 7, Mosaic, Nelson Sauvin, Summit. Sameaa, keltaista. Trooppishedelmäiset aromit, bensiiniäkin. Pehmeää, hieman mausteista, kuivaa. Ehkä nyt on jo liian monta kokkia sopassa, ei oikein balanssissa. Nice, Beer District Libération, 23.9.2022. 

Hoppy Road Sun Valley






Iltapäiväsession jälkeen pizzaa Crescissä ja sitten pieni hengähdystauko. Pohjoisen Beer District vielä Nicessä hengissä, täysin samassa kuosissa kuin ensivierailulla tammikuussa 2019. Hazy IPA, 6,1 %. Sameaa, sitrustuoksua. Maussa lähes greippiä, kuivaa appelsiiniä, puhdasta. Ohutta ehkä, mutta ei haittaa. Jälkimakukin kuivahko, mutta ei katkera. Nice, Beer District Libération, 23.9.2022.