Ukrainan suursodan kääntyessä kohta neljännelle vuodelleen session alkuun iskettiin neljä ukrainalaista olutta. Povna Dižka Mjake tulee AB InBev Efes Ukrainen makropanimosta Kiovasta, 4,2 %. Kirkas ja vaalea kirkkaassa pullossa. Maltainen tuoksu, viljainen ja makeahko maku, jossa selviä hapettumisen aiheuttamia epämääräisyyksiä. Tšernihivske Bile viittaa Pohjois-Ukrainan Tšernihivin kaupunkiin, mutta tämäkin olut tehty AB InBevin Kiovan panimossa. Vehnäolut kyseessä, siis witbier, 4,8 %. Samea, sitrustuoksu. Ohut maku, lievä mausteisuus, ei jälkimakua. Mutta edelliseen verrattuna kuitenkin kunnossa.
Siirtyminen läntisimpään Ukrainaan Lviviin. Lvivske Mjake tulee Carlsbergin paikallisesta panimosta, 4,2 %. Kirkas, vaalea. Lannanhajua. Makea ja omenainen maku. Aivan hirveää tavaraa. Lvivske 1715 samalta tuottajalta, 4,5 %. Kirkas ja vaalea tämäkin. Parempi tuoksu. Puhtaampi, lievästi maltainen. Mutta ohut ja mitäänsanomaton.
Session loput oluet tulivatkin sitten Nato-maista. Klaipedasta hankittu liettualainen Švyturus 2023 Vintage Imperial Saison, kypsynyt kaksi vuotta saksalaisissa Bacchus- ja Scheurebe-valkoviinitynnyreissä. Humalina modernisti Citra, Amarillo, Mosaic ja Sorachi Ace, 8,0 %. Hieman utua, keskikeltainen. Sorachi tuoksuu, mausteinen ja puinen maku. Täyteläinen, ihan ok, vaikka ei jälkimakua. Fantôme-putki auki Light Brown Spiritus Automnilla, 6,5 %. Vaaleanruskeaa, lähes kirkas. Maltainen tuoksu. Onpas mausteinen, hevosen satulaa, brettaisuutta, vaikka asialla tietysti Fantômen oma hiiva. Ei kovin miellyttävää.
Fantôme De Tous les d'Lâpes, 8,0 %, 20 IBU. Inkivääriä rutkasti tuoksussa. Hyvin mausteinen, ei tämäkään miellyttävää. Jouluolutmainen, omistettu vuoden 2018 Belgian MM-futisjoukkueelle. Fantôme Cellar West Silos And Summits. Coloradolaisen Cellar Westin kanssa yhteistyössä tehty vehnäsaison, jossa coloradolaisia humalia, 7,5 %. Utuinen, lievä hapan tuoksu. Vähän hedelmäisyyttä, mutta selvästi tämäkin mennyt pilalle.
Fantome Santé 27. 9,0 %, brittiläiset humalat Golding ja Challenger. Utuinen, vaalea. Hyvä vaahto. Pippurinen ja hedelmäinen, nyt ei ole pilalla. Selvästi paras Fantôme so far. Fantôme Malacuria Citrus Ghost. Yhteispano ranskalaisen Malacurian kanssa, 7,0 %, Bergamot-teetä, parasta ennen 2015. Sameaa, tummemman ruskeaa. Maltainen olut, jokseenkin outo.
Viiden Fantômen jälkeen pakko saada hyvääkin olutta juotavaksi ja nyt sellaista todellakin oli tarjolla. Tarunhohtoisesta kalifornialaisesta DIPA-klassikosta erikoisversio eli Russian River Pliny The Elder Two-Stage DDH, 8,0 %, 100 IBU, tölkitetty 14 January 2025. Hyvin vaalea ja kirkas. Sitrustuoksu. Pehmeää hedelmäisyyttä. Nykykatsannossa varsin maltillista ja hillittyä makumaailmaa, mutta onhan tämä hillittömän hyvää. Sitten hyppäys Santa Rosasta Järvenpäähän maan pinnalle eli Talerock Speltti Hapan Ale. Flanders oud bruin, spelttimallasta 46,5 %, viidesosa käynyt neljä kuukautta Kyrön ruisviskitynnyrissä. 9,3 %. Tumma väri, mausteinen tuoksu, lievästi hapan maku. Tiettyä intensiivisyyttä, mutta kokonaisuus ei kummoinen.
Stu Móstow 3 Sons X Anniversary 1/10 Imperial Stout BBA. Wrocławin siltapanimon synttärioluessa kumppanina ollut floridalainen 3 Sons. 11,2 %, bourbon-kypsytysastiat hankittu Heaven Hillilta ja Buffalo Tracelta. Kookosta ja bourbon-maista vaniljaista tuoksua. Paksu, kuivahko, pehmeä, nautinnollinen. Mukavaa kamaa. Jälkiruokajuomaa, mutta ei ole onneksi pastry-juttua. Paluu Soy-kylän panimoylpeyden oluiden pariin. Fantôme N City Old Fashion. Yhteistyö eteläukrainalaisen Mykolajivin N City -panimon kanssa ja ukrainalaiseen tyyliin tattaria seassa, 6,0 %, parasta ennen 2016, useat Fantômeista siis todella vanhaa tavaraa. Sameahkoa, hapanta. Melkoisen vaatimaton lopputulos taas, mineraalinen.
Fantôme Hermine, vaihteeksi Fantômelta witbier eli blanche d'ici, vain 4,5 %. Poreilevaa, mausteinen tuoksu. Hiilihappoinen on makukin, kuiva, mausteinen. Fantômeksi yllättävän puhdas tapaus. Fantôme Esprit Valdotèn. Tähän Fantômeen lisätty italialaisen Aostan viinirypälekuoria eli mustia. 8,0 %. Sameaa ja vaaleaa. mausteinen, jopa raikas tällä kertaa. Mineraalisuutta löytyy kyllä tästäkin.
Fantôme Phresh Phlavors Skrip's Big Brew. Tässä Fantômessa kollaboraattorina New Jerseyn Springsteen-kaupungista Asbury Parkista ponnistava kiertolainen Phresh Phlavors. Hieman yllättäen nyt parasta ennen 2027. 6,5 %, cayenne-pippuria ja mansikkateetä. Vaaleaa ja utuista. Pippuri tarttuu kitalakeen, maistuu aivan liikaa peittäen kaikki muut mahdolliset vivahteet. Fantôme Special Bitter Sour, 7,0 %, vaalea, hieman samea. Fankinen tuoksu, lievästi hapan. Kuiva kohtuullisen mukava olut, mutta edellisen oluen pippuri tuntuu vieläkin.
Fantôme Double Blaireau de Hotton. Tuplamäyrä on tällä erää viimeinen Fantômen omaperäisistä tuotoksista. 6,5 %, tummahkoa ja sameaa. Hapanta, kynsilakkaisuutta. Ei ole puhdasta, erittäin epämiellyttävää. Paha makuhan näistä Fantômeista väistämättä jäi, mutta se lienee täysin ansaittua ja ehkä siihen Dany Prignon jopa pyrkii. Tälläkin kertaa karistimme Fantômen maut suusta mahdollisimman laadukkaalla kalifornialaisella tuotteella. Nyt vuorossa Monkish Galactic Karaoke, DDH tripla-IPA Torrancesta, tölkitetty 21.1.2025. 10,2 %, Galaxy joko sinkkuna tai ainakin päähumalana. Vaaleaa ja sameaa. Trooppista hedelmää tuoksussa. Bensaa ja ruohoisuutta. Pehmeää ananasta, on kyllä hyvää, tuoretta ja raikasta. Tämä tuli ikään kuin palkintona Fantômeiden läpikäynnistä.
Didko Swamp. Didko on kiovalainen panimo, joka toimii nyt evakossa Hollannin 's-Heerenbergissä. Imperial peated stout, 11,0 %. Tummanruskea, savuinen ja viskinen tuoksu. Pehmeä, aika mukava, tykkään. Cellarmaker Coconut Bulletproof Porter, kahviporteria Pohjois-Kalifornian Oaklandista, 8,0 %. Musta, kahvinen, suffelimaista suklaisuuttakin. Pehmeää on, mutta en erityisemmin vakuuttunut.
Seuraavaksi etelämmäksi Kaliforniaa Paso Roblesiin. Firestone Walkerin DBA on panimon lippulaivatuote, käytännössä vahvempi bitter, 5,0 %. Nyt sitten turboahdettu versio siitä eli Firestone Walker Rye Double DBA 2022. Ruisviskitynnyrissä kypsytetty, ruista lisätty mäskäykseenkin ja vahvuutta saau paljon enemmän. 12,6 %. 28 IBU. ESB:n näköä mahonkisessa kirkkaassa värissä. Pähkinäinen tuoksu. Erittäin samettinen, pehmeä ja täyteläinen, huikea. Barleywine käytännössä tyylisuunta siis. Lisää klassisia variaatioita, nyt Belgiasta marraskuussa julkaistu De Ranke Hop Harvest 2024. 5,5 %, kultainen ja kirkas. Hienot esterituoksut, tuoreutta on, hedelmäisyyttäkin. Oikein hyvää, peräkärrykin mukana.
Primordial Younger Dryas. Primordial on brittiläinen kiertolainen, joka on tehnyt tämän imperial stoutin Beretalla Romaniassa. 11,3 %, 18 kuukautta Woodfordin ruisviskitynnyrissä, paahdettuja kookospähkinäitä lisätty. Mustaa, tynnyri maistuu. Makeaa ja tahmaista, täyteläistä. Sinänsä puhdasta, ei ehkä liian makeaa. Ei tökkinyt liikaa. Sitten hieman huonossa paikassa Herttoniemestä Husky Perkkaa Tropical Lager, 5,0 %. Kirkasta ja kultaista. Puhdasta, vähän hedelmäisyyttäkin.
Philipsin kaupungista Eindhovenista Van Moll The Black Lodge, imperial stout 11,0 %, 50 IBU. Useampia kypsytysastioita, Bunnahabhainin Islay-viskiä, nimeämättömän Speyside-tislaamon viskiä ja vielä Pedro Ximenezin sherryä. Marraskuussa 2024 pullotettu. Mustassa oluessa tuntuu viski kyllä tuoksussa. Kahvisuutta, pehmeää, turvetta, liikaa on aineksia. Ei niin vakuuttavaa, ei ole täyteläistä. Kuivuus on miellyttävää, mutta kokonaisuus jää esim. aiemmasta Primordialista kauas. Massachusettsin Amesburysta Mill 77 Island Time IPA DDH, 6,5 %, Citra, Mosaic ja Simcoe. Vähän vanhempaa kamaa, tölkitetty jo elokuussa. Samea, sitrustuoksua. Vähän vaisuksi jää. Ei mitään ongelmaa sinänsä, mutta ehtinyt ikääntyä jo tuntuvasti.
Tšekistä todella vahvaa stoutia, Zichovec Stout Willett 2023, 14,5 %, kahden vuoden kypsytys. Musta väri, pehmeä suutuntuma. Melko makeaa, lähes siirappimaista. St. Louisin kulttipanimolta villihiivakamaa Side Project Pulling Nails Blend #16, 7,0 %. Aprikoosia ja paikallisia Noboleis Norton -rypäleitä Missourista. Punertavaa, ei vaahtoa. Happamuutta intensiivisesti, maussa myös. Pehmeää ja hedelmäistä, silti kuivaa. Ei mukavuusalueeni tavaraa, mutta ilman muuta erittäin intensiivistä huippulaatua.
Juotavaa olisi ollut vielä jäljellä ja kohtalotoverit taisivatkin jäädä vielä tsekkaamaan lisää. Itselläni tuli kapasiteetti täyteen tässä vaiheessa 30 oluen jälkeen ja lähdin itään kohti Helsinkiä hieman väsyneenä, mutta jälleen uusia elämyksiä rikkaampana. Kiitoksia muille maistajille ja varsinkin oluiden hankkijoille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti