torstai 11. huhtikuuta 2019

Highland Park Tasting @ Leijuva Lahna


Kolme ja puoli vuotta sitten olin Highland Park -maistelutapahtumassa ja jo nyt uudelleen samoissa merkeissä. Tarjolla nyt viisi viskiä, joista neljä ennenmaistamatonta. Tällä kertaa sain houkuteltua paikalle kaksikin kollegaa. Viskisaarnaaja Jarkko Nikkanen oli taas asialla ja mies oli parhaassa vireessään, show pyöri kuin amerikkalaisella televisioevankelistalla keskilännen sydänmailla. Anekdootteja putosi hengästyttävällä tahdilla ja vauhtia otettiin Harald Kaunotukan ajoista asti. Leijuvan Lahnan kabinetti varsin kompakti tila, tunnelma oli tiivis kun 16 maistajaa oli tungettu pöytien ääreen. Paikalla oli kolme Alkon edustajaakin, joiden suuntaan Nikkaselta irtosi katkeranhilpeitä herjoja mm. verkkokauppakuvioiden liepeiltä. Toki myös diletanttibloggaajakin sai osansa.   

Verryttelyviskinä tuttu 12-vuotias, hieman mausteinen hedelmäisyys hallitsee, vienoa savuisuuttakin löytyy eurooppalaisen tammen sherrytynnyritisleestä. Jos sitä ei olisi mainittu, se ehkä jäisi huomaamatta. Valknut varsin samantyyppinen, hieman savuisempi perustisle ja nyt käytössä amerikkalaisesta tammesta työstetyt sherrytynnyrit. Miellyttävästi hieman salmiakkisempi kokonaisuus, vahvuutta 46.8%.

Kolmas tuote Twisted Tattoo oli nyt ensimmäistä kertaa Suomessa virallisesti teisting-ohjelmassa, pariin otteeseen Nikkanen oli sitä testauttanut kentällä yllätystarjontana. Erikoinen tapaus 2/3 Rioja-tynnyreitä sherryn korvikkeena ja 1/3 bourbon-tynnyreitä, 46.7%. Marjainen tuoksu, makeampi kuin Valknut, karviaismarjasta Nikkanen puhui. Tämä oli mielenkiintoinen ja miellyttäväkin, puolet osallistujista piti tätä istunnon parhaana tuotteena.

Kaksi viimeistä Suomen markkinoille suunnattuja single caskeja täydellä tynnyrivahvuudella. Vastavia juttuja on tehty muillekin maille, taustalla oli taannoin tapahtunut Famous Grousen jättitilauksen puolittuminen, jonka takia blendiin suunnitellulle erälle oli mietittävä muuta käyttöä. Sydäntalvi pullotettu vuoden 2017 lopulla, 15-vuotiasta, 61,3%. Jenkkitammessa, varsin kuivaa, puumaiselta maistuu intensiivisesti. Ei ehkä kovin monimuotoinen, mutta tällä kertaa tämä kolahti itselleni parhaiten.

Suomen ensi-iltana sitten Routa, tämä 14-vuotias, 59,5%, Alkon tuleva pullohinta 149€. Ensimmäisen täytön eurooppalainen tammi sherrytynnyrissä, hyvin tumma väri. Tuoksussa nahkaisuutta, rouheva hedelmäinen maku, mausteisuutta monipuolisesti. Tämä oli varmaankin setin täyteläisin ja monimuotoisin, mutta tuntui jo vähän liikaakin aineksia olevan. Erittäin hyvää tietysti tämäkin. Nikkasen mukaan tämä on tällä erää viimeinen Suomi-teemainen Highland Park -tuote.

Ei kommentteja: