lauantai 19. joulukuuta 2015

Highland Park tasting @ Punavuoren Ahven
Lievän tauon jälkeen seuraamassa viskiprofeetta Jarkko Nikkasen show'ta, vieläpä evankelistan itsensä kutsumana. Ardbegin lähettiläänä tunnetuksi tullut Nikkanen on vaihtanut isommalle areenalle n. 20 tislaamoa isännöimän Edringtonin leipiin, mutta pelipaikkana oli edelleen Punavuoren Ahvenen vihreä Ardbeg-huone. 

Käsittelyssä 5+1 Orkney-viskiä: 10, 12, Dark Origins, 15 (Nikkasen henkilökohtaisesta kätköstä), 18 ja 21. Sherrytynnyrikamaa kaikki tyynni, Highland Park hamuaa 10% Britanniaan saapuvista espanjalaisista sherrytammitynnyreistä. 80% vie Macallan. Highland Park oli yksi ehdottomista suosikeistani viskiruuhkavuosinani ja tuntuu edelleen säilyttäneen korkean laatunsa. Eroja näiden yksilöiden joukkoon syntyy iän ohella tammen alkuperästä (espanjalaiset käyttävät myös amerikkalaista tammea, ehkä Missourista, koska Nikkanen mainitsi useamman kerran tämän valtion) ja tynnyrien käyttökerroista. Varsin hienovaraisia erot silti ovat, hedelmäisyys, pippurisuus ja kermainen täyteläisyys aina korostuvat puoleen tai toiseen. Dark Origins on Nikkasen mukaan 11-15 -vuotias, tämä viski ehkä erottui joukosta korkeammalla profiilillaan. Muuten tasapainoisuus ja ehkä hieman tylsäkin laadukkuus hallitsee, taas tulee mieleen mersulla ajelu. Upeaahan se on, mutta välillä kaipaa Lamborghinia tai Ladaa. Tai ehkä nyt Ladaa ei sentään.  


Väkeä oli huone pullollaan ja aktiivista keskustelua syntyi ilahduttavasti. Viskiä tulee edelleen varsin harvoin juotua, mutta nämä sosiaaliset maistelutilaisuudet ovat kyllä erityisen antoisia. Samaa mieltä oli paikalle houkuttelemani kollegani, joka yritti hiostaa Nikkasta epäilevillä kysymyksillään. Vanhana kettuna Nikkanen ketterästi napsi vastaukset kasaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Arde sör lovag, sör lovag nagy-szerü, sör-whisky lovag királyi; Arde szinkronizálni örökösen!