perjantai 18. lokakuuta 2024

Hagström Wee Heavyn julkistus










 Metrojunalla Puotilasta Hakaniemeen ja uudehkoon Bröneriin myöhäiselle lounaalle. Ehdin paikalle ennen Kimiton Jonasia ja muita hagströmiläisiä. Berliner-lautanen naamaan ja kulman taakse Oluthuone Hakaan. Hagströmin skottiale Wee Heavy keitettiin elokuun lopulla ja nyt se oli kypsynyt nautittavaksi. Olen ollut varsin hermostunut ennen aiempia lanseerauksia, varsinkin jos en ole päässyt ennakkomaistamaan tuotosta. En päässyt nytkään, mutta tällä kertaa olin levollisen luottavainen. Ensimmäinen olut Baltic Porter onnistui Kimitolla niin hyvin, että luotto Jonaksen kykyihin oli vahva. Jännitys kyllä pääsi loppumetreillä vielä tihentymään, kun Hakan Will Torrey vielä sääteli hanoja paikalleen ennen maistelua. Kello taisi olla jo 15:40 ennen ensimmäistä nuuhkaisua, siis kutsuvieraiden saapumiseen ja mahdolliseen koko tapahtuman peruuttamiseen jäi aikaa 20 minuuttia.


Upea punaruskea väri, erittäin kirkas suodattamattomaksi olueksi ja hyvä vaalea vaahto. Tuoksussa vahvaa maltaisuutta ja keksimäisiä aromeja. Maku erittäin kuiva, maltainen, lievästi hedelmäinen, mutta ei makeutta ollenkaan. Pähkinää ja keksisyyttä englantilaisen vahvan bitterin tapaan. Huikea hyökkäävä katkeruus jopa Hagströmin asteikolla. Se kestää pitkään ja huutaa välittömästi seuraavaa hörppyä. Juotavuus erinomainen. Kuohkeuttakin löytyy. Olut onnistui taas käytännössä täydellisesti, juuri tällaista lähdettiin hakemaan. Ei siis todellakaan täysin perinteinen tai "tyylinmukainen" wee heavy. Wee heavyn seinät ovat leveät ja katto korkealla, määritelmät jättävät aika paljon tulkinnoille varaa. Tyylin tyypillinen makeus haluttiin hävittää runsaalla katkerohumaloinnilla ja käyttämällä olut erittäin kuivaksi. Tätä kuivuutta hieman kritisoitiin, tietty pyöreys oluesta häviää. Tämän moitteen ymmärrän, mutta kaikkea ei voi saavuttaa painottamalla jotain osa-aluetta. Sen sijaan ehkä hieman kieli poskessa heitettyä vertausta doppelbockiin en oikein saanut kiinni. Yhteisiä elementtejä toki on, mutta eihän doppelbock tällainen humalapommi ole ja ale-hiivakin hyvin tunnistettavissa kuivuudesta huolimatta. Peter Tammenheimon luonnehdinta English wee heavy tuntui kyllä puolestaan hyvinkin osuvalta. Tämä wee heavy on lähellä vahvoja englantilaisia bittereitä ja muita punaruskeita aleja. 


Vieraita tuli mukavasti paikalle, monet ensimmäistä kertaa Hagströmin tilaisuudessa. Keskustelu oli vireää, olut tuntui maistuvan ja Hagströmille varattu ylempi Hakan taso toimi oikein hyvin. Isännät Amit ja Will olivat oikein tyytyväisiä. Suullisen palautteen ohella ensimmäiset nettiin päätyneet arviot olivat hyvinkin myönteisiä. Nyt ei menty riman yli matalimmalta kohdalta, mutta hämmentävästi Hagström tuntuu vain parantavan loikkiaan. Wee Heavya tulee saataville Hakan ohella ainakin Toweriin, Ihmeeseen ja Hämeentielle sekä Kuopion, Oulun ja Turun tuttuihin jakelupaikkoihin. Saattaapa olla jossain liikkeellä pulloversiokin. Itse otettujen kuvien seassa Jussi Kuivilan, Jussi Weckmanin ja Will Torreyn otoksia. Oluthuone Haka, 17.10.2024.


Ei kommentteja: