perjantai 20. lokakuuta 2023

Hagström Baltic Porter, julkistus








 Elokuun lopulla Kimito Brewingilla ikimuistoisin menoin pantu Hagströmin viides olut oli nyt kypsynyt seitsemän ja puoli viikkoa, joten oli jo perinteisen julkistustapahtuman vuoro. Jonas Sahlberg toi edellispäivänä 18.10. täyttämänsä kegit Kaivopihalle muuttaneeseen Kitty's Public Houseen. Ravintolapäällikkö Heikki Ekholm-Röyti oli varannut meille takaosan kabinetin, jossa en ollut ennen käynytkään. Heikki heitti vielä oluen kylkeen tummaa suklaata naposteltavaksi. En ollut päässyt maistamaan olutta etukäteen, joten tuttu jännitys kihelmöi taas vatsanpohjaa. Olin kuullut Jonasin ja Tony Myrskylän makukommentit ja kaikki vaikutti olevan juuri sellaisessa kuosissa kuin suunniteltiinkin. Silti ennakkohermoilusta ei tunnu pääsevän eroon. 


Porteria oli jo kahdessa Kitty'sin hanassa, kun pääsin paikalle. Näytti oikein hyvältä, musta runko, täyteläinen ruskea vaahto päällä. Jo ensimmäinen nuuhkaisu vapautti jännityksestä, täyteläinen kahvisuuden ja tumman suklaan aromi huokui runsaana esiin. Pelkäsin lievästi oluen ylimakeutta, mutta se pelko hälveni jo ennen maistamista. Runsaan paahteinen mallasrunko, erittäin täyteläinen, jopa paksu, mutta matalahiilihappoisena juotavuus erinomainen. Ja Hagströmin ns. talonmaku, eli voimakas katkeruus levisi jälkimakuun vieläkin runsaampana kuin uskalsin odottaa. Eli Hagström onnistui taas kerran erinomaisesti, saatoin rentoutua lopullisesti ja siirtyä nauttimaan juomasta hyvässä seurassa.  


Oluen resepti taisi tulla jo esille keittopäivän jutussa. 8,7 % siis, pohjahiivaporter, mukana paahdettua mallastamatonta ohraa. Katkerona Magnum, muuten pelkästään brittiläistä East Kent Goldingsia, Jonasin mukaan kottikärryllinen. Katkeropitoisuus on noin 100, mutta kun edellisessä ultrakatkerassa Bandwagonissa oli myös 100 IBUa, laitettiin hanalätkään 99. Näin tummassa ja vahvassa oluessa katkeruus ei kuitenkaan aivan yhtä vahvana tule esiin. Vieraat tykkäsivät kovasti ja miksi eivät olisi tykänneet. Tämä projekti oli kyllä yhtä juhlaa alusta loppuun. Peter Tammenheimo otti tuon kuvan, jossa olen Arin ja Jonasin välissä. Kitty's, 19.10.2023. 



1 kommentti:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Valtakunnan kräftkalja-kuplan Kingit jälleen mielipuuhassaan, steppaamassa stagella korkian aateliston pällistellessä; voihan saatana!