perjantai 20. lokakuuta 2023

Fiskarsin olutillallinen @ Tower Tripla










 Osallistuin Fiskarsin panimon olutillalliseen Triplan torniravintolan kolmannessa kerroksessa. Paikalla olivat Fiskarsin kantavat voimat Jenni Danielsson ja Jari Leinonen, jotka kertoivat illallisen juomista. Kusti Ollikainen esitteli ravintolaa yleisemmin ja keittiömestari (jonka nimi pääsi menemään ohi) tarinoi ruoka-annoksista. Homma lähti käyntiin rauchbierillä Sepän Shavu, jota olinkin ehtinyt jo hanasta kokeilemaan Towerin Lounge Barissa, joka tunnettiin aiemmin nimellä Sieni, Pasilan aseman pääaulassa. Esikuvana on ollut Bambergin savupanimoista ehkä se tyylikkäin, eli Spezial. Ei siis tunnetumman Schlenkerlan tyrmäävää voimaa. 5,5 %, savukinkkua tuoksussa. Maku on kevyempi, puhdas. Tämä on tehty Vantaan Nikinmäestä siirretyllä Suomenlinnan laitteistolla, joten Fiskarsin pöpöpuolen eliöt eivät ole tässä päässeet liikkeelle. Riimiporosiivut sopivat tähän harmonisesti.


Kakkosoluessa päästiin sitten villimmälle puolelle. Foeder One Blaufränkisch Saison ennestään kokeilematon hybridi-saison, johon puristettu mukaan itävaltalaista Blaufränkisch- ja Pinot Gris -rypäleitä. 7,6 %, käymisastiana tamminen viinitynnyri. Suhteellisen hapan tuoksu, maku tässäkin hillitympi ja hedelmäisempi. Varsin kuiva olut. Lampaan kare ei ehkä ole omia suosikkiruokiani, mutta annos oli varsin ravitseva ja vaivattomasti tuli syötyä.


Jälkiruokia oli kahta lajia, ensimmäisenä koivunmahlasorbetti. Sen kanssa nautittiin Virvatuli-metsämarjasouria, joka puolestaan oli tuttua tavaraa. 5,2 %, ruusunmarjaa, tyrniä, vadelmaa ja karpaloa. Ei varsinainen kettle sour, vaikka mäskiä hapatettu, mukana myös maitohappobakteereja. Karpalo hallitsi puolikuivaa hieman nihkeää makua. Vahva Changeling on jäänyt ennen testaamatta. 10,3 %, pohjaoluena imperial pils, kyseessä siis villihiivalager, hehe. Rypäleitä sekaan, vuoden kestänyt prosessi. Täyteläinen hapan olut, aika mukava juotavuus. Toinen jälkiruoka oli jonkinlainen ruiskeksi-variaatio mille feuillesta. Oikein hyvää oli ja olut sopi hienosti kylkeen. 


Tämähän ei ollut varsinaisesti ydinosaamisalueeni tapahtuma, edes oluiden osalta, mutta oikein miellyttävä kokemus kaikin puolin. Tällaiseenkin olisi kiinnostavaa perehtyä enemmän, mutta aikaa ja muita resursseja on niin kovin rajallisesti. 



Ei kommentteja: