sunnuntai 19. tammikuuta 2025

Hagström Pacific NEIPA, julkistus












Hagströmin 12. olut julkistettiin poikkeuksellisesti Helsingin ulkopuolella. Tapahtumapaikaksi valittiin oluen tekopaikka Factory Brewingin taproom Keravan Savion Klondyke-talossa. Menimme Ari Nyforsin ja Rik Poppiuksen kanssa paikalle hieman etuajassa, jotta ehdimme syödä taproomin pizzat. Hapanjuuri-Diavolassa oli mukavasti tulista potkua, paksuhkot reunat, mutta keskusta ei ollut onneksi napolilaista puuroa vaan hyvinkin rapeaa. Sitkoa erinomaisesti, käsin syönti onnistui hienosti. Samalla maistelimme Etkon uutuudet, Bonnie- ja Clyde-nimiset sessio-NEIPAt.


Sitten olikin aika testata itse pääasia. Olimme Arin kanssa kokeilleet olutta kolme päivää aiemmin, mutta astiointi hiilihapotuksineen muuttaa vielä olutta. Hyvin vaalea väri, päämallas oluessa on Simpsonsin Low Colour Maris Otter. Maris Otter täyttää muuten 60 vuotta tänä vuonna, se on kova ikä mallaslajikkeelle. Vehnä ja kaura takasivat oluen sameuden. Tuoksussa Azaccan tuomaa sitrushedelmäisyyttä, Motuekan aprikoosia, persikkaa ja kiiviä sekä Galaxyn tuomaa ananasta. Näillä kolmella humalalla Tyynen meren eri puolilta tavoiteltiin monipuolista sumukaljan mehuisuutta ja se tuntui toimivan hyvin. Ehkä hieman makeampaa kuin kolme päivää aiemmin. Katkeruutta oluessa on 85 IBUa, varsin vahvasti siis Hagströmin tapaan. Katkeruus tulee nopeasti hedelmäisyyden rinnalle, mutta ei kuivata olutta niin paljon kuin joissakin aiemmissa Hagströmeissä. Mutta peräkärry on erittäin pitkäkestoinen ja se tekee oluesta oikein miellyttävän. Tätä haettiin ja varsin onnistuneelta lopputulos vaikutti. Lallemandin Verdant IPA -hiiva käytti oluen 7,7 prosentin vahvuuteen ja täyteläisyyttä tuntui olevan riittävästi. 


Kutsuvieraita alkoi saapua tasaiseen tahtiin, osa oli hieman harhaillut ensin Klondyke-talon onkaloissa. Ensimmäiset palautteet olivat positiivisia, oikeastaan yllättävänkin myönteisiä. Merkittävän moni löysi oluesta lakritsaisia vivahteita. Niin moni, että havainto on varmaan oikea. Jokin raaka-ainekombo tuottaa siis jotain sellaista. Itse havaitsin lievästi öljyisiä tai bensiinimäisiä aromeja. Yllättävän moni jaksoi tulla paikalle, vaikka pitkä matka oli joillekin kutsutuille ylitsepääsemätön este. Olutta tulee kuitenkin varsin kattavasti Helsingin laatubaareihin, ainakin Juovaan, Hakaan, Olarin Panimolle, Cafe Pacificoon ja Ihmeeseen. Olutta myytiin Klondykessa myös growlerissa mukaan otettavaksi.


Kesken julkistustilaisuuden taproomiin pölähti yllättäen etuajassa bussilastillinen hyvinkääläisen Crafters-baarin asiakkaita. Tämä hieman hämmensi hetken, mutta hyvinkääläiset asettuivat panimon puolelle omaan maistelutilaisuuteen. Toki osa ehti maistella Hagströmiäkin. Jossain vaiheessa ponnahdimme lavalle isäntäpanimon Jan Grehnin ja Jirka Ordénin kanssa lyhyesti esittelemään olutta ja yhteistyöhanketta. Yhteiskuva on Pekka Hyttisen ottama. Taproom oli auki klo 20 asti ja aika hurahti nopeasti. Kerava, Factory Brewing, 18.1.2025.

2 kommenttia:

SampoM kirjoitti...

En ole tuota oluttanne vielä maistanut, mutta voiko lakritsisuus tulla Azaccasta? Muistan kun ekan kerran join Azaccaa missään tietoisesti (Founders Azacca IPA) ihmettelin laku-/anismaisuutta, mutta googlauksen perusteella ei pitäisi kyllä kuulua Azaccaan. En tiedä oliko virhemaku, mutta hyvää se oli!

Ari Juntunen kirjoitti...

Mielenkiintoista, Azacca sitten todennäköisin aiheuttaja.