sunnuntai 20. huhtikuuta 2008

Don DeLillo: Libra

1988 ilmestynyt fiktiivinen kuvaus John Kennedyn murhasta. DeLillon versiossa Sikojenlahden fiaskosta katkeroituneet, Kuubaan jääneitä bisnesmahdollisuuksia takaisin haikailevat CIA:n liepeillä toimivat tahot suunnittelevat Kennedyn ampumisen. Monitahoiset ja hienovireiset harkitut johtolangat osoittaisivat ampumisen takana olleen Fidel Castron. Kennedy-provokaatio johtaisi sitten uuteen paremmin toteutettuun hyökkäykseen Kuubaan. Näillä CIA-miehillä, mukana mm. JFK-leffasta tuttu Guy Banister, ei ollut tarkoitus tappaa Kennedyä, järjestää vain ampumavälikohtaus. Homma kuitenkin lähtee käsistä.

Juoni tuntuu näin kerrottuna kaukaa haetulta, mutta DeLillon kertomana se on täysin uskottava. Tarina hypähtelee attentaatin suunnittelun ja syntipukiksi valitun Lee Oswaldin vaiheissa. Oswaldiin perehdytään kunnolla, kouluvuodet New Orleansissa ja New Yorkissa, merijalkaväessä Japanissa, U-2 -vakoilukone ponnahtelee esiin. DeLillolla on tarkat taustatiedot mm. Oswaldin vaiheista Helsingissä ennen loikkausta Neuvostoliittoon. Oswald rekisteröityi ensin Torniin, mutta siirtyi sitten halvempaan Klaus Kurkeen. DeLillon mukaan Oswald katsoi Suddenly-leffan, jossa Sinatra yrittää ampua presidentin. Ilmeisesti elokuvasta oli tv-esitys Dallasissa lokakuussa 1963. Eri aikatasolla romaanissa CIA:n tutkija kirjoittaa 80-luvulla lopullista selvitystä murhasta. Nämä osat ovat hieman alleviivaavia ja turhaa jälkiviisautta.

DeLilloa en ole ennen lukenut, kyseessä on kai enemmän tavanomainen mainstream-skribentti kuin jännitys/rikossenttari. Hyvin DeLillo kuitenkin pärjää, ilmeisesti itse James Ellroy inspiroitui Librasta kirjoittamaan samoista tapahtumista American Tabloidin. Hieman tavanomainen lopputulos kuitenkin, mitään kovin hämmästyttävää tai haltioittavaa ei lukija koe. Kovin vakuuttavasti suunnittelun kohteena ollut Secret Service -miehen haavoittaminen ei muutu harkituksi presidentin murhaksi. Mutta ehkä todellisuudessa esiintyi myös yhtä vaikeasti hahmotettava tapahtumaketju.

Ei kommentteja: