keskiviikko 31. elokuuta 2011

Óskar Jónasson: Reykjavík-Rotterdam

Toiminnallinen islantilainen suuren budjetin rikoselokuva, kaikkeen sitä törmääkin, rahoitus varmaan järjestynyt ennen finanssikriisiä, ensi-ilta lokakuussa 2008. Fokuksessa alkoholin (Koskenkorva Vodka) ja huumeiden salakuljetus Rotterdamista Reykjavikiin. Islannissa on tietysti pienet piirit elokuvassakin, pääosaa esittää Baltasar Kormákur, jonka ohjaaman tulkinnan maan tunnetuimman rikoskirjailijan Arnaldur Indriðasonin romaanista näin viime talvena. Indriðasonkin tässä mukana käsikirjoittajana. Varsin karuja näkymiä, tämä on väkivaltainen gangsterileffa, jossa caperin aineksia, mutta liian löyhästi. Tapahtuu suurelta osin rahtilaivalla, mutta juuri siellä jännite laskee pahiten. Parhaat osat sijoittuvat Reykjavikiin, Rotterdamin osuus melko vähäinen. Huumoria vähän, mutta Jackson Pollockin maalauksen vaiheista sitä hieman irtoaa. Henkilöhahmot yksiulotteisia, mutta naiskauneuttahan Islannista on aina löytynyt, tässä vakuuttaa naispääosan Lilja Nótt Þórarinsdóttir. Elokuvasta tekeillä jenkkiremake, jonka ohjaajana arvoituksellisesti Kormákur, eikä Jónasson.

tiistai 30. elokuuta 2011

Keystone Solar Brew, real ale

Rautatieaseman laatubaarissa kevyttä brittiolutta (3,8%) riilinä. Hieman nahkea pihkainen kokonaisuus, ei selvästikään parhaassa kunnossaan, jos ei pilallakaan. Yllättävän mausteinen ja karvaan humalainen golden ale, hedelmäinen raikkaus puuttuu totaalisesti. Aurinkoenergialla pantu olut saattaa olla orgaaninenkin, ikävä kyllä, sen verran nihkeä fiilis tuotteessa on. Riilin perinteiset vahvuudet pehmeys, intensiivisyys ja monimuotoinen vivahteikkuus tästä puuttuvat leimallisesti. Makua tosin on yllättävänkin runsaasti näin kevyessä sarjassa. Helsinki, Pullman, 30.8.2011.

Hornbeer Black Magic Woman

10%, savuinen ja paahteinen. Hyvin tervainen, jota ehkä voimakas humalointi korostaa, kuivahko vahva tumma olut. Tämä toimii varsin hyvin rauchbierin, imperial stoutin ja black IPAn välimaastossa. Savuisuus ehkä kääntyy rauchbieristä liikaa skottiviskitynnyrikypsytetyn oluen suuntaan, mikä ei ole nykyään minun kirjoissa hyvä asia. Mieluummin Bamberg kuin Islay, vaikka 25 vuotta sitten ajattelin toisin. Erinomainen ajatuksia herättävä olut. Nimen Santana-viittaus hieman halpa, parempaakin inspiraatiota panijoilta voisi odottaa, kuten Grassrootsin Dick-surrealismi. Helsinki, Pikkulintu, 30.8.2011.

Southern Tier 2xIPA

Tämän Upstate New Yorkin panimon oluita on mukavasti tuotu Eurooppaan. 8,2-prosenttinen tupla-IPA on hieman samea, appelsiininen, lähes greippinen, ei horjahda juuresmaisuuteen. Katkeruus on monien tupla-IPOjen tapaan hillitympää, niin tässäkin. Tarjoilulämpötila aavistuksen liian kylmä, imho. On tämä silti huippukamaa, tällaista voisi juoda arkioluenakin säännöllisesti. Helsinki, Pikkulintu, 30.8.2011.

Hornbeer DryHop, hanaversio

Tämä Amarillo-lager alkoi pullomuodossa tökkimään äskeisen Leskisen katkerofestivaalin melskeissä. Siksi halutti vertailla isomman astian vaikutelmaa. Hyvin hedelmäinen, tässä tuore hedelmä leikkaa humalan saharatyyppistä hiekkaista kuivuutta nautinnollisempaan suuntaan ja kokonaisuus on parempi. Varsinkin edellisen mutaatio-oluen jälkeen jytisee mukavasti. Helsinki, Pikkulintu, 30.8.2011.

Grassroots Do Saisons Dream of Electric Yeast?

Philip K. Dick -vaikutteisesti nimetty tummahko olut, mutta ei tässä Blade Runner -flow'hun päässyt. Epäilin väristä, ettei kyseessä olisi saison, mutta belgihiivaa kyllä on havaittavissa. Pihkaa ja leipäistä paahtomallasta. Makeahko kokonaisuus. Varsin ristiriitaiset ainekset siis kasassa, jotain varsin voimakkaita mausteitakin tuntuu. Tämäkin 7%, baarimestarin mukaan punaviinitynnyrissä kypsytettyä. Ei tämä erityisemmin innostanut, kuivempi ja selväpiirteisempi olut on enemmän mieleeni. Helsinki, Pikkulintu, 30.8.2011.

Left Hand 400 Pound Monkey

Lähes kaikki pääkaupungin riilibaarit näyttivät täyttäneen pumppunsa Exmoorin Silver Stallionilla, jonka ehdin tsekata jo sunnuntaina Oulussa. Helsinki-illan orastaessa ei sitten vaihtoehtoja kannattanut enempää pohtia, vaan ponnahtaa Vuosaaren metroon. Puotilan lähiöbaari ei yleensä uusia kokemuksia etsivää maakuntamiestä petä, eikä tehnyt sitä nytkään, vaikka edellisestä vierailusta vain pari viikkoa. Lähes kirkas amerikkalainen pale ale, 7%, hyvä hedelmäinen runko. Voimakas, mutta ei jenkkiasteikolla mitenkään äärimmäinen kuitenkaan. Raikkaampikin voisi olla. Jotain hieman epämiellyttävää tässä on, ei oikein kolise. Helsinki, Pikkulintu, 30.8.2011.

maanantai 29. elokuuta 2011

Jouko Lehmuskallio: Rokki Diggari

Unohduksen armeliaaseen (?) laaksoon päätynyt musiikkielokuva vuodelta 1981. Yle yritti ohjelmatiedoissaan häveliäästi peitellä elokuvan tittelin kirjoitusvirhettä, mutta erilleenhän yhdyssana on alkuteksteissä kirjoitettu. Mielenkiintoinen ajankuva 80-luvun alusta, uuden aallon akteja vältellään aktiivisesti, mutta kyllähän nämäkin hahmot esillä silloin olivat. Pave Maijasen Mistakes pukkaa rainan käyntiin todella puuduttavasti, jo toisen kappaleen kohdalla meinaa torkahdella. Omalaatuinen kehyskertomus jostain pakkotyölaitoksesta, josta viiksekäs nimihenkilö karkaa Spriten pullotuslinjan rutiineja. Sitten juoksennellaan ympäri Helsinkiä. Onneksi musiikki on selvästi etualalla ja se paraneekin huomattavasti Hurriganesin heittäessä I Will Stayn, Bourbon Streetin ja pari muuta piisiä. Ei vaan tainnut bändi olla parhaassa iskussaan ja harmittavasti kuvan ja äänen laatu ovat juuri tässä kohti heikkoja. Sekin osa-alue paranee Sleepy Sleepersin päästessä lauteille, mukana myös Tiina Tiikeri. Tässä onkin varmaan elokuvan kulminaatio, alamäki alkaa Ronski Gangin mukana tasapaksujen rokkistandardien kautta, Ronskin bändissä näkyy olleen suomenkielinenkin solisti. Vielä huonompaa seuraa Einin pop-balladien myötä ja pohjakosketus tulee todella surkean Kojon pitkässä osuudessa. Jonkinlaista Peter Frampton -kopiotakohan Kojosta yritettiin tuohon aikaan rakennella? Kitaristina kaitaposkinen T.T. Oksala. Piirpauke ei tunnelmaa paranna illallisseurana ja joku Boppin' Pete ja Aikka Hakalan Falcons ovat epätoivoisessa saumassa nekin. Pientä loppunousua tulee Hurriganesin eri keikan paremmalta taltioinnilta, sateinen ja kylmä kesä taisi olla, Remukin soittaa rotsi päällä. Sleepy Sleepers laulattaa vielä yleisöä Kaljaa kioskeihin -utopiafantasialla ja siihen elokuva olisi pitänyt lopettaakin. Pave Maijanen oli kuitenkin varmaan ohjaajan kaveri, sillä lopputekstien jälkeen seuraa vielä puistattavan hirveä Paven balladi.

sunnuntai 28. elokuuta 2011

Great Divide Yeti

Hyvin paksu lähes kymmenprosenttinen kahvinen stout Coloradon Denveristä, Leskisen katkerofestivaalin jäännösten tarjonnassa epätyypillisempää mustaa olutta. Kuivaa paahtomallasta viimeisen päälle. IBU-katkerolukema on tanakasti 75, mutta tässä muiden ainesten intensiteetissä katkeruus ei pääse korostetusti esille. Voimakkaan täyteläinen ja hedelmäistä makeuttakin löytyy monimuotoisessa makukartassa. Varsin mainio juoma kaikin puolin. Oluthuone Leskinen, 28.8.2011.

Exmoor Silver Stallion, real ale

Mitä ilmeisimmin viimeinen hellepäivä Oulun kesässä ja kaupungin real ale -tarjontakin on sopivasti elpynyt keskikesän tauostaan. Exmoorin panimo on Somersetin Tauntonissa, Cornwallin niemimaan sisäosissa, Bristolin ja Exeterin puolivälissä. 4,3 -prosenttinen bitter on leipäinen, syntyy hieman hapankin vaikutelma, mutta ei tämä pilalla kuitenkaan ole. Jotain mausteisuutta ja aika voimakas humalan takapotku. Toisaalta pehmeää, mutta toisaalta aivan paras elastisuus tästä tuntuu puuttuvan. Ei säväyttänyt kokonaisuutena. Oluthuone Leskinen, 28.8.2011.

Sinebrychoff Karhu Ruis

Koff tuntuu vallan villiintyneen loppukesästä, jo päivän kolmas uutuus Keravalta. Tämä on aiempia tummempi ja Nikolain tapaan suomalaistrendikkäästi suodattamaton.  Saksalaisilla on roggen-niminen mukava oluttyyli, se on ruismaltaalla ryyditetty vehnäoluen tapainen ale. Tämä on taas ruismaltaalla sävytetty tuttu ja turvallinen tärkkelyslager. Ulkonäkö on kuin suomalaisessa teollisuusjouluoluessa ja makukin samantapainen, eli sitä ei oikeastaan ole. Hiilihappoa runsaasti, jonkinlaista leipäistä mallasta, mutta maku on lähes toivottoman vetinen, siitä ei meinaa saada millään otetta. Hävettää asua maassa, jossa kansalaisille tarjotaan tällaista oluen nimellä. Ostopaikka Kajaani, K-Citymarket.

Sinebrychoff Nikolai Vuosiolut 2012

Koff näyttää rakentelevan sarjaa Nikolai-brändin vuosipainoksista. Tämänkertainen, siis kakkososa, nostaa hieman odotuksia alaotsikollaan "suodattamaton kellariolut". Olut on samea, mutta maultaan jäädään kauas tyylisuunnan frankenilaisista esikuvista. Koffin ehkä kannattaisi harkita baarijakelua isommissa astioissa erikoisoluistaan. Makeaa mallasta maussa, mutta myös metallisuutta, pehmeys ja katkeruus puuttuvat. Kokonaisuus on varsin vaisu, vaikka yrittäisi ottaa ymmärtäväistäkin asennetta. Vehnän käyttö tässä tyylilajissa oudoksuttaa. Perle-humalaa annosteltu aivan liian säästeliäästi, mutta tärkkelyksestä ei ole maltettu luopua tälläkään kertaa. Pakkauksen tarjoiluehdotuksessa puhutaan pullosta, mutta olut tavoitti minut tölkkimuodossa. Ostopaikka Kajaani, K-Citymarket.

Sinebrychoff Fingerpori Bisse

Tamperelainen Koskipanimo teki äskettäin Fingerpori-nimistä hanalageria. Nyt brändi näkyy siirtyneen Koffille, Fingerpori-taiteilija Jarla on tietenkin bisnesmiehiä. Plevnan olut oli vaisuhko, mutta selvästi luonteikkaampi kuin tämä. Makeahkoa nahkeaa hedelmäisyyttä, mallas ja humala heikosti esillä. Pakkauksessa kevyttä hilpeyttä, korkissa lukee "avataan tästä". Etiketissä Heimo Vesan pää, hahmonhan on väitetty etäisesti muistuttavan erästä varsinkin netissä toimivaa helsinkiläistä olutvaikuttajaa. Takapuolen puhekuplassa lukee "ole ruskean juoman ritari". Selvästi suunnattu kuluttajasegmentille, jota ei oluen maku kiinnosta. Keravalaisten markkinointikoneisto varmaan tietää, että Fingerporiin viehättyneet ovat sellaisia. Ostopaikka Kajaani, K-Citymarket.

perjantai 26. elokuuta 2011

Barcelona - Porto 2-0

Monacon steriilillä stadionilla nykyään pelattava Super Cup on jonninjoutava harjoitusmatsi, voittopokaali ei voi ketään vähempää kiinnostaa. UEFAn edustustapahtumaan joukkueilla on tietysti paineet peluuttaa parhaita pelaajiaan, mutta nyt Pique ja Puyol poissa. Porto innokkaampi alussa, Barcelona ei viitsinyt prässätä. Ei tilanteita, ei taklauksia, ei asennetta. Barcelona sai vähän henkeä jatkossa ja 39. minuutilla Portolta lahjamaali, Guarinin syöttö taaksepäin suoraan Messille, joka rankaisi. Tunnin kohdalla Barcelona otti peliin mukaan uuden chileläishankinnan Alexis Sanchezin. Muuta mainittavaa ei juuri toisella jaksolla tapahtunutkaan, mutta Fabregas sentään nähtiin lopussa kentällä kirmailemassa, pääsi tekemään maalinkin Messin tarjoilusta.

torstai 25. elokuuta 2011

Schalke - HJK 6-1

Schalke odotetusti paljon vahvempi Gelsenkirchenissä kuin Helsingissä, mukana nyt Fuchs, Farfan ja Raul. HJK:lla sama miehistö ja yhtä ennakkoluuloton asenne. Pukki sai avopaikan heti alussa, harhautti Höwedesin, mutta ohi meni. Sorsallakin tekopaikka, Fährmann torjui. Schalke piti palloa, mutta ei kovin näyttävästi. Rafinha kaatoi laatikossa Raulin 14. minuutilla, Huntelaar kiskoi pilkulta kovaa Wallenin käsien kautta sisään. HJK hyökkäsi entistä enemmän, Pukin kantapääkikasta Sorsa sai pallon luukulle, mutta Sadik ja Bah eivät osuneet palloon. 20. minuutilla Pukilla tyhjä maali edessä, toppari Matip torjui. Jatkotilanteesta Pukki rakensi Bahin avulla upean kuvion, seinäsyöttö Ringin kautta vapautti Pukin maalipaikkaan, tarkka alanurkkasijoitus ja nyt syntyi arvokas vierasmaali. Ja todella kaunis. HJK:n olisi kannattanut tässä hieman löysätä, mutta Ring rakensi vielä paikan Sadikille, olisi pitänyt onnistua. Huntelaar rankaisi, huijasi laatikossa Lindströmin ja täräytti maalin kattoon. Jatkossa vielä kolme Schalken hyökkääjää yksin läpi, mutta onnistuivat sähläämään. Rohkeaa peliä HJK:lta, mutta jo hieman tyhmänrohkealta tuntui, odotukset tauolla hieman pahaenteiset, jos HJK ei saa hidastettua peliä.

Ja niinhän siinä kävi, tuntui että kaikki HJK:n pelaajat saivat jonkin lamaantumispistoksen tauolla. Hirveitä puolustusvirheitä toisen jakson alkupuolella. Kansikas repi Farfanin nurin boksissa, Huntelaar pisti pilkulta taas samaan kohtaan. Holtbyn keskityksestä Papadopoulos ratkaisi pelin helposti pukkaamalla vartioimatta. Huntelaar ohjasi viidennen kevyesti Farfanin keskityksestä. Vasta 79. minuutilla HJK:n ensimmäinen paikka, Sorsan pystysyötöstä Pukki irti, vähän ohi. Loppunumerot Draxler Marican syötöstä. Sorsa vielä kiskaisi yliajalla, Fährmann torjui. Litmanen ei tullut mukaan, Raul hyvin näkymätön, yksi historian yliarvostetuimmista pelaajista. HJK:lta raikasta yritystä, mutta tämä vieraspeli menetettiin naiivilla kokemattomuudella.

Matti Yrjänä Joensuu: Harjunpää ja rakkauden nälkä

Joensuu piti ennen tätä 1993 ilmestynyttä paksuhkoa romaania seitsemän vuoden tauon. Romaanista tehdyn tv-sovituksen olen nähnyt ainakin osittain, sen verran tutulta naisten asuntoihin vempeleellä murtautuva päähenkilö tuntui. Joensuun tyyli on aika lailla ennallaan, Harjunpää ja muut poliisit osittain taustalla kun fokuksessa päähenkilö taustajoukkoineen ja uhreineen. Teos on siis aiempia noin neljänneksen laajempi ja jonkinlaisena tyhjäkäyntinä runsaus tuntuukin. 90-luvun jättilama heijastuu ihmiskohtaloissa, Viron ja Venäjän muutokset näkyvät epäsuorasti, mutta Ladalla rikospoliisit ajelevat edelleen. Tosin yksi Golfkin on ja Fordien hankkimista suunnitellaan. Harjunpään fyysinen isä ilmaantuu dementoituneena hämmentävästi kuvioihin, muistaakseni Harjunpään vanhemmista ei aiemmissa romaaneissa ollut kuin korkeintaan lyhyitä viittauksia. Poliisin korruptio ei myöskään aiemmin ollut näin räikeänä esillä, voisi jopa kuvitella Joensuulle tulleen poliisin sisällä ikävääkin palautetta. Yleisluontoisempaa organisaatiopolitiikkaakin käsitellään, Harjunpäätä uhkaillaan siirrolla järjestyspoliisiin. Muutama farssimainen välikohtaus, mutta kokonaisuus on realistisen apea tunnelmaltaan. Ei nouse Joensuun parhaiden tasolle.

keskiviikko 24. elokuuta 2011

North Coast Acme IPA

Pohjois-Kalifornian suomalaiskaupungin Fort Braggin ihmepanimon IPA nautittavissa Perämeren rannalla, globalisaation syklit ovat arvaamattomia. Acme viitannee mm. sarjakuvista tuttuihin fiktiivisiin brändituotteisiin, A  Company Manufacturing Everything. Tämä on asianmukaisesti kovin hillitty tapaus, lähes englantilaista understatementia. Pehmeää mallasta, vähän hedelmää, 6,5%. Katkeroa on kevyesti sitäkin, mutta intensiivisen pitkäkestoisesti. Brittityyppistä keksiä, ehkä vähän pähkinäisyyttäkin. Oluthuone Leskinen, 24.8.2011.

Great Divide Hercules Double IPA

Toinen tuttu coloradolainen, tämän panimon ulkopuolella Denverissä olen käynyt kuikuilemassakin, mutta ei ollut hanahuone auki. Tupla-IPAssa on uhkeat strategiset mitat, 10%, 85 IBU. Tuoreus ja raikkaus ovat etäisempiä havaintoja tuotetta näin kaukana valmistuspaikasta nautittaessa. Harvinaista tasapainoa oluessa kuitenkin on jopa näinkin äärioloissa. Sitrusta, pihkaa ja humalaa, hieman alkoholiakin, mutta silti miellyttävässä paketissa. Oluthuone Leskinen, 24.8.2011.

Avery India Pale Ale

Ennestään useammasta yhteydestä tuttu coloradolainen olut, mutta ei ole Ouluun aiemmin rantautunut. Viikonlopun katkeruusbakkanaalin jäämistöä on vielä jäljellä. Tämä on pehmeän trooppisen hedelmäinen perus-IPA, vain 6,5%. Kukkaista ruohoisutta, katkeroa keitossa on kevyemmin ja sitruskaan ei kovin ärhäkkää, silti mukavaa laatukamaa. Nykyisessä ylikuumentuneessa tarjonnassa ei oikein herätä huomiota. Pullon kyljessä tyylikäs kartta vanhasta IPA-reitistä Britanniasta Intiaan Hyväntoivonniemen ympäri. Oluthuone Leskinen, 24.8.2011.

tiistai 23. elokuuta 2011

Villarreal - Odense 3-0

Mukava nähdä ensi kerran Odensen futisjoukkueen pelaavan, kun satuin tekemään ensivierailunkin kaupunkiin viime kuussa. Odense pystyi kukistamaan pienen espanjalaisjätin kotikentällään 1-0. Vila Realin käpykylässä +31 C lämmintä, Villarrealin Suomen Fan Clubin banneri taas parhaalla paikalla. Matsissa mielenkiintoisesti kentällä kaksi entistä ManU-pelaajaa, Villarrealin Giuseppe Rossi ja Odensen Eric Djemba-Djemba. Villarrealin Marchena ei avauksessa. Odensen penkillä tutun näköinen hahmo, vanha stara Thomas Helveg apuvalmentajana. Odense totaalisesti puolustuskannalla, ei yhtään tilannetta, ei edes yhtään järjestelmällistä hyökkäystä. Villarreal loi kohtuullisesti tilanteita, mutta viimeistely hieman löysää ja Bayernin entinen reservikoppari Wessels hoiti loput. Sennalta hyvä vapaapotku ja Rossilla useita tilanteita, mm. suora veto matalasta kulmasta vähän yli. Odensen rimpuilu loppui 50. minuutilla, Nilmarin keskityksen Rossi survoi Wesselsin kautta sisään. Odense hieman heräsi, sai aikaan laukauksen kohti maalia, mutta se jäi ottelun ainoaksi. Peli muuttui rikkonaiseksi, mutta upea maali 66. minuutilla Canin pitkä syöttö keskelle, Rossi ohjasi suoraan volleysta sisään. Odensen Kadrii otti punaisen toisesta varoituksesta, toisessa tilanteessa rikottu Borja Valero provosoitui turhaan skottipusuun ja otti suoran punaisen ansaitusti. Lopullisen ratkaisun Wessels imaisi 82. minuutilla sisään tulleen Marchenan löysästä kudista. Odense sortui passiiviseen taktiikkaan, HJK:n kannattaa ottaa oppia tästä, miten ei kannata torstaina Gelsenkirchenissä pelata.

Olvi 6.12.

Olvi yrittää ottaa kaikkea irti olemalla muka ainoa itsenäinen suomalaispanimo, vaikka sehän on pelkästään suurin (ja vanhin) sellaisista. Nyt kansallismielisyys alkaa mennä jo äärilaitaan, kun elokuussa julkaistavan oluen nimi on joulukuun itsenäisyyspäivä ja vaakuna-aiheita tölkin kyljessä. Olvi on viime aikoina vaihtanut vain pakkauksiaan koskematta itse olueen ollenkaan. Nyt taitaa olla käsissä aivan uusi olutkin. Tämä on peruslageria tummempaa ja pastöroimaton, jopa tärkkelys on silpaistu pois, kyseessä siis täysmallasolut. Hieno homma. Maussa on pehmeyttä ja tuoreutta, jota harvemmin suomalaisessa teollisuuslagerissa tapaa. Pähkinäistä ja hieman makeaa mallasta on mukavasti, mutta ei kuitenkaan täyteläisesti, siitä pitää huolen 4,7-prosentin kauppakatto. Humalaa on hyvin hillitysti, mutta on kuitenkin. Ilman muuta Olvin parhaita uutuuksia pitkään aikaan, ehkä nousee panimon kaikkien aikojen parhaiden joukkoon. Yhtä nautinnollisen pehmeää suomalaista lageria en muista viime aikoina juoneeni. Ostopaikka Oulu, Välivainion K-Supermarket.

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Tay Garnett: The Postman Always Rings Twice

Ensimmäistä Hollywood-versiota James M. Cainin klassikosta on totuttu pitämään vaisuna. Ei se kunnolla toimikaan film noirina aiheesta ja John Garfieldin voice-overista huolimatta. Jotain tenhoa elokuvassa silti on, ehkä Lana Turnerin viehätyksen ansiosta. Garfieldin putoaminen käy väistämättömän selväksi kameran nuollessa ensi kerran Lanan sääriä. Double Indemnityssä kaikki toimi paremmin, mutta kohtalon kylmän kouran ote puree kyllä tässäkin. Hikisen huoltoaseman muuttuminen raikkaaksi biergarteniksi lähes hilpeää. Audrey Totterin rooli harmittavan lyhyt. Uskonnollispaatoksellinen loppu kaikkein heikoin osa, mutta kokonaisuutena elokuva on hieman mainettaan parempi.

Blake Edwards: The Pink Panther

Edwardsin ensimmäisessä pantterileffassa on samanlaista viihteellistä glamouria kuin Stanley Donenin samanaikaisissa komediatrillereissä Charade ja Arabesque. Miljööt ovat eurooppalaista luksusta, tässä Cortina d'Ampezzo, ja naiset samanlaista sofistikoitunutta laatua: Claudia Cardinale ja Capucine. Peter Sellersin Clouseau on lähes sivuhenkilö, joka tulee mukaan enemmän vasta jälkipuoliskolla. Juoni on pelkkä tekosyy ja farssin vauhti kiihtyy loppua kohti. En ole aiemmin erityisen innostunut tästä, eikä kolahtanut nytkään kunnolla. Mukava elokuvaa on silti aina seurata.

Amager Rated XxX, pulloversio

Tämä olut kolahti todella kovaa hanaversiona kuukausi sitten Kööpenhaminassa. Nyt edessä väistämätön pettymys, ei vaahtoa, tuoreus puuttuu. Todella katkeraa humalaa, mutta hedelmäisyys jää taustalle. Tunkkaisuus korostuu, vaikutelma aivan kuin eri oluesta, alkoholikin tuntuu paistavan läpi. Hämmästyttävä muodonmuutos, jälleen kerran vakuuttuu, että oluet tulisi nauttia mahdollisimman lähellä maantieteellisesti ja ajallisesti valmistusta. Lisää motivaatiota olutmatkailuun. Tässä näkyy olevan nyt 30 eri humalalajiketta, sokeriakin mukana, mutta ei maistu maussa. Oluthuone Leskinen, 21.8.2011.

Palm Estaminet Pils

Leskisen katkerofestivaalin ennen kokeilemattomat oluet jo loppuivat, joten siirryin baarin normaalitarjontaan. Belgipils, Saaz-humalaa tässäkin Hornbeerin pilsin tapaan, mutta paljon vähemmän. Tässä on jotain karvaahkoa hedelmää tai marjaisuutta jota ei saksalaisissa tai tšekkipilseissä tapaa. Karviaismarjaa? Ei varsinaisesti epämiellyttävää, mallasta on kohtuudella, mutta ohuehkoksi kokonaisuus jää. Humalaa tietysti saisi olla paljon enemmän. Tulee mieleen takavuosilta Helsingin kalaravintoloiden tarjoilema Bel Pils, siinä oli tällaista otetta. Oluthuone Leskinen, 21.8.2011.

Hornbeer Svejk

Tšekkityylinen pils Tanskasta, ei kuitenkaan diasetyyliä. Kuivaa humalaa reippaasti, oikein makoisaa. Suodattamaton, mutta ei juuri ollenkaan samea. Saaz-humalaa lisätty keiton aikana kolmeen kertaan. Urquell väistämättä tulee mieleen, samaa fiilistä, mutta humalaa annosteltu vielä reippaammin. Todella hieno olut ja yksi osoitus tanskalaisen olutrenessanssin voimasta, siellä pystytään tekemään mitä halutaan. Oluthuone Leskinen, 21.8.2011.

lauantai 20. elokuuta 2011

Hornbeer The Fundamental Blackhorn

Lopulta totaalisen tummaa olutta katkerien oluiden seassa. Hyvin kahvinen stout, makeaa, alkoholia, suklaata, lakritsaa, hunajaa. 11%, peräti 120 IBUa, mutta lukeman mukaista katkeruutta vaikea löytää töhnän takaa. Siitä huolimatta nautinnollinen olut tyylissään. Oluthuone Leskinen, 20.8.2011.

Hornbeer DryHop

Tanskalainen lager, 5%, Amarillo-humaloitu. Hyvin sitrusmainen, vaikea kuvitella lageriksi, vehnääkin mukana. Hyvin humalainen, sitrus pursuu yli, ehkä jo liikaakin, juotavuus alkaa heikentyä. Tähän asti voimakkaasti humaloidut oluet ovat olleet lähes pelkästään myönteisiä kokemuksia, mutta tämän kohdalla tapahtui jonkinlainen oleellinen siirtymä. Katkera humaluus ei tunnu enää hyvältä. Ehkä olin juonut jo liikaa katkerojuomia, ehkä en, mutta tämä ei ollut enää kivaa. Oluthuone Leskinen, 20.8.2011. 

Oskar Blues Dale's Pale Ale

Coloradon Longmontin panimon tunnetuin olut pääsi vasta nyt henkilökohtaiseen maisteluun. Paljon hedelmää ja humalaa, mutta myös selvää tunkkaisuutta. Väistämättä tulee jälleen mieleen tölkin sopivuus olutpakkaukseksi, varsinkin kevyemmissä oluissa kauas kuljetettuna. Tuoreena hanatuotteena tämäkin epäilemättä iskisi aivan eri tasolla. Alkoholia siis kuitenkin 6,5%, mutta varsin vaisu suhteellinen kokonaisvaikutelma tässä ensikohtaamisessa syntyi. Oluthuone Leskinen, 20.8.2011. 

Raasted Pale Ale

Katkeruustapahtuman kevein olut, vain 4,5%. Hieman punertava kirkas ulkonäkö. Pehmeämpää persikkaista makua, muistuttaa englantilaisia moderneja golden aleja, hyvä humalointi tuo riittävästi makua keveään raikkauteen. Ohut runko erottuu vähemmän edukseen tapahtuman tukevassa tarjonnassa, mutta näppärä ja maukas sessio-olut. Mukava olut, mutta tuoreutta kuitenkin uupuu. Oluthuone Leskinen, 20.8.2011.

Amager Port Wookiee IPA

Greippinen ja katkera, Amager on tanskalaisista panimoista ehkä luotettavin. Tämäkin toimii hienosti. Länsirannikon tuntuma on varmistettu yhteistyöllä San Diegon Port-panimon kanssa. 7,2%, tasapaino on saavutettu mallikkaasti, mutta hedelmän raikkaudessa on pientä tökkimistä, kääntyy enemmän pihkaiseksi, mutta eihän sekään huono asia ole. Kokonaisuutena erittäin miellyttävä olut. Oluthuone Leskinen, 20.8.2011.

Juoksumusiikkia

Julkaisenpa huvikseni listan kappaleista, joita olen jo useamman vuoden kuunnellut pienestä iPod-laitteesta. Lähinnä juostessa ja työmatkoja pyöräillessä. 200 kappaletta poimittu CD-arkistostani, jokaisella eri esittäjä. En ole tuntenut tarvetta vaihtaa soittimen sisältöä, en kyllästy näihin. Osa on valittu hieman kieli poskessa, mutta tykkään silti kuunnella näitä kaikkia.

Lista copy-pastattu iTunes-listasta, joten ei kovin tyylikäs ulkoasu. Kappaleen nimi, kesto, albumi ja esittäjä, niin kuin iTunes on ne CD:n informaatiosta tulkinnut.


So Long 3:08 Abba ABBA
You Shook Me All Night Long 3:30 Back In Black AC/DC
Dulcimer Stomp/The Other Side 4:57 Pump Aerosmith
I Am, I Feel 4:01 Alisha Rules The World Alisha's Attic
Strung Out 4:45 Building On Tradition Andy McCoy
The Night They Drove Old Dixie Down 3:33 The Band The Band
Hazy Shade Of Winter 2:49 Eternal Flame: The Best Of The Bangles The Bangles
I Get Around 2:11 Seaside Dreams The Beach Boys
Powderfinger 3:50 Van Go The Beat Farmers
Remedy 5:23 The Southern Harmony And Musical C... The Black Crowes
One More Dance 2:28 Testament: The Complete Slash Recor... The Blasters
5 A.M. (A Love Song) 4:02 Casino Blue Rodeo
Absolutely Sweet Marie 4:49 Blonde On Blonde Bob Dylan
Old Time Rock & Roll 3:15 Stranger In Town Bob Seger & The Silver Bullet Band
Across 110th Street 3:48 Jackie Brown Bobby Womack
Good Work 2:53 Home The BoDeans
Strychnine 2:44 Honor Among Thieves The Brandos
Country Girl 3:09 Surrender To The Rhythm Brinsley Schwarz
...Baby One More Time (Original Versi... 3:31 ...Baby One More Time (Single) [Europe] Britney Spears
Further On (Up The Road) 3:53 The Rising Bruce Springsteen
Summer Of '69 3:36 Reckless Bryan Adams
Gun Sale At The Church 2:56 Guttersnipes 'n' Zealots Buddy Blue
Rave On 1:50 25 All Time Greatest Hits Buddy Holly
Wind's Dominion 4:57 Own & Own Butch Hancock
Hot Rail 3:59 Hot Rail Calexico
Every Little Thing 3:14 Little Love Letters Carlene Carter
Depot Street 4:14 That's What I Like About The South Chris Daniels & The Kings
Gone Ridin' 2:39 Silvertone Chris Isaak
A Woman's Got The Power 4:24 Rescue / Hero Clarence Clemons
Wrong 'Em Boyo 3:13 London Calling The Clash
What About Tomorrow 3:28 Land Of Hope And Crosby The Coal Porters
Breathless 3:29 In Blue The Corrs
Born On The Bayou 5:16 Bayou Country Creedence Clearwater Revival
Don't Dream It's Over 3:57 Crowded House Crowded House
Road of Truth 3:07 After Dark Cruzados
I Love You Period 4:24 Love Songs For The Hearing Impaired Dan Baird
Under A Stormy Sky 2:21 Acadie Daniel Lanois
Endeavor 4:00 Dash Rip Rock Dash Rip Rock
Haley's Comet 4:22 Blue Blvd. Dave Alvin
From Small Things (Big Things One D... 3:34 Cover Me - Songs Of Bruce Springsteen Dave Edmunds
River's Gonna Rise 4:30 Boomtown David & David
Chocolate Girl 3:17 Deacon Blue
Demon's Eye 5:23 Deepest Purple: The Very Best Of ... Deep Purple
Cheyenne 3:47 Based On A True Story The Del-Lords
Behind The Fool 3:18 Change Everything Del Amitri
Down In Allen's Mills 3:21 Smoking In The Fields The Del Fuegos
Heartbreak Radio 3:27 Best Of Delbert McClinton Delbert McClinton
Suitcase Of Leather 3:05 Postcards From Along The Way Delevantes / The
I Looked Away 3:07 Layla And Other Assorted Love Songs ... Derek & The Dominos
Come on Eileen 4:32 Too Rye Ay Dexy's Midnight Runners
Down To The Waterline 4:01 Dire Straits Dire Straits
I Touch Myself 3:48 DiVinyls Divinyls
Your Sister Told Me (live) 3:25 Chi-Town Budget Show Don Dixon
Protection 3:37 One Step Up/Two Steps Back: The So... Donna Summer
Who Invited You 3:30 Spend The Night The Donnas
Love Her Madly 3:21 L. A. Woman The Doors
Waiting For Saturday Night 3:13 Singles: The UA Years Dr. Feelgood
Merrittville 7:26 Medicine Show Dream Syndicate
Don't Mind Rockin' Tonite 2:42 Ducks Deluxe/Taxi to the Terminal Zone Ducks Deluxe
Guitars, Cadillacs 3:06 Just Lookin' For A Hit Dwight Yoakam
Shake Sherrie 3:57 Shameless Dyna-Tones
Already Gone 4:15 On The Border The Eagles
C'mon Everybody 1:56 Eddy Cochran 16 Greates Hits Eddie Cochran
Stolen Car 4:04 One Step Up/Two Steps Back: The So... Elliott Murphy
Pump It Up 3:18 This Year's Model Elvis Costello & The Attractions
Mystery Train 2:26 The Sun Sessions CD Elvis Presley
Wrecking Ball 4:49 Wrecking Ball Emmylou Harris
If You Gotta Go, Go Now 3:38 Roscoe’s Gang Eric Ambel
Motherless Children 4:52 461 Ocean Boulevard Eric Clapton
You Ain't Nothin' but Fine 1:48 Portfolio The Fabulous Thunderbirds
Perfect 3:38 The First Of A Million Kisses Fairground Attraction
This Kiss 3:16 Faith Faith Hill
Shake Some Action 4:34 Groovies Greatest Grooves The Flamin' Groovies
Christine's Tune 3:05 The Giilded Palace Of Sin The Flying Burrito Brothers
It's The Same Old Song 2:50 Four Tops Greatest Hits The Four Tops
Mystinen metsätyömies 4:16 Helmet, hitit & hutit Freud Marx Engels & Jung
When I Grow Up 3:24 Version 2.0 Garbage
This Little Girl 3:43 Club Soul City Gary U.S. Bonds
One Bourbon, One Scotch, One Beer 8:36 George Thorogood & The Destroyers George Thorogood & The Destroyers
Battleship Chains 2:59 Georgia Satellites The Georgia Satellites
I Don't Know 2:49 The Mona Lisa's Sister Graham Parker
We're An American Band 3:27 The Collection Grand Funk Railroad
Time Ain't Nothing 3:17 No Free Lunch + The Killer Inside Me Green On Red
Desperados Waiting For A Train 4:33 Old No. 1 Guy Clark
Past The Point Of Rescue 4:26 Past The Point Of Rescue Hal Ketchum
Pelkurit 2:29 Rumat Sävelet Hassisen Kone
Raspberry Beret 3:54 Hindu Love Gods Hindu Love Gods
Another World 3:17 Magnum Cum Louder Hoodoo Gurus
Dancing on the Edge 3:41 Out Of Body The Hooters
Here Come The Good Times 3:33 Wide Eyed And Ignorant A House
Bourbon Street 2:39 10/80 Hurriganes
Sorry Somehow 4:29 Candy Apple Grey Hüsker Dü
Kom Igen Lena 3:51 Det Är Så Jag Säger Det Håkan Hellström
Cleveland Rocks 3:49 Shades Of Ian Hunter Ian Hunter
This Time Is Forever 7:38 Head Like A Rock Ian McNabb
Junior's Bar 3:55 Pumping Iron & Sweating Steel [The B... Iron City Houserockers
After Midnight 2:27 Naturally J.J. Cale
The Pretender 5:52 The Pretender Jackson Browne
Shop It Around 3:02 Are You Ready For The Country (Vol 1) Jason & The Scorchers
Confidence Man 3:15 See The Light The Jeff Healey Band
Tonight I Think I'm Gonna Go Downtown 2:55 After Awhile Jimmie Dale Gilmore
Light Of Day 3:32 Good Music Joan Jett & The Blackhearts
Tennessee's Not The State I'm In 3:06 Joe Ely (1977) Joe Ely
Labour Of Love 4:57 American Babylon Joe Grushecky
Sault Saint Marie 4:08 Short Man's Room Joe Henry & The Jayhawks
Ain't Afraid of Midnight 5:16 Howlin Mercy John Campbell
Buster 4:50 John Eddie John Eddie
Almost Saturday Night 2:27 John Fogerty John Fogerty
Slow Turning 3:37 Slow Turning John Hiatt
Rumbleseat 3:00 Scarecrow John Mellencamp
Speed of The Sound Of Lonelyness 3:30 German Afternoons John Prine
Suljettu Sydän 3:02 Jonna Tervomaa Jonna Tervomaa
Hot N Cold 3:40 One Of The Boys Katy Perry
Majavalakki 2:57 Mielummin Vanha Kuin Aikuinen / Pah... Kauko Röyhkä
Downbound Train 2:46 A Light Of Day Kirk Kelly
Atlantic City 4:28 One Step Up/Two Steps Back: The So... Kurt Neumann
There She Goes 2:39 Fever Pitch The La's
Himlen Och Jag 4:02 Med Kroppen Mot Jorden Lisa Ekdahl
Driving One Of Your Cars 3:47 Lisa Miskovsky Lisa Miskovsky
Out Of The Darkness 4:37 Voice Of America Little Steven
You Just Can't Ride The Boxcars Any... 3:00 Long Ryders-State Of Our Union The Long Ryders
Will The Wolf Survive? 3:42 How Will The Wolf Survive? Los Lobos
Two Trains 4:37 Thanks I'll Eat It Here Lowell George
Real Live Bleeding Fingers & Broken ... 4:43 World Without Tears Lucinda Williams
Don't Ask Me No Questions 3:24 Second Helping Lynyrd Skynyrd
Ei Saa Surettaa 6:10 Ei Maija Vilkkumaa
You Gotta Sin To Get Saved 5:53 You Gotta Sin To Get Saved Maria McKee
Let Freedom Ring (Volumes 4, 5 and 6) 4:19 Radartown Mark Germino And The Sluggers
Someday 2:54 Marshall Crenshaw Marshall Crenshaw
Any Kind of Lie 3:17 Any Kind of Lie Marti Jones
Carolina Rua 2:35 The Collection Mary Black
Fightin' Back 4:13 Gypsy Blood Mason Ruffner
Bitch 4:13 Blurring The Edges Meredith Brooks
Put Me In The Trash 3:35 Mick Jagger: Wandering Spirit Mick Jagger
Edinburgh Castle 4:37 Bring 'Em All In Mike Scott
Edge Of Sundown 4:31 Greatest Hits Molly Hatchet
All The Way From Memphis 4:58 Mott Mott The Hoople
Country Home 7:05 Ragged Glory Neil Young & Crazy Horse
Border Girl 3:39 Hard Times In The Land Of Plenty Omar & The Howlers
Souls Of The Departed 4:41 A Light Of Day Paradise Brothers
Because The Night 3:26 Cover Me - Songs Of Bruce Springsteen The Patti Smith Group
I Try To Think About Elvis 2:51 When Fallen Angels Fly Patty Loveless
Kodachrome 3:31 Negotiations And Love Songs 1971-19... Paul Simon
Northern Bound Train 4:49 Necktie Second Pete Droge
Travellin' Light 4:11 The Man With The Blue Postmodern fr... Peter Case
Can't Get Started 3:01 Come As You Are Peter Wolf
Sally MacLennane 2:44 Rum, Sodomy And The Lash The Pogues
Human 3:56 Viva El Amor The Pretenders
Peach 3:51 [Cds] Peach Prince
Texarkana 3:40 Out Of Time R.E.M.
Squeeze Me 3:38 Zig-Zaggin' Through Ghostland The Radiators
The Lakeview Man 3:03 Tornado The Rainmakers
Do You Remember Rock 'N' Roll Radio? 3:52 End Of The Century The Ramones
Sundown 3:04 Sundown Rank And File
Turning Of The Tide 2:58 Amnesia Richard Thompson
Somewhere Down The Crazy River 4:58 Robbie Robertson Robbie Robertson
Don't Be Afraid Of The Dark 3:49 Don't Be Afraid Of The Dark Robert Cray Band
Reactionary Girl 3:20 Robin Zander Robin Zander
Restless Nights 3:23 One Step Up/Two Steps Back: The So... The Rocking Chairs
Brown Sugar 3:51 Sticky Fingers The Rolling Stones
Rockin' at the Hey Hey 3:13 Slide of Hand Roy Rogers
Smalltown 4:02 Searchlight Runrig
Little Sister 3:52 Bop Till You Drop Ry Cooder
Just Like Fire Would 3:24 All Fools Day The Saints
That Don't Impress Me Much 3:38 Come On Over Shania Twain
Oh Marie 3:32 Sheryl Crow Sheryl Crow
We don't do that anymore 4:03 Auntie Ramos' Pool Hall Sidewinders
Tonite, Tonite 2:30 The Collection Sir Douglas Quintet
Far Far Away 3:35 Classic Tracks (Maxi) Slade
Behind The Wall Of Sleep (Live) 3:21 Live The Smithereens
Born To Lose 4:09 Somewhere Between Heaven And Hell Social Distortion
Open All Night 3:47 Badlands: A Tribute To Bruce Springst... Son Volt
Without A Trace 3:34 Without A Trace Soul Asylum
Walk Away Rene 4:22 At Least We Got Shoes Southside Johnny & The Asbury Jukes
Wild Side Of Life 3:16 12 Gold Bars Status Quo
Single Star 3:31 Right On Time Stephen Bruton
You're Still Standin' There 3:24 I Feel Alright Steve Earle
The American In Me 4:10 The American In Me Steve Forbert
Younger 3:44 Kerosene Man Steve Wynn
Change It 5:05 Live Alive Stevie Ray Vaughan & Double Trouble
If I Can't Change Your Mind 3:19 Copper Blue Sugar
People Like Us 4:28 True Stories Talking Heads
Lorelei 4:32 Trouble In The Home Thrashing Doves
King's Highway 3:08 Into The Great Wide Open Tom Petty & The Heartbreakers
The Extra Mile 3:25 Box Of Visions Tom Russell
Downtown Train 3:53 Rain Dogs Tom Waits
If We Never Meet Again (LP Version) 4:44 If We Never Meet Again (Single) Tommy Conwell & The Young Rumblers
Tied To The Tracks 2:11 Tied To The Tracks Treat Her Right
It's Up To You 4:29 The Tuesdays The Tuesdays
Paavi roskapankissa 2:32 Kinaporin Kalifaatti Tuomari Nurmio
Van Diemen's Land 3:06 Rattle And Hum U2
Brown Eyed Girl 3:07 Blowin' Your Mind! Van Morrison
Turn Me Loose 3:11 The Essential Vince Gill Vince Gill
Landslide 3:18 All American Boy Vinnie James
One Headlight 5:13 Bringing Down The Horse The Wallflowers
Fisherman's Blues 4:27 Fisherman's Blues The Waterboys
Behind Blue Eyes 3:40 My Generation (Import Single) The Who
Virginia 3:02 Mud, Lies & Shame Wild Seeds
Highway Hearse 2:51 Will T. Massey Will T. Massey
I'm Bad, I'm Nationwide 4:53 Deguello ZZ Top

Evil Twin Molotov Cocktail

Mikkellerin ilkeämmältä panoveljeltä 13-prosenttinen hyvin vaalea, alkoholimainen, vihanneksinen ja makea tuotos. Humalaakin on, mutta hedelmäisyys puuttuu. Selvä pettymys, tämä valmistaja pystyy parempaan. Etiketin mukaan humalia pitäisi olla runsaasti, mutta makukokemus ei sitä kunnolla tue, jotenkin katkeruus juuttuu matkalle, ei leviä limakalvoille. Makeus ja alkoholi dominoivat liikaa, tyypillinen esimerkki siitä, että voimakkaasti humaloidun alen alkoholipitoisuus olisi asetettava noin seitsemään. Poikkeuksia on, mutta tämä ei toimi tässä vahvuudessa. Oluen nimi kyllä upea, ehkä tanskalaisetkin tuntevat nimen taustan Suomen Neuvostoliitto-sotiin liittyen. Joskus yksinkertainen idea toimii monimutkaista systeemiä vastaan. Oluthuone Leskinen, 19.8.2011.

Shorts Golden Rule

Satuin saapumaan katkerofestivaaliin Shorts-panimon teepaidassa, joten seuraava valinta kohdistui siihen. Orgaaninen brittityyppinen golden ale Michiganista, vain 5%. Etiketti lupaa earthy hoppinessia, mutta ehkä tapahtuman teeman liian hillitty tapaus. Luomuoluille tyypillinen nahkeus leimaa tätäkin. Samea, viljainen perusmaku, humalaa kovin hailakasti. Panimohan on superlatiivinen, en oikein ymmärrä miksi näin vaisu tuote nyt valikoitui sieltä tähän mukaan. Oluen nimessä näyttää muualla esiintyvän määräävä artikkeli, mutta en pullosta semmoista löytänyt. Oluthuone Leskinen, 19.8.2011.

Emelisse Triple IPA

Selvästi tuplaa miellyttävämpi kymmenprosenttinen, nimestä huolimatta tupla-IPA. Ehdin jo säikähtää, ettei vain kyseessä olisi belgitripelin ja IPAn hybridi. Ei kuitenkaan onneksi mitään belgivaikutusta havaittavissa. Katkeroa entistä enemmän, vihannes jää sivuun hedelmän korostuessa, mutta alkoholikin nousee esiin, jopa varsin häiritsevästi. Ei tämäkään nouse Beer Hunter'sin tasolle, yksiulotteinen kokonaisuus. Oluthuone Leskinen, 19.8.2011.

Emelisse Double IPA

Leskisen katkerovalikoimaan on tullut vähiten hollantilaisen Emelissen oluita, vain kuusi pulloa kumpaakin ja niistäkin baarin päivystävä lambic-ekspertti oli jo yhdet ehtinyt kiskaista. Päätin siis juoda ne pikimmiten, vaikka en panimon erityinen ystävä olekaan. Tupla-IPAksi nimetty olut siihen sarjaan kevyt, vain 7,5%. Selvästi karkeampi ja tasapainottomampi kuin porilainen edeltäjänsä. Vihannesta hedelmän sivussa mukana, humalaa liian vähän, makeuttakin hieman. Selvä pettymys, niin kuin kuulemma oli lambic-entusiastillekin. Oluthuone Leskinen, 19.8.2011.

Beer Hunter's Katkeran kesän loppu

Helsinkiläisen olutbaarin ja -maahantuojan Pikkulinnun teematapahtuma laajenee ensi kerran Ouluun. Katkera(n) kesän loppuun on kerätty valikoima voimakkaasti katkeroituja oluita protestanttisilta alueilta. Hinnoittelu yllättävän maltillista, ilmeisesti samat hinnat kuin Helsingissä. Yksi Leskisen omistajista, Ari Flinck, totesi kerran, että kulttuuri on heillä bisnestä tärkeämpää. Joskus on silti pieni epäilys jäänyt kytemään. Nyt siis kuitenkin pelkkää olutkulttuurin juhlaa. Porista tapahtuman nimikko-olut, sitrushedelmää, mallasrunkoa, ja kuivaa katkeruutta. Keväällä kevyillä single hop -oluillaan vakuuttanut panimo nostaa nyt riman kilpailtuimpaan korkeuteen, ollaan perus-IPAn ja tupla-IPAn maukkaassa välimaastossa ja kaikki tuntuu svengaavan kuin hirvi. Keväällä join panimon hieman kevyempää CCCCC-IPAa, joka ei kuitenkaan ehkä ollut tarkoitetussa kunnossaan. Tämä on paljon parempi ja tasapainoisempi, ilman muuta alan parhaita saavutuksia Suomessa. Ehkä aivan viimeisin silaus, jota vaikea kuvailla, puuttuu. Muotitermein ilmaistuna ei nosta juojaansa haltioittavaan flow-tilaan. Oluthuone Leskinen, 19.8.2011.

torstai 18. elokuuta 2011

HJK - Schalke 2-0

Raul ei tullut Helsinkiin Sonera-stadionin muovipinnan takia. Jokohan olisi lopulta aika tehdä johtopäätökset ja rullata tämmöiset pöljyydet kaatopaikalle, jalkapalloa pelataan ruohokentällä. Mutta ehkä muovilla oli pieni osuus HJK:n upeaan suoritukseen, yksi suomalaisen seurajalkapallon huippusaavutuksia ilman muuta, paras 2000-luvulla, Schalke sentään keväällä Mestareiden liigan semifinaalissa. Schalke hallitsi alkua, japanilaisen Uchidan kierrevedon Wallen sai torjuttua, hirvittävää pakkopeliä 10. minuutin kohdalla minuuttitolkulla. HJK pääsi kuitenkin mukaan, Bah hukkasi sekä puskupaikan että vastahyökkäystilanteen. Seurauksena Pukki ja Sadik välttelivät syöttöjä Bahille, liian itsekkäitä ratkaisuja. Se kuitenkin kannatti 18. minuutilla, Pukilta taivaallisen unelmamainen tarkka kaukoveto vasurilla 20 metristä takaylänurkkaan. Vasen pakki Kansikas, minulle täysin tuntematon suuruus, kiskaisi toiselta kulmalta voimalla kohti ylänurkkaa, mutta uusi veskari Fährmann venytti torjunnan. Bah piristyi, rakensi harhautuksilla paikan Pukille, mutta nyt ei tulosta. Hieno suoritus ensi jaksolla HJK:lta, Schalke oli selvästi hämmentynyt. Sama jatkui toisella jaksolla, Sorsa riisti pallon läpiajoon, mutta jäätyi luukulla. 54. minuutilla saksalaisilta karmea moka, prässäävä HJK nappasi pallon, Pukki läpi, kylmä viimeistely. HJK jaksoi, pakka ei levinnyt kertaakaan, Schalke sai hieman otetta, mutta silti hengettömän vaisua. 67. minuutilla Sadikin tilalle Kuningas Litmanen, tasapainottava rooli, ei saanut hyökkäyspäähän tarpeeksi avauksia, mutta ei tarvittukaan. 71. minuutilla Schalke vyörytti  hässäkkää maalille, mutta Wallen ja Lindström saivat ihmepelastuksia aikaan. Muurinen näytti mokaavan, kun väsyneen Sorsan asemesta ottikin Pukin pois, mutta onneksi kokenut kettu korjasi virheen kolmannella vaihdolla muutamaa minuuttia myöhemmin. Sevillassa lupaukseksi jäänyt Pukki alkaa kypsyä, lopulta Suomelle laatuhyökkääjä? Rafinha upea oikealla, samoin Sorsa ennen väsymistään. Ring ja Riihilahti taistelivat hyvin keskikentän pohjalla, Ringistä tulee hyvä pari Roman Eremenkolle. Lindström ja Lahti pääsivät toppareina yllättävän helpolla, Marica pelkkä varjo eikä Huntelaarkaan saanut mitään aikaan. Erittäin hyvä lähtöasetelma jatkoon, Gelsenkirchenissä riittää esim. 3-1 -tappio.

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Marc Bennetts: Football Dynamo

Suomessa ja muuallakin lännessä jäi aikoinaan melko pienelle huomiolle, että Neuvostoliitto oli jalkapallossa(kin) suurvalta. MM-kisoissa 1958-70 joukkue oli vakiomenestyjä, vaikka ei finaaliin asti koskaan yltänytkään. EM-kisoissa jälki oli vielä parempaa. Jalkapallo oli jättivaltiossa selvä ykköslaji ja erityisen vahvoja alueita olivat Moskovan ohella Ukraina ja Kaukasus, varsinkin Gruusia/Georgia. Itse en 1970-luvulla ehtinyt kunnolla nähdä Valeri Lobanovskin ensimmäistä Kiovan Dynamo -versiota huimaavimmillaan. Vuonna 1981 Euroopan Cup-voittajien Cupin finaalissa Tbilisin Dynamon peli teki sitäkin suuremman vaikutuksen, kymppipaikan David Kipianin esitystä pidän edelleen yhtenä kaikkien aikojen parhaista. Vuonna 1982 Neuvostoliitolla oli kohtuujoukkue MM-kisoissa, mutta Kipianin ura oli jo mystisesti katkennut ja Kiovan Leonid Burjakin loukkaannuttua joukkueelta puuttui pelinjohtaja. Spartakin huipputähti Fedor Tšerenkov jätettiin aina valitsematta arvokisoihin. 80-luvun lopulla Neuvostoliiton viime hetkillä jalkapallossa oli vielä yksi huippukausi. Lobanovskin Kiovan voitto Atletico Madridista Cup-voittajien Cupin finaalissa 1986 oli yksi modernin jalkapallon huikeimmista näytöksistä. Sama joukkue Minskin samettikosketuksella varustetulla Sergei Aleinikovilla täydennettynä pelasi upeasti Meksikon MM-kisoissa, mutta tippui pian tuomarivirheiden takia. EM-kisoissa 1988 tahti jatkui finaaliin asti ja johtohahmona oli ehkä koko Neuvostoliiton historian täydellisin peluri Aleksei Mihailitšenko. Tämä joukkue oli täynnä traagisia hahmoja. Maailman paras maalivahti Rinat Dasajev alkoholisoitui Espanjassa, samoin keskikentän taitokeskittymä Aleksandr Zavarov, huippupuolustaja Oleg Kuznetsov, kärkäs hyokkääjä Igor Belanov ja itse Mihailitšenko floppasivat kaikki lännessä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Oma suosikkini tästä sukupolvesta oli puolustavampi keskikenttäpelaaja Pavel Jakovenko, jonka ura loppui käytännössä jo 22-vuotiaana loukkaantumisiin.

Tämä muutaman vuoden takainen kirja tarkastelee Venäjän jalkapalloa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Teos vertautuu viime vuosina Britanniassa julkaistuihin eri maiden jalkapallokulttuureja syväluotaaviin kirjoihin. Näitä ovat esimerkiksi Ulrich Hesse-Lichtenbergerin Tor! (Saksa), John Footin Calcio (Italia), Phil Ballin Morbo (Espanja) ja David Winnerin Brilliant Orange (Hollanti). Ehkä myös Alex Bellosin Futebol (Brasilia), jota en tosin ole sattunut lukemaan. Bennettsin ongelmana on juuri rajautuminen uuteen Venäjään ja Neuvostoliiton tradition käsittelyn puute. Venäjän jalkapallokulttuuri on vanhaa ja siitä ei saa kunnon käsitystä ilman pitempää perspektiiviä. Toki Venäjä on niin eriskummallinen maa, että kunnon ymmärrys ulkopuoliselle on muutenkin lähes mahdotonta. Bennetts on asunut Venäjällä yli kymmenen vuotta, mutta kovin pinnallisilta monet havainnot vaikuttavat. Bennetts hyppii ajassa edestakaisin, välillä 90-luvulla (Jeltsin, Spartak, Oleg Romantsev), välillä (ja etupäässä) viimeisellä vuosikymmenellä (Putin, TsSKA, Valeri Gazzajev). Maajoukkueen vaiheita käydään läpi lomittaisesti Moskovan seurojen kanssa, Lavrenti Berijan synkän varjon alla lepäävä Dynamo tulee esiin Spartakin ja TsSKAn ohella, Lokomotiv vähemmän ja viidennen perinteisen moskovalaisjoukkueen Torpedon viimeisimmät värikkäät vaiheet Bennetts ohittaa. Maaseutujoukkueista parhaiten esillä on Pietarin Zenit, jos Gazpromin sponsoroimaa ryhmää maalaisjoukkueeksi tohtii nimittää. Bennetts on haastatellut paljon avainhenkilöitä, valmentajien lisäksi esim. Jegor Titovia ja Aleksei Smertiniä. Slaavilainen taipumus kohtalonomaiseen epäonnistumiseen viime hetkillä nousee koko ajan esiin. Kaikenkattava korruptio ja silmitön väkivalta jalkapallossakin masentavasti tarkastelun kohteena. Öljyoligarkit ovat alkaneet sijoittamaan venäläiseenkin jalkapalloon nopeiden voittojen toivossa ja juniorityö on unohtunut. Tällä hetkellä kuvio on jo laajentunut Kaukasuksellekin, jossa Terek Groznyi hankki Ruud Gullitin valmentajaksi ja Dagestanin Mahatškalassa pelaavan Anžin ulkomaalaiset tähdet asuvat Moskovassa ja lentävät Dagestaniin joukkueen kotiotteluihin. Kirjan mielenkiintoisimman näkemyksen mukaan venäläisestä jalkapallosta katoaisi jotain oleellista viehätystä, jos korruptio kitkettäisiin. Venäjän viimeisin mahtiseura Rubin Kazan tulee esiin vasta epilogissa, Bennetts ei kyennyt ennakoimaan sen nousua.

Venäjä on väläytellyt jalkapallotaitojaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeenkin varsin säännöllisesti. Esimerkiksi 1995 Helsingissä Venäjä murskasi Suomen 0-6 todella näyttävän esityksen jälkeen. Litmanen ei tosin pelannut ja kentän kuningas oli Ilja Tsimbalar, josta monien venäläistähtien tapaan ei sen jälkeen enää paljoa kuultu. Ei Bennettskään Tsimbalaria mainitse. TsSKA voitti lopulta UEFA-Cupin 2005 ensimmäisenä venäläisjoukkueena ja Guus Hiddinkin valmentama maajoukkue lopulta palasi huipulle EM-kisoissa 2008. Bennettsin kirja ilmestyi ennen tätä triumfia, mutta uudessa painoksessa on lisäluku Alppiunelmasta. Toinen hollantilaisvalmentaja Advocaat ohjasi Zenitille UEFA-Cupin 2008 ja pienten mutkien jälkeen otti maajoukkueen Hiddinkiltä tämän epäonnistuttua MM-karsinnassa 2010. Hollanti-voitto EM-kisoissa 2008 on uuden Venäjän näyttävin jalkapallosuoritus, mutta se alkaa nyt jo muistuttamaan kovasti Neuvostoliiton välähdyksiä, samanlainen arvaamattomuus ja ailahtelevaisuus leimaa ehkä jatkossakin venäläistä jalkapalloa.

tiistai 16. elokuuta 2011

Arsenal - Udinese 1-0

Arsenal lähti sekavana ryhmänä tähän Mestareiden liigan karsintakierrokseen. Fabregas lähti, Nasri, van Persie, jopa itse Wenger pelikiellossa, Aršavin ties missä. Silti tehokas alku, 4. minuutilla Ramseyn matalasta keskityksestä Walcott ohjasi luukulta sisään. Udinese pääsi kuitenkin hyvin peliin mukaan, nopeita vastahyökkäyksiä, joissa ei kuitenkaan viimeistely onnistunut, kolumbialainen Armero erittäin nopea. Udinesen ylivoimainen hahmo hyökkäyspäässä veteraani Antonio Di Natale, jota en ole koskaan nähnyt (maajoukkueessa) näin kovassa vireessä. Di Natalen vapaapotku kimmahti poikkipuuhun. Toisen jakson alussa Di Natale hukkasi avopaikan, mutta sitten vauhti hiipui pitkäksi aikaa. 19-vuotias puolisuomalainen pakki Carl Jenkinson pääsi yllättäen kentälle jo 55. minuutilla, tosin väärälle laidalle. Jenkinson oli valitettavasti hyvin suomalaistyyppisissä vaikeuksissa koko ajan, ei katastrofivirheitä, mutta päästi mm. chileläisen Mauricio Islan tarpeettomasti ampumaan. Lopussa molemmilla pari hyvää paikkaa, Walcottin avopaikan torjui sloveenivahti Handanovic yhdellä kädellä, sitten Armero veti voimalla vähän ohi. Udinese vaikutti suhteellisesti vahvemmalta, mutta maaleja olisi Udinessa tehtävä.

maanantai 15. elokuuta 2011

Stanley Kramer: On the Beach

En ole ennen tullut katsoneeksi tätä kuuluisaa ydinsotaelokuvaa vuodelta 1959. Ohjaaja Kramerin maine ei ole kummoinen, eikä juuri tämän leffankaan. Vuonna 1964 ydinlaskeuma on kiertänyt maapalloa sodan jälkeen, elämää on vain Australiassa. Paljon tässä on hyvääkin. Myöhemmin Viscontin ja Fellinin merkkiteoksia kuvannut Giuseppe Rotunno satsaa näyttävään mustavalkomateriaaliin. Bensiini on lopussa, polkupyörät ja hevoskärryt täyttävät Melbournen kadut. Tyhjästä San Franciscosta hyytäviä näkymiä ja Ava Gardner hehkuu poikkeuksellisen vahvasti. Paljon koskettavampaa aineistoa näin drastisesta aiheesta olisi silti pitänyt saada aikaan. Siirappinen sentimentaalisuus sotkee kaiken alleen. Jotain muutakin musiikkia olisi voitu ajatella kuin soittaa Waltzing Matildaa tauotta, mitään hypnoottista vaikutustakaan ei synny. Sukellusvenekohtauksista puuttuu klaustrofobia. Tragikoominen autokilpailu ehkä elokuvan mieleenjäävin osa.

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Skovlyst BirkeBryg, pulloversio

Skovlystin IPAn tavoin tätäkin koivuolutta tuli kokeiltua paikan päällä 2008, silloin se vaikutti mukavalta hedelmäiseltä alelta. Pulloversio ei tee suurta vaikutusta, saunaoluena syvällä Kainuussa tuntuu peruslagerilta. Kohtuutäyteläinen mallas, hillitty humalointi. Ei mitään poikkeavaa tai erottuvaa. Makeutta hunajan suuntaan löytyy, hiilihappoa aika lailla. Etiketistä löytyy birkesirup, onkohan se sitten koivumahlaa? Varmaankin hunajaefekti sitten siitä syntyy. Vaikutelma on hillitty, mutta oluen lämmetessä korostuu lisää, mukaan tulee myös nihkeää nahkeutta. Ratkaisu ei ole minun mieltymysten suuntainen, reippaampi humalointi pilsneriä kohti nostaisi nautittavuutta. Muistaakseni Vakka-Suomen Suvi-oluessa on jotain koivuainesta mukana, mutta koskaan en ole sitä olutta onnistunut tavoittamaan. Ostopaikka Kööpenhamina, Kastrupin lentokenttä, Fine Food.

perjantai 12. elokuuta 2011

Stadin Luomu Pilsneri

Stadilainenkin panimo hypännyt orgaaniseen bandwagoniin. Jälki on melko huonoa, etikkainen tuoksu, maku hieman parempi, mutta tuoreudesta ei tietoakaan. Etiketissä mainittu Eat & Joy -Maatilatori -niminen sekatavarakauppa ja Juuri-niminen baari, ehkä suunnattu lähinnä heidän myytäväkseen. Olut on asianmukaisen samea. Se tärkein, maku, on melko vaisu, hieman makea, ohutta mallasta, humalaa hintelästi. Hinta melko hirveä paikallisesta pikkupullosta 4,5-prosenttista olutta: 6,70€. Rautatieaseman todellinen pystybaari tuntuu vain parantavan olutvalikoimaansa, paikka alkaa olla kaupungin ehdottomien valioiden joukossa. Helsinki, Minuuttibaari, 11.8.2011.