perjantai 4. toukokuuta 2007

John Foot: Calcio

Calcio A History of Italian Football on kokonaisvaltainen kuvaus jalkapallosta italialaisessa yhteiskunnassa. En ole erityinen italialaisen jalkapallon ystävä, mutta olen seurannut sitä aktiivisesti vuoden 1970 MM-finaalista asti.

Kirjassa oli paljon tuttuja juttuja, kuten luovien pelaajien Gianni Rivera ja Sandro Mazzola peluuttaminen vuorotellen 1970. Mutta paljon uuttakin, esim. Laziossa 1974 Serie A:n voittaneiden Giorgio Chinaglian ja Luciano Re Cecconin myöhemmät vaiheet. Re Cecconi ammuttiin 1977, kun hän käytännön pilana tekeytyi ryöstäjäksi jalokiviliikkeessä.

Erityisen kiinnostavaa oli ns. oriundien kuvaus. Oriundit ovat Italian ulkopuolella asuvia, mutta italialaista alkuperää olevia henkilöitä. Heitä värvättiin paljon Italiaan pelaajiksi, varsinkin Etelä-Amerikasta. Ulkomaalaiskiintiöt eivät koskeneet heitä. Tunnettuja oriundeja mm. Sivori, Altafini, Angelillo.

Kirja muuttuu tiiviin alun jälkeen hieman hajanaiseksi. Vuoden 2006 MM-voittoon asti tarina ei yllä. Joidenkin omien suosikkipelaajieni (Giancarlo Antognoni, Roberto Bettega) käsittely on ohutta. Bruno Conti oli Footin mielestä vuoden 1982 MM-kisojen paras pelaaja, en ole samaa mieltä.

Ei kommentteja: