Spontaanikäyvän lambic-oluen kuningastyyppiä oude gueuze (voidaan siis kirjoittaa myös geuze) tapaa harvoin Oulussa. Erilaisia makeutettuja lambiceja alkaa olla jo joka marketin hyllyssä, mutta tämä on aito asia. Ehdin jo missata ensimmäisen erän, mutta onneksi saatiin lisää. Oude gueuze on vanhan ja uuden lambicin sekoitus, paras tulos joidenkin mielestä saadaan sekoittamalla kolmevuotiasta ja vuoden vanhaa.
Kun hapanta lambicia tulee niin harvoin juotua, ensituntuma yllättää aina. Tässä happamuus on hillityn pehmeää, jo toinen suullinen tuntuu nautinnolliselta. Erittäin kuiva, valtavasti hiilihappoa, greippi/sitruunavivahteita, kuohuviinityylinen perusmaku. Pullossa vuosiluvut 2003-2004, ilmeisesti silloin pantua. Ymmärrän hyvin, että jotkut jäävät tähän pahasti koukkuun.
Flaamiksi juoma siis pitäisi kirjoittaa oude geuze ja ranskaksi vieille gueuze. Paradoksaalisesti ainakin lambic/lambiek-guru Tim Webb käyttää sekamuotoa oude gueuze. Oluthuone Leskinen, 26.5.2007.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti