keskiviikko 8. elokuuta 2012
Jyskän Pils Solera
Mika Laitisen Jyskän panimolla on soleratynnyrisysteemi! Menetelmähän on tuttu lähinnä sherry-ympyröistä, siis tynnyristä ajoittain pullotetaan suurin osa, mutta vain 80-90%, ja vaje korvataan uudella oluella, joka tässä tapauksessa on pilsiä. Laitisen tynnyrit ovat toimineet vuodesta 2008 ja niissä asustaa kolme erilaista Brettanomyces-hiivakantaa. No huh! Tämmöiseenkään en ole ennen käsittääkseni törmännyt, Suomessa ainakaan. Tämän näytepullon pääosa on pantu noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Varsin heikosti vaahtoavaa lievästi sameaa olutta. Tuoksussa selvästi happamuutta ja hevosenloimea. Samat aromit hallitsevat makuakin, kuivaa hedelmää, heilahtelee kuivan lambicin ja Orvalin välillä, enemmän ehkä lambic-vaikutelmaa, vaikka jälkimaussa on kyllä hyvin humalaakin. Jälkimakua lukuunottamatta tavallisesta pilsistä ei ole juuri muuta jäljellä. Alkoholia on 6,5%, mutta Saizenin tavoin tuntuu keveämmältä ja raikkaammalta. Keveys voisi tarkoittaa ohuutta, mutta ei tässä tapauksessa. Laitinen näyttää tekevän mitä tahtoo.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti