torstai 21. marraskuuta 2013

Salisbury Sarum IPA, real ale

Keltainen samea ale, sitrusta ja katkeroa. Aika näppärä, mutta ei tietenkään IPA 4,3 -prosenttisena. Mukavasti kohtuullinen mallaspohja, mutta ei tätä golden alea voi kovin täyteläiseksi kuvailla. Samalta seudulta on jo ennestään tuttu toisen panimon Old Sarum -olut, nimi liittyy Stonehengen alueen muinaishistoriaan. Oluthuone Leskinen, 21.11.2013.

3 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

IPA hyvinkin historiallisessa kontekstissa, esim 1800-luvulla IPA-tyyli oli yksi heikoimpia alkoholiltaan ja Whitbreadin IPA vuodelta 1910 oli 4.7%, 1933 SE OLI 4.2%. Samalla logiikalla jenkki-ipat eivät ole tietenkään oikeita ipoja koska ne ovat liian katkeria. Olut tyylit vat muuttuneet vuosisatojen ajan ja kuka sen nyt määrittelee mikä on se oikea määritelmä, esim Greene Kingin iPaa on pantu samanvahvuisena ja nimellä 100 vuotta.

Ari Juntunen kirjoitti...

Osittain noinhan se historiallisesti menee, mutta länsirannikon jenkit ovat ryöstäneet termin ja tehneet siitä maailman parhaan oluttyylin. Siksi IPA pitää nykyään olla noin 7%, raikkaan sitruksinen ja äärimmäisen kuivan katkeroinen.

Tietysti korrektia olisi nykyään erottaa perinteinen britti-IPA ja moderni länsirannikko-IPA, koska ne ovat aivan eri tyylejä.

Unknown kirjoitti...

Enemmän kuin samaa mieltä. Splittaus jenkki- ja britti-ipan välillä olisi ehdottomasti suoritettava asap. Kaikki kunnia tyylin luonneille briteille, mutta ömeriikalaiset valovuoden edellä nykyään.