sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Lehtosaari & Lukkarinen: Raatteen tie

Suomussalmen taisteluista talvisodassa on julkaistu runsas viikko sitten sarjakuvaromaani. Ensimmäinen painos lienee jo loppunut, ostaessani viime keskiviikkona omaa kappalettani Helsingin Kulkukatin Poika -liikkeestä sain kuulemma yhden viimeisistä yksilöistä. Julkaisuajankohta liittynee Suomen 100-vuotisjuhliin.

Pekka Lehtosaari on elokuvakäsikirjoittaja ja Hannu Lukkarinen on piirtänyt sarjakuvia yli 20 vuotta. Kummankaan aikaisempaan tuotantoon en ole tutustunut. Teemu Keskisarjan loistava Raaka tie Raatteeseen -teos on luonnollisesti yksi sarjakuvan keskeisiä lähteitä. Lehtosaaren kiitoslistalla on myös kertausharjoituskaverini Marko Karvonen sekä samoista piireistä tuttu Lassi Piirainen. Teoksen rivimiessankari on nimeltään Taisto Juntunen, jolla on Rauha-niminen vaimo. Juntunen on klassinen Suomussalmi-sukunimi, joten valinta on luonteva. Muuten henkilöhistoriaa on tiivistetty, oikeastaan vain Mannerheim ja Stalin nimetään.

Rajauksessa on tietysti koko Suomussalmen sotakenttä, ei pelkästään Raatteen tie. Keskisarja pystyi taustoittamaan tapahtumia Suomussalmen paikallishistoriaan, mutta tässä välineessä oleellista on tietysti tiheä tiivistys. Ja hyvin tekijät onnistuvat, olennaisimmat faktat tulevat hyvin esiin, jopa talvisodan kansainväliset ulottuvuudet. Tunnen tietysti tapahtumat erityisen hyvin, mutta ehkä neitseellisemmällekin lukijalle tilanne välittyy hyvin. Lukkarisen taistelukohtauksissa on klassista Korkeajännitys-fiilistä, pelkästään myönteisessä mielessä. Tiukkarajainen mustavalkoisuus sopii erityisen hyvin pimeässä lumisessa pakkasessa käytyyn veriseen eloonjäämiskamppailuun. Mitään hurmahenkisyyttä ei ole asenteessa, tyyli on lähinnä toteava. Taiston sodanjälkeiset vaikeudet päättävät puhuttelevasti synkän tarinan. Rauhan kautta naisten keskeinen rooli talvisodassa tulee katetuksi näppärästi. Erinomainen teos Suomen hyvinvoinnin ehkä kriittisimmästä kohtalonhetkestä.

Ei kommentteja: