sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Rye Whiskey Tasting @Carelia




Amerikkalainen perinneviski Rye on tehnyt jo pitempään paluuta valokeilaan ja Viskin Ystävien Seura oli saanut esittelyyn peräti seitsemän yksilöä. Maistelusessio toteutettiin Carelia-ravintolan alakerrassa, jossa en ole ennen käynytkään. Hyvä tila, muut asiakkaat eivät häirinneet intensiivistä tapahtumaa. Esittelijänä jenkkiviskiekspertti Mikko Hietanen, jota olen aiemmin kuullut ainakin Four Roses -esittelyssä pari vuotta sitten. Hietanen ei ole mikään Nikkasen tapainen show-mies, mutta viskien taustat tulivat hyvin esille. 


Kaikki tuotteet varsin samannäköisiä. Homma käyntiin John F. Kennedyn mielijuomalla Old Overholtilla. USA:n vanhin viskibrändi, Beamin omistuksessa, 51% ruista, 3 vuotta, 40% alkoholia. Hedelmäinen makeahko tapaus. Myös Knob Creek on Beamin tuote, sama raakatisle, tässäkin ruista 51%, mutta alkoholia 50%. Neljän ja yhdeksän vuoden väliltä. Kuivempi ja täyteläisempi, tällaisia ruisviskejä muistelen maistelleeni siinä vaiheessa, kun aloin pitää niitä bourboneja mielenkiintoisempina. 


Rittenhouse on Heaven Hillin brändi, Kentuckysta siis tämäkin, mutta merkin taustat ovat Pennsylvanian Philadelphiassa. Pennsylvania olikin historiallisesti keskeinen rye-valtio.  50% vahvuutta ja 51% ruista. Neljävuotias, taas hieman kevyempää, kuivaa. Prichard's tulee Tennesseestä, mutta tekee Kentucky-tyylillä, ei siis Jack Daniel'sin hiilisuodatusta. Tuotteessa MGP:n tislettä Indianasta. Peräti 95% ruista, 3-5 vuotta puussa, 43%. Kukkainen, ruohoisempi, hyvin tasapainoinen. 



Myös utahilaisen High Westin rukiissa MGP taustalla, jopa 80-prosenttisesti. Ruista tässäkin 95%, voltteja 46%. Makean hedelmäinen. Jefferson's on amerikkalainen brändi, mutta tisle tulee Kanadasta, Alberta Distillers Calgaryssa. Tässä nyt ruista täydet 100%. 47% alkoholia, pehmeää ja puhdasta, päärynämäisyyttä. Lopuksi Kentuckysta Willett, vain kaksivuotias, mukana MGP-tisleitä. Kahden viskin blendi, toisessa ruista 74%, toisessa 51%. Alkoholia 54,2%. Koko setin mausteisin, jopa salmiakkia. Täyteläisyyttä, muutakin karamellisuutta. Tämän todettiin olevan lähellä vanhaa Pennsylvania rye -tyyliä.

Lopuksi äänestettiin sijoituksista. Hyvin tasaista tavaraa, erot pieniä. Melkein fiilispohjalta sain ykköseksi Prichard'sin, kakkoseksi Rittenhousen ja Willett kolmanneksi. Kokonaistilanteessa Rittenhouse nousi ykköseksi, Prichard's kakkoseksi ja jaettu kolmas sija meni High Westille, Jeffersonille ja Willettille.

Ei kommentteja: